Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Dali nekoj imal simtom na cudno cuvstvo vo jazikot kako na vrvot da vi se drvi ?

На Boka98 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.309
    Допаѓања:
    120.012
    Јас пијам депрозел веќе 7 години па жива сум и не не ствараат зависнот. Е сега ако се придржува кон терапијата а не си ги голта како тик так.

Само да знаете дека Депрозелот сега и оној порано не е ист. Сега има paroxetine како Депрозел, Пароксетин и Сероксат. Ако има некои нус појави нека каже на лекарот може ќе треба да ги смени. Мене на пример сега Сероксатот ми одгвара. сменаа нешто во суровините Плива имаа некој проблем.

На senjorita-v и steela.honey им се допаѓа ова.
  4. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    944
    Иста терапија ако пиеш 7 години,мислам и не ти делува,освен ако не ти ја зголемуваат дозата, како со секој друг лек што ја одржува состојбата ама не ја лечи.За целосно заздравување треба напоредно и психолог и психијатар.Овие 2 групи како скарани да се,секој си верува дека-само хемија лечи,и секој си верува дека само збор лечи,на крај може да се биде заглавен со години на една или друга страна,ама болеста да си остане за навек.

На steela.honey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bohem123

Bohem123 Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Mili moi sopatnici ve zamoluvam da mi kazete dali custvuvate toplini cesto sklet scrvenuvanje od zestinite nemozam da funkcioniram mnogu mi e tesko samo koga lezam mi e poarno nekoi napadi imam

6. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    474
    Летово сите сме такви

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.520
    Допаѓања:
    38.733
    Анксиозноста е состојба и нема целосно лечење. И по години на одреден тригер може да се активира.

На lovely girl M, Nena Jovanova и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  8. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Лесно е да се осудува од страна, кога ќе се најдеш во таква состојба воопшто не ти е важно колку време и во која количина ќе ги пиеш сакаш само да ја надминеш ситуацијата. Во некои случаи е неопходна терапија и колку побрзо си ги сфатите некои работи и не осудувате подобро ќе биде за сите.

На Na.talia 24 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    944
    Анксиозноста е ментална болест за која учат доктори -психијатри и психолози,јас не ја измислив си стои така во книги по медицина..Што побрзо ја признаеш дека постои ,толку побрзо се соочуваш и ја лечиш како можеш и како ти кажуваат.Ако ја наречам состојба само му правам бајки на умот,и метам и фрлам под тепих.

10. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    944
    Никаде не осудувам терапија со лекови,и навистина е потребно тоа,ама и психолог треба за побрзо и подобро оздравување.

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.520
    Допаѓања:
    38.733
    @ani23 во психологијата анксиозноста се смета за состојба. И психолог и психијатар ми имаат кажано. Одамна ја имам признаено јас над 10 години ја имам :D и официјално со документ.

12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    944
    Објасни што значи тоа СОСТОЈБА,ако не можам нормално да функционирам како човек и ми дале лекови за оправање што не се витамини без рецепта да си купам???

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.520
    Допаѓања:
    38.733
    @ani23 психичка состојба, психичко пореметување. За состојба на мозокот зборуваме, каква поинаква би била.
    Не е болест да се лечи, психичка состојба е што треба да се контролира цел живот, и многу често се враќа и по долг период без симптоми.
    Мене мал тригер и во најмирен период во сите овие години ми треба за да ми се врати, без разлика дали сум секој ден на психолог, дали сум под терапија или не.

На lovely girl M и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  14. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    474
    Си се тешиме дека е состојба, тоа е болест, страшна болест, 10 години се борам, и сватив дека е болест, прифатете и земајте лекови, друго чаре нема.

На ani23 и Nena Jovanova им се допаѓа ова.
  15. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    276
    Неколку месеци бев супер ги оставив антидепресивите и диазепамот, но останав бремена и сега во 4 ти месец анксиозноста се врати пак истите симптоми, лошо е што имам и вратна спондилоза и кога се менува времето сум хаос, ме тера само на онесвестување. Ќе може ли некој да ми каже како се справувал со анкс во бременост? Психијатарот ми вика лекови не.

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.181
    Допаѓања:
    16.413
    Мене па психијатарката ми рече да не одам кај психолог оти ќе ме враќал со муабетите наназад.

Не знам веќе шо да мислам

17. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    пред да патувам,а лесто патувам,многу често анксот ми е на високо ниво,панични добивам,нели клин со клин се сузбиваше али мене се такс ми е исто и исто,незнам до кога вака

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    474
    Убаво ти рекла

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.181
    Допаѓања:
    16.413
    Зошто така велиш?

20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Прво, основно и најбитно - Не е вистина тоа. Ако ти не успеваш да се изборуваш со анкциозноста, не шири страв и не ги обесхрабрувај луѓето. Се бориш 10 години со неа, но очигледно потребна ти е нова тактика штом си убедена дека нема чаре. Не те познавам, не знам какво ти е секојдневието. Не знам во какви услови живееш, со какви луѓе си опколена, каква храна конзумираш, колку спиеш, каква физичка активност имаш, што читаш, што слушаш, што гледаш... Многу фактори влијаат врз целовкупната психа (здравје) на човекот. Но знам дека за успешно да се изборуваш со анкциозноста треба да имаш позитивен став, цврста самодоверба, многу љубов и почит кон себе си и кон животот. Треба да бидеш самосвесна дека животот е привилегија, дека е многу краток и брзо ќе заврши - и поради тоа, треба секој момент да го уживаш најдобро што можеш. Треба да го прифатиш тој еден краток живот што го имаш со сите негови и убави и неубави нешта, вклучувајќи ја и анкциозноста. А не да и' го предаваш својот спокој и уживање како да е некакво чудовиште таа анкциозност. Треба конзистентно да одржуваш конекција со себе си, постојано да копаш внатре во себе си, редовно да се запознаваш пак и пак и пак, конзистентно да рефлектираш и откриваш од кои причини ти се јавува анкциозноста, и да работиш да ги решаваш тие причини, а воедно и да увидиш дали заедно со неа ти се јавуваат и други нешта како на пример депресија, паника, опсесија, фобија, итн. Зошто од нерешени проблеми, трауми, комплекси, итн, се јавува анкциозноста и доколку нив ги игнорираш, тешко дека ќе успееш да се изборуваш со неа.

На Mentalna85, Angie1432 и lovely girl M им се допаѓа ова.