1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.903
    Допаѓања:
    111.324
    Не. Подобро ти е да пиеш само Неурофорте. Сентис ти се на база на валеријана. Неурофорте се на база на Б витамини , Гинко, Амино киселини.

На Smajli5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Smajli5

Smajli5 Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Blagodaram

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bliznak rock

bliznak rock Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2021
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    56
    Некој со изразено чувство на глад одма после јадење и проблеми со спиење земам елицеа 10 мг 10 дена ама изгледа уште не делува

4. TheFallenAngel

TheFallenAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Некој предлог психолог, психијатар во Куманово? Ми треба што побрзо...

5. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235

Прикачени фајлови:

6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Дали и кај вас е присутен страв од "утре" ...страв од планирање.
    Панични напади сред планирањето...
    Као ова нема да го доживеам ,сред тој настан ќе се случи нешто лошо... И слични мисли што ми уништуваат сѐ... Посебно поголемите среќни настани ...
    Како со овие чувства ??

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.217
    Ептен разбирливо. Ние луѓето повеќе се мачиме со нешта кои се случиле во минатото и нешта кои мислиме дека и како ќе се случат во иднината, што забораваме да уживаме во моментот. А само тој го имаме уствари. Убаво е да се има план, мора да целиш кон нешто. Ама не се преоптеретувај во исчекување, остави да дојде моментот и кога ќе дојде прифати го дека дошол. Пронајди ги позитивните нешта во тој момент, нештата кои ти создаваат задоволство. Едноставно биди неутрална во исчекувањата, немај ниту позитивни ниту негативни мисли. Само остај да дојде моментот и кога ќе дојде, биди присутна.

П.С. Иако во принцип функционирам баш така како што посоветував, сепак имам и јас еден страв од утре. Наскоро треба да се породам и само помислата од тој настан ме парализира. Многу тешко ја контролирам анкциозноста околу овој настан. Се трудам да бидам позитивна и храбра, но кога станува збор за физичка болка, најголема кукавица сум. Проблемот е што самото исчекување ќе трае со недели, зошто во реалност може да се деси утре, а може и тек за пар недели.

Некоја друга трудница во темава?

На MMayers и Escape83 им се допаѓа ова.
  8. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    11.386
    Твоето дете ќе е среќно дете. Убаво пишуваш, пиши почесто во темава. :l:

Мене ми е многу тапа периодов.
    Мојот страв моментално е што треба да одам на работа надвор од земјава. И покрај тоа што реално нема што да ме плаши, се ми е средено, мене нерва ме изеде, исчекувањето си го прави своето.
    Никаква концентрација немам, не сум организирана, преѓе се туфкав затоа што од сношти пуштена машина со алишта, заборавив да ги извадам, пола ден ги оставив. (facepalm) Ко збунета сум, не знам кај ми летаат мисливе, не можам да се фокусирам.
    И ситници ме нервираат, кога разговарам со некој полесно ми е колку да ги оттргнам мислите.
    А не бев ваква, обожавав да бидам сама. Не е интензивно, ми било и полошо, ама сепак имам некое чувство ко да ми фали нешто.

На MMayers и MissChievous им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.903
    Допаѓања:
    111.324
    Не да се плашам.. Не знаеш какви филмови имам. А тек треба фамилија да стварам.

10. LukrecijaBorgija

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Jas se otkazav od familija stvaranje

11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.709
    Јас уште се немам откажано.
    Но од љубов ни од ништо.
    Еве сега имам гости од Германија и баш убо, ми дојде.

На MMayers му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.903
    Допаѓања:
    111.324
    Многу тежок ден денес. Од циклусот ми е знам ама многу ми е тежок. Мисли, мисли, само спијам соништа, соништа ... Белки ќе помине.

На Осе и GirlLove им се допаѓа ова.
  13. LukrecijaBorgija

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Pomina denes mnogu tezok den

На nena2010 и GirlLove им се допаѓа ова.
  14. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Го поминав ова ,лани... Не знам која недела си не те имам запратено. Јас се породив во 37 ,болки спрема тоа што ме плашеле вакви се такви се ,јас немав јаки. Значи појако ме болело заб пример.
    Кратко бев во болница ,само ден и пол фактички. Чекав до последниот момент дома ,имав билки ама отидов кога беа на еднакви интервали со исто времетраење. Баш поради тоа што не поднесувам болници. Ама бебето ми имаше инфекција и откако помина се ,сега една година подоцна мене ми е лошо. Јас се чувствувам понекогаш несвесна дека сум мајка не во емотивна смисла туку во физичка. Дека поминав низ пораѓај не ми е верно и кога ќе помислам на тоа ми се врти.

Инаку мислам на настани што пример мора да се организираат : крштевка,роденден,веридба..итн
    :hug::hug:

На Smajli5, MissChievous и nena2010 им се допаѓа ова.
  15. Ако мила, биди ми здрава и жива.
    Од ова лето и јас цврсто си кажав не за дете, а многу сакав!
    Моите родители ќе ми бидат деца кога ќе остарат. Исто е.

Чао друштво.. Само да ве поздравам!
    Супер сум. Стравот од болести исчезна, абер немам од ништо.
    Само од пустото неспиење уште ми е страв. Се мачам.
    Долги години бев на седативи и повремено имам кризи.. Мозокот ми прави трикови за да земам пак, ама издржувам.
    Среќна сум на секој поминат саат без страв и опсесивни мисли.
    После пеколот од пролетта научив да уживам во саатите, минутите..
    Ве гушкам. Не сте свесни колку поголеми пеколи постојат од класичната анксиозност.
    Смирете се, се' е во ред.
    И не делете совети за терапии.
    Од такви совети бев чекор до лудило.
    Си играте со оган.
    Тука бодрете се, а за терапии разговарајте со психијатар.

П. С Секој одговор за терапии би требало да биде веднаш избришан од админ.
    Ама стварно не сте свесни која штета си ја правите со делење совети и искуства за терапии.
    Наместо да се смирите, да си го слушате психијатарот и самите себе, вие си му давате " брза храна" на анксиозноста. Она што најмногу ја храни. Не сте свесни колку сте зависни од страв и очај.
    Ќе се смири кога вие искрено ќе посакате да се случи, или кога ќе дојдете до најлошите форми на истата, па ќе ви текне дека од лошо има полошо.
    Бодрете се тука ве молам!

Последна измена од модератор: 23 август 2021
    На LukrecijaBorgija, GirlLove и Smajli5 им се допаѓа ова.
  16. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Dali nekoj od vas imal laringospazam? Ednas ili dva pati godisno mi se slucuva celosno da mi se zatvori grloto vo spienje i se budam so strashno gushenje ama posle 20tina sekundi se vrakja. Ne e nisto seriozno moze da bide inicirano ili od zheludocni kiselini ili od stres. Premnogu e traumaticno, od strav ne mozam da goltam da ne mi se sluci pak takov napad…

17. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    450
    Јас. Пред 1 недела дознав дека сум бремена. Се радувам. Не очекував дека така лесно ќе останам, искрено. Моментално не сум во државата, се случи да појдам заедно со дечко ми и да дознаам дека сум бремена. Да, бремена сум. Премногу рано, што ни на скрининг едвај се најде плодот. Во исчекување сум, секој ден, секој момент, морам да се борам.Не сум сама сега, носам и друг живот во мене. Веднаш ја барав мојата доторка ми кажа одма апчињата да ги прекинам. Еве 5 дена не пијам ништо. Лани истиот период ги откажав, ми се случи пресврт,уште полошо, но сега, сега не смеам да помислам, морам да бидам храбра до крај.
    Ти како си? Слободно можеш лп

На Smajli5 и Осе им се допаѓа ова.
  18. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    Дали вртоглавиците во било кој дел од денот независно од ситуацијата се симптом на анксиозност? Дури и кога сум опуштена ми се дешава ,пред тоа не бев анксиозна можеби од друг проблем се јавуваат но периодов многу размислувам за небитни ствари па што знам можда организмот реагира.

19. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    171
    Uste anosti osetiv nekoj kako steganje okoly usi ama mislev deka mi e od napnatost.. sabajle koga stanav osekam kako nekoja zila optegnana i kako celiot del dw mi e kako zategnat..koga se cepnav gledam podueno.. ke vidite na slikata kade.. nemq topcinja jli nilo sto.. tuku kako nekoja tecnost sto se mrda vamu tamu.. posle 2 saati od budenje mi se povlekuva otokot popoleka.. nogu sum isplasena.. koga sum nastinata i koga ima krajnici znae da mi se pojavi nekoe topce na toa mesto ama potoa se povlekuva ama ova me preplasi.i eve pomina cel den i uste imam otok.. kako ukocen mi e toj del. Hipohondrijata me ubiva.. kakvi nw filmlvi mi se motaat.. tumori, rakovi na limfni zlezdi :(

20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Дали има некој искуство со „бранови“ на анксиозност во текот на денот?
    Ќе пробам да објаснам: Најголем дел од денот сум ок, со тоа што пред спиење, околу полноќ сум најсмирена и дури и енергична.

Наутро веднаш по станување ми е кошмар. Се чувствувам вознемирено и напнато, срцето мислам ќе ми излезе од што силно ми чука, цела сум стегната.
    Потоа исто ми се случува доцна попладне или вечер, околу 7-8. Баш ова време сега. Затоа и се сетив да пишам.

Нема некоја посебна причина, едноставно сум вознемирена во тоа време од денот. Не можам да си објаснам зошто.

Инаку @katica2001, нормален симптом на анксиозноста се вртоглавиците. Кај мене почесто се манифестира преку отсутност, како да не сум тука во моментот, како дереализација.
    Понекогаш може и потсвесно да си вознемирена, па затоа да се јавува вртоглавица.

Последна измена: 22 август 2021