Јас веќе не се замарам со вести и бројки... Вести не ни следам. Само негативност. Толку ли нема ништо позитивно за известување? Верувам дека има. Тоа што медиумите го ставаат акцентот само на негативното, е веќе друго. И мене ми помага музиката. Буквално кога ставам слушалки се селам во некој друг, поубав свет. Книгите исто. И белетристика и стручна литература. И работа, многу работа. Време поминато во природа, за разбистрување на умот. Човек сам решава дали ќе се фокусира на лошото или на доброто. А секогаш има барем нешто добро околу нас, барем една светла точка.
Ако разлисташ низ темава ќе видиш дека најфалени се Жанета Карагоцева, Вера Типко и Владимир Ортаков.
Колку да сакам да ја избегнам темата ковид таа од сите страни ме бомбардира со неубави вести ,попуштив скрос !!! Освен на работа на друго место не сум била се затворив овој пат скрос дома и резултат... ќе полудам ! Немам деца, сама сум сопругот на раб цел ден. Тежина на гради чувствувам како да се гушам цело тело ми трепери од страв дека ќе ми се деси нешто дека ќе нема доктор да ме прегледа ради ковидов Слушам музика читам книга и ок сум, ќе прочитам нешто и ете паничен напад гушење одма симптоми на ковид кашлање ...
Mnogu ti blagodaram Bojana ❤️ Mnogu ti blagodaram na iskrenosta, jas uspeav da zemam lekovi denes sabajle, pa od utre sabajle startuvam. Site sme so stresovi i problemi, kolku I da se trudime da ostaneme smireni, ne ni uspeva sekogas. Pozdrav i ti posakuvam se najdobro ❤️
И јас одев кај Марцикиќ, пред 4 години многу бев позадоволна, сега кога бев пред 3ипол месеци некако не знам.....само јас муабетев, ми објасни добро ама некако малку, очекував повеќе внимание посветено искрено ми препиша и терапија ама на моја рака не ја земав и сега планирам пак да одам да кажам дека не сум ја земала и дека ми е влошено Мислам дека повеќето луѓе(меѓу кои и јас иако сум доктор) се исплашени, затоа што за сите други заболувања се брави хормонски дизбаланс на други хормони, овие некако ми се потешки за регулирање. Барем јас се плашам од сајд ефектс ама не како болки, не како смрт туку нешто потешко
Абе за сајд ефектс јас од Нолпаза дожиевав алергиска реакција, цело тело ми се згрчи , матичната се чудеше.. така да од се може да имаш сајд ефектс.
Јас конкретно се плашам дека лекарствата ќе ми ги ,,отапат'' и другите емоции, а не само анксиозноста.
После 24 дена пиење Зепира од 5мг на контролоата психијатерот ми рече да ги прекинам пошо имав мн нус појави, тешкотии во дишење, не ме факаше место кога ке се напиев итн итн.... ми рече да се вратам за 10-15 дена само на хелекс да сум тој период на некој начин ме откачи некако ......сеа 3 дена сум без нив, малку ми се стабилзиира тешкото дишење и др симптоми ама се осекам уште полошо па сеа др реакции од прекнивање на лекот повторно итн ... Телефонски се слушнав со др псијиатар од клиниката од Скопје и објаснив се, ми препиша Duloxetine 60mg ( валда по помалку првите дена треба да видам пак ) сеа незнам дали да ги почнам, некако страв ме мава и од толку менување на лекови во краток период.... во последните 50 дена на Золофт им дадов 2 шанси очајно завршив , зепирата 24 дена очајно и тука .... и сеа треба др лек да починам ....сте имале вие така периоди коа не ви е погоден антидеперсивот ?
Ти си знаеш најдобро. Меѓутоа мораш да дадеш некогаш подолготрајна шанса да видиш дали нештото функционира. До сега сум земала два типа антидепресиви. Едните ми беа тешки за навикнување, другите беа супер. Ама и едните и другите си ги остварија своите ефекти. Тешкотии при дишење имаш од самата анксиозност, а некогаш и самите ад знаат да ја зголемат анксиозноста на почетокот. Ефектите се чувствуваат од прилика за еден месец, иако има ад кои даваат побрзи резултати. Секое битие е различно, токму и затоа има голем избор на ад на пазарот. Можеби земаш поголема доза одеднаш. Се навикнува постепено. И не секогаш некој лек не чини, туку совршената доза ја прави чудотворноста на лекот. Имај секогаш некој до тебе, кога и да почнуваш со лекови. Јас многу реагирав на моите од тој аспект. Така ќе се чувствуваш посигурно. Но тоа е краткотраен период.
Пиев 2 години антидепресиви немав сајд ефект, имав подобрување но не скроз. И сега после година ипол без терапија, пак истото ми се случи и затоа ми препишаа нов антидепресив ама страв ми беше(одев к на психолог) тој вика сега знаеш што е, зошто си преминала преку тоа и затоа не зимаш апче, да ти е многу тешко вика сама ќе отвориш уста
Не мора да значи дека ќе го имаш тоа чувство, во секој случај биди спремна. Се додека имаш страв, а не индиферентност према самиот поим самоубиство, значи мил ти е животот. Јас бев исплашена од помислата, не од чинот. Како и да е, стисни заби, ќе ги пребродиш сите несакани ефекти. Не за џабе рекле, после дождот, иде сонце. Само кај мене имаше цунами и земјотреси со јачина од 8,5 според Рихтер. Ама еве ме, жива, здрава, исполнета, весела и среќна.
Мала помош пртисокот ми е100/120 се напијав се не мрднува,а на работа сум сега зедов од оние за мокрење се напијав малку немам такви пијано,некое др чаре?
Штом почнува вака рано да се стемнува, однапред знам дека анксиозноста ми се влошува... Кај мене е сезонски, најчесто. Ми треба повеќе дневна светлина, сонце, за да функционирам како што треба.
maliot pritisok e nerven, ti se pokacil na nervna baza nesto se imas iznervirano napij se apce za smiruvanje
Ама како го кажуваш ти, 80 со 120 не е се кажува туку 120 со 80 Ако го кажуваш обратно и уствари да ти е 120 со 100, не ти е покачен премногу, не се паничи толку. Имаш хронична дијагностицирана хипертензија што си земала диуретик да пиеш?
Za 100 ne se pie dijuretik!! Od anksot ti e. Treba da zemes za smiruvanje, nekogas i B6 pomaga.. Koj diuretik go zema? Sledi da ne ti padne pod 120 pa da se cudis sto ti stanalo. Ako ti padne pritisokot zemi cedevita i stavi pola lazicka sol. Toa deluva kako elektrolit. Ne si igrajte so dijuretici za 120 so 100!!! Mene nekogas od nervi 140/100 mi se kacuva pa nikogas dijuretik ne sum zemala tuku Heleks i si pagja.