Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    4.906
    Лековите не се магични. Мора да поработиш на тој дел.

2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Toa ke go sredis so psiholog, izvorot na stravot mora da go pronajdes, se e toa so nekoja pricina

На Biljarkata и Anksioznaa234 им се допаѓа ова.
  3. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Па мислам дека за тоа и служи форумов,без разлика колку време сме тука јас сум со години на форумов и пак не сум ок...сменив 20 психијатри и пак се вртам во круг...сепак анксиозноста е состојба која не бира време, и при најмал стрес може да се повтори

4. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Состојба на умот...недај Боже да имаме болест мораш да примаш терапија сакал нејќел,доколку кај оваа состојба има луѓе што одбиваат лекови и тераат така

5. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Јас бев 3 години да кажам добро,и пак се ми се враќа...значи до степен да не можам до продавница да отидам нозете како да ми откажуваат и мислам дека полудувам во тој момент...Терапија ништо не помага...Кога ќе ми речат мораш и сама... Како сама да си помогнам? Да се рестартирам како телефон? Кога би можело супер ама за жал не може...секој ден се пцујам самата искрено ви кажувам како можев да станам ваков "инвалид" покрај здрава права личност...И потоа секако зошто јас,зошто на мене ова ми се случува луѓето околу мене си го живеат животот јас само тонам и тонам...До толку да не може да ми се потрефи ниту една терапија да живнам барем малку...Верувајте ми ако можете да издржите без апчиња со овас состојба,не можам да кажам дека сте анксиозни

На cocobomb, Mamamami, Anksioznaa234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Состојба на умот да си кажувам ми е шарена бајка,и пијам и лекови кога видов дека не може поинаку значи дека имам болест.И некој ден ми е битка,некој ден добро.Не разбирам што ве навредува или плаши ако ја кажувам БОЛЕСТ.Ако не можам да станам од кревет,не можам да работам,сум изморена и нервозна како да опишам дека ми е СОСТОЈБА НА УМОТ?И со други болести така -не мора да се хронични,некогаш ги имаш ,па после може да се олечиш.На пример нешто пострашно од анкс и депра,како канцер,пу пу,скраја да е од секој.Познавм луѓе со психози со правилна терапија идат секој ден на работа и деца чуваат.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Едно е само анкциозност, а друго е депресија плус анкциозност.

8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    И анксиозност како анксиозност сама е болест ама тоа е најмалку важно, важно е да откриеш што довело до истата, да се тргнат тие ризик фактори, да се среди, да се контролира и да помине. :)

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Не е болест, туку е (for the lack of a better word) појава, нешто слично на стравот. Не се будиш едно утро и од никаде ништо осеќаш страв, туку има некоја причина поради која осеќаш страв. Истото е и со анксиозноста. И со депресијата. Итн.
    Се сложувам со едно, а тоа е дека треба да се открие што довело за да се појави анкциозноста - која е причината - па да се работи на решавање на таа причината со цел да се отарасиш од анкциозноста. И да го прифатиш фактот дека од време на време, пак ќе има некоја причина поради која ќе осеќаш анкциозноста, ама нема да паничариш, ќе почнеш да копаш да откриеш која е причината и со тек на време, ќе се ослободиш од неа. Сè до наредната причина.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.770
    Допаѓања:
    40.555
    Едно е анксиозност како нормално чувство што се појавува од време на време кај сите луѓе, друго се анксиозни пореметувања. Вторите спаѓаат во ментални болести/пореметувања, првото е нормална појава, чувство.
    Не знам зошто е толкава стигма да се каже болест. :?:

На tanjita, ani23, Mantub и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    474
    Јас одамна кажувам, болест е,тешка болест.

На ani23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. positivegirll77

positivegirll77 Нов член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Здраво нова сум овде и сакам да побарам помош,после паничен напад ми се смени животот постојано имам негативни мисли но кога сум во друштво се чуствувам подобро кога сум сама мислам само на лошо,на пример кога зборуваме за подолг период со пријателите како за една година за наредното лето јас имам некоја глупава мисла дека ке ме нема до тогаш дека ке се случи нешто.

На Кејти19 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    280
    Имам по 3-4 панични во 2 часа кои траат по неколку минути, да не зборам и дека воопшто не сум свесна за себе пред и после паничниот. Вака ми е веќе неколку дена пошто сум во многу тежок период. Премногу ме боли главата од паничните, не можам воопшто да функционирам, не ми помагаат ниту лекови за болка а ни за смирување, нешто друго да испробам?

Само ве молам поштедете ме од коментари 'разговор со психолог, работа на себе' и слично.. Ништо не ми помага

14. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    227
    Истото го имам доживеано и испробано дури не се помирив дека имам проблем. Само што ад најмногу ми помогнаа, а после и психолог. Ај да не е одма оди на психијатар, џабе се мачиш почекај прво да ти помини лошиот период. Телото кога е под стрес реагира така. Едноставно мозокот се брани до тоа што не сакаме да се соочиме со ситуацијата. Консултирај се со матичен лекар нека ти каже мислење, па според состојбата ќе видите до каде си.

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.770
    Допаѓања:
    40.555
    Епа каков друг совет очекуваш освен тоа дека ти треба терапија?
    Магично нешто не постои за ова ти што го пишуваш....

16. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    280
    3 години сум во депресија, имам одено и кај психијатар и кај психолог, ајде еден не ми помогна, барав друг, сменив неколку воопшто ништо не ми помогна. Помош не гледам во непознати луѓе кои кога излезам од нивната врата и влезам пак тие дури и името ми го заборавиле.
    Премногу сум долго во ова да знам што, како и колку ми помага, побарав некој совет за како да ми престанат главоболките кои се предизвикани од паничен напад бидејќи неподносливи се, за главоболки сигурно нема психолог да ми помогне!

17. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    477
    Ако главоболките ти се последица од паничниот напад, се разбира дека психолог би ти помогнал евентуално.
    Ама ако бараш апчиња - бруфен 600, кетонал, аспирин плус Ц, вентор… едно од овие би требало да помогне, само пази да не се препиеш апчиња па после да имаш rebound headaches

На LittleZuzu му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    280
    Фала ти

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    280
    Немам никакво лошо искуство со никој психолог и психијатар, само тоа за мене е губење време, сум била и кај најлоши и кај најдобри. Психолозите треба со разговор да ти помогнат да видиш што е добро за твоето ментално здравје, ми покажале и што ако? Оди докажи на некој како мене дека е вредно за живеење, на некој што секој ден само нешто лошо му се случува.
    Мене најдобриот психолог во мојот град ми кажа дека не сум јас за да одам на психолог него дека треба сите психолози да дојдат кај мене за да видат што значи реалност и како треба некој да се однесува и колку треба да се бори за себе, тоа ми беше доволна мотивација да сфатам всушност колку вредам и дека го правам вистинското.
    Нејќам да го бојам светот во розево, не дозволувам и било кој да ми ја полни главата со боја кога ги гледам реалните бои на животот. Милон пати се имам откажано и милион пати сум имала моменти на слабост, во тој миг изгледа како ништо дека нема да помине, не ми треба некој да отидам да си го трошам времето, да фрлам пари и да ми каже ке помине, не ми треба некој да ми каже само работи на себе повеќе, не ми треба некој кој ке ми кажува вежби како да дишам кога ке се изнервирам или било што..

На сите анксиозни и депресивни само им треба поддршка, кога веќе не можат да ја најдат од блиски бараат помош од други. И јас повеќе пати побарав помош тука, бидејќи немам некои блиски, и не добив, да бев барем малце послаба веднаш ке се самоубиев и кривицата ке беше ваша ама никој немаше тоа ни да го примети. Отворете ги малце очите, многу имаат пишано тука и побарано помош а од вас добиле само навреди, некого тоа ке го кошта живот...

На tanjita му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.770
    Допаѓања:
    40.555
    Aј намалете малку со егото плис

На xxx-ba, Srckata28 и Lianna Anna им се допаѓа ова.