Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    На Winner-ka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870

На Winner-ka и anuskaNESTLE им се допаѓа ова.
  3. zellenko

zellenko Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    39
    Ada, зошто не пробаш со биоенергија. Јас одкога бев само наутро кога се будам чуствувам вознемиреност, остатокот од денот ми е нормален. без лоши мисли, без симптоми. Ние сме полни со негативна енергија, ни треба некој да не насочи.
    Навистина сакам на сите нас да ни биде подобро. Со биоенергијата нема што да се изгуби.
    Јас отидов полн со верба и не се разочарав, од само еден третман од 3 минути се чуствувам како друг човек. Треба само да отидеш до Маџари ако си во Скопје и да си понесеш барем 100 денари.
    нема човек што бил кај Ласте а да не се чуствува подобро, дали од психичка дали од физичка страна.
    П.С од апчиња баталив скоро се само хелекс едно апче од 0,25 пијам наутро, барем додека да отидам на уште некој третман. Пред тоа пиев хелекс наутро и навечер и асентра навечер.
    Сега како да имам дупка во стомакот, само јадам, полн сум од енергија и се тоа само од едно одење до кај него. Денес повторно одам.

4. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    zdravo kako ste mi jas eve me nesto mi se koce rakata leva me bode nes kaj srceto mi trpne jazik mi zeze cela glava helppppppppp

5. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    И ние те сакаме Дуња :)
    иако не пишувам многу на темава, секоја вечер ја отварам гледам што има новои си ги применувам советите на мене. За мене можам да кажам дека од кога ја прочитав книгата и од кога сватив што точно значи анкс, некако ми олесна... затоа што предходно неможев да си го објаснам тоа што ми се случуваше... страв од не реални работи... ко на пример, одење на пракса, никако неможев да се наканам да полагам тестови за возачка...неможев да си објаснам како се е во ред и од еднаш почнуваат рацете мн да ми се тресат, да се препотувам.. и после избегнував да идам на истите места или со истите луге да не ми се повтори истото...Не викам дека сега скроз ми исчезна туку успевам малку да го контролирам, и обавезно со мене секогаш си носам чоколатца, вода или кока кола (имам низок притисок). и мислите ги насочувам кон нешто друго и ми се намалува паниката. Никој незнае за мојава состојба од другарки,другари што имам зошто сметам дека само ке ми се изнасмеат и нема да ме сватат. Многу сум среќна што на форумот има ваква тема, и што можеме мегусебно да си даваме подршка и да си помогнеме! поздраав до сите :*

6. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    ima li nekojjjjj mnogu mi e losooooooooooo

7. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    98
    Зоцеее мила па не ти е првпат, лошо ти е напиј се топол чај, дизаепамче или деметринче и оди гушни си ги најмилите да видш како ќе ти помине одма.
    НА сите ни е лошо, јас настината сум температура имам па што да правам седам учам за на факултет само за да имам шанса почесто да си доаѓам во Мкд.
    Дај знаеш и сама дека вака веќе не иде, сите се трудат со зборови д ати помогнат но ти некако како да го одбиваш тоа. Само седиш и чекаш од небо да ти стане подобро, не коже така на никој не му е подобро од лелекање и седење во место. Пробај оди на психијатар, земи некој антидепресиви, ако не пробај алтернативна медицина. Еве биоенергија е тема на разговор, пробај верувам дека ќе се осетиш подобро, оди кај некоја жена, може ќе си најјдеш спокој, оди во црква и моли се верувај во Бога и моли се од срце.
    Знаеш дека не е ништо времевон не уништува периодов, гледаш никој не се осеќа најсјајно ама што да се прави гледај ги девојкове како се борат сами од ден на ден се повеќе, бараат секаков начин да си помогнат прави го и ти тоа. Знаеш едно време беше супер сега пак ќе биде така верувај во тоа.
    Девојки мои сите останати немојте да помислите дека сум ве заборавила ни на момент не сум заборавила на ва, мн имам за учење сега преокупирана сум сега со тоа имам милион обврски и со манекенството и со учење но ве мислам и искрено мн ми фалите.
    *Дуња како и секогаш прекрасна во секој поглед се обидува да помогне, Сања буцка, ПетраПанка гледате сите се со душа вклучени да помогнат.
    Поздрав до сите вас ми фалите ептен

На Winner-ka, SanjaBucka и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  8. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Луѓе знам дека ама ич никој нема да го заболи за ова, нити да размисли, туку само ќе се навредите ама јас морам да си ја испразнам душичкава.
    Знаете ли колку деца умираат годишно од х х х болести?? Знаете ли колку луѓе на светов се молат утре да се разбурат покретни, да можат да отидат до wc, да можат да дишат без апарат, да можат да ги гушнат своите најмили, да бидат живи едноставно... А вие здрави и прави седите дома и си наоѓате со сила болести. Не, не сум ни јас нешто многу подобра на моменти, во последно време можеби и малце почести, почнав да размислувам за глупости се до еден момент кога си реков доста е. Себично е бе луѓе, го имате најдрагоценото нешто на светот здравјето, а дел од вас второто најдрагоцено дечиња, себично е да го уништувате тоа, додека некој се би дал да го има. Анксиозноста не е болест туку психичка состојба и не се лечи со апчиња, туку со храброст.
    Едноставно престанете да бидете себични и ценете го тоа што го имате. И ако ви е некоја утеха, јас не познавам некој анксиозен што е болен од физичка болест.

На Winner-ka, SanjaBucka, mesage и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Не бе Јојоба, нема потреба зошто да се навредуваме или да не го читаме ова.
    Ние сите тука, од какви, какви станавме, ако прочиташ од почеток ќе видиш, дека пола и повеќе ја откачивме анксиозноста и дека ни е многу подобро :)

Не дека е себично, но секој од нас, кога наиде на темава на форумот, немаш појма колку му олесна, зашто кога се појавува оваа состојба, мислиш дека само тебе ти се случува, и дека ќе полудиш и слични ствари. Но, ако кај некој се потешки траумите, или стресовите, оди на психијатар, фино лепо на разговор, можеби ќе треба некој период терапија, за да може од некаде да застане на нозе.

Јасно ни е на сите дека не е болест ова, и дека никој не сме болни, баш затоа сите се трудиме со сите сили да успееме, и секој ден макс да го искористиме, и цениме тоа што сме живи и што живееме.
    Но, некогаш некој од нас, има толку лоши денови, и знае дека тука најдобро ќе биде сфатен, и си пише чисто онака колку да му олесни, си кажува што како, си ги кажува стравовите, и добива одговор од другите на кои им е добро, да го бодрат, да не потклекне, ама секако дека се зависи од нас, и сите се трудиме да успееме, и да цениме тоа што не сме болни, и да живееме со полна пареа.

Еве ќе тргнам од мене на пример, јас да не го најдев форумот, мислам дека ќе бев во почетната состојба, на која не ни сакам да се сеќавам, значи овие луѓе тука, да не ми кажеа, Ана и на нас ни е така исто, не си сама, се ќе помине, пробај да се опуштиш, да се смириш, ова е само состојба која поминува, а не болест, јас мислам дека уште ќе бев со терапија, и со длабоки стравови вo мене.. :)
    Но, овие луѓенца тука се сите прекрасни, иако некои како Зоце заслужуваат ќотек :P

Се надевам дека успеав барем малку да ти доловам каква е состојбата на оваа тема, и ти благодарам многу на твоите совети, а јас се надевам дека сите на оваа тема во блиско време, ќе напишат, успеав, победив, живеам без страв :)

На Winner-ka, danika и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  10. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Знам каква е состојбата. И мене почна да ми се случува ова, се почесто и почесто, а сум мислела нема никогаш. Ама едноставно кога ќе видам болно детенце во тој момент готово е, нема теорија да помислам и да си кратам време од животот мислејќи на такви работи. Јасно ми е дека таа моја состојба се разликува од вашата, барем на повеќето овде, не е толку хронична ако може да се каже. Али за мене нема никаква теорија и смисла да си дозволиш такво нешто да ти го преобрази и буквално крати убавиот дел од животот. Готово е, што сака нека се случи јас немам намера да си ги трошам убавите моменти и да си го опседнувам умот со што ако на мене ми се случи ова или она. Ако треба ќе се случи, без разлика дали сум го мислела или не.

На Skorpija12 и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  11. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    jojoba јас се борам со оваа состојба скоро 9 години на никој не му го посакувам оваа до февруари додека не го најдов форумов мислев дека само мене ми се слуЧцува оваа мозам да казам зависи кај секоје разлиЧно кај мене Часата се прполни и прелива сега треба само да заборавам се и од по.еток да поЧнам,и јас сакам да бидам онаа како порано кога се радуваав на секоја ситница имав само 2 блузи и 2 пара фармерки ама бев срекна весела сега имам 20 имам многу повеке ама не се радувам на нисто и јас сакам да работам да се смеам кога земам воздух да не се мислам дали ке ме заболе или стегне во гради ли добијам бодези околу срцето,најмногу сто сакам е да излезам од оваа состојба ама не е така лесно и мене ми е смаЧено да одам по доктори место да давам пари по прегледи сакам да седнам во кафиЧ како сите останати млади мене најубавите години ми поминаа по болници(KAJ MENE CASATA E PREPOLNA OD DETSTVO PA PRELEVA)и ако не отидев на псијијатар незнам кај ке бев сега,сакам цакам и се молам на бога секој ден да помине веке еднас и се надевам дека ке помине,голем поздарв до сите.

12. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Ама ништо не ти е!!!!! Ајде како синоќа мижи мижи и ќе заспииш побрзо, релакс женска, немој да идам до Кав да го јадиш ќотекот.

На Winner-ka и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  13. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Зоце удри само на мрсничко, изгледа така позитивно ја подмачкуваш психата и забораваш на анксиозноста
    :D

Јојоба убаво кажа , како и АнушкаНестле , се согласувам со вас во целост .

Надеж31 немој да се откажеш , насочувај ги мислите кон убави работи и игнорирај го секој симптом (ова милион пати е тука напишано , само применувај го ) а што не бараш работа? што те спречува? анксизонста , што те спречува нормално да функционираш? анксиозноста , Да таа е виновна , но и ти си виновна што и дозволуваш , лека полека почни да ја нокаутираш . Пробај и ти како Зеленко кај Ласте , може ќе ти помогне !

Поздрав и до Циело5 ми недостигаат нејзините мили постови . Аааааа Буцо ма кај си ?
    Чао Азура, Даника, Дуња и тн
    Винерка ајде дај малку од твојот оптимизам на Надеж31

На Winner-ka и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  14. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Нестле ма, се прснав од смеење :D , и уште се смеам :D ... Ќе ти се придружам и јас во ќотекот на Зоце, може ќе ја средиме .. ахахаххахахахахахахаххахахахахаххахахахахахахаххахахахахахахахаха ...
    Петра, и со тебе се изнасмеав, мора да ја пратиме Зоце на мрсничко ... :D
    Јојоба, секако не мора да се повторувам, девојкиве објаснија убаво, што во целост се согласувам, но и знам дека не им е лесно .. Јас ја надминав, но тоа не значи дека не ме допира повторно во некои моменти, само што научив да ја контролирам и бркам .. :)
    Дуња, ти се дивам ... ти си многу храбра жена, остани така, успехот е во твои раце на секое поле.
    Сјело мила, без нервози, со Нестле одиме за Кав и ја средуваме Зоце :D А Петра ќе ја прати на мрсничко :D .....
    Винерка, ма она е закон, само да знаете колку е срцкасто девојчулето, воедно храбро и страшно позитивно .. Мачак, треба да и упатиш на Зоцка едно две три зборчиња, да видиме тебе дали ќе те послуша ... :)
    Надеж, само позитивно девојко, ќе бидеш одлична, верувај во себе и она што си ти, немаме секогаш поволни периоди, тие се чекаат и се грабаат. Твоите допрва ќе дојдат ;)
    Ферхи и Анетка28 скроз не откачија, фалите девојки, поздравете не, барем да знаеме дека сте добри.

Поздрав Ада, Азура .. одлично се борите, продолжете така .. Адела, Даника, Бринетка, Лале, Зеленко, Капоне, Психа, Мало, Ѓуро .. се извинувам ако пропуштив некој, само сакав да Ве поттикнам да напишете нешто, да знаеме дека сте добри, немојте да мислите дека сте заборавени ....
    Зоце, почни да делуваш на себе, зашто наскоро ќе не видиш со Нестле пред врата. И [/b]Петра[/b] ќе ја земеме, да те прати на мрсничко :) ... Па сега ти мисли му ја , хехехеех ..

Убава вечер луѓенца, Ве гушкам и бакнувам ..

На PetraPanka3, Winner-ka, danika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Дуњичке мила фала ти на советите и убавите зборови...
    вака јас се чуствувам вака веќе повеќе од година дена ,проблемот односно причината за анксиозноста не ја знам стварно ...неможам ни да предпоставам што би можело да е...освен едно нешто што ми доаѓа на ум е дека тој период раскинав долга врска, не дека поради тоа ама незнам не го ни сакав повеќе и раскинав јас,тоа нему многу тешко му падна а мене ми беше многууу мака ради тоа бидејќи иако веќе не го сакав како што треба да се сака сепак ми значеше многу и ми беше тешко дека пати заради мене и имам грижа на совест ...а и од дома ме напнаа ептен...дека сум крива дека не правам добро,но сепак јас си останав на моето дека од сожалување не можам јас пак да си го уништам живото...незнам дали е тоа причината но мислам дека веќе го надминав тоа оддамна и тој има женска и јас имам нова љубов среќна сум ептен ,но проблемот со анскиозноста сеуште ми виси на глава....навистина незнам еве само предпоствувам дека е тоа...но сеуште да ме имачува совеста ?
    пред некој месец бев премногу лошо не можев никако да функционирам лежев по цели денови и ми беше никакво дури посакував навистина да сум болна од нешто за да можам да се лечам некако ...но ете сум собрала сила читајќи ве сите вас на форумот и ја прочитав книгата panic away,исто така почнав отворено за тоа да разговара со другарка ми ,мајка ми и сите блиски оклу мене што исто така мислам дека ми помогна многу да бидам подобра,успеав во еден момент бев среќна што постојам,но тоа траеше не цели 2 месеци...и неделава започна пак ,не толку лошо како порано што бев ама пак ја чуствувам таа непријатност и еве пак се борам не се предавам сигурна сум дека и овојпат ќе излезам како победник ! а за времето во право си само изговор и оправдание си барам но мора за нешто да се фатам хаха на психијатар да бев ве послушав ми дијагностицираше ансиозност и психичко растројство....требаше пак да одам но пошто студирам тука во ск не сум во можност да го посетувам често...еве сега викендов здравје ќе закажам и ќе си одам специјално за тоа ...и да ќе започам да го практикувам фамозниот игноррр :) гушка голема и фала уште еднаш
    се извинувам за огромниот пост но морав да се издушам ;)

16. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Ада мила ти пратив лп :)

Дебар ден лејдис енд џентламен.
    Јас сум одлично, се пакувам, офф колку мразам пакување, морам да го фаќам бусот за Ск, ме чека учење, факс, учење, факс, кјнфиусбфхуоњнфоњ.... Морам да си седнам на газот и да се уозбилам оти сериозно е, ми се натрупаа илјадници страни а јас уште дремам во тиквите.

Се сложувам потполно дека Зоце мора почесто да оде на мрсничко :lol: Бар помеѓу нејзини луѓе е, смеи шали, и секако мрсничко нели, покрај таков амбиент простор за анкс. нема! 8)

Cielo се надевам дека ќе успееш да положиш се, ти праќам среќа од Мкд, за да можиш да имаш време да се вратиш тука :)

Сања со нејзините позитивистики пука на сите страни и се смешка, ама ќе се смешкам и јас коа ќе ми дојдиш на овошна салата ваа недела :lol:

Дефитивно ногу прекинаа да пишат, која е причината незнам и не ме интересира, нивна работа.
    На Даника ајде ќе и опростиме, зашто спрема свадба, во фрки е со станот со дечко и, и тие ствари, знаиш дека ти ја посакувам целата среќа на овој свет, да бидете најсреќни.

А Дуњица во твоја чест некогаш ќе одиме кај Зоце на мрсничко, ќе заколиме некое бише охооо :rofl: ќе се омрсиме, само на мене и на Сања да ни завршат диетите :lol:

Ми фале ногу Адела, никаде ја нема...

Азура како си девојко и ти, те снемува, се надевам дека си добро :)

Поздрав секако до Петра, која знае да ме насмее коа ќе се избаце со некое видео или коментар :D

Имајте убав ден, и облекувајте се добро, чајчиња, и кукнете чат пат по нешто да ве читнеме како сте.
    :*

На Winner-ka и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  17. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    i jas da se nadovrzam ne sum pisala odamna od pricina sto nonstop vikate ne karate a jde dosta zalenje a jas osven da se pozalam nemam sto drugo da vi kazam od sto me bocka kaj srceto i imam rtahikardii ne mozav da disam a ne da pisuvam mnogu mi e tesko neznam veke kaj koj lekar da odam.mi se smaci a ova nema nikakvo podobruvanje va meseca pijam ansilan i nisto podobro.pocnav da se plasam deka veke ne e vo prasanje anksioznost tuku stvarno imam problem so srceto.karajteme vikajte ali morav malku dal

18. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    od mobilen pisuvam pa me ptekina.karajte vikajte ali jas moram malku da se ispraznam.a da znaete kolku obvrski imam so decata maloto mi e prvace mamo kazimi ova kakoe kazimi ona a jas navistina nemam dusa od dvaj disam i se me boli. pomagajte.

19. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136

Поздрав од мене луѓе :hai: јас малку поднастинав од ова променливо време,па си пијам чајчиња и по некое витаминче.Си ја извадив есенско-зимската облека ова е како права зима,а воопшто не сакам ладно време. Инаку убаво оди работата со припремата на веридбата (ти благодарам Нестленце за убавите желби :* ),ми се сврте вниманието на убави работи. Почнав некако пооптимистички да гледам на ситуациите,а тоа е една добра позитивна промена кај мене зашто многу пати самата себе си се кочев со некои песимистички мисли.

И јас забележав дека подолго ја нема Адела,ни тука ни на фб,каде е :?: а беше активна речиси секој ден... ајде Адела јави сеееее

Блакче душо зошто се мачиш себеси,оди на психијатар,поразговарај,испразни си ја душата,можеби ќе ти даде некоја соодветна терапија да се смириш малку. И јас ги имав тие боцкања околу срцето,правев екг на секое,трчав кај матичната....но кога почнав со терапија телото се смири,се опушти и тие вероватно мускулни реакции од нервите полека се повлекоа.Ти посакувам многу убави моменти :hug:

На Winner-ka и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  20. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Здраво Даника , јас прв пат читам дека се подготвуваш за пливање во брачните води ( се извинувам што сум го испуштила овој убав момент) и навистина од срце сакам да ти посакам многу љубов, здравје, среќа, благосостојба. Поздрав !

На danika и SanjaBucka им се допаѓа ова.