Јас кога доживувам паничен напад со истото како што го опиша ,вртам на телефон со некој што знае што ти се случува ме смирува ако сум скрос сама ... Пијам диазепам 5ка одма и на воздух на балкон или прозор И гледаш да дишеш посмирено Ќе си викаш ништо не е ќе помине, можеш да се измиеш лице со мн ладна вода, шеќер и вода исто мн ми помага ... Одамна немав паничен ама во ковидов 25 дена бев дома имав 3 страшни И сега пак знае ама веќе пијам одма апче и не дозволувам да дојдам до степен едвај дишење трнење раце нозе глава и тресење цело тело како да ќе умрам секој момент ...лошо, кој не доживеал ...не може да разбере ама не посакувам на никој па ни на душман
Има една вежба што се користи за смирување и контролирање на паничен напад. Замисли си место/ситуација во која се чувствуваш смирено, безгрижно. Седни, затвори ги очите и обиди се да се замислиш дека си точно таму. Активирај ги сетилата, пушти си ја омилената музика, јади го омиленото јадење, помирисај го омилениот парфем. Важно е да се научиш да бидеш присутна тука и сега, а не во минатото или иднината. И не заборавај дека тоа е само еден паничен напад, трае неколку минути и ти ќе бидеш добро!
@prominent може да трае повеќе паничниот напад, мислам она класичното? Мене ми се случува така подолго време да ме држи и после некое време како олеснување осеќам. Не знам дали добро ти објаснив.
Da i jas go napraviv istoto ...razgovor so prijatelka i bese podobro....no nekako si mislam kako da se spremas koga nekako znaes deka kje ima uste...sepak ti blagodaram na site soveti ..tuka mi e najdobro koga razmenam mislenje ..bez osuda ,samo pomaganje..
Nesto kako joga,porano mi bese del od sekojdnevieto...sega nekako mi e problem da se skoncentriram...ama eve za volja na vistinata i po vasa preporaka kje se obiduvam sekoj den po malku...kje pisam kako ide...ahh da mozevme bi go pravele vo grupa sekogas e pouspesno..♀️♀️♀️
Isto i jas cel den bev dobra cistev izlegov do prodavnici dojdov doma se istusirav i eve srceto mi cuka mi preskoknuva i mislam dali da pijam nesto sto ova vise ne se trpi eve sega mislam gotovo ke umram ke imam srcev udar
Jas isto imam i visok pritisok ama pijam terapija za toa i nemozam nikako da meram posto koga ke vidam deka mi e visok po vise mi se kacuva od stres , od panika piev diazepam od 2mg da vidam kako ke mi e pulsot mi e 85 ama jas imam nemir stganje vo gradi uffff ne mozam vise stvarno
Bev vo dezuren i pritisokot visok mi bese mi dadoa inekcija dojdov doma malku bev po dobra eve sega pak imam takikardija i doktorot mi rece od panika tie ama nikako da se smiram od tolku lekovi oko ne me trepa
Јас пиев 2години и нешто антидепресив и исто така се осеќав се ми беше рамно, мене во тој поглед многу ми годеа, пред нив бев мн емотивна пре, на секоја карсница повишен тон,проблем ми доаѓаа солзи со антидепресивот ми беше топ можев да се карам до утре и да не се нанервирам и да не попуштам! инаку мислам нема одреден интервал до кој смее, само доколку си ги погодиш да ти биде добро а не и покрај нив да не ти е.
Добро, целта на ад е да не направат отпорни на емоции? Или? Дали можи од ад да се спија премногу. Со една Другарката правиме муабет и ми рече дека многу спие од нив....
Здраво!!! Едно прашање веќе 5 години патам од хронична главоболка во последно време овие 3 месеци не издржлива како да не го осеќам тој дел од главата како да ми е здрвен ги имам правено сите испитувања во овие 5 години со 3 магнетни на глава Се ми е ок Докторот ми кажа многу сум напнат(крв,очи,нос,уво,ЕКГ,ЕЕГ,Компјутерска...)но главоболката никако да помине.Имено пред пола месец правев интервенција на срце ПФО можно било да е до тоа.БОлката ми е на левата страна зад увото:болката ја имам уште од самото будење на сабајле и се зголемува или во некој случај е иста почнува како Штипење,потоа жежење и станува како притисок тензија неподнослива мислам ќе ме доведе до лудило:скоро бев кај невролог ми препиша Елицеа и Хелех 2.0.25 со хелех малце се смирува болката но никако целосно да помине дали ова се должи на анксиозноста.Докторот барем рече дека е депресија и анксиозност. Поздрав до сите.
Зависи кој ги зема. Миртазапин се единствени кои се земаат само навечер и делуваат побрзо да заспиеш. Нема мелатонин, туку антихистамин. Најчесто се препишуваат кај лица со намален апетит и инсомнија.
@1209 можно е и тироидната тука да има улога. Прочитај малце околу анксиозност и тироида. Се надевам кога ќе ти се регулираат хормоните, ќе ти се промени и оваа состојба. Јас искрено долги години страдав од анксиозност и панични напади. Скроз ме промени како човек, животот ми го промени. Се будев и се прашував зошто се уште живеам. Практикував секакви совети, дишење, дефокус, природни препарати. Ама се додека не отидов на психијатар, ништо од тоа не помагаше. Бев на терапија и можам да кажам, посреќна не бев била со години. Појди барем на еден преглед, консултација пред да си одиш. Ќе добиеш барем мислење и насоки. Најискрен и најдобронамерен совет за сите, психолог или психијатар. Од срце, што се вели.