Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Колку повеќе несигурен си дека е тоа и имаш потреба да ме прашуваш, толку повеќе укажува дека е тоа.
    Болест на вечна несигурност и двоумење е, со константни анализи, тестирање, несакани повторувачки мисли, чувства и стравови и не мора да има и компулсии.
    Некогаш е со и некогаш без компулсии.
    Затоа и постои дијагноза чисто О.
    Има ОСД и само О.
    Ене прогуглај и прочитај си.
    Pure O.
    И научи да кажеш -благодарам кога некој ќе потроши олку време на тебе.

Последна измена: 27 март 2022
    На velfi и Feminka22 им се допаѓа ова.
  2. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Јас секогаш кажувам благодарам но не мислев дека завршив со разговорот со тебе инаку ти благодарам од срце што со твое видување на некој начин ми помогна

3. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Нема проблем, се шегував како со помал ученик., :DD
    Да имав диплома, сигурно ќе те дијагностицирав со чисто О.
    Токму така доаѓа чистото О, со многу поинтензивни чувства и телесни сензации буквално и потешко е за олеснување зашто не вклучува ритуали.
    Ама е опсесија!
    И исто вклучува милион врсти на опсесии за сѐ што може да ти влезе во глава како тоа.
    На психолог во минатото запознав пациент со чисто О кој имаше нон стоп потреба да мокри и кога не му се мокреше.
    Буквално добивал сензации дека му се мокри во пределот на бешиката, а всушност беше празен.
    Чистото О е доказ колку човековиот ум е моќен и какви не чуда емитува и имитира, и за добро и за лошо, зависи на што ќе му дадеме значење!
    Значи дава сензации, чувства стравови кои изгледаат како реални!
    Станувал по 100 пати на вечер да оди во тоалет, а содржина немало никаква.
    И сѐ ова зашто имаше опсесија со мокрење.
    Човекот беше жив ненаспан и плус не можеше да се фокусира на ништо друго освен на мокрење.
    Ти му зборуваш за нешто друго, а тој се држеше долу и на секое одеше во вц.
    Вака можда звучи смешно ама да не си му во кожа. Му се плачеше од опсесијава.
    Како ти сега со забите и трепкањето, а кога тие ќе ти завршат, после некое време ќе имаш други и така во круг ако не најдеш добар психолог.
    Ама навистина да е добар, зашто ако не е, ем нема да те дијагностицира прецизно, туку нема и да ти каже добри вежби кои се клучни за лекување.
    А со психијатар не ни помислувај да го решиш ова.
    Ти викам среќа имав што налетав кај добар психијатар кога бев тинејџерка и тој ми рече ова само за психолог, можам да ти препишам таблети на кратко да се потсмириш, ама стално ќе ти се јавува ако не го разбереш со психолог.
    Е ретки се таквите.
    Да беше некој друг, можда уште не ќе знаев што ми се дешава.

На Elf и Milicaakraavaa им се допаѓа ова.
  4. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Јас сум бил на многу психијатари многу пати за оваа состојба но не сакам лекови да земам, но сепак јас мислам и по тоа што сум читал и читам за окн ова е сосема друго мене ме иритираат чуствата примен за плунката што постојано ја имам тоа што трепкам со забите сетоа исто како за прв да го почуствувам иако и порано било присутно како да не сум го забележувал сега како одеднаш тоа чуство со јак интензитет ме иритира посакувам да го нема очниот капак забите плунката за да го најдам мирот ова не ми изгледа на опсесивно коѓпулсивно нарушување сепак ке појдам на психијатар и ова ке го ќажам за да знам со сигурност што е

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Не се нервирај пошо нормално е да имаш плунка и да трепкаш.Не мисли на тоа, ти од шо го мислиш го форсираш.Занимавај се со нешто да не мислиш на тоа.Лижи бомбони да праиш нешо со јазикот

6. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Оди на психијатар секако и ако те дијагностицира со чисто О, почни да одиш на психотерапевт.
    Толку е едноставно.
    Јас сум 99% сигурна дека е тоа.
    Ти кажав сто пати доаѓа со чувства и сензации.
    Некои луѓе со чисто О можат наеднаш да бидат нападнати со чувства дека се привлечени од некој кој реално не би го ни погледнале и не ги ни сакаат тие чувства и мисли, ама им доаѓаат и изгледат како реални кога ги опишуваат.
    Или родител наднаш добива несакани чувства дека си го мрази детето или дека ќе го повреди, дури како ургенции да го направи тоа, а не сака всушност, а чувствува некаква напнатост и сила која како да му вели дека сака.
    На други им доаѓа дека ќе се фрлат од прозор, на трети нешто трето..
    ОСД или Чисто О не емитува само мисли, него напротив ЧУВСТВА И ТЕЛЕСНИ СЕНЗАЦИИ кои изгледаат толку вистински, и затоа е толку тешко да се справат со ова растројство, оти да беа само мисли без сензации и чувства немаше ни значење толку да им се дава, ама колку и да изгледа реално всушност НЕ Е!
    Исто како со анксиозните кога се плашат од притисокот и почнува одма да им се покачува, а реално немаат хронична хипертензија!
    Мозокот имитира сѐ и сешто.
    За секоја мисла имаме и чувство ама тоа не значи дека и сакаме сѐ што ќе почувствуваме.
    На тој трик игра ОСД И О.
    Доста се мачиш, оди таму каде треба да одиш кога не можеш сам да го разбереш.
    А тешко е, знам.
    Ми требаше многу време и мене.

На Milicaakraavaa и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Еве ти, не знам кај ги читаш пустите содржини кај не пишувало дека немало сензации, а истите први ги пишува, ама самата болест те тера да веруваш дека не е така и дека нешто друго посериозно всушност имаш.
    Еве пишува сензации!

https://adaa.org/learn-from-us/from...ts/consumer/ocd-physical-sensations-and-urges

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Еве и за чисто О

Pure O stands for 'purely obsessional'. People sometimes use this phrase to describe a type of OCD where they experience distressing intrusive thoughts but there are no external signs of compulsions.

Еве и за сензации дека пишува

Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a disorder in which people have recurring, unwanted thoughts, ideas or sensations that make them feel driven to do something repetitively (compulsions).

Знам дека самата болест те тера да не веруваш дека има лек и да се сомневаш во сѐ, и затоа сево ова пробај на психијатар да му го кажеш кога веќе не веруваш во сѐ што ти пишав, а ем сум била паталец ем еве ти пишува секаде на гугл истото што и јас го пишувам.

9. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Знам дека е нормално но со плунката со тек на време се навикнав тоа е уште кога бев дете со плунката, се акапаците на очите што трепка тоа чуство ме вознемирува ми ствара нервоза

10. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    штета што не знам англиски

11. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Ке одам да закажам преглед во понеделник и ке барам психотерапија без лекови така да се лечам

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ти игра окото од нервоза и недостаток на одмор.Вишок стрес и нервоза.И мене ми игра некад.Миокимија се вика

13. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    1.119
    Е за жал сите добри содржини се на англиски.
    На македонски не очекувај да најдеш нешто квалитетно објаснето за оваа болест.
    Има и многу добри видеа со психолози ама сѐ е на англиски.
    Опседни се со англиски сега наместо со забите и очите, и сѐ ќе биде подобро!
    Пробај, нема ништо да изгубиш, освен баналните опсесии..
    Лекот за ова е само продуктивна опсесија, оти ти веќе ја имаш опсесијата како дел од твојот карактер и секогаш ќе ја имаш!
    Ја имам и јас!
    На психолог се учи да се пренасочи во продуктивна.
    Многу е едноставно.

На Elf и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Препрепрепаметен совет
    Браво :!: (y)

На Elf и Mentalna85 им се допаѓа ова.
  15. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Не толку едноставно како што се чини се работи за силно чуство за дел од тело кое ти пречи не е ваш така едноставно, да е мисла ке земеш ке правиш нешто ке ја пренасочиш, а тука неможеш ништо да направиш ова де од твоето тело и си има функција тешко е за разбирање ова кој го нема тој проблем, јас што ли немам пробано овие години само да не го приметувам тој дел од телото, ногу тешко оди

16. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Не ми игра мене
    Не ми игра мене окото, проблемот е силното изразено чуство со трепкањто трепканњето што го чуствувам мене тоа ми предизвикува немир нервза, имам чуство дека сакам да го нема капакот зошто мене ми пречи тоа чуство

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ама чоек нормално е да трепкаме.Не може да не трепкаме, така сме ,,програмирани”.Од шо го мислиш, мислиш дека е силно
    Ајде и тебе ќе ти кажам ,,Моќта на потсвеста” читај

18. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    јас знам дека е тоа нормално, но јас не го мислам јас го чуствувам многу силно тоа чуство како никогаш до сега мене тоа ми пречи, ме нервира ми се иде да го откинам капакот од што ме нервира тоа е многу повеќе од самата мисла

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Да идеш на доктор ти подитно и шо и да ти кажат, тоа да си праиш.Другачије да ти помогнам не знам.
    Не е силно чувство, до мозокот твој е.Затоа ти реков го мислиш се дешава.Некогаш ти се десило може така, не ни сфаќам што сакаш да кажеш какво трепкање е тоа, и сега му обрнуваш внимание

20. macedonia01

macedonia01 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2022
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    10
    Ќе барам сега барам сега упут за психијатар вака не се живее ова е измачувачко чуство, инаку не сум зборувал за ова со години затоа што мислам дека неможат да ме разберат, јас на некој начин но се обидувам да објаснам но малку сватливо за нормален човек зошто не го чуствува тоа јас што го чуствувам сосема е разбирливо дека не ме разбирате