1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. SCAREDBUTTERFLY

SCAREDBUTTERFLY Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    A sto sakas da smenis vo pogled na rabota?

2. Сакам работа, а не можам да се одлучам за ниедна. Почнав неколку, одам по неколку дена и се откажувам, оти сѐ ми изгледа тешко и мислам дека нема да можам да се носам. Мислам дека развив социјална фобија веќе.
    Премногу сакам да работам, ама кога ќе почнам, добивам панични напади таму, не сум воопшто опуштена, си мислам дека сум глупа и дека ќе се посрамотам и наместо да сум фокусирана, имам опсесивни бесмислени мисли..
    Ма страшно!
    Ова не ме нашло досега. Многу језиво е и досадно!

На AngIv, jagoda777 и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.210
    Преку редовна медитација и пишување во дневник (кое служи за редовоно самозапознавање, соочување со чувствата и мислите, соочување со проблемот, анализирање на нештата, наоѓање решение, итн). Воопшто не е невозможно, само потребно е истото да го правиш секој ден. Таа анкциозност и тие благи панични напади и тој интензивен страв и таа паника, сите тие се појавуваат со причина, мора да има подлабок проблем кој ги предизвикуваат. Треба да го пронајдеш проблемот и да работиш на него, да работиш на тие чувства што ти се јавуваат.

А зошто се плашиш толку да испаднеш глупа и да се посрамотиш? Кога и би се десило тоа, што е толку страшно? Голема работа. Не ги сфаќај работите толку сериозно, едноставно терај од ден за ден, од миг за миг, па што и да се случи, нека се случи. Ништо не е толку страшно колку што самата правиш да биде, во твојата глава.

На Brinetka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SCAREDBUTTERFLY

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Dali mozes da probas koga ke pocnat panicnite napadi da se fokusiras na drugo. Ne znam sto rabotis, no pocni razgovor so nekoj kolega da probas da gi otrgnes mislite od toa. Jas koga sum na rabota i koga ke me fanat panicnite napadi prouvam nekako toa da go pravam

5. SCAREDBUTTERFLY

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Moze li mala nasoka vo vrska so meditacijata?

На Избришан профил 146538 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Знам, знам. Совршено знам, ама овој период тоа е посилно од мене.
    Имав многу стресови и трауми последнава година. И ова е резултатот.

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.210
    Во најкратки црти процесот е следен:

Седни во удобна позиција (било каде, фотеља, кауч, столче, на под, битно да ти е удобно), олабави ги рацете покрај телото или врз бутовите. Неколку пати вдиши длабоко и издиши длабоко и затвори ги очите. Остави го телото да си фати природен ритам на дишење, а ти фокусирај се на дишењето. Не го контролирај дишењето, остави го телото само да си дише, само насочи ги мислите кон дишењето. Во одреден момент ќе се фатиш себе си дека мислиш на нешто, односно дека фокусот повеќе не ти е на дишењето. Тогаш, само врати го фокусот повторно на дишењето. И така постојано, секој пат кога ќе сфатиш дека мислиш на нешто, нежно пренасочи го фокусот на дишењето. Тоа е mindfullness медитација.

Можеш да медитираш 3 минути само или пак 5 минути, или 10 или пола саат или повеќе. Колку ти сакаш, толку. За почеток додека да ја стекнеш навиката на медитирање ти препорачувам да почнеш ете со 3 минути. Многу е важно СЕКОЈ ДЕН БЕЗ ИСКЛУЧОК да медитираш, макар и на само 3 минути. Само така ќе се поврзеш со себе си, со тек на време ќе ги осетиш бенефитите од медитирањето.

Исто така, можеш да користиш апликации за медитирање каде што ќе медитираш со водич. За почетници одлична е апликацијата "Headspace" каде што ќе најдеш курс за почетници кој трае 10 дена. Други добри апликации кои не се плаќаат се "Medito", "Simple Habit" и мојата лично најомилена "Insight Timer".

На Brinetka, firequeenn, sophia и 2 други им се допаѓа ова.
  8. SCAREDBUTTERFLY

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Blagodaram mnogu ke probam. Od utre ke pocnam so praktikuvanje na meditacija.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  9. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Fizicki simptomi imas li

10. Друштво, ви се случува да бидете екстремно неодлучни?
    Не можам да се одлучам за ништо, се чувствувам вон себе.
    Поточно, страв ми е од секоја одлука. Само дома ми се седи и ми треба некој да се грижи за мене.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SCAREDBUTTERFLY

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Da, imam. Vrtoglavica, muskulite na nozite mi se kocat i nekogas gadenje.

12. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    7.142
    Прв пат вака се чувствуваш? Нормално е да се има периоди на неодлучност, некој страв од ново. Секој човек е понекогаш неодлучен за некои работи. Но, дали тоа трае подолг период и дали те кочи многу во секојдневниот живот?

13. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.525
    Devojcinja, dali nekoja pijela Trazodon za spienje i antidepresiven efekt. Majka mi gi pocna veke 2 meseci, nema mnogu promeni vo sostojbata. I ve molam sugerirajte me eden dobar psikiatar vo Skopje. Ama dobar da bide. Nema vrska kolku e skap

14. Два и пол месеца трае..
    На терапија сум со АД но без некој ефект.
    Секако дека ме кочи

15. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    7.142
    (Na laticina kje pishuvam bidejki sum of Telefon) Bidejki primash AD pretpostavuvam deka si bila na psihijatar. Eventualno da go smenish psihijatarot? Ili da posetish psihilog? Ova go kazuvam bidejki jas lichno so godini (od 2017) imam ankcioznost i depresivni epizodi. Mene lichno mn mi pomaga razgovor so nekogo. Za nesigurnost/strav/blokada pricina moze da e predhodno loso iskustvo, negativna okolina.... Kolku pobrzo se dojde do pricinata zoshto nastanuva taa nesigurnost, veruvaj mi tolku pobrzo moze da se nadmine. Ne mora da e psihilog, ako imash nekoj koj kako treto lice bi te islushal i bi dal negovo objektivno mislenje, polesno kje dojdesh do pricinata (osnovata) na pojavuvanjeto na "blokadata", neodluchnosta. Ova e sovet bidejki mene lichno mi ima mnogu pomognato toj pristap.

На Избришан профил 146538 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. crvec

crvec Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    13
    Здраво, дали некој има искуство со Лирика?

17. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Majka mi gi piese odreden oeriod koga imase jaki glavobolki, predizvikani od herpes zoster, i pomagaa

18. шеќерка

шеќерка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Devojki Bedoksin kolku pati na den moze da se pie I Dali e podobro lunerba dnevna ili Bedoksin dva pati na den ?

19. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Mozes dva tri pati

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на: