Дечки Здраво, Имам прашање. Долги години се борев со панични напади и анксиозност. Ги пројдов сите тие периоди на изолирање, одење по болници, опсесивни мисли, вртоглавици, страв да излезам од дома, или пак дома да останам сама, гуглање симптоми...You name it I have it Но сето тоа некако пројде. Промената на животните навики и самото искуство во оваа област си го направија своето. Не дека сега ги немам но различно се справувам со тие ситуации. Знам дека ќе пројдат и полесно ги поминувам. Иако за среќа се доста поретки. Прашањето мое гласи: дали можеме целосно да се "излечиме" од оваа состојба? Мене конкретно ме мачи стравот што го имам постојано во себе: а што ако пак ми се случи? А што ако ми се повтори тоа сценарио каде што стигнав до болница? Едноставно не можам да се откачам од тие мисли и стравови и сум постојано во некој немир. Сега треба да патувам и јас во главата си го замислувам најјакиот напад што некогаш ми се случил до толку што не ми ни се оди. Мислам дека преголема траума имам во себе од сите тие години на борба. Дали има некој со вакво искуство? Можеби толку години сме живееле со оваа состојба што не знаеме друг начин на живот каде што сме ослободени од тие стравови и грижи. Фала ви.
Мислам дека зависи од организам, дали на почеток е ординирана терапија да не се прошири дијагноза, имам познати кои се избориле , ама дека ова нема крај ... кога полошо кога поарно -.- коронава многу влоѓи дополнително ... медицинско лице сум и се среќавам со многу млади што проаѓаат низ ова поради короната, а не ние што сме се сретнале и претходно .... едини лек кој ми помагаше беше заљубеност, тогаш на се заборавив но сега таа личност ми е сопруг и постои реална љубов а не пеперутки ... лани се изборев со медитации до степен бев да не можам до продавница да одам без хелекс ... сега имав шок во кој бев стабилна, две недели после тоа пак релапс ... се од ново ...
За жал, или за среќа, не постои друг начин, друг излез освен живот СО анксиозност. Излезот или лекот, не е крајна дестинација, туку самото патување, работата на себе, апсолутно прифаќање на состојбата. Да бидеш анксиозна или анксиозен, и да не ти гајле зошто си таква или таков
Zdravo moze prasanjevo ne e za tuka no neznam kako da si pomognam. Ima denovi koga site se zafateni od moeto drusto dali so rabota ili fakultet i nemaat dovolno vreme za ispagjanje i mene samata pomisla deka treba da sedam doma mi stvara nekoj strav i panika, me tera na placenje... Vtora godina sum na fakultet i izborot na fakultet spored drugite e najdobriot izbor bidejkji ima rabota vednas po zavrsuvanje no spored mene ne se pronaogjam vo taa svera i mi e strav da pocnam nesto novoo i da stavam stop na toa sto ne e moja zelba. Pred da sakam da pocnam nesto novo (sakam da imam svoj salon za nokti) razmisluvam na se sto moze da se sluci za 20 30 godini opsednata sum so mislite kako kje bide koga kje ostanam bremena i salonot kje bide podolgo zatvoren.... Mnogu dlaboko razmisluvam duri i za mnogu nepotrebni raboti i nemozam da si pomognam
Калистата е супер лек,се пие навечер и буквално те комира со спиење до сабајле.На сонот делува од прво апче,а по 1 или2 недели делува на депресија.Во почеток сабајле може да осеќаш седација и преку ден,ама поминува и тоа за брзо време,и ке ти се навикне организмот.Ако имаш проблем со несоници, секогаш земај ги во исто време ,пред 12 секако и ке ти се поправи сонот ,и циклусот на спиење се нормализира ,важна е дисциплината.Со овие А.Д. ни бензо не ти треба,доволно смируваат и преку цел ден.
I jas piev, osven sto spiev kako vo koma po 10, 11 saati drugo nisto ne mi pomognaa, pak denje piev sedativ, gi piev edna godina nisto podobro i mi gi smenaa, e sega na drugi mozebi poinaku ke deluva, ama spienjeto e zagarantirano
Zdravo Vo posleden mesec pominuvam niz mnogu losa faza ne mozam da prepoznaam dali e anksioznost ili napadi na panika postojano crni misli deka ke mi se sluci nesto deka na moite najbliski ke se sluci nesto loso sama si izmisluvam dijagnozi deka nesto mi e koga sum izlezena mi e se super no koga ke dojde vreme za spienje tuka vekje pocnuva problemot se custvuvam osameno mislam deka najvekje mi vlijae toa sto decko mi otide vo stranstvo i ke sedi podolgo tamu dali ima nekoj sovet kako da se izboram so ova
Glavata mi e stegnata. Mi se cini se gusam, hiperventiliram, nemozam da sedam na edno mesto, samo kruzam niz sobite doma, mi se cini ke se onesvestam..
Zdravo na site , jas isto taka so boram so ovaa anksiznost , pocna vo februari ovaa godina , so steganje vo muskulite , vrtoglavici , posle toa gi snema se pojavi nekoe glupavo custvo kako da ne znaes koj si zaso zivees i itn , gi pominav site tie raboti , psihijatrot mi dade da pijam deprozel , gi piev 10 dena i prestanav , mi se pojavi bel jazik i pocna da me maci uzasno poso vo ovaa sostojba kaj mene e izrazena hipohondrijata , samo citam na google mi iskacaat losi bolesti haos , pravev krvna slika se e okey na uvo nos grlo isto se e vo red , na stomatolog bev vika nema nisto cisto e , no mene pak taa sostojba na bel jazik me zagrizuva , sakam da prasam dali nekoj imal slicen simptom , suva usta bel jazik , dali e mozno od stresot da se pojavi taka . Dali ima nekoj slicno iskustvo fala odnapred.
сува уста се појавува од самиот Депрозел и треба да зголемиш внес на течност во текот на денот,скоро сите што пиеме антидепресиви ни се суши устата и нема простор за паника и ме интересира од колку мг ти е даден да го пиеш
Здраво Нена , ми беше даден 20мг , првите 4 дена по пола апче после по цело навечер да го пијам , го пиев повеќе од 10 дена сигурно, и тогаш ми се појави тоа , но меѓутоа еве после 20 дена откако не го пијам белиот јазик ми е присутен поготово кога ќе испушам цигара или ако се напнам нешто се исплашам , и затоа почна таа паника да се појавува , сеа дали е од стрес од нервози од цело време што мислам незнам , затоа решив да се обратам овде
Денеска сум катастрофа, неубаво чуство имам, како да ме гуши нешто, енергија на нула, денеска сите се жалаа од времево. Капак на се ми се шилциве во вратов, три дена ме отепаа, се отујав од апчиња. Како сте вие? Притисокот го мерев добар е
Zdravo Sandra sakav da ti pisham lichna poraka , no nova sum na Femina pa ne znam kade e taa opcija haha