1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Sakura

Sakura Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    77
    Здраво на сите, јас се борам со анксиозност скоро 6 години и сеуште не сум ја надминала целосно, но е значително помалку присутна. Панични напади имав многу често порано и многу јаки што ни апче не ме смируваше. Сега не сум имала таков паничен напад може веќе една година и повеќе.

Анксиозноста многу ми се намали од кога почнав да живеам сама. Дури не си верував сама на себе дека јас живеам сама и функционирам и дека некои работи од кои се плашев одеднаш ми станаа нормални. На пример претходно ми беше страв да останам сама дома, само што ќе останев сама почнував да се гушам, срцето да ми прескокнува и ред други симптоми и црни мисли. Исто никако не јадев ако нема никој во близина затоа што мислев дека ќе се задавам и нема да има кој да ми помогне. Се плашев да излегувам сама од иста причина, да не ми се случи нешто а да нема никој со мене.

Станот ми стоеше празен и цело време одложував да седам таму се додека не се случи непланирано да морам да останам таму сама неколку дена. Се опремив со апчиња, правев планови како ќе се справам кога ќе ме фати паника сигурна дека тоа ќе се случи. Амааа... не се случи ништо. Буквално не осетив никаков страв, ниту мислев дека ќе се случи нешто. Си се најадов без ниту еднаш да помислам дека ќе се задавам, си заспав мирно како бебенце и утрето си викам WOW! Како?! Не ми беше јасно каде исчезна се, како да не бев јас. Тогаш сфатив дека се било во мојата глава. Од тогаш си останав да си живеам сама и некако си го најдов мирот. Некогаш ми доаѓаат лоши мисли ама се потсетувам дека тоа е само мисла и си повторувам во себе: јас сум силна, јас сум здрава, јас сум безбедна. Тоа ми помага да се вратам во реалноста и да не им поверувам на моите лоши мисли.

Мој совет до сите вас е колку и да е страшно, осмелете се да пробате и ке видите колку многу можете. Направете го тоа од кое се плашите најмногу и веќе нема да биде страшно. И јас самата имам уште да учам, ама ова искуство ми беше како шамар да се освестам дека сама од себе анксиозноста не поминува и сакав да го споделам со вас. Се надевам дека некому ќе помогне. :l:

На Nikolina35, LukrecijaBorgija, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.512
    Допаѓања:
    7.989
    Девојки ве молам помош.
    Ми дадоа да пијам Спиронолактон за акните.
    Го пијам една недела.
    Да напоменам дека пијам и антидепресиви.
    Денес доживеав страшен паничен напад ,ваљда беше паничен ,во моментот мислев дека ќе доживеам срцев удар зашто имав страшна тахикардија.
    Дали некој има пиено спиронолактон кога е на антидепррсиви и дали е можно да е тахикардијата од тоа или е сепак паничен?

3. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    mozno e samiot sostav od dvete vrsti na tableti da ne odat edni so drugi i zatoa mora konsultacija so doktor ili farmacevt pred da pocnete da piete novi lekarstva

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.967
    Допаѓања:
    111.703
    Сприонлактон се дава за срце или јас сум грешка. Што ти дале за акни тебе?

https://mk.approby.com/третман-на-акни-со-алдактон/

5. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.512
    Допаѓања:
    7.989
    На Dandra му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.967
    Допаѓања:
    111.703
    Ama tie ne se primarni za hormoni. Te molam pobaraj drugo mislenje.

7. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Јас пиев Спиронолактон поради покачен тестостерон.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  8. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.701
    Како да не се двоумам ради анксиозност?

9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    15.714
    Добро, не знам дали е од пмс, дали е од аннкс.
    Добив, а нервите ми се на раб ги осеќам, плачки, плачки.
    На раб не можам никој да поднесам па ни себеси.

Како да си помогнам?
    Утре или петок одам на лабалторија да си проверам хормони.
    Само нз кои.
    Тироидната и кој беше оној што се проверуваше на 3ти ден од периодот

10. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.512
    Допаѓања:
    7.989
    На 3 ти ден испитував, ТСХ,сите мапки хормони,пролактин и некои други што ми ги даде матичниот

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    15.714
    Кои се тие?

12. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.512
    Допаѓања:
    7.989
    Еве повели

Прикачени фајлови:

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    15.714
    Ти благодарам :)

14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    8.358
    Не знаев за леков, вчера татко ми, случајно ми го спомна. Ми кажа дека го пиел заради намалување на оток околку внатрешните органи (тој за абдоменот поточно). Од него ја исфрлаш течноста од организмот и го смалува притисокот.
    Сега читам дека се дава и за хормонски проблеми. Како и да е, тој има диуретско дејство и треба да се види како ќе делува во комбинација со други лекови. Обавезно консултирајте го специјалистот. @Misskirova

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.967
    Допаѓања:
    111.703
    И многу јак диуретик е. Треба да се следи и калиум во крвта.

На SnowWhite8 и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  16. Losha_devojka_

Losha_devojka_ Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2021
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    64
    Zdr me interesira nesto,...Kakva psihicka sostojba bi mozelo dq e ova, dali e panicen napad, bidejkiii deteto mi e bratuced iii ima 20god , skoro 2 meseci mu se desava ova, miren e stalozen nekolku sqati, pa pocnuva da place, da vika deka nesto go gushi, i vika kje si umrel kje si umrel, se zboguva so familijata.Zastrasuvacki e ova na cela familiiq ni dzvoni vo niedno vreme ne plasi, segaaa pred 1 nedelq pocna da e i agresiven, sestra mu ja davel, duri i on sakql da se frla pred koli, ama go spasile..Mnogu se plasan da ne mu se desi nesto, doktorite go pustaat, site testovi sto gi napravil, pokqzuvale deka e dobar..Ali situacijqvq stvarno ne e vo red seto toa si mislam e od problemi bidejki negovite se razvedoq pred nek9lku meseciii...Moze li nekoj sto imq poznavanje za situacijava da mi objasni sto rabota e, ii da me upati sto da pravime bidejki site sme shokirani...Ubavaa vecer dragi feminki❤

17. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Да јак диуретик е јас едвај го пиев имам низок притисок. И ми ги намалуваше отоците на нозете.

18. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Panicen napad, a moze da e i vo depresija,odnesete go na psihijatar treba da se leci duri ne mu eskalirala sostojbata

На Losha_devojka_ и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    2.376
    Под итно на психијатар и терапија, да не се чека воопшто, помогнетему на детето додека не станало предоцна

На mira.mira, Cosmic Girl, Losha_devojka_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    157
    Некој искуство со цитрам 10мг?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.