Decki kako ste denes? Jas ne sum bas dobro. Od vreme na vreme osekam venite kaj mozokot sto mi se kako da mi igraat, osekam vrtoglavici, mi se tresat nozete i racete, mi se losi i glavobolki osekam, bolki vo gradite i celo telo me boli i ne mozam na noze da stojam, ne me drzat nozete. A ja dojam kerkickata, sto da se napijam a da ne i steti na nea?
Zakazi pregled na psihijatar, ne maci se, ako moras na terapija, nema da ja dois,ne e dobro da se cuvstvuvas taka i za tebe i za bebeto,moras da si zdrava i jaka za da go gledas deteto.
и моето не е доено,пак стана тинејџер,мажемце огромно,меѓутоа јас тогаш немав анкс и панични,него немав млеко и затоа си израсна со вештачко млеко,закажи си на психијатар и почни со терапија зашто си му потребна во здрава на тоа бебнце
Нова сум на форумот, со ова се борам долги години, не пијам терапија освен повремено диазепам. Како се справувате со вознемиреноста, во последните денови ми се качува притисокот од тоа до 140 90, 140 100, дали некој друг го почувствувал истото.
Цело време се вртам во круг, такихардии, грутка во грлото, болки во стомак, вртоглавици, отежнато дишење, испитувам едно по едно, се е во ред, ќе помине период и после повторно исто.
а немир и тремор на телото не осеќаш ли?незнам кога така се чуствувате како издржувате без терапија,за пофалба е,вајда притисокот од тоа и ти се качува
Немир и вознемиреност често, тремор поретко. Пробувам сама на себе да си помогнам без терапија, си давам обврски по дома, пешачење, игра со дете, музика, но надворешните влијанија некогаш не можам да ги пребродам, поготово кога ќе има лоша вест, некој починал, се разболел и сл.
Не ми одговара терапијата. Лорсиланот од 2,5 е преслаб за мене па понекогаш земам повеќе од едно за спиење, знам дека е лошо и може и со лорсиланот да заглавам како со хелекс. Пробав да заспијам без бензодиазепам и ништо. Цел ноќ око не склопив, а не сакам да пијам лекови за да спијам. Значи можам со пола апче Депрозел т.е. 10 мг само, можам и без депрозел малку сум по нервозна ама без бензодиазепами не можам. Ужас. Се мразам себе си поради ова.
јас не спиев пред 10дена 30саати,деметрин цело не ми помогна и после толку саати одвај издржав ,збуцав деметрин цело и кома до др утро,лоша работа и анксиозност и се
Spodeluvam od vreme na vreme moi licni iskustva i sfakjanja so cel da pomognam na tie sto im treba poddrska, znam kako e da si na dnoto, ne deka sega sum na vrvot ama sum na dobar pat. Pominuva.. ama ne so sedenje, ne so cekanje da pomine, ne so zalenje, ne so povtoruvanje odnovo i odnovo na stari iskustva, ne so mislenje isti misli, ne so ist nacin na zivot, taka ne. Morate da se promenite.. a znaete koga kje se promenite, koga kje dojdete do tocka da ne mozete da izdrzite vekje. Anksioznosta e poraka, povik, e toa e anksioznosta, alarm na dusata, vaseto srce koe znae sto e najdobro za vas. Mora da se slusate sebesi, stravot doagja od podsvesta, prepolna so sekakvi traumi i scenarija, idete napred, mora da se nadminete sebesi. I da, kje boli i promenata kje boli, ama ne kolku toa da ostanete isti cel zivot. Ova ne go izmisli jas, no se uveriv deka e tocno..
Ne se navlekuvaj tolku na lorsilanot, znam lugje sto pijat i po tri na den, ama ne e vo toa poentata,koga ke se napies vikaj si deka sega ke se smiram,a ako mislis deka ne ti deluvaat baraj nekoj drug lek, nemoj da pies po nekolku apcinja vo denot.
Дали ви се случило кога сте отишле за прв пат на психотерапија кај психијатар, веднаш да ви препише антидепресиви без никаков разговор од негова страна?
Што подразбираш без никаков разговор?Ич или малку? Ако е ич побарај си второ мислење. Инаку нормално е давање лекови, бидејќи не е терапија туку преглед, исто како кај друг доктор, одиш за дијагноза и добиваш терапија ако треба. Психотерапија од друга страна се работи од страна на психијатри или психолози обучени за некаков вид на психотерапија(има повеќе видови) и тоа се посебни сесии за кои се одлучуваш доколку веќе ја имаш дијагнозата или одреден проблем, па одиш да работиш на тоа.
Веќе три месеци ми се вратени "ритуалите" врзани со анксиозност. Ова поќе го исповед. И сигурно знајте на шо мислам. Репетитивно однесување за снижвање анксиозност. Знам шо треба следни ама дур напрам чекорот ехе. А и сезонска почна да се поклопва. Ќе биди весело. Ќе биди весело.
Imam prashanje, vaka dojdov stranstvo pred 5 dena i pocnav so rabota odma od utre denta so vtora smena pa od togi do denes sum prva, vo avtobus ne spiev voopsto, koga dojdov prespav samo dva saata pa duri vecerta kasno legnav, posle stavanje vo 5 sabajle spremanje i zaminuvanje na rabota, koga ke se vratam ne legnuvam tuku odam vo market i duri legnuvam pak vecer vo 12 i stavam vo 5. Ovie dva dena koga zaspivam se stresuvam nekako, kako da ripam i se budam i mislam deka jazikot ke go goltnam ili deka mozocen ke dobijam. Mozno li e od sto ne sum odmorena ama bas voopsto od umor, inaku odma zaspivam za razlika od pred toa sto ne mozev da spijam voopsto. Ke ve molam za odgovor oti mi se povrakja od strav....
@Zokiccc, кога имав корона се соочив со ваков паничен напад, знам, ужасно е, ама ќе помине. Пиеш ли терапија некаква, еве јас 2 ноќи не можам да спијам, т.е. се будам, штрекнувам и толку од сонот, сега ќе голтнам една лунерба.
Ne pijam nishto. Ama taka mi e tesko nesto i na gradive me maci nesto, ama ovie dva dena ripam od son i nekako mn grozno cuvstvo posle toa odma zaspivam ama koga stavam nasabajle si vikam aman od shto taka..