1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.951
    Допаѓања:
    111.609
    При анксиозност се зголемува притисокот. Јас еднаш и отидов на матичната со 150 со 100 притисок. Ми даде пола лексилиум од 1,5 да изгрзизам и да го ставам под јазик. За 15 мин ми дојде на 120 со 80 и се смирив. Не мерете пристисок, не се потресувајте. Ако мислите дека имате потреба со консултација на доктор пробајте со верапамил за тахикардија. ама прво доктор прашајте. Мене дека анксот ми создава тахикардии ми го препиша кардиолог за да не го оптеретувам срцето и го пијам по потреба, многу ретко.

2. awayfromyou

awayfromyou Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    299
    Dali moze problemi so zeludnik, prejaduvanje da predizvikaat zabrzana rabota na srceto? Citav pred malce, deka lugje so anksioznost imaat mnogu pogolemi sansi da se razbolat od srcevi bolesti i se voznemiriv, a sekade citam deka anksioznosta ne e nisto strasno i deka ne moze da nasteti osven nadraznetost na digestivniot sistem. A sega citam i deka pritisokot dosta se pokacuva.

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.951
    Допаѓања:
    111.609
    Ama dosta samo citate, toa e zacaran krug. Poleka malku. Anksot nema da te poludi, nema da te strefi infarkt, nema da dobies mozocen udar, i dosta vekje samo merite pritisoci i se opsednuvate. Zemete citajte romancinja, zemete gledajte komedii, relaks malku mozokot. Ova vi go kazuva covek sto zivee so dijagnosticirana anksioznoat. Ete sum nit polidev nit nisto.

На maja.mitrova, Ffffffff323, Bojana890 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bilhaan

Bilhaan Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    38
    Извини, мислев дека си некоја од страна и така прашува.

Сега те прочитав во еден reply дека и ти си била ист случај како нас. Извини ама се провоцирам на луѓе кој нема анкциозност и така прашува нешто да се најда во муабет па мислев дека си една од нив ‍♂️

5. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    Некој со Pure O, и Harm OCD на форумов? :?:

6. Ffffffff323

Ffffffff323 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Претходно имав тахикардија сега немам, отчукувањата ми се околу 70 ама некако се губам се тресам, многу лошо чувство

7. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Мене ми
    И тоа без да пијам никакво апче за полa час ми паѓа на 125 со 75..и цело време сум во дилема дали имам хипертензија или анексиозност

8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.951
    Допаѓања:
    111.609
    Aко ти паѓа без апче не е хипертензија. А еве јас сабајле се разбудив со некој немир, не спиев убаво сношти, глава ме болеше..мерам 140 со 100. Се спремив, се напив АД и шибај на работа. Сега мерам 125 со 85. Само со половина Хелекс од 0.25 и половина Сероксат од сабајле. Од постојана анксиозност варира и притисокот. Затоа се пијат АД за да не се оптеретува срцето, зашто секоја анксиозна епизода го оптеретува срцето, пумпа адреналин итн.. Мене од стрес ми се пореметува цел метаболизам, задржувам течности и со тоа се крева притисок.. Така да анакиозните епизоди се стрес за организмот и мора да се најде начин да се контролираат.

9. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Јас сум ужас, цело време мислам дека имам некоја неизлечива болест значи не знам вака до кај ќе се оди со овие мисли. Се хранам здраво, вежбам за да слабеам и кога ќе се качам на вага и ќе видам дека сум симнала некое кило ме фаќа паника дека сум болна од (сега ова нов страв ми е помина главата, белите дробови, срцето) канцер на цревата и се паничам цело време читам на гугл. Бев на ехо на абдомен крвна слика се е топ ама умот ми вика "ДОКТОРКАТА НЕМА ДОБРО ВИДЕНО СИГУРНО Е НЕШТО СЕРИОЗНО,,.....

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    490
    Оффф што ќе се прави со нас , зарем ова е живот здрави прави да се прашуваме кога ќе умреме :(ужас иста сум и јас ...ова не е живот легнувам станувам со иста мисла ова ми е она ми е ќе умрам готово денот ми минува исто ако ме заболи глава аха ете рак некој и така секој ден
    Читав книги за као да ми помогнат...најинтересното е што читам книгава ЗНАМ дека е така ама мозокот ПАК си се оптеретува со црни мисли ...:swear:

На Tarara и greenday им се допаѓа ова.
  11. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Какви се тие АД, ја имам многу испиено ама прв пат слушам за тиа

12. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Значи џабе. На невро-психијатар кога бев, за преглед на глава ЕЕГ ми вика ништо не ти е физички имаш панично растројство. Во истиот момент мене ми доаѓа мисла, сигурно има згрешено и си ќутам. Психијатарот ми вика што мислиш сега дека нешто имам пропуштено и немам точно дијагностицирано? Почнав да се смеам пошто знај како ми функционира умот. Ама џабе. Сам треба да си решиш во главата

На maja.mitrova и jagoda777 им се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    15.714
    Луѓе, дали од зголемена доза може и е нормално да се осеќа срцебиење, гушење, и сл?

14. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Citajki ve i plys radi toa sto moja bliska imala skoro kacen pritisol epten se voznemiriv ovie denovi.. vikam aj d si go meram.. samo sto pocnav me fati edna tahikardija sto ke bide kako ke bide i si go meram.. 133 so 80, pyls 117.. tsto znaci toa? I jas imam ustvati visok sekogas koga osekam simptom na anksioznost?

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.951
    Допаѓања:
    111.609
    Анти Депресиви скратени АД.

16. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Moze no i ne mora, pojke od so ti e strav deka pies pogolema doza

На edna_malecka и jagoda777 им се допаѓа ова.
  17. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.658
    Дали се соочувате со коментари во однос на анксиозноста, потсмев и сл и како се справувате со душебрижниците и трачевите за вас ,дали ве повредува туѓо мислење ? За жал недоволна свест постои во однос на менталното здравје и еден вид на стигматизација...а нам кои се бориме сами со себе уште тоа ни фали |(

На edna_malecka, xxx-ba и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    490
    Напротив,кога ќе кажам што чувтвувам наидувам на разбирање и одговор дека "не си само ти и мене ми е така" .Па дури и луѓе што мислев дека се како карпи, се срушиле периодов и побарале помош од стручно лице. И сега и не ни ми е срам отворено зборувам на оваа тема и како се чувствувам без разлика кој што сака нека мисли за мене.Нормално поубаво да не си опседнат со анксиозноста и само за тоа да зборувам да не се претера зашто стануваш досаден/на.И пренесуваме негативна енергија па не секој би сакал да не слуша како кукаме ова ни е она ни е почни од себе дали би избрал/а личност забавна позитивна или личност насмеана, весела ...

На Bojana890, edna_malecka, Bilhaan и 2 други им се допаѓа ова.
  19. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Тоа ти е исто како мене.. ми кажаа од страв то р качен малку, не е тоа одма болест. Ке се смириш и толку. Јас одма си правам филмови значи јас на секој паничен напад имам притисок..ќе ми се случи нешто

На greenday му/ѝ се допаѓа ова.
  20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Ретки се, но ги има. За среќа, како да се подобрува свеста и кај нас во врска со менталното здравје. Веројатно затоа што се' почесто луѓето ја искусуваат анксиозноста и на своја кожа, за жал.

Научив да не обрнувам внимание на потсмев и злобни коментари. Немам време и енергија за губење за да докажувам што било, и со тоа дополнително да се вознемирувам.

На jagoda777 и steela.honey им се допаѓа ова.