4 пати женава вчера ми вика "кесево не го зимај од кола" и добро ок, се качувам во стан гледам кесево у раце, и си дојде ми вика, ааа не билобил за тебе, си викам ах бе златна да не си ми у кожава
Probaj so helex, ama mene ne mi prijase toj. Koga pocnav Elicea so demetrin poletav Pa eve sega povremeno samo demetrin, ama retko mnogu
Нормално е да има стресови во животот. Еве, сегашната ситуација е подобра, потсети се како си ги надминала тие денови, види до каде си стигнала, мисли добро - добро и ќе биде. Прифати ги сите свои стравови. Ќе се чувствуваш поудобно и опуштено.
Jas kako sto ja razbrav @Sonjuska36 ne prifatila antidepresiv. Zatoa i go kazav moeto iskustvo, deka mene mi pomogna AD, a so helex ne mi idese. A znam i na nekoi im pomaga i helex, bez AD pominuvaat. Inaku znam duso koj lek sto e, jas godina dena se borev so anksioznost
Знам како ти е .. и мене ми е истото...ама пусто ме нервира многу така кога ќе заборавам а 3 секунди пред тоа сум мислел дека треба да направам нешто.
Со времево како сте?Јас катастрофа, притисокот покачен ушиве тапан ми се,пулсот и тој покачен,грбов и главава уште во спиење почнаја да ме болат
Јас вчера се истрчав на лекар, 150/100 притисокот, сакаше лекарства да ми дава, ама му кажав дека во мирување ми е 110/70 и ми рече епа вознемирен си, знаејки ја мојата состојба, и сабајлево во 04 паничен напад, и ја имам одвреме навреме зуење ушите ама посебно се исплашив, на главата на едно место под темето немав коса, околу 3 см пречник, и ми даде еден шампон медицински...не знам која генерација си, ама ако си знаеш дека кога се мењава времето си имаш мака не се замарај.позз
Оваа тема не ја најдов никаде па би сакала да прочитам ваши искуства ( би било добро да се стручни лица) а можеби и да си најдам конечно лек . Пред ПМС, први денови од циклус или по некој стресен период често се случува телото да ми е во некој грч, дури и се згрбавувам и често имам проблем со дишењето, односно потреба да земам длабоко воздух. Не секогаш ми успева да се стабилизирам па знам се доведам до паничен напад поради тоа. Воглавно и најголемиот страв од се можно е баш тоа дека нема да можам правилно да дишам, да не се угушам и слично, зашто се тоа носи попатни симптоми на срцебиење, вртоглавица и сл. Лекови не ми се опција зашто сигурно има некоја метода со која свесно би го решила проблемот, магнезиум во комбинација со Б6 ми е одлично решение за опуштање во тие периоди, но кога ќе помине дејството повторно исто. Проблемот веројатно е во грчење на мускулите па со тоа се пореметува цел процес. Ова веќе го има во описот на панични напади и анксиозност, но никако да најдам соодветна технка за дишење која нема да ме вознемири уште повеќе и да добијам поголеми вртоглавици туку напрорив ќе ме смири, бидејќи не секогаш сме во можност да се релаксираме. Дали редовната лесна физичка активност би ги спречила овие епизоди? ☺
Jas zemav samo Demetrin bez ad i vednas bev podobro, dosta brzo mi gi eliminirase simptomite, a vo kombinacija so ad ne znam.
Vaka da ti kazam najiskreno. Odev jas na psihijatar vo Svajcarija i bev na terapija 8 meseci so Elicea, a prviot mesecvo kombinacija so demetrin. Sega sum bez terapija i sum dobra. Dve nesta se mnkgu bitni za da ja nadmines anksioznosta: fizicka aktivnost( vezbanje, trcanje, planinarenje, pesacenje) i vtoro mnogu bitno da se cuvstvuvas ispolneto, da ti prevedam toa sto znaci, dobar sex i rabotna atmosfera ispolneta, t.e da ne sedis bez rabota, pa makar i koga si doma, raboti si nesto sto te ispolnuva, jas crtav. Mozokot da nema vreme da ti zabeguva. P. S izvini sto bev gruba, moze i direkna, ali jas taka se trgnav od hemija za anksioznosta
Dva pati gi piev vo denot, ednas nautro, ednas navecer ali ne znam tocno kako ne se sekjavam pred nekolku godini bese, po sema gi piev.
Demetrin se pijat po sema prepisana od doktor. Jas prva nedela, 3x1/2, vtora 2x 1/2 i treta po 1/2 i posle mi rekoa po potreba, ali retko toa bese. Zavisi od procenka na lekar