Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Tanjushka81

Tanjushka81 Нов член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Feminka22 go procitav napisanoto nad mojot post nekolku pati i navistina e taka kako sto imas napisano.Od vecerva ke pocnam i knigata da ja citam,Mokta na podsvesta ja imam doma,a se nadevam deka ke bidam podobro.Sega i vremevo se stopli,poveke vreme ke pominuvam nadvor so obvrski okolu dvor i cvekinja koi gi iznakupiv minatata godina za da imam zanimacija so niv i mnogu me opustaat.Ti blagodaram od srce ❤❤ i znam deka site ke sme dobri,samo treba da se skoncentrirame malku i na rabota na samite sebesi

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tanjushka81

Tanjushka81 Нов член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    [QUOTE="AuroraB, bidejki dois najdobro e da se konsultiras so lekar,barem jas taka mislam

3. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Da mnogu se zdobile so depresija Ali anksioznost posle kovid. Ne udril virusot nitu na neevite nitu na mozokot, ne sekiraj se:).

4. Elena1i

Elena1i Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    1.481
    Луѓе што се овие чудни симптоми. Пред еден месец имав лоши мисли еден куп, левото око ми трепереше(играше) и секако се загрижив, потоа продолжи болка во коленото и стапалото. Посетив психијатар ми рече дека здравствено сум добра и ми даде зепира. Денес чувстувам како цел ден како ми трепери мускулот на десната нога и имам затнување на ушите. Се плашам ова треперење на мускулите да не е поврзано со некоја болест. :(

5. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Изгубена битка не значи изгубена војна. Те обожавам тебе:l:

На Feminka22 и Indiegurl им се допаѓа ова.
  6. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Ела да ја изгушкаме заедно :rofl::lol:

На Feminka22 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  7. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Може :inlove: Некогаш касни правата реченица али ваљда се си имало свое време. 8)

На Feminka22 и Indiegurl им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    @Tanjushka81 @Dashing:)
    @Indiegurl ве гушкам сите три :l::l:
    малце ако помогнам на некој со моево верглање, ќе ми значи ептен

На Dashing:) му/ѝ се допаѓа ова.
  9. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.486
    Го праша ли матичниот доктор? Искрено би ти препорачала со него да се посоветуваш, можно е да се некои краткотрајни случки, но не се разбирам. И мене ми се случувало нешто од ова да се случи на кратко и подоцна исчезне.

10. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Здраво на сите нов сум на форумот, и за прв пат се осмелувам да пишам за мојата состојба, незнам дали е за тука на кратко ке објаснам колку да се има претстава за што станува збор, јас мислам и така чуствувам дека сум единствениот на светот со ваков проблем, и дека нема никој друг што го искусил тоа низ што поминувам јас, се започна кога бев дете 10 години нека сум имал, тоа беше првиот пат, и како за прв пат добивам необично чудству како сега да приметувам дека во устата се лачи плунка и треба постојано да ја голтам, вознемиреност страв немир повраќање не знаев што се случува со мене постојано мислење на тоа почна да ме нервира следува после некое време друг повторно истото само сега со забите просторот мегу горните и долните заби поча да ми пречи зошто јазикот ми одеше под долите заби, јазикот ми беше све таму мислење на тоа по цел ден нервози осекав дека горните и долните заби треба да се едни врз други да нема простор, ова исто пак као да го доживувам прв пат и прв пат да се среќавам со тоа, сега пред некој ден пак исто очните капаци како што се полукружно почнуваат да ми пречат имам чуство дека треба да се рамни и и почнува да ми пречи трепкањето полукружно осеќамдека трепканјето треба рамно зошто ми пречи што е полукружно, станувам очаен зошто цел живот ке живеам со оваа состојба додека умрам, а самата помисла на тоа ствара очај немир нервоза, ова е само дел од тоа што чуствувам ака се борам сам со себе со години не смеам на блиски да кажам незнам како ќе гледат на мене едвај се осмелив и тука да пишам се надевај некој ќе ми помогне со совет дали знае некој како се опишува оваа состојба или имал некое вакво слично искуство ви благодарам однапред

11. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Ne znam kolku godini imas sega ama odma trebase da kazes,ne detstvoto da ti pomine taka,ke si kazis na tvoite i ke ti olesni, zaedno ke pobarate lekarska pomos,gadno e cuvstvoto, site sme iskusile

12. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    40 години сум , неможев да го кажам тоа мислам дека нема лек за тоа и нема да можат да ме разберат, и ти имаш некое слично искуство?

13. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Kako tvoeto nemam, ama imam poinakvi iskustva, moras da razgovaras so strucno lice

14. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Сепак и на толку ти благодарам

15. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Поздрав дечко, не сум лекар, ама имав нешто слично и токму ми почна како дете, на околу 12 год.
    Јас имав опсесија со рацете, прстите, па после косата.
    Па многу други опсесии следуваа.
    Несакани мисли исто.
    Дијагностицирана бев со ОСД.
    Опсесивно компулсивно растројство, дел од големата група на анксиозност.
    Кај некои може да се јави како последица на голема анксиозност, пост трауматски стрес, додека кај други науката вели дека е генетски, се раѓаме со тоа, поготово ако некој го има во фамилијата.
    Не е нешто страшно како растројство, (во смисла ништо нема да направиш од несаканите мисли ако ги имаш веќе и нив), ама многу ќе се измалтретираш ако не преземеш нешто и добар дел од животот ќе го потрошиш на ова.
    Обично ги врти опсесиите.
    Ако еден период имаш една опсесија, после имаш друга..
    Сѐ што може да ти падне на памет може да ти стане опсесија и постојано да имаш потреба да ја анализираш и да не ти се трга никако од главата.
    Па почнуваат и компулсии исто, ради ослободување од напнатоста и стресот. Компулсии се ритуали, кога имаш потреба да правиш нешто што ќе ти го олесне стресот и напнатоста од опсесијата.
    Пример, тие што страдаат од бактериско ОСД имаат постојана потреба да ги мијат рацете, за како би се ослободиле од стресот дека дошле во контакт со бактерии.
    Или нешто како твоево со физиолошки процеси.
    Почнува од нигде никаде, чудно анксиозно чувство кое те фиксира на одреден физиолошки процес, може да е сѐ буквално, пот, вршење нужда, ирационални апсурдни прашања, зашто извршувам нужда, како таа се создава и ако навлезеш во "машина" со размислување толку треба за лице кое го има ова растројство.
    Обично го имаат со трепкање или ќе си замислат дека очите им се суви или чувството дека не "легнуваат" како треба двата капака и ќе почнат да трепкаат нон стоп, да го анализираат и опипуваат допирот на капаците, па после ќе бројат трепкање, па ако не трепнат одреден број пати имаат чувство дека нешто лошо ќе им се случи..Има мал милион баналности значи!
    Сѐ што може да се замисли ма колку ирационално било тоа, може да ти стане опсесија.
    Луѓе кои не го третирале ова растројство како повозрасни се опседнуваат со теми типични за возрасни. Со болести, со сексуална ориентација, табу теми..
    Пример, стрејт маж со ОСД може без никаква причина, само зашто му поминала безначајна мисла во глава или видел геј пар на улица, да почне да се преиспитува дали е геј. Иако нема никаква врска со него тоа, тој почнува константно да се преиспитува да не случајно е можеби тоа, ама досега не знаел и куп други милион ирационални прашања и тестирања кои ќе следуваат потоа и ќе изгуби уште неколку години од животот во пекол од новата опсесија, иако нема никаква врска тоа со неговата реална природа.
    Друг пример, мајка која му става пелени на своето бебе може одеднаш да му прелета мисла дека ќе си го силува или повреди некако бебето, и ако лицето страда од ОСД почнува нов пекол од мисли, сомнежи и тестирања зашто му дошла таква мисла.
    А вистината е дека сите луѓе на светот имаат секакви бизарни и банални мисли кои се безначајни и немаат врска со нашата природа, но разликата е што кај лице со ОСД тие стануваат опсесија, зошто му дошле во глава и почнува да се опседнува со нив, како да ќе најде одговор демек зашто дошле или можда ќе ги направи реално во иднина и почнуваат да го држат во константна анксиозност, анализа, потрага по докази дека мислата што му дошла не ја сака и бескрајна напнатост од истите.
    Ти објаснав на подолго за да видиш дали се пронаоѓаш во игриците на ОСД, и те молам побарај си добар психолог додека си помлад и можеш да го разбереш растројствово, зашто многу луѓе кои не си го разбрале ОСД то, си го потрошиле животот на опсесиите, барајќи одговори кои не постојат.
    Буквално те дебилизира во секој сегмент од животот.
    Студенти, факултети имаат напуштено оти не можеле да се фокусираат на учењето поради опсесиите.
    Во ништо не ќе можеш да уживаш ако не го разбереш ова срање од растројство.
    Поентата е да ти стане небитно сѐ што ќе те плаши и ќе ти се заканува како нова опсесија.
    Многу е тешко да се дојде до тој степен, ама можно е, и тоа само со добар психолог.
    Терапија за ова растројство не помага целосно и на долги стази, оти кога ќе ја прекинеш, ќе имаш пак нови опсесии.
    И самите психијатри, ако се од оние добрите, сами ти велат дека терапија не дава резултати овде.
    Само вежбање на умот да се надминат опсесиите.
    Тоа е единствениот лек и ти тврдам дека постои целосно излекување, само ако работиш посветено на ова.
    ❤️

Последна измена: 26 март 2022
    На Elf, Feminka22 и velfi им се допаѓа ова.
  16. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Еве вака ја го имам опсесивното компулсивно нарушување 9 години и живеам со тоа измачуваки е многу, но ова е сосем друго јас правам разлика мегу ови две растројства со тоа што овде не правам ритуали, туку одеднаш ми доаѓа чуство како за прв пат се срекавам дека голтам плунка и одеднаш нервоза стрес паника иако си го правел и порано не те оптеретувало најнормално е а сега одеднаш како да се срека аш со тоа за прв пат ја така го доживувам, мене ме мачи тоа што го права не самата мисла, голтањето трепка нето забите да ги нема нив ке имам мир дали ме разбираш

17. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Pure O.
    Чиста опсесија без ритуали, само мисли, чувства, сензации.
    Постои како дијагноза.
    Само О..
    И кога веќе знаеш дека го имаш, барем да напишеше, зашто како објаснуваш погоре, звучиш дека благе везе немаш шо ти се дешава, а после велиш дека дури знаеш да правиш разлика помеѓу, а само ме натера да се изнапишам..
    Да, има само опсесија дијагноза без компулсии.
    И веројатно сега ја имаш неа.
    Менува тоа разни фази.
    И патем правиме офф топик овде.
    Има ОСД тема на фемина, таму ќе најдеш истомисленици сигурно.

Последна измена: 26 март 2022
  18. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Според тебе ова спаѓа во опсесивно компулсивно нарушување, јас цело време мислам дека е нешто друго зошто опсрсивното кумпулсивно нарушување вклучува ритуали а јас не ги правам

19. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Да. Има чисто О!
    ПОСТОИ КАКО ДИЈАГНОЗА.

20. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    По тоа што напишав ти на тоа помисли одма?