Денес се осеќам лошо, лоши мисли ме облеваат се препотувам имам болки во градите, грбот уште што не. Бев сабајле на лекар правев екг беше уредно ама мене пак нешто ме копка одвнатре дека не сум добра. Цел ден сум со тие мисли и неможам да функционирам нормално. Help!
Не многу добро, голема промена на времето и веднаш влијае, кога станав од спиење толку мн ме стегаа градите, се преплашив, апнав пола хелекс па ми помина.
Zdravo...ovie 2 3 dena se osekjam mnogu nervozno kako da vrijam vo sebe I se losi misli kako da stanav druga nekako ne mozam da si go prisoberam pametot I da svatam deka ova mi se samo misli dali ima nekoj vaka da se osekja I plus sabajlevo so ogromna nervoza stanav
Дали може некој да ми објасни како изгледа деперсонализација...откако почнав со асентра имам многу чудно чувство што не можам да го објаснам
Асентра како и многу други SSRI антидепресиви во почетокот од нивната употреба даваат чувство на или целосна деперсонализација, дереализација и истата знае да биде многу непријатна. Јас имав чувство на непрепознавање себе во смисла сопствениот емотивен систем, како да бев некој робот, а не јас. Сѐ ми изгледаше чудно и од некоја димензија чудна за мене, како да се гледав одозгора. Околината ми беше чудна. Моите дома ми беа чудни. Не се секирај, поминува. Ако не ти стане подобро скоро кажи на психијатарот и ќе ти ги смени ако не дадат резултат. Обично оваа врста на антидепресиви дава вакви несакани ефекти, но сите психијатари прво пробуваат со нив да видат како ќе ги поднесуваш. Не секирај се ќе помине. Дистрактирај се колку можеш повеќе и биди со позитивни луѓе. Поздравче и гушки.
После многуу долго време повторно тука. Една сум од пионерките на Анксиозност. Ја смирив до тој степен да бидам подобра и од времето пред да почне, оти силата која ја добиваме низ ова пеколно патешествие е неверојатна ако се спроведе конструктивно. Она што јас лично го сознав кога се ослободив е дека секој може да доживее анксиозност, но истата останува на подолго ако не и цел живот ако вашиот мозок има капацитет за поднесување на стравот во проста смисла ако тој стане зависен од сензациите и мачнините кои таа ги предизвикува, ма колку непријатни биле тие. Затоа е толку тешко да се ослободи човек и по мое искуство најдобрата терапија е психотерапијата и вие самите колку можете да го разберете овој процес. Чим еднаш се провали трикот многу е полесно потоа. Но мозокот не би бил мозок ако не впива сѐ, и еден ден кога ќе нѐ начека во тесно како мене сега, и не почне да ни емитира сѐ што некогаш сме преживеале. Лично, доживеав сетбек после 11 години поминати во прекрасна слобода од овој демон од состојба. Не сакам никого да плашам нити сум антиваксерка, напротив сите три вакцини од Фајзер ги примив, и првата слаба епизода беше веднаш после првите две пролетта, и сега есенва после третата јас се вратив на старата јас. Нити се плашев од вакцините нити помислив дека нешто психичко би ми тригерирале, дури на благата анксиозност од првите две не ѝ придадов значење и не ги поврзав со истата. Но после третава, следното утро да се разбудам јас од 2011, никако не е случајно. Разговарав со доктори и искрено ми одговорија дека дава вакви реакции поготово кај тие кои имаат предиспозиции, така да ако доживувате нешто слично обратете се кај соодветни лица. Мене ми рекоа да чекам, демек ќе попуштело. А кај тие кои се добри ве молам не си фантазирајте симптоми оти не се јавува сетбек кај сите. Јас ништо не очекував, значи немав пласибо, па се случи. Сакав да ве охрабрам ако ви се случува сетбек после примена вакцина, велат да се стрпиме, поминувало. ❤️
Mnogu od nam se cuvstvuvame vaka i ne e nisto strasno. Mislite ne te definiraat kako osoba nego delata. Probaj da se smiris so toa sto ke naucis da gi prifakas promenite. Sekoj den ne sme isti. Takov mozok ne postoi. Najcesto sme vo iluzija oti mnogu od lugeto ne zboruvaat za svoite misli ili ne im oddavaat znacenje pa mislime deka samo nie odlepuvame. Na anksiozna osoba ako i' proseta losa misla vo glava ke sozdade opsesija od nea, a lugeto koi ne se anksiozni ne im odavaat znacenje. Tolku e ednostavno. Mozokot za zal ne moze da se navigira kako nie sakame i edinstveniot spas od vakvi misli e prifakanje na neizvesnosta. Toa sto se plasis od mislite e najgolem dokaz deka ne gi sakas i ne sakas da gi napravis i tolku. A prasanjata dali bi gi napravila vo idnina nikoj ne znaeme. Psiholog mi ima receno ni ja ne znam sto mozam utre da napravam i prifakanjeto na neizvesnosta i ziveenjeto na migot e klucot za se'.
Nema na sto! Prestani da se optovaruvas te molam! Ne postoi covek koj ne mu dosla misla za se' najbizarno sto moze da postoi. Luge sto muva nemaat otepano ke im svetne misla za ubistvo na covek, ne zelba, misla, a pri toa zaboravame koga vo gnev vo nekoi situacii ke receme " E mi doagase da ja/go ubijam, me izvadi od takt" ama togas koga pokazuvame gnev ne sme anksiozni i znaeme deka toa ne bi go napravile, i mislata ne ja vrzuvame v krpce, kapiras? A koga sme anksiozni ni doagaat najbizarnite misli od tipot deka ke si go povredime semejstvoto, najsakanite nekako, deka ke izgubime razum i sl i ako si sklon kon opsesii tolku treba, ke si im dades znacenje i ke se opsednes, a sekako deka nema da napravis nisto od toa ama ke si izgubis dragoceno vreme za nisto. Zatoa e mnogu bitna psihoterapijata ama so stvarno dobar psihoterapevt, zasto ke ti gi vsadi site ovie odgovori na nacin kako nie ne mozeme koga sme anksiozni do Pluton i nazad. Smiri se, se' e normalno. Najdi si ako mozes dobar terapevt ama dobar, poso kaj nas ima terapevti koi ke te doskrenat, i praktikuvaj nekoe vreme psihoterapija. ☀️
Bas taka jas imam misli od tippt deka ke se frlam od prozor ili od kola dodeka se vozam sto vikas kako da go gubis razumot q svesen si
Не си единствена мила, и јас сум ваква деновиве едноставно не сум јас. Дали е до промена на време или што е незнам...
Осеќам дека ќе добијам нервен слом. Се напив деметрин, дишам длабоко и се стегам да не пуштам солза. Морам да успејам да се смирам. После колку време делува апчето? Бидејќи пробувам со помали дози, да знам кога да се напијам уште ако не проделува. Немам претстава кога да очекувам мир.
Имаме сите, значи клучот е да не им даваш значење и да си кажеш ова не сум јас, анксиозноста или (опсесивно ако имаш) речи си е. И толку. Тешко е додека се дојде до тој степен да си го слушаш рациото, ама мораш постојано да вежбаш додека го истренираш мозокот да ти ја слуша рационалната Ти. На многу им доаѓаат слични мисли дека ќе ги повредат своите или себе, дека ќе направат некоја пакост и сл. Тие што прават не размислуваат, уживаат во тоа. А анксиоозен уште ќе се запраша, а што ако и ја уживам и ова ми е од возбуда? Е така игра анксиозноста и ќе те врти во круг додека те преисцрпи. На крајот ништо од тоа нема да направиш, само ќе си изгубиш време и живци. Почни со хумор да гледаш на таквите мисли. Старите на времето сѐ гледаа со хумор и затоа беа толку стабилни. И да се фрлам баш е фамозно речи си. Барем да стават добра слика на насловна кога ќе бидам. Или ако се плашиш дека ќе завршиш во лудница, барем ќе запознаам преинтерсни луѓе таму речи си и нема да заборавам да се скоцкам и нашминкам за на рецепција во Бардовци. Дајте хумор луѓе. Сѐ лечи. На запад психотерапевти имаат сесии со хумор за анксиозни. Да!
И јас денес катастрофа сум, се ме боли како воз да ме прегазил, стомаков желудников и тие катастрофа,и мене како да ме стегаат градиве, а трета смена сум, се надевам ќе ми размини, се напив еглонил и диезепам
Убаво го опиша и навистина убав совет даде. Да, треба трпение и прифаќање на тоа чувство, минливо е, но најважмо да си предводен од мислата дека е само чувство и дека не може да оди во ништо полошо. Кога јас го доживеав (исто така на Асентра) но веројатно и претходно од самата анскиозност посакував да има некој кој ќе ми ги каже овие зборови што сега ти ѝ ги кажа на Alexdesosa123