Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    15.967
    Срцка, ај трк до психолог прво те молам, па психијатар.
    Со тебе сме.

2. skorpija20

skorpija20 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Дали некој го има користено и дали има некој ефект?

Прикачени фајлови:

3. vivien_an

vivien_an Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    13
    Здраво девојки. Јас минатата година имав ужасен период од 6 месеци со дијагноза панично растројство и депресија, анксиозност - знаете како одат сите во комбинација. Почнав да пијам антидепресиви Елицеа и ПРЕМНОГУ ми помогнаа.

Елицеа пијам вкупно 1 година, со тоа што 4 месеци пиев по 10мг, па намаливме на 5мг поради тоа што премногу би беше повисоката доза и од април до денес пијам 5мг. Мислам дека веќе неколку месеци немам потреба од апчињата, но многу ми беше страв да ги прекинам и сега конечно се решив затоа што констатиравме дека ми се вишок и не ми се потребни (имам вишок енегрија, многу сум агресивна и избувлива, почнав да се дебелеам, немам воопшто сексуален нагон, итн).

Почнав да ги откажувам од вчера - шемата од психијатарката ми е 2 недели по пола од 5мг и потоа 2 недели по пола на секој втор ден и толку.

ВЕ МОЛАМ да ми споделите ваши искуства и препораки, совети за откажување на антидепресиви затоа што не сум сигурна што да очекувам. Денес забележав дека откако се разбудив долната усна ми се грчи и опушта цело време, имам како мали грчеви, па си викам дали е можно тоа да е од еден ден што намалив доза, некако не ми е јасно. Ќе ве замолам општо за споделување на ваши искуства, премногу ќе ми значи.

Инаку сега сум ОК психички да кажеме, не сум имала паничен напад од март, добра сум, не сум во лошото и немам анксиозност и страв. Мислам дека навистина е време да ги откажам бидејќи ми прават лоши работи веќе во телото.

4. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Јас бев на Елицеа 8 месеци, бев на 10мг, намалував постепено на две недели по 7.5, па на 5, па на 2.5 и посче преку еден ден и ги прекинав. Не сум на АД од април. Добра бев се додека не ми се случи спонтан абортус и сега сум хаос. Се борам сеуште без АД, со спорт, планина, работа, ќе видиме колку ќе успеам.
    Најлошото после прекин е што на "првата кривина" ти иде страшна криза и тоа ако успееш да го пребродиш, тогаш си топ. Ти посакувам успех

На Nikolina35 и vivien_an им се допаѓа ова.
  5. vivien_an

vivien_an Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    13
    Многу ми е жал за тоа што ти се случило, ти посакувам само да ја најдеш силата во тебе, да издржиш... можам само да замислам колку е голема тагата.

Ти благодарам многу на одговорот мила, дали би можела кога ќе си во можност да ми кажеш што да очекувам во овој период додека ги откажувам бидејќи некако како зашеметена сум, чувството на рамнотежа како да ми е намалено, не знам што е нормално...

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Јас немав некои посебни да речам последици нити промени во расположение додека намалував терапија, нити кога ја откажав. Мислам да му кажеш на психијатарот твој за овие симптоми и може ќе ти предложи третман некој. Јас буквално бев топ додека не ми се случи оваа катастрофа

7. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Ве молам некој нека ми пиши.

8. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Elicea ne pijam poveke o:toivo:d tri godini, pred toa ja piev samo po 5mg, 3-4 godini sigurno ja zemav, pisimi vo poraka ke ti raskazam poopsirno :)

На Daniiiiel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. agnes

agnes Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    48
    Здраво на сите ги прочитав горе наведените коментари и не можам да кажам дали сум анксиозна или во депресија.Како што имаа и посочено погоре имам многу страшни мисли си праам многу филмови,не можам да спијам без ниеден повод си плачам.Денеска бев на психијатар ми препиша Зепира и Мапразакс.Ср надевам дека ќе бидам добра зошто ова не се поднесува жими се.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milicaakraavaa

Milicaakraavaa Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    23
    Kakvi misli imas kakvi filmovi si praes?

11. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Мене депрозел од 20 ми беше сто пати подобра варијанта од елицеа од 5.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milicaakraavaa

Milicaakraavaa Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    23
    Ja sum na elicea od 5 mg...I nemam nekoja razlika uste imam midli losi osecaj kako da ne sum jas kako da gubam kontrola nad sebe nz nekako ne mi deluvaat bas

13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Pa normalno, deprozel ili paroxetine (genericko ime) e poefikasen, ali zavisno vo koja faza e pacientot, ne se pocnuva so paroxetine.

14. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Doza treba da zgolemis, razgovaraj so psihijatarot, dozite postepeno se zgolemuvaat, ke osetis sama koga ti e najdobra doza
    Jas pocnav so 5mg, pa po dva meseca 7.5, pa po mesec 10 mg i bev super, posle postepeno gi iskluciv.

15. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Јас ги сменив затоа што ме здебелија, сега се мачам со овие од 5 мг елицеа ама тоа е.

16. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Zgolemi doza, jas so 10mg bev top, ama da znaes i Eliceata zdebeluva, barem jas staviv 7kg
    Cim si bila na paroxetine 20mg, elicea od 5mg ne ti vrsi rabota
    Razgovaraj so psihijatarot da ti zgolemi doza

На SnowWhite8 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    14.443
    За деперсонализација антидепресиви сами по себе нема да те излечат, за жал од сопствено искуство ова

18. agnes

agnes Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    48
    Прво ми доаѓаа како ќе се случат некои природни катастрофи(земјотрес),потоа кога ќр слушнам некое тропање од надвор мислам дека војна почнува и самата не знам од каде ми доаѓаат некогаш ми е смешно кога кажувам...Не можам да се контролирам често станувам од спиење со срце биење не се издржува.

19. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Кај мене пак не е ова, кај мене е сосем по друго, еве пример ми се појави топче на вратот, прочитав вчера на интернет и срце ме фати, па мисли да не умрам, па мисли да не добијам болест неизлечива, е вака секој ден. Вчера не можев да заспијам до 4ипол сабајле, срцето думкаше силно и така.. Па ќе вжештам во фаца, па ќе почне да ми се повраќа...

20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    8.698
    Ова повеќе личи на хипохондрија.