1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Mene me butkase mn.na spienje vcera. Voedno i mn.igra celo telo.Posebno nervite na nozete.Mn.sum uplasena, a utre odam za.Grcka.Pred 1 nedela primiv i vtora doza Pfizer, no ova moevo trae 2 god.ima pa nema trepenja.UZAS

2. Nesigurna40

Nesigurna40 Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    23
    Здраво на сите нова сум на форумов и мислам дека ке ми биде од корист. Страдам од депресија и анкциозност со дијагноза веке 3 години. Одам на псхијатар се советувавв со психолог ама ништо. Причината за тоа е мојата ниска самодоверба која цел живот ја имам и за која малку луге може да ме разберат. Вдовица сум 2 години и имам дете од 6 години . Може звучи смешно ама на 40 години сеуште незнам самостојно да се спротиставам. На работа секој ден трпам мобинг или ај да не бидам толку категорична да речам во најмала рака стрес и навреди од претпоставената. Дома живеам со мајками која постојано ме контролира и за све ме критикува како на пример не се пеглало вака не се пеглало така не сум се гризела за не сум имала став на работа што ми се случувало јас сум била крива и тн и тн. Имам многу познати но само една колешка со која можам да разговарам на оваа тема и мислам дека веке и досадив . Поради сево ова навистина се чуствувам глупа и неспособна и се мразам себеси . Дури и помислувам на самоубиство и постојано правам грешки животни и на работа .На момменти навистина немам концентрација и самата се обвинувам. Се осекам буквално како мало упласено дете. Ми треба подршка и охрабрување ама ретко кога ја добивам. Дури и кога ке направам нешто добро мислам дека сум згрешила. Мислам дека детето не ке мозам да го изведам на пат. Точно има луге кои се во многу полоша ситуација ама и со ниска самодоверба страв и акциозност од све не се живе ми треба совет и разговор ако може некој да ми помогне. Зосто стварно полудувам.

Jas zemav deprezol i naglo gi prekinav mozda napraviv glupost. Ne veruvam veke deka antidepresivite nesto realno pomagaat . Za spienje zemam demitirin . Konsultiraj se so lekar ne stvara zavisnost a opusta spaga vo kategorija sedativi.

Последна измена од модератор: 2 јули 2021
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    16.152
    Играњето на нервите е од вакцината.

4. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Daj boze da e od toa

5. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    7.318
    Pojdi na lekar.Imas rezistencija na Heleks.Jas so pomalku heleksi koi gi piev podolgo vreme napraviv Resistencia Na lekar prvo mi go isfrli heleksot I pochna da mi dava drug lek I se pochuvstvuvav mnogu podobro.Dgabe pies na svoja raka.Odi na lekar.

6. Mmm123

Mmm123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    48
    Nekoj so glavobolka i omalaksanost denovive ..epten bez energija sum nekako

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    7.318
    Meteropatite vo koi spagjam I jas gi chuvstvuvaat ovie promeni na vreme I jas imam glavobolka tapa.Odmor I relaks.

На Mmm123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    9.011
    да на мене ми се случува ,а сакам да пијам течности поготово вода

9. Orion

Orion Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Постапка за заштита од вознемирување на работно место
    Објавено: 22/04/2014

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.
    [​IMG]Забранет е кој било вид на вознемирување на работно место, како и злоупотреба на правата на вознемирување на работно место. Вознемирувањето може да се јави во облик на психичко и полово вознемирување.

Како психичко вознемирување на работно место, претставува секое негативно однесување од поединец или група кое се повторува, континуирано и систематски, претставува повреда на достоинството, интегритетот, угледот и честа на вработениот и предизвикува чувство на страв или создава непријатност, пониженост, чија крајна цел може да биде повреда на физичкото и менталното здравје, компромитирање на професионалната иднина на вработениот, престанок на работниот однос или напуштање на работното место.

Додека полово вознемирување, во смисла на овој закон, е секое вербално, невербално или физичко однесување од полов карактер, кое има за цел или претставува повреда на достоинството на кандидатот за вработување или на вработениот, а кое предизвикува чувство на страв или создава непријатност, пониженост.

Кој може да биде вршител на вознемирувањето?
    Како вршител на вознемирување на работно место може да биде едно или повеќе лица со негативно однесување без оглед на нивното својство – работодавач во својство на физичко лице, одговорно лице кај работодавач – правно лице, вработен или група вработени кај работодавач или трето лице со кое вработениот или работодавачот доаѓа во контакт при извршувањето на работите на работното место.

Место каде се врши вознемирувањето
    Како место на вршење на психичко и полово вознемирување на работно место може да се смета и местото/местата низ кои минува вработениот кој е изложен на вознемирување при неговото вообичаено доаѓање и заминување од работното место, само во случај кога психичкото и половото вознемирување го врши вработен кај ист работодавач или друго лице кое работи кај истиот работодавач кое патува или се движи заедно или во непосредна близина со вработениот, односно другото лице кое работи кај истиот работодавач со лицето кое е изложено на вознемирување.

[​IMG]Постапка за заштита
    Вработениот или лицето ангажирано со договор кое учествува во работата кај работодавачот, а кое сметаат дека е изложено на вознемирување на работното место, треба писмено да се обрати до лицето за кое сметаат дека го вознемирува и да му укаже дека неговото однесување е несоодветно, неприфатливо и несакано, а со цел за решавање на спорната состојба, односно случај без поведување на постапка за заштита од вознемирување на работно место и да го предупреди дека ќе побара законска заштита ако таквото однесување веднаш не престане.

Пред поднесувањето на тужба пред надлежен суд вработениот може да поднесе писмено барање за заштита од вознемирување на работно место до работодавачот.Барањето може да се поднесе најдоцна во рок од шест месеци од денот кога последен пат е извршено однесувањето кое претставува вознемирување на работно место. Работодавачот може на вработен кој врши вознемирување на работно место или злоупотреба на правото за заштита од вознемирување на работно место да му изрече една од мерките за непочитување на работниот ред и дисциплина, односно за повреда на работните обврски, па доколку во рок од шест месеци повторно изврши вознемирување, работодавачот може да му го откаже договорот за вработување, односно да му изрече мерка престанок на работниот однос, согласно со закон.

Судска заштита
    Доколку вработениот не е задоволен од исходот на постапката за заштита од вознемирување на работно место кај работодавачот, може да поднесе тужба до надлежниот суд. Со тужбата вработениот кој смета дека е изложен на вознемирување на работно место може да бара:

– утврдување дека претрпел вознемирување на работно место,

– забрана на вршење на однесувања кои претставуваат вознемирување на работно место, односно забрана на повторување на вознемирување на работно место,

– преземање на дејствија заради отстранување на последици од вознемирување на работно место и

– надоместок на материјална и нематеријална штета причинета со вознемирувањето на работно место.

Товарот на докажувањето дека немало конкретно однесување кое претставува вознемирување на работно место е на страната на тужениот.

Санкции
    Глоба во износ од 5.000 до 6.000 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на работодавач – правно лице, ако:

1) врши вознемирување на работно место и го злоупотребува правото на заштита од вознемирување на работно место,

2) не ги преземе потребните превентивни и други мерки за заштита навработениот од вознемирување на работното место,

3) не го запознае вработениот пред стапување на работа и вработените кои се во работен однос со забраната за вршење на вознемирување на работно место, обврските и одговорностите во врска со вршење на вознемирување на работно место, начинот и можностите за заштита

10. Sakam da pocnam da spijam prirodno. Sedativite mnogu brzo sozdavaat tolerancija i go sprecuvaat peirodniot rem ritam na spienje.
    Ne sum za upotreba na sedativi. Ne za podolgo od 3 nedeli.

11. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    148
    Isto cela nedela

На Mmm123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Sega 3 meseci ke bide dr mi rece da trae 6,7 meseci

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Каков се осеќате на втор добиено?

14. Mmm123

Mmm123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    48
    Sekoj ciklus razlicno. Nekogas sum super, ama nekogas epten down kako voz da me pregazil. I ne samo na 2 den nekogas duri i od ko ke mi zavrsi kako ne vo red sum. Nez dali samo jas taka hahaha ko dva pms da imam hahaha

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Друштво, два дена се чувствувам прекрасно. Се вратив при себе после точно 3 месеца.
    Антидепресивот го прекинавме оти ми беше полошо, редуцирам седативи после 10 год употреба, првите денови беше пекол, али преживеав и ќе преживеам.
    Го слушам доста Садхгуру на јутјуб, читам позитивни содржини, одам на пливање, ги вадам цвеќињата секој ден.. Дури и имам нова замисла кога ќе се вратам во Грција да почнам да се занимавам со цвеќарство и билки.
    Животот е прекрасен ако се земе едноставно. Доживеав тешка анксиозност оти сѐ што правев до сега правев на сила. Се изгубив себе и доживеав криза на идентитетот. Буквално ми се помрачи свеста.
    Почнете да размислувате зошто дошла анксиозноста! Стварно не доаѓа без причина. Моментот кога почнуваме да се враќаме на себе, она си заминува, и треба да ѝ бидеме благодарни што постои како состојба да нѐ потсети на нашиот капацитет и каде треба да се насочиме.
    Ако сме среќни и исполнети никогаш не би мереле по 100 пати притисок или замислувале најстрашни сценарија.
    Помалку хемија, повеќе разговори со себе, психотерапија апсолутно препорачувам. Медикаменти во неподносливи состојби и никако потпирање на нив. И многу физичка работа и природа. И секако трпение. Природата е многу спора но крепа и сигурна.
    П. С Ајде повеќе да се насочиме на убавите моменти и да ги објавуваме тука. Па макар била една секунда убава, да се пофалиме со неа!
    Еве јас имам два убави денови!
    Да ми се множат!

На maja.mitrova, gogimica, flower55555 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.911
    @Interrupted Girl
    Еве ти една песна за денешното расположение и позитива :D

На flower55555, Shia и Избришан профил 146538 им се допаѓа ова.
  17. Друго и најбитно. Лажењето. Сум лажела многу. Дека сум добро кога не ми било. Сум измислувала цели сценарија пред луѓе кои би можеле да ми бидат прекрасни пријатели. Сум лажела дека имам дечко кога сум била преосамена само за да не звучам очајно. Сум измислувала професии пред луѓе кои сум ги запознавала случајно а исто би можеле да ми станат пријатели, а и да не ми станеле, станав свесна дека јас не сум била пријател сама на себе речиси цел живот и се најдов на едно многу мрачно место од каде може да ме извади само искреноста со себе и другите. Поинаку не може. Поинаку се завршува таму каде никој не сака и не треба.
    За почеток размислете колку лажете и како гледате на тоа. Зошто лажеме? Ми се случува дури на сопругот да му речам дека ќе одам да се туширам а не одам, оти не ми се прави муабет. И тој е опседнат да висиме на камера ден и ноќ, наместо да направиме нешто попродуктивно. Си ветив дека кога нема да ми се прави муабет ќе му кажам, ќе му кажувам за сѐ што ми смета кај него како што тој ми кажува мене.
    Луѓе, страшно е колку сме премолчувале и лажеле за да не повредиме или да се заштитиме себе. Ма какво заштитување и пазење! Само со искреност и интегритет ќе можеме да спиеме и да не се тресеме без Дијазепам.
    По моите искуства, моја дефиниција за анксиозност е губењето на себе и скршнувањето од сопствениот капацитет. Што повеќе сме се изгубиле - толку е појака.

Фала ти мила моја! ❤️

На hermosa, Makedonka007, flower55555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Јас лани во ноември,значи мене не ми е од короната,денови сум супер денови катастрофа,мене мн ме мачи и спондиозава,два дена сум со болки,незнам што не се напив не сака да попушти

19. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Isto i jas imam spondiloza eve me denes so glavabolka edna cudno ispiv apce ne mi pominuva i vremeto vlijaee

20. Simpleman

Simpleman Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2018
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    42
    Дечки му се дешава ли на некој да си ги сеќава ударите на срцето во дишникот под вратот, ме вади од памет

Сите симптоми што ги имам прочитано, ми се имаат случено, и тогаш сватив дека се што ќе прочитам ми се случува и мене, потсвеста си игра со нас, стравот ни го дефинира животов, не можеме ништо да превземеме освен да ги прифатиме работите.
    Јас 3 дена се здробив од работа по дома спиев како бебе, денес завршив и почна се да се враќа како бумеранг, мачнина во желудникот, непријатност, прескоци, знам дека се е во главата ама џабе е бре

На Избришан профил 146538 му/ѝ се допаѓа ова.