1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.930
    Допаѓања:
    111.429
    Ima edni vezbi. Koga kje si doma, sedni i zamisli se deka odis kaj sto te strav.. zamizi i vizualiziraj go mestoto.. I taka sekoj den. Kje osetis strav, kje osetis nesigurnoat se kje osetis ama doma kje si.. I poleka ne se forsiraj. Mene toa mi pomogna za mnogu situacii.. @FoxyCat sosema normalna reakcija..Ima i termin za toa Disocijacija se vika. https://www.facebook.com/1686103811639594/posts/2812935878956376/

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.644
    Не те разбрав баш, сакаш да кажеш дека замислуваш најлоши сценарија или празнините во сеќавањето ги пополнуваш со нови приказни?Ако сакаш појасни подобро.

3. FoxyCat

FoxyCat Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    47
    Празнините ги исполнувам со најлоши сценарија

На Hope 28 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FoxyCat

FoxyCat Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    47
    Ми олесна дека е нормална реакција но многу тешко го поминувам тоа, патам од панични напади заради тоа, се надевам ќе помине

5. FoxyCat

FoxyCat Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    47
    Фактички и не ми беа празнини до пред некое време, се си ми беше добро, немав никаква празнина, на што и да сакав да се сетам си се сеќавав без проблем, но една вечер многу се вознемирив, како што кажав бев под страшен "скриен" стрес, што не го искажав, го чував во себе, тогаш откачив, таа вечер, добив страшни панични напади, 3 дена не спиев, се тресев како во струја приклучена, ништо не јадев, страшен стрес доживеав, и од тогаш ми е вака, а предходно немав никаков проблем со сеќавање, на се си се сеќавав, се добро си ми беше се до тој момент кога го добив првиот напад, од тогаш започна се...

6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.644
    Најдобро е да посетиш психијатар.Можеби е моментално и минливо, но од доживеан стрес може и да се активираат долготрајни состојби.

7. Mirko.2001

Mirko.2001 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите,
    од 6 месеци сега имам стрешно анксиозност и мислам дека имам деперсонализација и дереализација и нонстоп егзистенцијални и филозофски прашања кои не ме дозволат да живеам, што е реалност, како може да постоеме ние луѓето, како може да имам тело и мозок, како може атоми и молекули да формират сево “ОВА” мене, вие, цел универзот, сето ова ми дава толку лоша анксиозност и ме прават да мислам дека сум луд или ќе бидам луд и потоа започнат дневните напади на паника особено пред спиење, секој секонд ги имам овие прашањи и чудните и страшни чувства на обезличување и дереализација. Ова е пекол, ве молам ако некој победи го ова или знае каде да барам помош и што да правам или најде некој добар психијатар или психолог, ве молам да ме кажувате, не знам каде да најдам помош

На greenday и steela.honey им се допаѓа ова.
  8. QuinnnBebe

QuinnnBebe Нов член

Се зачлени на:
    13 март 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ова ти што го опишуваш дава слика на Генерално Анксиозно наручување. Деперонализација генерално се случува во текот на паничниот напад каде чуствуваме одвојување од самите себе или како вонтелесно искуство, додека дереализација ти е одвоеност, чуство дека твоите блиски се непознатаи за тебе или народски кажано како мозокот да ти е замаглен. Генералното Анксиозно Нарушување ти го дава тој симптом на чуство дека полудуваш. Повеќето од луѓето го осеќаат тој страв се јавува во различни облици кај некој од полудување кај други од смрт ама генерално се тие две. Психијатар ти е најдобрата опција тој ќе ти даде точна дијагноза ако ти е нешто од помош пробај да побараш некој надвор од твојот град, чисто од тоа што луѓето со анксиозност во поголем дел мислат дека полудуваат, дека нешто им фали па е многу тешко да бидат искрени со својот доктор.

9. Mirko.2001

Mirko.2001 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Може да биде и таа, и да дп и др ме започна на првото паничен напад пред 6 месеци и сум дисоциран цели време, цело време сум дека сонувам, ништо не чувствува како што треба и јас сум цело време збунет со тие мисли и прашања што ги пишував порано.
    Јас живеам во Гостивар, тука не има ништо, ниту добар психијатар или психолог, се надевам дека ќе најдам некој во Скопје но и таму имам страв да одам што ако погрешно ме дијагностицират или ме кажат дека имам шизофренија или некој друг психоза, не знам дали или дп др или генерално анксиозно наручување се признати во Македонија. Не знам што да правам затоа пишував овде ако некој знае еден добар прихијатар да ме кажува
    Фала ти за одговорот

10. QuinnnBebe

QuinnnBebe Нов член

Се зачлени на:
    13 март 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Како човек што 13 години страда од повеќе видови на анксиозност пробај да не ги гуглаш симптомите, кога бараш доктор океј е да смениш повеќе се додека не си целосно опуштен и сигурен во него или неа небитно. Грешна дијагноза ќе добиеш само ако сокриваш симптоми, мада и тоа ти е под знак прашалник поради тоа што тој доктор учел многу години за по твоето однесување да сфати дали ја зборуваш вистината или не. Добар доктор во Скопје би ти го препорачала Др. Чадловски мене ми помогна многу исто и Др. Павлов ама мислам дека он е во пензија сега сепак пробај. Имав оставено линк од виедо на некоја девојка што објаснува за анксиозност ментални болести ѕирни ги видеата мене ми помогнаа . Еве линк од каналот и со среќа. Еден ден ќе се разбудиш и тие мисли ќе престанат ама треба константно да работиш на тоа да ти се подобри состојбата. https://www.youtube.com/channel/UCpxvLQ-R8zRmPhX6j_QXqFw

11. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.658
    Потполно те разбирам и тебе и сите кои имате искуство со дп/др , многу ми е жал што минувате низ тој хорор и ја сум една од вас , работа со психотерапевт ќе излезете сите од тоа без грижи, и да се надоврзам во однос на дијагностицирањето немој да се плашиш добар психотерапевт одма ке знае дека имаш дисоцијативни симптоми , далеку сме од шизофренија и психоза , пиши лична порака ке ти посочам неколку психотерапевти во Ск :hug:

12. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Nemas sizofrenija,
    Probaj za pocetok na razgovori mk, imas psiholozi i psihijatri on line, ke te nasocat nekade

Прикачени фајлови:

Последна измена: 15 март 2021
  13. Mmm123

Mmm123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    48
    Dali vi se slucilo da sedite mirni i naednas da vi se zavrti. Imam napraveno analizi se e vo red, megutoa se plasam celo vreme kalo da ocekuvam povtorno da mi se svrti

На MilesAway му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tarara

Tarara Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    26
    Да и тоа многу често

15. MilesAway

MilesAway Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    175
    Mnogu pati mi se ima deseno od nisto nikako, a i trnenje igranje na edna strana na gornata usna.

Последна измена: 15 март 2021
  16. MilesAway

MilesAway Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    175
    Decki da be prasam nesto...Vie sto ste na terapija AD......kakvi sonista sonuvate?
    Jas sum nekolku meseci na povtorna terapija, se cuvstvuvam preporodeno, popravena sum 2-3 kg sto i ne e nekoj problem, ama gi imam najludite sonista. Sanjam ili naucna fantastika so invazija na cudovista vo Skopje ili horor-triler-crime so oruzja ili raboti sto ne se vozmozni. Aman veke strav mi e da zaspijam. Znam deka kosmari se normalni pri pienje na AD, ama ova e veke premnogu!
    Bog da cuva!

17. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    181
    Da, i toa mnogu da mi se zavrti, sto za zal od toa mi proizleze golem strav da se banjam mislekji deka sekoj moment ke mi se svrti i ke padnam vo tusot iako ne se slucuva mnogu cesto. 2 ili 3 pati dosega.

18. FoxyCat

FoxyCat Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    47
    А дали ви помагаат апчињата во смисол на промена на мисли, промена на расположение, промена на размислување, пример за нешто до тогаш ако сте размислувале најлошо, дали ви помагаат да мислите на добро ? Немам пиено, затоа прашувам

19. FoxyCat

FoxyCat Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    47
    За да знам дали да одам на психијатар/психолог да ми препишат нешто, или да пробам без терапија

На Tarara му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Probaj prvo odi na psiholog pa ako ima potreba ke odis i na psihijatar, vo amerika sosem zdravi lugje odat na psihijatar, ne e ubavo da se macis

На FoxyCat му/ѝ се допаѓа ова.