1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Ti pustiv broj vo poraka, zakazi si ako sakas

2. Прекрасно звучи ова и скроз е остварливо ако го имаш капацитетот да го осознаеш.
    Неколку пати имам дојдено до ова сознание и самата си реков - ама јас сакам да бидам анксиозна и опсесивна. Мозокот ми е навикнат на ова!
    Мнозина не се свесни дека веќе се навикнале на таа состојба и несвесно не сакаат да излезат од истата. Но, не сите, има милион причини за анксиозност. Некои едноставно не можат. Анксиозноста не е лесна равенка а ова погоре, мислам дека успева кај луѓе кои немаат предиспозиции за анксиозност, но, некако ја начнале во даден период, па со нивниот капацитет успеале да се средат.
    Во секој случај, кај сите случаи без разлика на капацитетите кои ги поседуваат е потребна борба и работа на себе.

На Anxiety:) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.943
    Допаѓања:
    111.567
    Оф како е ова вистина. Болдот. Многу е тешко да се прифатиш поинаков. Како што ми велеше мене психијатарот анксионзоста е како круг, и ти се вртиш во тој круг како еден тип на сигурносна мрежа зашто така знаеш да функционираш. Кога еднаш ќе направиш чекор надвор од тој круг, почнува лекувањето. Без разлика дали со АД или без.

На Hisha и Избришан профил 146538 им се допаѓа ова.
  4. Апсолутно!
    Свесна бев за своето осд летоска со повторување бизарни мисли и ургенции дека ќе направам нешто лудо ама кога дојдов до моментот дека е осд не можев да замислам да живеам без него без разлика колку ми беше тешко со истото.
    Колку погрешно и да ме разбираат што сум прегласна за злоупотреба на лекови, истите и те како помагаат кога стварно требаат и не се злоупотребуваат!
    Едноставно во дадени периоди мозокот не може да се избори сам.
    После редуцирањето на седативите развив тешко осд со репетирање едни исти глупави мисли и слики и ако не се смирам за недела две барам терапија. Кога треба треба.
    Цел месец бев мирна, земјотресот ми ги начна пак.
    За жал короната и изолациите си го направија своето.
    Никогаш немав осд.
    Мачно е, зависно е. Ми доаѓа да ја дрецнам главата од ѕид!
    Знам дека можам да прекинам ама не можам!

Последна измена од модератор: 5 октомври 2021
    На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas se izleciv i bukvalno ne pijam od april nikakov AD. Anksiozmosta ja leces koga ke si ja najdes pricinata za nea, a toa samo so razgovori so strucni lica(psihijatri, psiholozi).
    Nekogas lecenjeto podrazbira drasticni cekori vo zivotot i golema promena vo nacin na zivot, zivotna sredina, prijateli, semejstvo i slicno. Ali ako se pronajdes zosto stradas, vredi da prevzemes i najgolema promena i veruvajte i anksioznosta ke si zamine.
    Edino nesto sto mi e ostanato kako nus pojava od nea e sto premnogu reagiram burno na nastani povrzani so nesrekjen kraj, tie momenti mnogu me pogoduvaat i togas si zimam valerijance, magnesium i b6.
    Znaci razgovarajte otvoreno so strucni lica ili vasi bliski, pronajdete se kade ste "zaglavile" i veruvajte ke se vratite vo nov zivot, ali zatoa treba nekoja promena vo vasiot nacin na zivot. Srekjno na site :hug:

На Избришан профил 146538, Hisha и lolipoppp им се допаѓа ова.
  6. abredebre

abredebre Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5

https://www.treatmyocd.com/blog/are-you-born-with-ocd-can-you-develop

Ајде малку да те едуцираме и тебе за OCD. Затоа што кажуваш дека многу си читала.. Прочитај што е OCD и потоа употребувај го тој термин на оваа тема.
    OCD-то ќе го осетеше како дете, затоа што OCD-то е најчесто генетско
    Поздрав

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Луѓе што никогаш го немале можат да го развијат акутно во апстиненцијална криза, пост трауматски стрес, тешка анксиозност, повреди инфекции и многу други причини.
    Генетски предиспозиции има кај 48 % од тие кои ќе го развијат.

Не е само генетски значи. Самата велиш "најчесто" , значи не е апсолутно.
    "They can be triggered by a personal crisis, abuse, or something negative that affects you a lot, like the death of a loved one. It's more likely if people in your family have OCD or another mental health disorder, such as depression or anxiety. OCD symptoms include obsessions, compulsions, or both.

Често кај лица со генетски предиспозиции, но не е исклучено кај останатите од горенаведените причини.

Последна измена од модератор: 6 октомври 2021
  8. Блонди, среќна сум за тебе.
    Чудно што не прочитав коментари од дежурните тука дека пак ќе ти се врати, хе хе.
    Јас кога напишав дека сум добро, ми рекоа не радувај се многу, не се лечи тоа.
    Некои членови обожуваат сите да бидат анксиозни константно, засекогаш.. . Не се радуваат на радоста од другите, па макар била на еден ден..
    Јас верувам дека ќе бидеш добро секогаш!
    Те гушкам многу❤️
    Држи се, хххх

Последна измена од модератор: 6 октомври 2021
    На ani23 и Blondie715 им се допаѓа ова.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jak karakter i odlucnost za promeni, toa e receptot za borba protiv anksioznost. Placki, pomiruvanja so sudbina, strav od promeni se najgolemite rizik faktori da ne uspees vo borbata.
    XXX :l:

На Избришан профил 146538, GirlLove и Nagdza им се допаѓа ова.
  10. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    здраво,јас сум од тие ама буквално во висок левел ја чуствувам,цела снага ми се тресе наутро и имам јаки срцебиења а некогаш и мн ми се лоши и си мислам дека имам некој постковид јак како згрутчување на крв и незнам што,се мачам буквално

и јас сакам со некого да разговарам пошто живеам далеку од мојата родна земја и сакам со некој како мојава проблематика да разврзам муабет,конверзација

ова да не ќе е од името:Dи јас пијам пароксетин и има мометни после прележување на коронава кога ми е ужасно лошо,анксов е зафркнато стање но како што кажа треба да се научи да се живее со него и да се менаџира со него

a zosto si isplasena?konkretiziraj

jas bas so toa se soocuvam

Последна измена од модератор: 11 октомври 2021
    На Cutiepie1 и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Сигурно не сум единствена што се соочува со ова, но дождливото време ми ја влошува многу состојбата со анксиозноста. Малку налудничаво звучи ама кога слушам дека надвор врне (особено пороен дожд) јас добивам тахикардија и силна вознемиреност. Освен тоа, знам дека не можам да излезам надвор и да испешачам неколку километри за да се смирам, и уште полошо станува така. Дома не ме фаќа место, извршувам секакви обврски и правам вежби само за да ја потрошам негативната енергија...
    Се соочува ли некој друг со вакво нешто?

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.943
    Допаѓања:
    111.567
    @prominent а зашто не можеш да излезеш? Наоблечи се, чадор и уживај. Дали врни, дали дува уживај!!! Не потпаѓај под тоа врне ме мава депресија. Не!!! Излези, прошетај...

13. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Тоа и го направив претпладнево. Ама сепак не ми е исто... од друга страна и самото изложување на дожд (и уште повеќе ветрот) ме вознемирува. Сепак можам да кажам дека добро ми влијаеше, се' е подобро од тоа да се затворам дома.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    16.154
    Тоа не ти е од анксиозност туку последица после прележувањето на ковид.

15. tasikike

tasikike Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    204
    Дали некој има со матна глава?Ме полуди чуствово што ми е безвеза во главава,АД ги оставив бев подобро ама ова со матна глава пак ми се јави,а немам ни еглонил да се напијам ќе ме подзамиреше малку,башка и желудников како слабост во него пак ми се јавува и ми ствара нервоза,сношти ни диезепам не ме смири,сега зедов и капки од канабис ама и тие не ми делуваат гледам.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Не знам конкретно за оваа тинктура, но има еден билкар Лилма од Велес кој прави разно-разни тинктури, пристојни му се цените и има достава до адреса, па евентуално можете да си прашате.

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Не сум имала искуство со анксиозност, но стрес + ваква храна кај мене беа всушност камења во жолчка. Дали можеби си размислувала во таа насока? Едно ехо ќе ти ги реши дилемите, бидејќи лоша и тешка храна плус стрес може да ги "размрда", а и симптомите кај мене беа токму вакви. Можеби не сум ни блиску со дијагнозата вака апансас, ама може ќе ти биде помош.

18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    16.154
    Гледам дека постојано го имаш истиот проблем и не го решаваш. Не знам што конкретно имаш со желудникот проблем, но проблеми со желудникот доведуваат до зголемена анксиозност и brain fog. Од друга страна пак анксиозноста повторно делува на желудникот и целиот ГИТ и тоа е еден зачаран круг. Дали примаш терапија за желудникот и колку време си без АД??

Последна измена: 9 октомври 2021
  19. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Правев ехо првпат вака кога ме фати, ништо немаше на жолчката...

20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Извини за погрешната претпоставка, едноставно се препознав и затоа ти пишав :l: