1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    so kakvi simtomi go preleza virusot? Eve i jas vise mozam da kazam deka go prelezav 22 den od prviot simptom osven edna blaga kaslica nemam drugo nesto eve cela kuka cistiv ama pak me jade sto od vreme na vreme mi doaga deka ne mozam da disam i ne mozam da se smiram denes napraviv pak krvna slika i snimka na gradite inace dr mi rece nema potreba jas pak naraviv da se smiram

2. Monica87

Monica87 Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    112
    Јас сум физички подобра. Не ми се потат дланките повеќе..
    Почнав убаво и редовно да спијам, ама уште имам страв да се вратам кај сооругот кого го сакам бескрајно..
    Кој ме читаше погоре и ја знае сторијата моја, имам фобија од Крит, а таму сум мажена..
    Лудница.

На krofnicka27, maja.mitrova и Simpleman им се допаѓа ова.
  3. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    156
    Само омалаксаност, без апетит и главоболки околу 10 дена така бев, потоа само заморот ми остана, по брзо се заморувам. Сега сум добра ама психички не баш ова да не ми биде она, тоа што читам на мене си препишувам. Сега крај на месец ддимери пак ке проверам и антитела да видам што како.

4. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Eve jas da vi se pofalam, posle godina dena borba so anksioznost koja premina vo nekoja sredna forma na depresija, so strasni bolki vo gradite, nesonica, negativni misli, veke sum mnogu podobra i konecno bez apcinja;) imav i tahikardii i pritisok, otidov vo site kliniki za proverka, ali Eliceata me sredi top. Veke ne ja ni pijam, posle 8 meseci terapija. Sakam da vi kazam deka ne e tocno deka ne moze da se nadmine anksioznost i depresija, moze, ali vie samite ste najgolemiot lek :)

На Monica87, Tarara и lolipoppp им се допаѓа ова.
  5. Monica87

Monica87 Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    112
    Blondie, a nemase nesonici od Eliceata, barem na pocetokot?

6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Imav da, ali toa e mislam dodeka pocne da deluva, zosto i treba vreme. Jas nekade posle 2 meseca od primanje imav podobruvanje. Drugi nekoi nesakani efekti nemav.

7. RavenS

RavenS Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво, јас сум нов член овде и решив да напишам нешто за мене. Се бирам до анксиозност 4 години а имам 21. Моментално де чуствувам многу лошо. Цело време мислам дека имам некаква болест и само барам симптоми на интернет. Одев на психијатар и не ми помогнаа воопшто ми дадоа да пијам хелекс и тие ми направија да се чуствувам полошо. И не знам веќе што да правам, нејќам вело време да живеам во страв. Исто така последно нешто што ми де дешава што бев загрижена е тоа што најчесто после јадење навелер чуствувам како балон во долниот дел на грлото и како да неможам убаво да вдишам, се осеќам како храната да ми стои во хранопроводот и исто така кога се нервирам или па многу изедам имам рефлукс( храната ми се враќа во грлото) дали е ова се до анксиозноста или па непто лошо ? Матичната ми кажа дека се ми е до мислата и дека сама со помислата си го правам тоа. Фала однапред :inlove:

8. Mmm123

Mmm123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    48
    I mene i na site so anskioznost mu se desava taa grutka. Mene mng gadno mi e toa custvo. Duri i cuvstv kako nadolu vo gradite nesto da mi se desava a ne znam sto. Alii nemoj da baras po google uste poloso pravis. A za heleksot uste podobro sto si go otkacila, probaj sama da si se smiris nekogss e mng tesko ama mislam ke uspees i ke uspeeme site ako se trudime dovolno.

На Tarara му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ivana1000

Ivana1000 Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo decki, dali vi se slucilo da imate nenadejno crvenilo i cesanje na liceto, a pritoa nemam nikakov problem so liceto, ni akni ni nisto. Momentalno sum vo losa psihicka sostojba celo vreme mislam na nekoja bolest i ova so liceto tret pat mi se pojavuva vo dve nedeli i trae cela vecer i utroto go snemuva i se plasam.

10. Ffffffff323

Ffffffff323 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Deneska mi e mnogu loso luge, sabajle koga stanav go izmeriv pritisokot 140 so 90 kako odminuvase vremeto se se kacuvase pocna da me stega vo gradite se kaci do 163 so 105 bev na doktor mnogu se tresev mi stavia nekolku inekcii apourin i uste nekoj se smiriv nekako mi rekoa panicen napad mi napravia EHG dobro mi bese.. Sega se plasam dali i utre taka ke mi bide,ne znam vekje sto da mislam..strav mi e deka ke imam udar a imam 23 godini..

11. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    156
    Од што многу мислиш тоа ти се случува, опушти се, најди си нешто што ќе ти ги обземе мислите. До сега колку панични напади сме прошле па што сериозно ни се случило НИШТО, сериозно само во глава и мисли. Јас кога имам панични немам време притисоци да мерам, незнам кај терам тие моменти па пак еве сме тука.

12. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Jas ne sum ni siguren dali e panicen mislam deka ne sum vo red neso onaka... Da znam deka e aneksioznost a nema drugo ke mi bide polesno

13. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    10.120
    Престани да мериш притисок. 23 години имаш алооо. Кога ќе наполниш 60+ години, тогаш ќе мериш :D
    Кога ќе ти дојде такво глупо чувство едноставно кажи му: фак ју, ти си само чувство! Чувствата не се твојата реалност. Чувствата се само чувства и толку. Игнорирај го. Игнорирај го до таа мера што нема ни да се обидуваш да го промениш. Едноставно насмеј му се на тоа чувство и премини на практичниот дел од утрото; Станување, малку гимнастика, туширање или миење лице, кафенце, доручек, учење, факултет whatever што и да правиш наутро, ама битно да си го зграпчиш денот од сабајле со продуктивни и квалитетни активности и фокусирај се на нив, а чувството одма ќе си исчезне ако не мислиш на него.

На Monica87, Tarara и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  14. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Ohooo da bese taka lesno jas si mislam deka imam nekoja bolest a se ispitav se mi e dobro cel den sedam doma, ne mozam da sportuvam, ne mozam da izleguvam vo grad odma me fakja nervoza, ova ne e vekje zivot ovoa e macenje

На Tarara му/ѝ се допаѓа ова.
  15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    10.120
    Знам, веројатно страдаш од хипохондрија. Еве тука имаш добра статија:
    https://mk.warbletoncouncil.org/hipocondria-2578

Дали си бил на психијатар? Ако да, дали дисциплинирано се придржуваше до препишаната терапија?

16. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Imam ideno piev paroksetin i demitrin 1 godina i poveke i podobro mi bese malku, odev po privatni kliniki filip vtori i takvi ispituvav srce se mi e okej od sto se pojavuva ovoj pritisok ne znam.. Kolku pari dadov po doktori dzabe ne znam vekje za kade sum preporacajte mi go najdobriot psihijatar da se opustam da ziveam malku pa ako treba i neka umram ama ovaka ne biva

17. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    10.120
    Државните психијатри кај нас за жал само лекови препишуваат. Тебе веројатно повеќе работа ќе ти завршат неколку сесии кај психолог.
    Ама колку и совети да ти даваат и најдобрите психолози на светот, тие не можат да направат одредени промени што само ти можеш да ги направиш. Не можат тие да влезат во твојата глава и да одлучат за тебе да не мериш притисок. Мораш сам да ја превземеш контролата над твоето тело, над твојот мозок, над твоите стравови. Едноставно не се води по емоции, туку по факти. Мора да си ветиш на себе дека од утре нема да мериш притисок и ќе го игнорираш тоа глупо чувство. Наместо да паничиш леле еве го чувството, уф што ќе ми се деси сега, сигурно ми лета притисокот нагоре леле што ќе биде а у... речи НИШТО нема да биде, ова е само на психичка база, ова е илузија... фак оф... и одиш и си спремаш појадок, или јави се кај пријател, или земи некоја игра играј... било што што ти е на распоред во тој ден, ама битно прави нешто продуктивно и квалитетно.

На Tarara, Guns N` Roses и Blondie715 им се допаѓа ова.
  18. Ffffffff323

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    31
    Fala ti mnogu, inace toa sto mi go prati za hipokondrija ima smisla, mislam deka toa mi se slucuva koga mi kaze doktorot deka sum zdrav prvite 3 dena sum dobar posle toa se vrakja se na staro.. A koga razmisliv dedo mi imase visok pritisok jas mu go merev non stop i otkako pocina od udar mozebi se odrazilo na mene

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    A terapijata sami ja prekinavte ili so nadzor na doktor? Zosto ako naglo se prekine taa terapija, anksioznosta se vrakja i toa so posilen bran. Vaka kako kazuvas ti trebaat dobri sesii so razgovor. Jas odev kaj Vera Tipko, od prv razgovor skroz me proceni, ama malku e solenka, 3500 prv pregled i posle mislam po 2500. Najdobra e. A inaku ne meri pritisok, za uteha eve da ti kazam jas so aparatot na rabota odev, koga ke mi tekne sega se smeam:D. I na kraj da ti kazam, odi i kaj najdobriot, pak ti treba sami da si pomognete, ednostavno ignoriraj. Mene vezbanje mnogu mi pomogna i prosetki. A koga ke mi tekne jas sto pravev na 21 godina :o se cudam na novive generacii. Odi uzivaj tamu vo zivotot, tvoj e:P

На Tarara и EvAngelos им се допаѓа ова.
  20. Hanaaaaa17

Hanaaaaa17 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    22
    Може ова што ќе го напишам не е за овде ама не можам да најдам слична тема. Последниве два три месеци добивам како напади на нервоза и тоа одеднаш без причина. Притоа и нагли движења со вратот и десната рака посебно. Тресење понекогаш, извици несвесно и удирање, гребење така помага да се смирам. Последниве неколку дена ми се закочува и говорот, не можам да се доискажам. Некој да знае што може да биде?