Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Браво за Зеленко само напред и ете шо велат лекот пет пари , дај Боже да било до Ласте , и како што рече секој на свој начин само да се отргне од ова чудо ...

Инаку вчера гледав една емисија со тренирање на кучиња ( ако ви текнува за најпознатиот дресер или виспер дог Цезар ... ) требаше да смири две кучиња ... она што го потенцираше тој , е дека едното куче е анксиозно ... јас мислев само кај нас го има ова ( т.е до пред форумот мислев дека сум само јас ) . Кучето во споредба со другото куче беше мн понервозно и плашливо и многу време му требаше да се смири ( се препознава некој ? :tmi: ) е сега тој си има некои методи и техники и успеа да го вразуми ...
    така е и со нас , само мислам дека ако на кучето му е потребен дресер , дека ние сме доволно свесни за да си помогнеме сами , па нели по свеста се разликуваме од животните ...
    Затоа игнорирајте , пуштете го нападот да пројде и насочувајте ги мислите позитивно .

Поздрав до Буцка , Нестле без лешници , Димо - Шапка, Дуња, Циело5, Лелица, Даника, Азура-КАДЕ СИ??? Ада21, Надеж,Зеленко Винерка,Блакце,дедо и на Зоце и Зоце може е досадно и изгледа како клише ова со поздравите, ама многу ми е мерак кога ќе си ги поздравам сите .

На dunja и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  2. dimo

dimo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    баш ме интересира дали ова со биоенергија помогнало некому.нов сум на форумов па би сакал да знам дали да барам некој таков или све е до мене ;) и не поздравуем никого по име пошто многу ве има па да не забраем некого :)

3. Fasty

Fasty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Иам проблеми со адреналинот,кој ми се лачи премногу во мене во момент кога мора да се тепам со некој.Не е страв тоа...ама имам СТРАШНО..тресење на рацете и нозете и дефокус на поглед и страшна дезоирентација во просторот.
    Од вас јас како машко .. барам од женско совет за ваква работа и од медицински аспект да ме информирате која жлезда го лачи адреналинот и како таа да ја воспоставам во одредена контрола..зашо знам дека доколку цел(не скроз цел али поглем дел) од адреналинот ми го извадат дека нема да работи срцето .. но до степен да бидам жив ..сигурно ќе сум жив како некој..или ептен психо тип ..или некој тотално повлечен и дезоиентиран ...ЗАТОА ПРАШУВАМ линк да дадете од статија НА ЧИСТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК..а не некое енглеско говно ..за кое ќе се мачам и при 90% од познавање на енглески...
    КАКО И ДА Е ..од медицински аспект барам одговор дали медицината би ми помогнала во одстранување на барем 15% од целокупниов адреналин ?! фала мн

4. antonisremos

antonisremos Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Zdravo na site.Jas sum nov na forumot i go imam problemot odnosno dijagnozata anksioznost.Znam deka ke ve interesira mojata storija pa eve na kratko ke se potrudam da vi go opisam mojot problem i tekot na lecenjteto.
    Uste od 14 godisna vozrast pocnav da konzumiram alkohol,megutoa znaev da sek ontroliram se dodeka ne pocnav na fakultet koga bev nastrana ostaven na samiot sebe i bev pod stan so cimeri koi i ne tolku gi interesirase alkoholot.2,3 godini konzumirav alkohol cesto 5,6 pati vo nedelata.Prva fobija koja pocna da mi se javuva kako rezultat na konzumiranjeto na alkohol bese strav od patuvanje vo avtobus,a pred toa 4 godini patuvav na skolo sekojdnevno pominuvajki po 60 kilometri bez problem.Pocnav da cuvstvuvam panicni napadi megutoa ne znaev kako da gi manifestiram tie simptomi.TIe fobii od den vo den pocnaa da se zgolemuvaat i da stanuvaat se pocesti.Koga ne bev pod dejstvo n a alkohol nemav samodoverba bev kako izguben,megutoa koga piev nemav kontrola i obicna povrakav pred da pijam za da moze pobrzo da me fati,mesav sekako alkohol.Bev blisku do alkoholot bidejki sum muzicar i na sekoja svirka piev,nemase sansi trezen da zastanev zad sajserot.i veke koga ne mozev da izdrzam se obrativ kaj psihijatar pred 1 i mi dade paroxetin 10 mg i xelex 0,25.Gi piev nekade okolu 3 meseci,potoa mi zgolemi na 20 mg uste 3,4, meseci i sea veke pola godina 30 mg.Megutoa prviot mesec mi bese najtesko dodeka organizmot mi se navikna na taa terapija.megutoa i dodeka gi piev apcinjata cuvstvuvam takvi simptomi:NE IZLEGUVAV NA JAVNO MESTO BIDEJKI MISLEV DEKA KE POCNAM DA REAGIRAM NESOODVETNO I KE NAPRAVAM BUDALA OD SEBE,I SE POVEKE SE POVLEKUVAV I TIE MESTA KADE SE CUVSTVUVAV PRIJATNO SE POVEKE SE NAMALUVAA.OD VREME NA VREME MI SE MENUVAA FOBIITE I CUVSTVATA.SE MOLEV SEKOJA VECER DA OSTANAM SAMO PRI CISTA SVEST BIDEJKI NEZNAEV STO MI E.MEGUTOA PREKU INTERNET DOZNAV ZA SE I POCNAV DA MOZAM DA SE KONTROLIRAM.MNOGU MI POMOGNA PSIHOTERAPIJATA ZNACI NE ZABORAVAJTE MORA DA ODITE NA PSIHOTERAPEVT I DA RABOTITE VEZSBI SO NEGO BIDEJKI SAMO SO APCINJATA NISTO NE PRAETE.FALA MU NA BOGA SEA SUM MNOGU PODOBAR EVE RABOTAM NEMAM PROBLEMI I POCNUVAM DA GI NAMALUVAM APCINJTA,ODNOSNO MOJOT DOKTOR.POZZ

Mnogu mi pomogna knigata mokta na podsvesta procitajte ja ke vidite ako ja razberete ke vi bide malku podobro,i da ne se sekirate se e do vas,da znaete deka vie ste tie koe go kontrolirate vasiot um,duh i vaseto telo.Bez alkohol,bez cigari,kafinja,coca cola isto e mnogu losa,samo zdrav zivot sport vnimanie na ishranata i se ke bide dobro.Ne prepustajte se na podsveta,rabotete sto bilo vo tekot na denot samo ne ostavajte da lezete vo krevetot i da mislite na problemite.

Ne ste svesni kolku sakam da pomognam barem so nekoj sovet bidejki propativ mnogu so ova grozno cuvstvo pa ako saka nekoj moze da me prasa ke se potrudam da mu odgovoram i ako mozam od nekoe moe iskusto da mu pomognam pozz do site.

На SparkyAngel, dunja и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  5. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Вака.
    Имаш 16 години и правиш за ова муабет?
    Ако толку имаш проблем со адреналинот, би требало со доктор да се советуваш, а адреналинот да ти го извадат, нема да може, може некако да се контролира само.

Гледајќи на тоа дека медицинската дефиниција за адреналинот е перкомплицирана, ќе ни послужи и онаа лаичката: адреналинот е хормон кој се излачува од сржта на надбубрежната жлезда, заедно со норадреналинот, кога имаме повишена физичка активност во организмот.

Лачењето адреналини и неговото отпуштање во крвотокот го надгледува вегетативниот дел од живците. Вегетативниот живчен состав кој се состои од два дела (симпатикус и прасимпатикус) контролира рефлексен процес внатре во внатрешните органи, крвните жили и жлезди со внатрешни излачување. Во случај на засилена активност на организмот, симпатикусот испраќа живчани сигнали до надбубрежната жлезда да започне со лачење со адреналинот и норадреналинот. Овие хормони ја забрзуваат работата на срцето, го зголемуваат крвниот притисок и го забрзуваат дишењето, со што се зголемува моторичката способност на организмот и овозможува совладување на физичките напори.

Тоа е од медицински аспект за адреналинот, а ова не е соодветна тема за прашањето, но ако стварно имаш сериозни проблеми со адреналин, оди на доктор.

6. dimo

dimo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    анушка ти да не студираш медицина или муката те натерала да имаш разбирање за све што е поврзано со болести :) онака прасуем пошто никого не познавам од форумов никој не сака да ме дружи на фб :)

7. zellenko

zellenko Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    39
    Димо, мене биоенергијата ми помогна, ама јас имав доверба во неа. Ако одиш како скептик ништо не ти помага.
    Ако не те мрзи, читај од 312 страна па навака.

8. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Еве го и Димка :)

Јас малку го згрешив факултетот, наместо медицина, запишав правен, ама и маката си го праве своето, а за апчиња да не зборам, фармацевт не ми е рамен ;)
    Никогаш не е доцна, може втор ќе го пишам, ако правниот не ми го праве ќејфот.

Инаку и маката игра голема улога, фала богу, верувам дека на пола од сите тука, фармацевтите не им се рамни, се знам за апчиња, ако имаш некое прашање, слободно :)

Ти, како си? Има ли подобрување?
    А за бионергијата, да ти кажам, јас ете со едно девојче од форумот се договорив, да изодиме до кај некој Ласте, да го ѕирнеме, верувам дека енергијата ига важна улога, па ништо не боли ако пробаме.
    И така ништо не ни губиме.

Прочита ли дека кога ќе дојдеме на Шара, сакаме коњаче (бар моја желба) :lol:

9. dimo

dimo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    значи дружба си има меѓу вас само ја неам поим со кого си разговарам :) ја сум супер денеска излегов после 5дена и да ти кажем искрено не сум забраел да возим и кола :) само uште да соберем сила да идем до кај психијатарот пошто ме мучи нешо и кај него да идем :) 5г сум на ова како и да е ке издрзим сакал или не :)
    а не ми е верно уште дека најдов форум на македонски,српскиве више ги владеем све процитав за нив,и да бидем искрен и нив не им е ништо поарно :)
    зашнавте со шапка ка дедоми да ми ја препишал на мене :) али у секој случај идемо зимава и пиемо виски за прва средба :)

10. dimo

dimo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    zelenko значи ти сепак не си имал толку чести и силни напади ако ти помогнала само верба.знам по себе на поцетокот идев и самиот по бабе надрилекари и акј све уште не бев ама да ти казем искрено само хелех и асентра на почетокот ме вратија у нормала.два месеца не бев излезен од дома али сега не е до толку страсно.немој да ме сватиш погрешно у смисла да мислим дека ти било супер,али ако ти помогнала вербата у тоа ипак можем да кажем дека си ипак цврста особа и баш ми е мило што си супер и само така продолжи.

11. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Ај добра вечер на сите, како сте вечерва? :)
    Ај и добредојде на ептен новите членови. Благодарност до Антонисремос што безрезервно се понуди на помош, секако и за тебе важи истото.
    Димчо, не се секирај, еден ден сите ќе не дознаеш, и јас кога дојдов на форумов бев иста како тебе, ама ете, запознав дел од луѓево :) . И ти реков да не се плашиш за Шапка, на снег ќе пиеме коњаче ако треба :lol: ...
    Фести душо, па ти сега ако немаш адреналин, кога?! :) Убаво ти пиша Нестле, да не се повторувам, само се прашувам зашо тој адреналин го насочуваш на тепање, а не на некој спорт?! Пробај нешто поразлично, може ќе најдеш решение како да го ублажиш...
    Пепи, ни го разубавуваш форумов со твоите разнобојни постови :) .. А, и поздрави го дедо и на Зоце, нека фрли нешо мрсничко наваму, се испостев овие 4 дена :D ..

И под итно да ми се појават девојкиве што ги нема, зашо ќе почнам да станувам лоша, особеноАдела, Ферхи, Анетка28, Бринетка.Маче... ќе Ви никнам кај шо нема да ме насадите, па мислете му ја тогаш .. :devil:
    Винерче, цела вечер те мислам, фалат твоите постови овде .. :*

Поздрав до сите останати луѓенца мили, имајте пријатна вечер ..
    Чувајте се! Ве гушкам и бакнувам!

На dunja и Winner-ka им се допаѓа ова.
  12. 485

485 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    38
    Mene nikoj ne me pozdravuva :( :) Ne mi funkcionira ova kirilicava odnapred izvinete za latinicava AMA sakam nesto da mu kazam na Festi. I jas imav problemi so adrenalinot bukvalno dodeka sedev na predavanja na fax mi idese da ripnam otsecno od STOL I da napravam nekoe neartikulirano dviZenje:D glupaca.. Adrenalinot jas najveke go cuvstvuvav vo stomakot I mi igraa nozete kako nekoj nervite so perduvce da mi gi skokotkase, znaes ona cuvstvo sto ne e dovolno za da poludis a sepak ti e*e mater. Cuvstvuvav vnatresna vozbuda bez nikakva pricina no SETo toa sfativ pokasno deka sovrseno dobro se kontrolira so psihata, so svesniot um. Toa e del od anksioznosta I nemas nikakva potreba od bilo kakva intervencija samo treba da naucis da si go sovladas temperamentot I Sam da se smirks zatoa sto adrenalinot ne se Laci Sam ,bez naredba od mozokot. Ti so anksioznosta I'm davas pogresni signali na centrite I ONI te slusaat:) site treba da naucime da komunicirame so nasiot organizam.probaj ja tehnikata na jogs disenje ke te procisti uslovno kazano. Jas go nadminav toj problem a I napadite .. Na kraj kraeva TOA E SAMO CUVSTVO!!!mislite deka nesto ke vi se sluci?deka ke umrete? Ok, pocekajte nekolku sekundi I ke vidite deka nisto realno ne se slucilo osven vasata hipersenzibilnost. Na kraj kraeva, sto e najstrasnoto sto moze da vi se sluci?
    Pozdrav mili moi, mene sekoj den mi e Borba I poslednive dve nedeli vise I socijalnata fobia pocnuva da otapuva. Kazete si Edna dlaboka molitva I taka zapocnete go denot..piñata veruvajte..makar bila avtosugestija. No sepak jas veruvam deka nekoj od gore ne cuva site ;)
    Ve baknuvam :*

На Skorpija12, Winner-ka, PetraPanka3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. zellenko

zellenko Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    39
    Види вака, за се треба верба. Не велам дека нема да ти помогне и без верба да одиш зашто таа енергија постои, им помага на луѓе со физички болки. Подсвеста неможеш да ја контролираш, барем неможев јас. Доктори ми велеа: Со тебе се е во ред, но пуста потсвест па ми ги враќаше симптомите на болеста.
    Значи кај мене од страв почна телото да откажува, да се гаси. Од страв се стегнал желудникот и не можев да внесувам храна.Со стравот се активира надбубрежната жлезда која лачи адреналин и кој ја зема енергијата од другите делови на телото за да ја даде на на срцето, мускулите и др. Кај мене таа состојба траеше цела недела, не јадев скоро ништо, ми беше проблем до ВЦ да отидам.
    Јас кога тргнав кај Ласте верував дека ќе ми помогне. Мислев дека ако не дојдам на ред до 24:00 јас понеделник немаше да го дочекам.
    Баење,гатање со ова нема врска. Прочитај за биоенергијата на интернет и на колку луѓе им помогнала. Биоенергијата е дел од секој од нас, секој ја има. Он ја има во големи количини и ако има заболено место го лечи Т.Е. му дава команда на мозокот да го лечи заболеното место или барем така јас мислам дека функционира.
    Точно, мене ова не ми траеше долг период, само околу 2 месеци отприлика. Ама ако не отидов на биоенергија верувам ќе траше долго и долго. Пробав со Апчиња и психијатар ама за толку кратко време немаше ефект.
    Кај Ласте не се остава пари, немаш што да изгубиш ако отидеш. Човекот ако неможе да ти помогне одма ти кажува и тоа по телефон ако му се јавиш.Јас се јавив, му кажав за стравовивте, депресијата, наглото слабеење, рече: дојди, сум лечел такви случаи.
    Значи ,може ќе ти помогне и вака ама кај мене со верба подобрувањето се виде од само еден третман.
    Отвори на страна 312 и прочитај што имам напишано.

14. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    485 таа внатрешна возбуда или адреналин што ги чуствуваме без причина уствари и не е баш без причина ,значи ние анксиозните сме способни безсвесно да ја допираме линијата на стравот ,поточно на пр кога сме возбудени од нешто пример некој да не нападне тогаш би почуствувале андреналин ,внатрешен немир ,срцето чука забрзано,не си свесен баш за ситуацијата и сл....но тоа би било со причина... се допира таа линија на стравот и се однесуваме така...но ете ние сме способни само со мислите да допреме до неа несвесно и се случуваат истите работи како кога некој би не нападнал (го зедов тоа за пример) ,нападот на анксиозноста е тоа ,ни затреперуваат рацете ,срцето чука ли чука,адреналин 100ка :D тоа треба да го исконтролираме ,односно повеќе да се трудиме да останеме смирени а не да го чекаме нападот подготвени да се одбраниме...единствено кога ќе дојде тогаш ќе се браниме,а не цело време да бидеме стегнати и да чекаме бидејќи поголема е возможноста ако чекаш и да дочекаш :D
    ете малце совет од мене и малце позитивност да ви дадам :))
    добредојде на новите членови и поздрав до сите и старите и новите :)
    гушкаааа

На Winner-ka, zellenko и danika им се допаѓа ова.
  15. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136
    Како сте луѓе мои,гледам доста страни се испишале последно време,и нови членови се јавиле со свои размислувања и поддршка :!: Секој човек воглавно пробува да си најде излез од проблемите што го мачат на свој начин,па така и за состојбата на анксиозност. Некој верува во едно,некој во друго,но на крајот секој ќе го најде начинот на кој ќе се ослободува од негативноста и напнатоста. Вербата во тоа дека ќе ни биде подобро,дека ќе се избориме на кој и да било начин(тој начин за секој е индивидуален),е многу важна,тоа значи дека не сме кренале раце од себе си,дека нашето физичко и психичко здравје е најважно.
    За мене лично засега одењето на психијатар и терапијата што ја земам (асентра и хелекс),и моето работење на себе си,разрешувањето на нереалните стравови што ги имав,е мојот начин на справување со оваа состојба. Сега се хранам добро,јадам три оброци на ден и две ужинки што предходно ми беше право мачење,едвај каснував неколку бисквити колку да можам да ги испијам лековите наутро,за ручек скубнував некој залак,и се така недела,две,додека се стабилизира организмот.
    Не сум била кај некој што третира вакви состојби со биоенергија,и не сум скептик во врска со тоа туку напротив,после се што прочитав мислам дека тоа навистина би ми помогнало. Затоа велам секој за себе си знае што е правилно да направи и во што да верува,а вербата е еден многу важен фактор во подобрување на било која состојба.Вербата,работата на себе си и она што мене многупати ми го кажуваше психологот ЈАС САКАМ ДА МИ БИДЕ ДОБРО,И ЌЕ ГО ПОСТИГНАМ ТОА.
    Среќна сум што си споделуваме искуства и совети,среќна сум што ве имам за пријатели и поддршка :inlove:
    гушки и поздрави за сите :hug: :hug: :hug:

На dunja, Winner-ka и zellenko им се допаѓа ова.
  16. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    ејјј идам и јааассс со вас на шапка :)
    Димо, не се секирај пријетеле, ќе се смири се...а колку што знам можеш да пиеш хелекс максимум до 3 милиграми дневно, значи ако ти е лошо од сабајле, напиј се еден хелекс од 0,5...не е страшно ....

На SanjaBucka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. antonisremos

antonisremos Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Не му се замарајте другари еден е животот и тој многу брзо ке помине и не вреди да му се замараме за некои работи

На lelica му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Е ајде добро вечер.

Браво браво, кој напредок го имаме забележувате ли? Од кога е отворена темата се нема случено ова, скоро сите сме добро, сите напреднавме, и одма се фаќаме на работа за новите ченови шопобргу да ги упатиме како успеавме и ги бодриме повеќе од се :rock:

Браво за нас :clap:

Димка, немој бе да се плашиш, кога ќе се појавиш на Шара со нас, абе ни за едно кафе нема да ни побараат пари, незнаеш, која од која поубави сме, пупу не тропам напразно, ама се лични моми се тука. Од цела Мадедонија, сериозно ова :!:

Мило ми е што се сите добро, јас сум исто добро, еве домче сум, си седам, се топлам, си играм со мачката, сега ќе си гледам филмче, учење ме чека покасно вечер, а утре ќе испаѓам, имам нов симпатија, па време е да го поукнам малку нели 8) :)

Имајте убава вечер.
    Гушки до сите, да не набројувам... Бац бац.

На danika и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  19. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Се супер си бев кога неделава пак почна да ми се врака анкс, таман ке помислам дека сум ја надминала пак се врака, еве неможам да заспијам! :@
    може некој да ми пише каква психотерапија си применувате сами на себе или некој линк да ми пратите. поздрав до сите.

20. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    оф леле :) исто ми се врати и мене пред недела дена ми траеше само неколку дена еве сега пак сум супер ...само треба да веруваш дека е минливо дека неможе ништо да ти стори...пробај да легнеш немора да заспиеш одма мисли си нешто фантазирај :) исто така јас пијам вода многу вода,многу ми помага,чајче баш сега е погодено за топло чајче ...уживај опушти се и ќе се среди се ,ќе бидеш добро...инаку за психотерапија јас ја прочитав книгата panic away и советите од таму ептен ми помагаат,така да ако не си ја прочитала да ти ја пратам ,задолжително тоа е нешто што мора да се прочита бидејќи навистина помага многу...поздрав

На SparkyAngel и PetraPanka3 им се допаѓа ова.