1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    13.032
    Седативи кои дирекно влијаат на серотонинот, ко шо ти кажа и Вајлд, сероксат се вика лекови кај мене барем. Една жлезда т. Е хормон во организмот да ти се расипе, не е веќе ништо исто. Така да серотонинот е мало мало ама техничарче. ХОРМОН Е.

И не ми одговори, дали си доктор?

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Никој не рече дека е едноставно.
    Ама дека е 'од мислење', мало морген.

3. Lejla-86

Lejla-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Zavisi, koga kako. Ovie nekolku dena ne sum otspiena. Celo vreme sum pod stres

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.644
    Здраво мантуб одамна не сме се цитирале,:D
    За да не повторувам се од ново, те молам наврати се на моите мислења и препрочитај ги од каде почнав со пишување.Исто така те молам немој да алудираш дека јас некого одвраќам од барање лекарска помош.Работите што ги напишав за серотонинот се точни и имам попаметна работа отколку да седам на форум и да измислувам.И те молам посочи ми на кого му дадов директен совет за терапија?Тука постојано се пишува, ама да, моето мислење дека луѓето не може да очекуваат лековите магично да ги спасат е некако скандалозно.
    Не сум доктор уште, медицина студирам.И не ме прави тоа стручна, ама ваљда имам барем некакво познавање.Плус, сите инкоропирираме искуства кои нас ни помогнале.Океј е?
    Wow сега испадна дека според мене депресијата е од мислење.Како си цитираш само тоа што ти одговара браво.
    Не знам зошто воопшто почнав да се цитирам. (facepalm)

Мислам добро, ми стана јасно дека на темава најдобро е на сите да им даваме совет дека тоа им е судбината, нема излез, тоа е...

Последна измена: 16 септември 2021
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Здравооо :hai: :D
    Повеќето не очекуваат да ги спасат лековите магично, туку да им ја менаџираат состојбата, да имаат поквалитетен живот, ко и за секој друг здравствен проблем.
    Инаку прочитав се, само не се согласуваме :D

На LUCI 99, Rama и WildMk им се допаѓа ова.
  6. Aniina

Aniina Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    12
    Isto sum i jas so bolki vo grbot polovinata onaa koska od rbetot so e kaj vratot i nekoj cuden oste vo rakata leva…bocki po dlankata i stravot se pogolem i pogolem a i nekako muskulite od nozete me bolat kako da ne se moi veke neznam sto ke se pravi vaka neznam so da se napijam i paniki mi fakaat da ne e nesto nekoja bolest sekakvi filmovi mi se pravat vo glavata kako struja da imam vo nozete i racete

На tasikike му/ѝ се допаѓа ова.
  7. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    lorazepamot e za opustanje no ne i za "lekuvanje" na samiot problem (panicni napadi,anks..) ?? Znaci AD e "lekot" a ne lorazepamot?

8. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    И мене до сега не ме болеја нозете и половината ама почнаа и тие,и мене ме мава филм за триста болести,за нозете ми препиша матичната флебавен,мн добри се ама малку се скапички ама ефикасни

9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.904
    Допаѓања:
    111.345
    Lorazepam, Helex, dijazepam, Leksilium и слични се за смирување моментално. Сероксат (genericki Paroxetin) и слични на него се за регулирање на хемискиот дизбаланс во мозокот кој е причина за анкс и депресија и за стимулирање на серотонинот. Вторите можат да се пијат и без првите. Јас пијам Сероксат и по потреба Хелекс најмала доза. Анксот е состојба која бара терапија, но не само клукање со лекови. Менување начин на живот, бришење токсични луѓе од живот (макар биле и најбиски род, ова од лично искуство), сакање себе си и мноогу работа на себе. Ќе има падови и подеми ама ќе помине или драстично ќе се намали.

На LUCI 99, Rama, Guns N` Roses и 4 други им се допаѓа ова.
  10. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Да ве замолам да ми препорачате психијатар што најмногу ви помогнал и што има пристоен пристап со пациент,после долго време менувам и би сакала ваши мислења...фала

11. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    И јас сум исто. Болка во ребрата, рбетот вратот, грбот се живо ме боли. И главата ме отепа... Арна бев до пред една недела, само што си реков помина, еве ја пак дојде..

12. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Нормално ли е од стрес, анкс напад, цревата да кркорат?

13. Smajli5

Smajli5 Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Иато и на мене цревата ми кркорат и тоа многу гласно, и кога ќе почнат може да трае и подолго време.

14. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Денес сум катастрофа, сношти бев трета одручеква кога станав глава ме стега,напнат грб, желудник и тој катастрофа,безвезе чуство,дали од времево е незнам ама буквално не сум во ред денес

15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.710
    Некој да пие 150мг Занфекса?
    Ми ги зголемија

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.644
    Заборавив да ти вратам.
    Проблемот е што секој совет кој е надвор од препорачаната терапија(која секако декa треба да се прима) се третира како нешто непожелно и се отфрла бидејќи поединци погрешно се убедени или намерно ја тераат фората дека за анксиозност, депресија одговорен е еден хормон(колку смешно) и само посета на психијатар и апче ќе биде доволно.Секој пат кога некој ќе напише свое позитивно поразлично искуство беспотребно се напаѓа.Време е возрасни луѓе да се третираат како возрасни и да прифатиме дека работата на себе е број 1.

На GirlLove и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  17. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.827
    Нормално дека самата состојба е даааалеку покомплексна отколку недостаток на еден единствен хормон и ок е тоа работа на себе, само имам чувство како некои од мислењата (не твои, она од кое се начна дискусијата и други) да ја девалвираат сериозноста на ситуацијата со тоа што кажуваат абе ајде само треба позитивно да се мисли и слично. Со мислење позитивно никој ни излечил болест, ни подобрил анксиозност. Најголем дел од луѓето не можат да се справат сами и точно затоа е од огромна важност да се посетува стручно лице.

Инаку настрана од цитираното, анксиозност не е болест, анксиозност е состојба. Обично, ама не секогаш, е пропратена со други растројства и болести. Но не е нешто што се "лечи", ама и тоа како е битно да се разговара со стручно лице и да се следи терапија оти не е наивна состојба и баш и не мора процесот на справување да се минува во агонија ако веќе некоја терапија помага. А секако стои тоа дека треба да се најде кои патерни ја предизвикуваат и како истата да се менаџира.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    16.152
    Ве прочитав сите, да не ве цитирам. Анксиозноста точно е состојба која во почетните фази е не е некоја сериозна состојба за која е потребно да се примаат лекови кои ќе направат повеќе шетета отколку корист, ако може состојбата да се контролира со психотерапија, работа на себе, препознавање на состојбата и прифаќање на истата нема потреба пациентот да се става под терапија. Знаеме дека тоа не е состоја што се лечи и доаѓа неочекувано, но како доаѓа и си оди. Проблемот е кога анксиозноста не се третира, не се оди на психотерапија, не се работи не себе и на коренот од кој што потекнува анксиозноста, па ова доведува по потешка состојба, се манифестира психосоматски, се јавува страв, опсесивни мисли, па може да доведе и до депресија и ова е веќе алармот за вклучување на медикаментозна терапија. Медикаментозната терапија да ќе делува, ќе не поткрене, но тој внатрешен мотив, работа на себе, работа со психотерапевт, психијатар кој ќе го мотивира пациентот и ќе те води низ процесот е многу важен момет, а медикаментозата терапија сама по себе доколку не ја превземете контролата во свои раце не може да очекувате дека магично ќе ве излечи. Затоа коренот на проблемот треба да се реши.

Во право е донекаде @Angie1432 во врска со серотонинот и тој дисбаланс на хормони не мора секогаш да се среди со апче постојат и други алтернативи само на некој му е полесно да земе апче.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.710
    Луѓе, ај помагајте страв ме фаќа од зголемена доза.
    Да не не можам ни на работа да, одам, јас веќе немам концентрација ни ништо а работава сака ептен сериозност, прецизност и точност

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    38.644
    Се согласувам со тебе.Искрено би рекла дека е најубаво секој да работи со терапевт, ама кај нас реално не можат сите да си дозволат.Искрено тоа е голем проблем а не се ни спомнува често.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.