1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Стално така ме фаќа

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Да, често... Не се сеќирај, не е страшно. Само диши длабоко и пробај што е можно помалку да паничиш.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Да често поготово кога ми е подујан желудников,дури воздух снемувам и као шлајм да имам што неможам да го искашлам,кога ќе искашлам во ред е

На Bilhaan и kristina.k им се допаѓа ова.
  4. Bilhaan

Bilhaan Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    38
    Периоди се сонце, ке ти помини за ден два, се случува обично кога ке имаш нешто стрес или напнатост, опуштисе, излези прошетај со пријателите и ке си помини

На tasikike му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mmm123

Mmm123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    48
    Дали во пмс ги чувствувате поизразено прескоците на срцето ? Особено на вечер кога ќе легнам осеќам како да ќе ми излета низ градиве и тоа е кратко и поминува. И после подсвесно чекам наредниот прескок.

6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    17.498
    Не сум приметила во кој период стално се случуваат, ама да, се случуваат. Нормално е, не е ништо за што треба да се грижиш и паничиш.

На Mmm123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Имам болки во желудникот цела недела. Не знам дали ми е на нервна база или не.. се мислам да одам на доктор ама дома само ми викаат дека ништо не ми е џабе пари трошам...
    Како да го надминам стравот? Си мислам дека имам рак скраја да е и се паничам...

8. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    17.498
    Болки во стомак може да се јават од повеќе причини, а една од нив е анксиозноста.

Јас би ти препорачала сепак да отидеш на лекар. Не паничи. Не мора да значи дека е нешто сериозно, а и најверојатно не е. Некогаш едноставно може да е и само надуеност.

9. Thinker-93

Thinker-93 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Можеби проблемот не треба да го пишувам овде на таа тема но пак е поврзано со анксиозност.Наводно со години сс борам со опсесивни мисли проследени со ментални ритуали(разуверување,анализирање на одредени ситуации низ кој сум минал во животот).Долги години поминаа и опсесивните мисли кои не ми претставуваа голем страв поминуваа побрзо но неколку од нив ги сметам за пореални и посериозни наместо ирационални но никако да ги откачам.Ми рекоа колку повеќе се бориш со нив тие се повеќе ке се лепат,можеби во моментот ке се намали анксиозноста но на долги стази борбата со нив станува уште повеќе неподнослива.Мене ми се случи еден реален настан пред неколку години што и ден денес ме прогонува,знам дека мислите кои ми надоаѓаат со овој настан се ирационални,присилни мисли но не можам никако да ги надминам,собрав и докази дека немам сторено ништо лошо но ете пак се присутни со константно чувство на вина,и колку уште повеќе да истражувам знам дека во моментот тоа ќе ми помогне но после неколку денови пак е исто.Би сакал да ве прашам дали некој од вас имал слично искуство со опсесивни мисли поврзани со минато,или пак да ми пррпорачате некој добар психијатар во Скопје чија гранка му е добро владеење со дијагнози на опсесивно-компулзивен карактер,или воопшто некој/а психијатар што ви помогнал да препорачате.Ви благодарам

На Tarara му/ѝ се допаѓа ова.
  10. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Отидов на доктор, гастритис имам, ми зедоа крв за хелико-бактери да ми проверат да не имам. Не е ништо страшно

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    17.498
    Тогаш нема потреба за грижи. :) Затоа не треба одма да се секираме за најлошото, иако и јас сум таква. :tmi:

12. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Лелее.. јас па наместо да ми олесни се изначитав на интернет глупости за хроничен гастритис се изнаплачив дека сум премногу млада за таков проблем и така ми помина денот во секирации...

13. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    17.498
    Стај се на повеќе течности. Избегнувај многу солена, кисела, лута храна за да не ги иритира цревата. Режимот на исхрана помага. За друго нека каже докторот. Секогаш има од благи до најтешки симптоми. Не го очекувај стално најлошото.

Да бидам искрена, ако не најдат бактерии, јас би побарала и второ мислење.

На greenday му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    16.156
    Same problem here, јас побарав неколку мислења и сите ми велат на нервна база дека е, често имав опсесивни мисли во врска со ова и дека можеби и рак и такви глупости. Се помирив со фактот дека имам проблем со желудникот, си ја пијам терапијата и не мислам на тоа, свесна сум дека стресот си го има направено своето и при најмала нервоза желудникот прво ми реагира.

15. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Да, ако нема хеликобактери ќе одам и на друг доктор, пошто голема е веројатноста да ми е на нервна база. Откако почнав на тоа да мислам една недела немам куртулено. Од кога ојдов на доктор не ме боли толку многу. Да се плукнам во психата моја...

Дада и мене најверојатно. Ако нема утре ништо на крвна слика ќе одам на друг доктор. Што терапија пиеш ако не е тајна?

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Инаку во моментот имам куп обврски. Дипломска, возачка да полагам, ќе се преселувам во друга држава, ќе бидам одделена од вереникот година дена итн. Хаос сум..

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    16.156
    Јас иначе земам еманера од 10мг. Тоа е најверојатно на нервна база, пробувај само посмирено.

18. Ffffffff323

Ffffffff323 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Дечки сакам едно мислење од вас, неколку години патам од анексиозност но во последно време качувам притисок, го мерам по 5-6 пати на ден 160 со 100 ми беше еднаш, а кога сум излезен и кога се враќам накај дома да го мерам почнува да ми трне цела снага од нозите па нагоре, највеке во пределот на стомакот, одев на секакви испитувања ништо не ми пронајдоа... не знам дали е наследно или е од стрес и такви работи

19. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Мене нолпаза ми препишаа. Добра сум денес машала.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Здраво на сите. Веќе 3 недели сум без терапија,пиев Деметрин пола наутро исто и Елицеа 5мг наутро 7 месеци. Веќе 2 дена на лева рака над дланката каде што се носи саат или нараквица ми игра нерв и мн.ме вознрмирува дури со голо око е видливо (тоа не е но битно) но мн.ми смета...и сега пак сум во филм влезена дека ми е нешто.Дали Ви де има случено да ви трепери нерв ,уффф