1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Како да го смирам симптом гумени нозе, нестабилност и страв ддка во секој момент ќе се срушам на земја? Ве молам за совет ??

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Витамин Б6.
    Длабоко вдиши и издиши.
    Полека и полека.
    Тука сме со тебе

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  3. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Mi se alucuva veke 3 dena i toa mnogu cesto moze oti mnogu znacenne mu davam.. i se toa go mislam.. ama mnogu w jezivo

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Пробајте со Б6

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  5. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Ke probam..blagodaram

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Prvo ke si otides na kardiolog da si isklucis problem, ako se e vo red, togas se koncentriras na psihickata sostojba i odis na psiholog ili psihijatar. Jas go imav istoto, ispadna deka se e psihicki. Magnesium citrate zimaj 2x200mg i B6 od 50mg imas vo Zegin, jas i po 100mg imam pieno. A za ponatamu dali ti trebaat AD ke si odluci doktor

На Attomic15 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas piev 8 meseci elicea od 10mg i veke skoro 3 meseci sum bez AD. Postepeno se namaluva dozata, jas pocnav od 10 na 7.5, pa na 5 pa 2.5 na rastojanie od dve nedeli postepeno. Toa e moe iskustvo, ali moras so doktor so dozite da se konsultiras. Sega pijam povremeno B6 i retko, mozebi ednas mesecno demetrin, ako imam nekoja stresna situacija. Iskreno tezok e periodot na otkazuvanje, fizicka aktivnost ke ti treba i dobro opkruzuvanje. I sigurno ke imas krizi deka treba da se vratis na AD, jas imav nekolku, ali defokus vo toj moment i mnogu jak karakter deka mozes i bez niv:)
    P. S maticnata ne e psihijatar za dozi da prilagoduva, psihijatar ti preporacuvam da te vodi koga veke si pocnala so AD, iako ti e mala dozata, sepak e AD

На lale22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    226
    Како се справуваш на работа? Дома исто како што опиша ми е, ама дека на сигурно се осеќам не ми е толкав проблем.

9. Attomic15

Attomic15 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    245
    Бев на лекар ми правија ЕКГ и покажа мала аритмија. Докторот ми рече тоа прескокнување 99%не е опасно. Треба и Холтер да носам. Само треба да закажам. Иначе и јас пијам витамин Б6 два пати по 50милиграма сабајле и вечер. Цело време ми се мота низ главата дека срцев удар ќе добијам и цело време сум вознемирена.

10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Ista bev, dva pati holter nosev, ali nemav naod ni na ekg ni na holter. Sepak aritmijata prati si ja, znae i od psiha da bide. Nosi holter i napravi si i eho na srce. Koga toa ke isklucis, togas ke si posetis psihijatar ili psiholog

11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    16.152
    Само со главата. Знам дека во моментот додека се движиш имаш чувство дека ќе паднеш и дека ќе ти откажат нозете, но кога ќе се почувствуваш така верувај им на твоите нозе, затоа што ако не функционираат ти воопшто нема да можеш да стоиш. Само игнорирај го тоа чувство и продолжи да чекориш, насочи ги мислите кон нешто друго и за 10-15 минути ќе помине. Контролата е во нашите глави.

На Sonjuska36 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    750
    Puknav od panika od koronava znaci anksioznosta mi ja vospaluva i toa kako
    Otkako slusnav deka posledici mozelo da ima i kardiovaskularniot sistem se nesto me pece v gradi a nemam prelezano korona mi se cine sega demek ja imam nemam nikakov simptom osven malo grebenje na grlo a piev mn ladno denes. Znaci pri kraj sum so nervive a bev ubedena demek pobedov so anksioznosta ova vecerva mi se slucuva ;(;(

На FridaodaMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sonjuska36

Sonjuska36 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25

14. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    1.813
    Благодарам на одговорот од членката (незнам да ја означам), мислам дека сум посилна и можам да ги откажам а мислам и дека треба веќе после една година. Само си велам барем ко ке имам одмор да сум дома да неодам на работа. Тоа е тоа мора да се бориме.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.898
    Допаѓања:
    111.300
    Еве како уметник ја прикажува анксиозноста, и она низ што поминуваме секој божји ден. FB_IMG_1622286523933.jpg FB_IMG_1622286521460.jpg FB_IMG_1622286519386.jpg FB_IMG_1622286516801.jpg FB_IMG_1622286514556.jpg

На Sonjuska36, Blondie715, lolipoppp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    11.379
    Јас имам и бетер состојба. :D
    Ако кардиолог те видел и рекол не е страшно и не ти препишал ништо, немаш гајле. Не си стварај притисок за џабе, дополнително ти влијае. Ехо направи или само екг?
    Инаку расположението како ти е, кога срцето е во ред и не го чувствуваш? И тогаш имаш чувство дека нешто лошо ќе ти се случи?
    Ако ти било ок со магнезиум и б6, пак врати си ги, суплементи се, не се некои страшни лекови за баталување, сум ги земала и кога сум немала проблем. Сега и при терапија за срце, пак си пијам магнезиум + б6.

Не сакам да те стресирам со мое искуство. Ќе споделам само да знаеш дека не си сама.
    Сличен проблем имам. Мене после стресен период почна да ми се случува. Прво на екг општ лекар ми го примети, рече дека малку ми е аритмично срцето, после и кардиолог потврди.
    Дијагностицирано ми е како extrasystolia supraventricularis. Веќе 5 месеци терапија верапамил 2х80 мг дневно.
    Пулс никогаш повисок од 85, и притисок нормален, ехо на срце нормално. На екг ми покажува нерегуларни удари. И сама осеќам дека нормално си чука неколку пати со ред и одвреме навреме чувствувам како отскока два пати во иста секунда и после си продолжува пак нормално. Се друго сум испитала, се е нормално. Тироида проверувам еднаш на 2-3 месеци, ок е сега засега.

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Знам некој ми велеше дека не треба да правиме tapping, туку дирек на психотерапија и психијатар.

Јас пробав ова.
    Видете, слушнете, пробајте.

Како да ги опуштите емоциите кои се во вашето тело.

Женскава вели дека, негативните емоции ги собираме на градите, рамената и вратот.
    Значи видеово ви е буквално чукање по гради и пуштање на звук од вашето тело.

На sonki1111 и gogimica им се допаѓа ова.
  18. Attomic15

Attomic15 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    245
    Правев само Екг. Иначе кога си работам нешто по дома, кога сум излезена или кога сум со друштво се си е во ред скоро и да не ми прерипнува срцето. А кога седнам, легнам или сум сама го чувствувам. И на мене ова ми се случи после многу стресен период. Изгубив две блиски личности во рок од 40дена. Незнам се плашам дека ќе ми се случи нешто лошо кога сум сама, дека нешто не е во ред со моето срце, дека имам некое заболување на срцето или артериите и слично..

19. Attomic15

Attomic15 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    245
    Заборавив да ти одговорам дека кога срцето ми е во ред и расположението ми е добро скоро и да не мислам на него. Весела сум си.. расположена..

20. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    11.379
    Прими сочуство.
    Заболувања на срцето не би требало да имаш, затоа направи и ехо, да си бидеш сигурна, ќе ти олесни. Морфолошки може се да е супер, а ритамот од трети причини може да е тригиран, дури и во нормални услови нели кога сме напнати, вознемирени, физички изморени, не чука исто срцето. Ако структурно се е во ред, и ако имаш регуларен крвен притисок и пулс не повисок од 90, мала аритмија не може да ти наштети, нема апсолутно од што да се плашиш.
    Не се напнувај по секоја цена да бидеш зафатена со нешто само за да не го чувствуваш срцето, полошо си правиш. Нема да ти се случи ништо. На душата и треба одмор. Јас кога лежам најмногу го осеќам, ама го навикнав веќе и си се помирив со него. Се надевам ќе се среди по одреден период.
    Проблемот не е толку голем проблем, колку што ни се големи филмовите што си ги правиме околу него.
    Пробај седни смирено, ама читај книга на пример, не мисли на срцето, сконцетрирај се на нешто друго додека мируваш.

Јас сензор за стрес немам дур не ме стрефи нешто. Мислам дека се можам, се силам и колку што треба и ме треба, сум работела и 12 часа на ден, за се и сешто се имам стресирано, за глупости се нервирам. Не знам да си кажам "седни и одмори, не можеш се". И после и психички и физички го јадам стапот.