Ne smees zaradi deckoto da padnes vo depresija,, mazite toa ne go zasluzuvaat, ke pocnis da si baras drug,samo hrabro.
Па и не ти треба таков што нема да има разбирање за тебе и твојата ситуација. И не, не е вистина дека нема никој да те сака.
За тоа горе се слагам. До она ,,не смејш” Надоле..неам коментар срамота е муабетов. Малограѓански муабет ти праи сестра ти
Со сета должна почит ама која си па ти да кажуваш кој смее да страда од ментални болести? Дали озбилно сакаш да кажеш дека ако имаш пари и си релативно познат/а ништо не може да ти биде?
Од железото може да ти се врти, јас пред 3 месеци до онесвестување дојдов. Е сега тоа што нас ни е дупло потешко од на оние кои немаат анкс е друга работа.
Не би знаела како да го дефинирам, ама имав случај кафе седев на кафе со пријателка,одеднаш почнав да се “тресам” ако би можело така да се нарече некако почнав да бидам хиперактивна морав да се фаќам за раце ( да ги гмечам). Потоа отидов да се најдам со дечко ми тотално бев изгувена чекав едно 5 минути а се осеќам како да чекам 10, почнав да се плашам а не знаев од што… потоа некако преминав улица и чекав на автобуската кај што требаше да се симне дечко ми, наеднашка од страв почнав да плачам а пред тоа постојано се движев наваму натаму не можев да сопрам, среќа на време се симна па некако се смирив, иако потоа дома лежев на земја да се смирам бидејќи сеуште бев “хиперактивна” Не би знаела како да го опишам ова но мислам дека е анксиозност или паничен напад
Плус и кафето т.е кофеинот кај анксиозни лица дополнително ја влошува состојбата. И мене ми се случило нешто слично, после испено кафе едвај дома си имам дојдено, ама тој период бев многу анксиозна.
Многу точно, тотално заборавив на тоа да напоменам, ако не се лажам дента не бев јадена а испив 2 кафиња секако со измак на часови но да и многу ми беше качен притисокот буквално се тресев.
Остави го бившиот во минатото, нема поента да трошиш време и енергија во размислување на нешто што поминало. Прифати го фактот дека повеќе не е, завршило. Имаш твој живот за живеење. Не знам какво ти е секојдневието, какви ти се навиките, какви ти се активностите, со какви луѓе си опколена, во каква средина живееш. Тоа го знаеш ти. Многу битни се тие нешта, со што го храниш телото и со што ја храниш душата. За добра психа, сè е поврзано - што јадеш, колку спиеш, имаш ли седентарно секојдневие, какви се луѓето со кои се дружиш, што правиш за да се опуштиш, што правиш за да прекршиш монотонија, дали учиш нови нешта, итн. Анализирај си го секојдневието, откриј што ти годи, што ти смета. Прави работи што те радуваат - знам дека е клише муабетов, ама тоа е животот - да се правиш среќен на било каков начин макар тоа и да е сладолед после ручек, прошетка низ парк, кафе со некоја личност што ти годи за разговор. Мора да најдеш начин да го засакаш животот - зошто еден е, краток е и има многу нешта што се убави и вредни за уживање. На пример, зајдисонце. Може да биде прекрасно. А некои немаат прилика да го видат и да му се восхитуваат. Но ние имаме, но од разно разни причини ретко застануваме за да му посветиме време и восхит. А рачунај, секое зајдисонце доживеано е едно зајдисонце помалку кое ќе имаш прилика да го доживееш - така да уживај додека можеш. Најди нешта во кои ќе уживаш. Мене ми помага и позитивната порака. Многу луѓе се гадат да читаат/слушаат позитивни пораки/мисли, можеби и за тебе нема да одговараат. Но ете мене многу ми помагаат да останам на "прав" пат, ми служат како компас кон насоката во која сакам да се движам. Ме потсеќаат постојано на нешта кои ми се битни. На инста пратам профили кои споделуваат таква содржина, на позадина на мобилен и компјутер имам позитивна порака, слушам подкасти со такви муабети, гледам видеа на јутуб со позитивни перспективи. Понекогаш дури и наутро си кажувам на себе си нешто позитивно, нешто како афирмација. На пример, "се сакам себе си" или "силна сум и нема зошто да се плашам", и слично. Знам дека на некој сето ова му е лигаво или исфорсирано. Но кај мене функционира. Можеш да пробаш и да видиш за себе.
Девојки мили... Незнам повеќе во која категорија да се сместаммм.... Некој период бев супер.... Сега повторно ме надвладеваат стравови и глупости во главата.... Се плашам да не настинам јас или детето..... Сега некако и промена на време.... Па тоа плус.... Ми е страв да кивни некој, јас или некој дома.... Кога излегуваме бегаме настрана од луѓето како улави, да не види некој ќе си рече овие летнале скрос..... Се плашам од ковидот а уствари не се плашам незнам како да објаснам.... Само се плашам не сум раат нк 5 мин... Само гледам да не имаме не дај боже температура незнам што..... Незнам повеќе
Јас пијам само едно турско наутро и тоа не наеднаш туку го тегнам на работа и после тоа стриктно без кофеинско. Нескафе, еспресо, слични кафиња во кафичи што ги прават НИКАКО!! Многу појачува анксиозност. 3 Caffeine and Anxiety Make You Feel Jittery and Nervous Caffeine is a stimulant — and that can be bad news for someone with anxiety. Caffeine's jittery effects on your body are similar to those of a frightening event. That's because caffeine stimulates your “fight or flight” response, and research has shown that this can make anxiety worse and can even trigger an anxiety attack. Other research suggests that while caffeine can increase alertness, attention, and cognitive function, overdoing it can increase anxiety, particularly in people with panic disorder and social anxiety disorder. And as with the symptoms of anxiety, one too many cups of joe may leave you feeling nervous and moody, and can keep you up at night.
Здраво на сите, еве веќе 4 месеци се малтретирам со анксиозност и депресија бев на психијатар добив терапија ама не сакам и не ги пијам апчината. Најголем проблем ми е гадењето,изгубен апетит, омалаксаност,вртоглавица и страв дали ќе издржам негде а да не се онесвестам или повратам(ослабев 10кила во 4 месеци). Би ве замолил за некој совет ако можи.
Dali na nekoj mu se ima sluceno da cuvstvuva vnatresen nemir, nekakvo tresenje vnatresno, strav bez da znae zosto. Cel den mi e taka, se napiv pola Heleks ne me smiri. Si mislam ke padnam, ke se onesvestam. Inaku treba da pijam escitalopram od 10mg, a jas mislam deka toa e golema doza pa pijam od 5mg.
делумно е во право.И убаво е да има некој некогаш вака да те ‘освести’.Мене исто ме фаќаат периоди кога светот ми се руши(за ништо).Па кога мм или сестра ми(најчесто они) вака ке ме распламнат добро ми доаѓа.И од мн лигавење аир нема.Ти ни на работа не сакаш да одиш бидејки се ти е тебе притисок,одземање здравје и што уште не.Не може така.. Ке паѓаш па ке станеш и ке продужиш.И на работа и со друштво и надвор од комфор зоната.Цел живот не ќе бегаш од себе си и проблемите.И кога ќе најдеш партнер колку шо он тебе ќе ти е подршка толку и ти нему ке му требаш силна во некои моменти.Не можеш да очекуваш секогаш друг да те крева а ти само паѓај паѓај…
Дали некој од вас има проблем со живчаност? Значи и пријатели и колеги приметуваат дека цело време тресам нозе. Дури ми се случува да не можам да седнам туку цело време одам. Нешто на природна база да препорачате за пиење?