зависи од состојбата, организмот... доктор само може да ти одреди точно што да пиеш и колку. мене ич не ми одговараше.
Па драстично подобрување има кај мене само што на моменти пак забегувам. Ама добро се дешава. Некогаш се трпи, некогаш мислиш крај на светот е. И така си тераш.
7 meseci ja pijam. Mi ja prepisaa zaradi panicnite napadi. Sega veke nemam panicni napadi, ama imam generalizirano anksiozno poremetuvanje, ponekogas prateno so depresija. Se cuvstvuvam uzasno, nemozam da funkcioniram, ni da se koncentriram da ucam.
Знае се мојава докторка. Некогаш ме вади од такт со советите. Ама океј. Си тераме некако. Уште сум жива
Да.Денес баш таков ден апетит 0,цел ден лежам,ај станав извежбав пола саат дома си викам ќе ми е поарно не не..Се осеќам тажно ко да ми се плачи,а солзи не ми идат...А некои денови бев нез ко преродена,насмеана,среќна,самодоверба онака газиш по земја и се осеќаш убо...
мора да има нешто што да се направи во таков момент. јас би те советувала ако си од Скопје да побараш второ мислење и од Ортаков. Со цела папка да му отидеш и да го прашаш...
Те разбирам. Разговарај со докторот, нека проба со друга терапија. Терапијата треба да те крене, а не обратно. Или пробај кај друг доктор, ако овој не се потруди околу посоодветна терапија.
Со ова скроз се сложувам. Кога ми препишаа терапија за ПТСД скроз ми одговараше топ функционирав, дури и подобро неголи пред птсд. После јак стрес, на своја рака ја зедов истата терапија и ме утепа. Што значи не одговара. Се си има свое.
офф.. да се јавиш да прашаш. задњо кога бев беше 1100. после помалку ми наплаќаше. ама јас пред 10 год бев последно. Него ти го препорачувам и од лично искуство и од фактот дека јас кај него отидов по препорака на мојот психолог. Ќе ти се допадне, не е нападен воопшто.
I jas bev taka vo sredata...na 04.04.2022 neznam kako stignav od rab do doma, a 10min mi e peski rabotava od doma.Ko kilometar da odev, se fokusirav na odenjevo, pesacenjeto i mislev noze ne me drzat, deka ke padnam.Se nisav mislam i tremor imav i nesigurnost so vrtoglavica.Napraviv krvna slika i ok mi bese, site parametri odlicni.Vcera kerka mi rodenden, mene losho migrena, a denes od 6 sum budna nautro, i eve mi e podobro.Mi docni 10 dena, i ko ke vidis od 2014g se boram so ova...tatko mi pocina 2012g i posle toa se poremetiv
Лошата храна, многу шеќери, многу јх, многу индустриска храна и генерално седечки живот, без движење, без вода, без природа, не пасивизира и да, може да допринесе до потешкотии со менталното здравје. Ама тоа се фактори кои можеш да ги контролираш, ќе се потрудиш да го промениш начинот на кој се храниш и живееш. Истото важи и со луѓето околу тебе. Фамилија или не, нема право да ти коментира за начинот на кој живееш, особено не на тој начин. Постои разлика меѓу совет и желба да си најдеш добар партнер за себе и глупи коментари кои служат буквално за ништо. Сестра ти одлучила да живее на еден начин, нека си гледа детето и нека се секира она да не заврши ко Елена пошто никој не е изземен од текот на животот. Просто уживај си во времето кое го имаш за себе. Ако не ти се праи муабет или те фатила апатија, не значи дека си анксиозна, просто не ти е до дружба. Не дозволувај само таа фаза да ти стане секојдневие, размрдај се
Луѓе, помош! Утре одам на заболекар, нз како ќе појдам. Страв имам уште отсега. Притисокот ми е качен, се тресам и плачам. Треба да ми се изваде заб. Знам дека еднаш мора. Се осеќам мн изгубено...
Здраво, дали во годината ве фаќа повеќе паника на периоди? Откако беа карантините и полициските часови мене почна да ме фаќа паника. Неможев да седам дома затворена, едноставно не ми се седеше дома. И ако седев дома мораше да имам отворен прозор или врата. Исто лани овој период ми доаѓаа и нагони за плачење, буквално за ништо. Немав некои проблеми, а солзите сами ми течеа. Средината на јуни, почеток на јули лани веќе ми се нормализира тоа. Оваа година на работа имаше смртен случај пред мои очи од тогаш ноќе неможев да спијам, се будев по 100 пати како воздух да немам и ме фаќаше страв. Еден период почнав филмови да си правам дека истото може да ми се случи и на мене тоа му се случи на човекот на работа, дека ќе паднам во секој момент и дека ќе добијам удар или дека ако легнам да спијам, нема да се разбудам повторно. Почнав да си правам филмови дека ме боле главата на тилот, па нагоре, од сите страни. Овие неколку дена пак ми доаѓа нагон за плачење чат пат, без никаква причина. Од тој стрес имав забрзан пулс над 95, имав покачен крвен притисок една недела 90/140, 100/150. Бев на доктор и објаснив на докторката правевме ехо и ЕКГ на срце, ми ја гледаа тироидната на ехо, ја испитав и онака сите резултати испаднаа во нормала. Кардиологот ми даде Хелекс да пијам од 0,25 насабајле и навечер од нив ми е многу подобро и пулсот и притисокот ми се вратија во нормала. Матичната докторка ме искара дури да не си тражам сама болест дека се е океј. Јас и спомнав за анксиозност дали е можно да е тоа и она ми рече попој го Хелексот и уживај во животот млада си, немој со лоши мисли. На моменти пак си мислам дека нешто ќе ми се случи, ама сега сум посмирена. Кога сум во друштво и не мислам на тоа ми е океј, кога сум сама ми доаѓаат пак некогаш такви мисли и тогаш ме боли главата ќ, на едно па на друго место од тоа што мислам дека ќе ме боли и така моментално ми се префрла како да ме лазат бубачки на тие места по главата. Како се справувате со лошите мисли? Мене дури на моменти ништо не ми се прави. Кај мене не е константирано анксиозност, но што ги читам вашите мислења околу тоа и јас се пронаоѓам тука. Докторката не сакаше како директно да ми рече дека е тоа кога и спомнав.
Те сфаќам и јас сум за нигде кога треба да одам на забар. Можеш да и кажеш на заболекарката дека ти е многу страв да знае и ќе те разбере. Не е толку страшно колку што ние си замислуваме. ❤
Здраво. Дали некој знае доктор Моме Петкоски, каде работи приватно? Не на клиника туку на која адреса приватно може да се најде?
Help! Mnogu mi e loso, mislam umiram, ne znam dali e pak panicen napad ili stvarno umiram. Za 10-15 min mi pominese, a sega me drzi poveke od pola saat, samo setam niz sobata, ako zastanam ke se onesvestam.