i jas sum ankciozna so godini, primam lekarstva, gi primiv trite dozi i nisto ne mi bese, anksot nema vrska so vakcinata, slobodno vakcinirajte se
Никаде не пишав да не ја земаат или дека Ковид е подобро да фатиш. Потенцирав дека Ковид поголеми последици може да остави. Да се биде претпазлив во смисла да се биде во добра кондиција кога се зема вакцината, а истата секако дека помага многу, за џабе не зедов три. Не сакам да кажам да не ја земат, него да бидат во добра кондиција и да немаат во моментот некоја криза и да не се спуштаат од некои медикаменти во периодот на примањето на вакцината, зашто би можела да влоши симптоми кај некои пациенти. Ова се МНОГУ РЕТКИ несакани ефекти но постојат и сметам дека е разумно да зборуваме за истите кога и доктори ми го потврдија тоа, и сѐ со цел да одбегнеме непријатности. Апсолутно треба да се земе вакцината, но да се работи да бидеме во добра кондиција и да не се спуштаме од медикаменти во моментот кога нервниот систем би бил посебно сензитивиран. Да се почека да се биде во добра форма. Тоа ми беше муабетот. Се извинувам ако звучев страшно. Одма не плаши ги луѓето. Да е страден човек да посочи на било што што веќе е легитимно и не е спам.
RETKI NESAKANI EFEKTI! Ne kaj site! Eve pisuva vo tekstot deka se retki i deka postojat kako takvi. I se posocuva na pretpazlivost da se bide vo dobra forma pred da se primi. I miocarditis razvija po 300 lica okolu na milion luge i se posocuva na ranliva grupa deka se mladi luge i pogotovo od maski pol. I ajde sega da go pobieme toj fakt koj stoi legitimno i oficijalno na stranite od farmacevtskite kuki so toa sto ke pisuvame deka nam nisto ne ni bilo. Nemam namera da ocrnuvam nikakva vakcina, site vakcini se dobri i istite kako i site imaat i po nekoi nus pojavi. Zboruvam za edni od niv ovde koi se mnogu retki i smetav deka e dobro da se posoci deka mozokot treba da ne e vo apstinencijalna kriza (spustanje od medikamenti) zasto mozno e togas da se pojavat nus pojavi so intenziviranje na veke postoeckite simptomi. I da, kaj nekoi i anksioznist reaktivirala i drugi nevroloski sostojbi ama toa e retko. Zatoa treba da se bide za se' informiran i da se bide vo dobra kondicija kako vprocem i za sekoja vakcina. A samiot kovid pogolemi posledici ostava.
Dragi moi i 4 doza ke primam za brzo. Iskreno veruvam vo naukata i nikako ne degradiram medicina i farmacija, sakam da kazam deka istata uste podelotvorna e koga se zema pretpazlivo. Tuka site pacienti so problemite koi gi nabrojav detalno gi ispituvaa, im davaa vakcini koi ne razvile nesakani efekti od nivnuot ppstoecki problem , gi sledea.. Moja greska e sto ne im kazav deka sum patela od anksioznost vo minatoto. Barem ovde ekstremno profesionalni se vo sekoj pogled i se' ti kazuvaat. Ne e kako tamu. Ona sto doktorot mi go posoci e deka posebno treba da vnimavaat pacienti koi se spustaat od terapija so antidepressants ili sedativi zasto mozokot togas e preosetliv poradi nasite prirodni povleceni receptori koi se povlekuvaat vo nevronite za vreme na terapijata i deka vakcinata moze da gi dopolnitelno istraumatizira a so toa i vlosi simptomite. Ona sto cesto go primetuvam na makedonski forumi e diganjeto nepotrebna panika i nemanjeto argumenti da se diskutira za da se izvlece najdobroto od temata vo koja se rasprava. Poveketo odat vo krajnosti, ne aludiram na tebe @nena, ili se krajno protiv nesto samo zasto sto cule deka ne e dobro ili se krajno za bez da se diskutira soodvetno i za drugata strana koja vprocem ja imaat site nesta i dobro e koga sme pretpazlivi i svesni za se'. Bas mi e drago sto dobro si pominala i dobro e sto si bila na terapija i posociv na tie koi planiraat namaluvanje na teraoijata da ne go pravat toa dodeka ja zemat vakcinata i ne se pocuvwstvuvaat stabilno. Infirnacija koja ja cuv od doktor koj ne e spam niti makedonec koj si igra so pacienti.
Hahaha, mi trgna so vakcinive. Posle za grip ke prodolzam. Ne sum veke tolku mlada moram da se pazam.
Jas nz zasto tolku mnogu se objasnuvate sekoj si ima razlicni mislenja razlicni iskustva kaj sekoj razlicno e se primer kaj nekoj od obicna nastinka posle mu se zgolemuva uste tolku ankcioznosta ....
Милица сакам да објаснувам зашто не сакам никој да биде жртва на лажни информации и непретпазливост. Впрочем која е поентата ако тука не се поддржиме, дискутираме и не се земаме сериозно? Еден погрешен збор може да чини живот. Поготово кај анксиозна група која многу нешта ги зема ирационално поради стравот. Мора да бидеме одговорни и да се објаснуваме до детал. Темава не е само за лелекање на истите симптоми. Корисни и проверени информации е она што ќе спречи многу симптоми или ќе помогне на истите. Иначе точно, и вакцини против грип може да развијат анксиозност како нус појава. Ни најмалку не сакам да оцрнам само Ковид вакцина.
Jas te razbiram potpolno... no kolku I da mislis deka zvucis najseriozno nekoj drug nemoze da svati na primer nekoj sto isto primal vakcina I nemal nikakva nus pojava ke svati obratno zatoa nemora tolku mnogu objasnuvanje
Милице, обратно сфаќаат нашиве најчесто. Оди види на странски форуми како се дискутира за сѐ. Но, во право си. На наши форуми можда најдобро е да седиш мирен и да не се расфрлаш со информации, колку сакале точни биле тие.
Температурата може да се покачи при стрес ама не значително. Ако во моментот имате 36.6 може до 36.9 да се покачи при нагли стрес ајде и до 37.2, зашто срцето пумпа повеќе крв како при некоја активност. И не мора да е знак на анксиозност, на сите ни се покачува при стрес и активности ама не над нормалната. Не може од стрес или активности до 38/39 да оди освен ако нема некоја друга причина.
Антидепресив мислам дека е. Кое е генер име? Мислам дека е трицикличен антидепресив. Обично ги даваат ако оние ССРИ групата на АД не помогнат. Стара школа се трицикличните антидепресиви и доста ги фалат. Помагале доста за регулирање на сонот. Се спиело доста добро и подолго од вообичаено. Внимавај кога ќе ги намалуваш да не биде рапидно за да не ти направат апстиненцијален синдром. Треба да се спуштаат пополека. Докторот ќе следи како ќе бидеш, тој ќе си одреди колку да ги земаш. Мислам дека и години можат да се земаат. Тој ќе те следи.
Да, пишува на гугл. Миртазапин е ген име. Трицикличен антидепресив со седативно дејство. Како пишува многу повеќе помага кај пациенти кои биле осетливи на новата генерација на антидепресиви што им создавале поголема вознемиреност и нус појави. Пишува многу добри работи. За спиење бил најдобар антидепресив и воопшто многу помагал при многу симптоми. Звучи прекрасно се што прочитав. Не мисли се ако ти го дале. Ќе те прероди!
Јас ги прекинав еден месец наеднаш без консултација на лекар (ги пиев три месеци) , но сега пак ми се врати истото и од вчера ги почнав..(исто без консултација на лекар бидејки не сум во можност да одам ск )