Aделче, тука сум јас, можеби поретко, а и не баш, но тука сум. Читкам, само што слабо се вртам дома и нема кога да напишам.. Надвор камен, сите се прибираат по домовите, јас обратно, скитам .. Одлично сум, малку имам вртоглавици некои, ме боли вратот, изгледа е период кога спондилозата се активира, есен е, ама ништо страшно, ќе помине . Вие како сте ми? Што има ново? Се случува нешто интересно?! И да, во право си, фали старата постава, но тоа е што е, ама ако ги нема овде, ги имам јас на друго место Поздравче и секое добро .. И една нумера за добра ноќ , на рипит ми е два дена веќе, ми го буди детето во мене .. http://www.youtube.com/watch?v=hirfraK50mw
Zdravo druzino citav nekolku postovi pa se prepoznav po simptomite pa resiv da pisam Prvo da se pretstavam imam 26 god mazena sum i majka na 5 god dete.Neznam dali ova moevo e anksioznost no sepak vie kazete?Jas sum posvoena veke poveketo znaete(ako imate citano vo taa tema)i se nekako zapocna od koga resiv da ja baram bioloskata majka nekako bev ubedena deka lesno ke ja pronajdam i koga lani cinam januari mesec bese od socijalno mi kazaa deka nema sansi da dadat informacija osven nedaj boze ako se rabotelo za bolest.I taka vo toj period nekako se mi se srusi no prodolziv ama nekako so bolka vo dusata.i koga posle 3 meseci na rabota naednas mi se slosi znaci tahikardija,lebdev vo prostorot,vrtoglavica,i od toj den ne otidov na rabota si dadov otkaz doduse i taka ne se izdrzuvase bidejki imavme psihicka tortura od gazdite i.Znaci si umisliv deka imam nekoja neizlecliva bolest ama pritoa da napomenam deka doktorite mi se epten slaba tocka mnohu mi e strav koga odam ama ajde nekako se resiv da odam krvna slika da napravam i se bese ok.ajde posle mi se uvrtea ginekoloski problemi sobrav nekako hrabrost i tamu otidov dobro bese.A vo meguvreme si ostanav doma zatvorena i se mi bese strav deka ako izlezam da prosetam ke mi se slosi ke padnam,koga ke odam vo guzvi nekako me faka panika kako lugeto da mi odat nakaj faca bukvalno,isto i od golem prostor pr vo tinexs pred nekoj den bev nisto ne mi bese do samoto vleguvanje koga vlegov nekako pocna da mi se vrti no nekako se sozemav. letovo si potkaciv edna bemka me bolese nekolku dena t.e peckase ama jas gotovo umiram celo leto go pominav mislejki na nea,kako nedaj boze go imam najlosoto,i sega pred edna nedela bev nastinata zamislete grlo me boli mene me faka panika deka odma nesto strasno ke mi kazat,i bev kaj maticnata grloto haos gnojna angina,a bemkata demek ne bila nisto strasna malku od malku me smiri ama jas pak si mislam.Pocnav da se plasam samata od sebe si kon sto vodi ova zosto vaka??Duri ne pomisluvam na idnina kako da ke ja nemam,znaci mene mi e jasno deka treba da mislam pozitivno no sto da pravam toa e posilno od mene dijazepamcinja od 2 mg mi stanaa kako bonboncinja.I moram da kazam se osekam kako da sum sama na svetov znaci bez nikoj(osven majka mi na koja nisto od ova ne sum i kazala posto ja znam kolku me saka i se sto ke misli)e sega imam i maz koj ne me svaka nekako seriozno znaci ne vikam deka ne se trudi no taka nekako ladno,doduse i jas sum vo princip zatvorena licnost ama osekam kako tonam,i sama si se ljutam sto nekako kako da neznam da si go sredam zivotot kako da sum 100 godisna pa den za den i doma zatvorena neznam ??sakam da otidam na psiholog da napravam eden muabet sakam da mi ja podigne samodoverbata bidejki ocigledno sama nekako ne uspevam.....nemozam poveke da pisuvam prostete no slozive mi ja poplavija tasteturata.Poz
Здраво девојки !!! Јас сум нова на форумов, па се надевам ке се дружиме и ке се бориме сите заедно со анкциозноста. Пред една година и мене ми утврдија анксиозност. За мене тој период на почеток беше многу страшен, иако за другите од страна што не знаеја што ми се случува односно не можеа да сватат не беше страшно. Се започна со депресија,не ми се искачасе нигде и капак беше еден земјотрес, многу се исплашив,мислев дека срцето ке ми излета,се тресев цела,не можев да се смирам цело време и моите ме однесоа на лекар ,и таму знаете претпоставувам ставаат дијазапамче и дома незнам ни јас колку дена не мошев да заспијам цело времемислев дека штом затворам очи пропагам,ми се вртеше... Потоа потоа не отидов никогаш повеке во зградата каде што бев кога имаше земјотрес, почнав да ја мразам дури Бев на психијатар и ми утврдија анксиозност, и ми препишаа ксероксат ( мислам дека така се викаа),меѓутоа откако почнав да ги пијам ваљда ми беа прејаки и не можев да спијам, почнав да повракам...Докторот инсистираше да продолжамсо нив без оглед на тоа,јас несакав бидејки од нив ми беше уште полошо. Потоа матичната докторка ми препиша деметрин да пијам, ми викаше дека ништо не ми е дека и керка и имала таков период па и било подобро од деметринот...Ги пиев 1 месец , ми помагаа за смирување но стравовите и црните мисли цело време беа присутни.Потоа отидов кај друг психијатар ми препиша асентра и хелекс.Се чувствував многу подобро, иако несакав да излегувам од дома, зашто когаке излезев почнуваше да ми се врти,мислев дека ке се онесвестам, дека нешто страшно ке ми се случи и тн. Цело време највеќе бев опседната дека ке се онесвестам,и еден ден стварно се случи тоа.Седевме со една другарка кај мене,и наеднаш незнам што се случило сум станала и сум се потпрела на креветот и сум се тресела,а воедно сум изгубила и свест.ме однеле во амбуланта , ама дур се освестам поминало пола саат.( обично несвестица трае 5-10мин. и паѓаш доле) бидејки не било класично онесвестување мислеа да не сум имала епилептичен напад и ме испратија да правам еег, ктм,екг, крвна слика...Се беше уредно ( и многу сум среќна за тоа ) Психијатарот ми рече дека тоа ми било од потсвеста цело време што сум мислела дека ке се онесвестам,и ми даде до знаење дека никој не умрел од онесвестување бидејки јас мислев дека ако паднам ке си го голтнам јазикот и тн. после тоа пак бев некое време затворена , пак ми беше страв уште повеќе да не се онесвестам ,мегутоа со помош на моите дома ,и на дечкото почнав да мислам позитивно и почнувам да се опоравувам Фала богу сега сум добра,мислам треба да бидам уште подобра мегутоасо тек на времесе надевам и на тоа.Почнувамдајанамалувам асентрата претходно пиев 2 од 50мг. на ден,а сега сум дојдена до 1 од 50мг.и една половинка. а хелексот скроз го прекинав.И нормално по потреба бијам Б6.Извинете за рефератов,знам дека си се изнакажав,само сакав да ја знаете мојата ситуација и да си разменуваме совети. Се е до психата, тоа треба да го сватиме и да мислиме позитивно.Ајде се читкаме...Поздравче за сите
nenuska јас мислам дека се работи за анксиозност според симптомите,мегутоа мислам дека е подобро да си отидеш на психијатар ,па ке ти утврдат за што се работи ( барем мене ми помага ). те сваќам како ти е, и знамдека е посилноод нас ,ама мораме да мислиме позитивно. Мој совет ти е да имаш обврски цело време во текот на денот, на пр.јас кога сум по цел ден активна немам време толку да имам црни мисли,а кога ке залегнам по цел ден одма почнуваат тие мисли,а со тоа и почнува да ми станува лошо. Имаш детенце играј си со него повеке време во денот,незнам направи си повеке обврски,или читај книги,романи нешто за да може да ти го привлекува вниманието. ( колку- толку) .Знам дека не е лено верувај,ама мораме да бидеме силни Позз
и уште нешто заборавив ,незнам како ти е дома ,ама на крај краева има мноооогу пострашни работи што им се случуваат на лугето,па пак се трудат да бидат позитивни , и да го живеат животот нормално.Така да мораме да бидеме СИЛНИ
Eci znam deka moram da pobaram pomos e sega neznam dali psiholog ili psihijatar? mislam nesakam da zvuci loso ama kolku sto znam neli psiholog e samo za razgovor a psihijatar odreduva apcinja,sakam prvo so razgovor,momentalno nekolku dena mi e poarno,epa toa e sto vikam jas sum svesna deka treba da pocnam da izleguvam pocesto da se druzam da najdam rabota (baram ama nekako nema) sakam da bidam pozitivna kako sto sum si bila porano,a za sin mi si igrame ama toa ne znaci deka jas ne mislam imase denovi koga samo go guskam i solzi sami mi tecat (normalno se krijam da ne me vidi obicno begam vo wc )i se utepuvam od placenje deka ke umram i deka nema da bidam so nego ......... znam deka do koga mu e sudeno na covek do togas ke bide ama ete psiha ne mi se veruva deka vakvi raboti se desavale i toa od sto??? inace imam soliden brak e sega malku finansiski problem samo maz mi raboti a sami sme pa pola i vise plata odi samo za smetki i toa me jade,jas sum si naucena da si trosam ama toa e.se nadeva ke bide podobro
Девојки, Ненушка и Еци.Ск , прво да Ви посакам добредојде за жал, но сепак добро е да знаете дека не сте сами и дека ова не е болест, туку состојба со која порано или подоцна ќе се изборите и ќе бидете добри, и дефинитивно ќе имате посилен карактер. Еци.Ск, на добар пат си, само продолжи така, позитивните мисли и позитивната енергија е она што е потребно, и дружењето секако, за кратко ќе бидеш супер . Ненушка, да, имаш анкс, од она што го прочитав, стекнат ти е од непријатното чувство што ти се создало кога ти се срушил моментот дека лесно ќе ја најдеш биолошката мајка. Мој совет ти е да отидеш на психолог, да пробаш прво да се избориш со разговор, па после здравје ако не ја бидува така, премини на психијатар и терапија. Тоа што не излегуваш од дома, нема да ти помогне многу, мораш да научиш да му гледаш во очи на стравот, само така ќе најдеш начин да го канализираш. Детето треба да ти биде најголем ‘‘вентил‘‘ за одлободување од тоа чувство, сепак тие се најнежните и најнерасипаните сусштества што постојат на планетава земја. Дружи се со позитивни луѓе и тргни се‘ што те прави негативна. Само не престанувај да се бориш, ова е минлива работа, не дозволувај да те надмине, според приказнава си поминала многу во животот, а ова само ќе ти помогне да ојачаш. Ние секако сме тука за што и да треба, овде често муабетот е најголемата терапија .. .. Секое добро Ненушка, поздравче... Вие пилиња мои како сте ми денес? Ај добро утро, добар ден .. Не заборавајте да се насмевнете, не знаете кој ќе се испречи пред Вас .. Поздравинела, прекраснотијата Ваша ..
драги луѓе како сте ми? гледам многу нови членови :/ мене ме немаше некое време почнав да учам ептен кнап ми дојде времето ,па ќе мора да учам по цели денови кога би го исклучила учењето би можела да кажам дека сум добро еве сега ќе одмарам малце од учење може и да прошетам по ладното ,малце да се помрзнам поздравс !
nenuska i eci жал ми е што ви велам добредојдовте. ненушка душо анксиозна си да или како што јас би рекла паничарка . ве чека тешка борба која ке потрае и неможе за еден ден да биде освоена. сепак од вас ке зависи колку ке трае . за психијатар, психолог или за лекови јас неможам да ве советувам бидејки не ги користам и несум ни ги користела но девојките ке ве упатат во тоа. јас можам да ви кажам само да бидете трпеливи со себеси , да не потклекнувате и да вежбате ослободување од мачнината или анксот. како прво треба да ја прочитате книгата паник авеи со која доколку практикувате се што налага авторот ке се ослободите од анксот 90 проценти . другите 10 ке се јавуваат повремено но нема да бидат страшни и нема да ви пречат во ништо. ние сме такви личности таканаречени со мека душа каде овие неубави мисли и стравот лесно се вгнездуваат . секогаш ке си бидеме поранливи и тоа неможе да се промени . поздрав душички мои силни
Pozdrav do Eci i Nenuska!!!Site Stravovi i gluposti sto se slucuvaat vo vasite glavi ostavete gi ovde.Niv ke gi procitaat luge koi nema da se nasmeat (i samite go doziveale toa)tuku ako mozat ke ve posovetuvaat i pruzat raka ...Iako sum kratko so niv ,mene na nekoj nacin mi e polesno.Znam deka ne sum sama i koga ke go otvoram forumot so vnimanie gi citam nivnite problemi i borbi.Ubavite raboti sto im se slucuvaat me raduvaat i mene...Zatoa zemete zdiv i pohrabro vo sledniot den!!!(toa najmnogu se odnesuva na mene ,zosto postojano si povtoruvam deka sum silna i....)POZDRAVI>>>>DO SITE!!!!
И јас сакам да ги поздравам Еци.ск и Ненушка мислам дека Буца, Адела и Ибанез кажаа се. Поздрав до сите
Малку надвор од темата КОЈ ТИП Е ВАШАТА ПЛАТА? КРОМИД ПЛАТА: ЈА ГЛЕДАШ, ЈА ЗЕМАШ... И ПОЧНУВАШ ДА ПЛАЧЕШ! КУЧКА ПЛАТА: НЕ ТИ ПОМАГА ВО НИШТО, ОД НЕЈЗЕ САМО ПАТИШ, НО НЕ МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ БЕЗ НЕА! ДИЕТА ПЛАТА: ПРАВИ ДА ЈАДЕШ СЕ ПОМАЛЦЕ И ПОМАЛЦЕ... АТЕИСТИЧКА ПЛАТА: СЕ СОМНЕВАШ ВО НЕЈЗИНОТО ПОСТОЕЊЕ! ВОЛШЕБНИЧКА ПЛАТА: ЌЕ НАПРАВИШ НЕКОЛКУ ПОТЕЗИ И "VOILA"… ЈА СНЕМУВА! ОЛУЈНА ПЛАТА: НЕМАШ ПОИМ КОГА ЌЕ ДОЈДЕ, НИТУ КОЛКУ ЌЕ ТРАЕ... ЦРН ХУМОР ПЛАТА: СЕ СМЕЕШ ЗА ДА НЕ ЗАПЛАЧЕШ! КОНЗЕРВАТИВНА ПЛАТА: ТИ ЈА ОДЗЕМА ИНСПИРАЦИЈАТА! ИМПОТЕНТНА ПЛАТА: КОГА НАЈВЕЌЕ ТИ ТРЕБА – ЌЕ ТЕ ОСТАВИ НА ЦЕДИЛО! МЕНСТРУАЛНА ПЛАТА: ДОАЃА ЕДНАШ МЕСЕЧНО И ТРАЕ ОКОЛУ 4 ДЕНА! ВОЛТ ДИЗНИ ПЛАТА: СМРЗНАТА Е ВЕЌЕ 30 ГОДИНИ. "ПРЕРАНА ЕЈАКУЛАЦИЈА" ПЛАТА: ТАМАН ШТО ПОЧНАЛА – СВРШИЛА!
Moram da ve pozdravam site koi pisuvate na temava stvarno od srce alal da vi e,bidejki jas licno na pr dosega so kogo i da sum zborela drugarka mi rodnini svekrva itn nekako kako da ne mi veruvaat deka mi e taka kako im kazuvam vo momentot demek psiha ne misli na toa kako jas da sakam da bidam bolna nedaj boze kako sto mi bese uvrtena mislata deka imam rak,ama toa e doduse ne sum imala nikoj blizok so ovoj problem pa zatoa nekako cudno mi bese se mislev poluduvam.Ama za cela sreka sto ve ima vas zaedno da si pomagame i razbirame bas kako ni e na dusickata.Pozdravce
јас веке 5години се борам со ова чудо, не практикувам лекови освен Б6 али борбата е стварно тешка овие паники, стравови, тегоби уфф лудило не ми е дијагностицирана анксиозност али според симптомите тоа е се работи за ова чудо , некогаш кога ме фати паника мислам дека ке полудам и при самата паника уште толку се зголемува паниката и нервозата, што мислите може ли да се полуди од ансиозноста тоа ми е и најголемиот страв затоа никако неможам да се ослободам од неа. Неможам да слушам за болести, за трагични настани затоа што паничам замислете неможам ни тв да гледам ако се работи за некој таков настан , веднаш ми станува жешко и почнувам дома да шетам како луда се додека не се смирам и кога си помислам на што си го трошам животот наместо да кренам глава ја се борам со овие напади на стравови и паника најубавите години ми одат во грчеви и напнатост. Одсекогаш бев плашлива ама ова не се трпи до пред 5 год за излегување се спремав со гласна музика со возбуда, со радсост а сега неможам да поднесам гласна музика ме фака страв, паника. Постојано сум напната,мускулите згрчени јаоооооооооо KE PRESTANE LI OVA NEKOGAS
anggell потполно те сваќам , и јас едно време мислев дека ке полудам, ама сватив дека нема шанса да се предадам така лесно Иначе и мене ми се има дешавано кога ке видам нешто лошо на тв, или да слушнам нешто,истото ми се дешава одма ме факаат жештини,почнува да ми се лоши и тн... Пошнав да барам на нет за анксот , а и мојот психијатар ме убеди дека тоа не е болест и дека е минлива работа , ама дека морам да се борам и јас Затоа решив да избегавам да гледам на пр.вести, или работи кој што ме вознемируваат на пр.некој филм...Многу е битно да сватиме дека ова не е болест , туку некоја психичка состојба која трае некој период и ке помине.знам дека не е лесно ,дека е посилно од нас тоа што го чувствуваме, ама мораме да се бориме,јас на пр.многу сум задоволна сега за сега ,се обидувам да го сватам како мнооогуу лош период ,и се надевам дека ќепомине многу брзо.има и денови кога пак мислам негативно имам некој мисли,и почнуваат симптомите на анксот, ама некако се обидувам да се средам... Многу се битни и лугето околу нас,не мора да свакаат што ни се случува , само нека ни пружат позитивност, расположение и да не не замараат со некакви глупости.Јас се скарав со најдобра другарка, она се обидуваше да ме свати на некој начин,меѓутоа јас едно време несакав воопшто да искачам од дома (најубаво се осеќав покрај мојте )и она почна да ми се лути зашто не сум искачала.И така престанавме да се дружиме. Форумов стварно мислам дека ке ни донесе многуу подобро да се осеќаме, сите девојки заедно ке ја победиме анксиозноста... Ние тука си се сваќаме ,и си се поддржуваме. Заедно сме посилни и мој совет ти е , бидејќи толку време се бориш со анксот ,посети лекар , можеби со разговор ке ти биде подобро, па и да ти дадат терапија мислам дека многу ке ти помогне , мене лично ми помогна... ( треба уште време да помине знам,ама и ова е супер за разлика од тоа каква бев )
Девојки ве поздравувам сите, морам да ви кажам дека иако само 2 дена сум на форумов , се осеќам како да ве познавам лично и најискрено мислам дека сите сте супер девојки , добри и мноогу позитивни и покрај тоа што сме ,,нападнати,, од анксот, и кога ги читав сите ваши мислења, толку позитивни , искрено ме расположувате , зашто знам дека само така ке се избориме сите со позитивни мисли ( иако знам дека не е се така позитивно , ама мораме да бидеме , и само така мислам дека ке успееме )... Стварно ве засакав ептен, најискрено ,и се надевам во брзо време ке си пишуваме тука , ама само за тоа како сме успеале , и сме се решиле од оваа ,,чума,, и за убави работи што ни се случуваат ... Поздравче и бацки за сите
Го читам постот, и исто како јас да си се читам, ја сум истиот случај ко тебе... Немам на лекар отидено да ми ја дијагностицираат анкс. пијам само Б6 и Б комплекс. меѓутоа истите симптоми. Пред да дознаам за темава на формумот си мислев дека нешто не е во ред со мене дека сум пореметена дека од нереални работи се плашам, т.е станувам нервозна без причина. Порано бев чиста спротивност од тоа што сум во последно време. Бев дрдорка што секогаш мора по секоја цена да го каже своето мислење, што сака да искача, да шета, да се смее,мегутоа имав караница со другарките нешто, и од тогаш се повлеков и почнав да губам самодоверба... Од кога се зачленив и од кога се едуцирав малку што е всушност анкс. сватив дека тоа е само во нашата глава, и дека ТОА КЕ ПРЕСТАНЕ ти с епојавува и да те мачи кога ти ке одлучиш! Се е до нашата психа, за жал. Мегутоа ништо не е неизлечиво, почни полека излегувај што е можно почесто од дома, ако имаш куче шетај го малку по малку да се опуштиш, после ако несакаш да идеш на кафиња со друство викни некој кај тебе, ке видш дека убаво ке си поминеш, и за следен пат нема да имаш негативни мисли и рацете да ти се потат, или да ти се тресат. Од кога активно ја пратам темава, се осекам посигурно, секако со мене секогаш си носам благо или вода да не ми се слоши случајно по пат хах.. ахх тие паники :/ ...како и да е не се секирај се е во ред со тебе само ние што сме анкс. сме премногу чуствителни, подруго ги гледаме работите. хаха забегав со постов ама се надевам дека нешто помогнав барем малку.
Така е Еци , форумот помага многу и позитивните девојки и понекое момче. Инаку не знам дали знаете за книгата паник авеј , па ако ја немате читано треба да ја прочитате, зашто многу помага. Поз
Nenuska ,mislam deka gresis sto si gi kazuvas tegobite na svekrva ti.Jas ,ova ti go kazuvam najdobro namerno poucena od moeto licno iskustvo.Koga covek ima maka normalno e da pobara pomos od najbliskitet.e.od onie so koi go delis sekojdnevieto.Jas i se otvoriv na svekrva mi kako na majka. si dobiv bumerang po glava.Taa vednas i kazala na zolva mi ...Kojznae sto drobele ,tuku po kratko vreme si slusnav deka personata(zolva mi)ne gi smetala za normalni tie sto odele na psihijatar i deka nejziniot brat ne trebalo da me zeme....Mnogu bev povredena(ne vozvrativ nisto-ne sum kavgadzika)no dusata mi znae kolku mi bese tesko.Samo mi e krivo sto takvi personi nisto ne gi faka....Zatoa moite problemi se kaj mene i jas MORAMsamata da gi resam.....E,poradi toa napisav deka licnostite na forumov gi dozivuvam kako vistinski prijateli.....Pomagaat a ne ismevaat nikogo....Na prvo mesto sakaj se sebe si ,potoa decata,pa mazot,kuce .mace ako imas.....a na kraj svekor,svekrva,zolva-ako te pocituvaat vrakaj duplo-ako ne-ne se karaj ,bidi kulturna i samo sluzbeno....Mnogu ljubov do site vas..........
претходниот одговор незнам зошто не се прати можеби затоа што сум премногу долга во пишување ве поздравувам SPARKYANGEL I ECI.SK ви благодарам за советите али пред се ние сме тие самите кои што мора да си помогнеме, јас за овие 5 год пробав персен и чај валериана и сфатив дека се е во мојата глава исто се чуствувам само малку ме подсмири а лошите мисли сеуште се присутни и затоа решив дека морам јас сама да се изборам и знам дека сите ние ке успееме а тоа ни се случува затоа што сме и премногу чуствителни а кога чашата се прелие тоа е . Затоа кога имам напад вдишам воздух бројам неколку секунди и издишам навистина ми помага сето ова за нас ке биде свршено минато време затоа што ке успееме да се ослободиме од ова чудо ве поздравувам сите