Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    Xристос се роди ,срекни бозикни празници мили мои убаво да си ги поминете :)

На danika, SanjaBucka и taci1 им се допаѓа ова.
  2. ibanez

ibanez Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    102
    Еве ме и мене......Да се надоврзам на честитките!!!!!ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!!!Нека ви се вгнезди многу срека и љубов во тажните срценца :rofl: Многу искрени желби за здравје и берикет на сите :inlove: Јас си ги направив сите адетиЧги пречекав коледарите,подготвив посна вечера,кршевме лепче.....Паричката му се падна на поголемиот син....А нему најмногу му треба здравје....Господ на сите да им даде ,па и на него....Се изнашетав по Скопјево....Се изнаголтав смог и дим...Ама за арно да е....Од смогот сме поотпорни(како буба шваби),а огновите низСкопје ми го наполнија срцето со нежност....Ионака сум сентиментална,а на празници сум :P Само ова времето ме нервира....Да падне снег....со душа чекам....Без снег овие празници ми се некако празни и сиромашни....ИМАЈТЕ СИТЕ БОЖИКНИ ПРАЗНИЦИ полни со мир,спокојство,разбирање и мнооогу љубов :hai: :inlove: :hai:

На erik, danika, SanjaBucka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.291
    Допаѓања:
    12.168
    Прекрасен ден ... дефинитивно најубавиот празник, за многу години празникот :) ,Христос се роди ! Бидете живи и здрави секогаш позитивни, весели и насмеани само така ке успееме да се справиме со чудово... Бидете главната причина за вашата радост и само помислете си дека и ние сме живи луге и дозволено ни е некогаш лошо да се чуствуваме но знајте дека тоа е само период кој поминува а она што на нас ни преостанува да го избркаме лошиот период што побргу, ДА БИДЕМЕ ПОЗИТИВНИ ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ :!: , јас едно сфатив дека доколку му даваме значење на овој глупав анакс тој постојано ке не демне абе уживкајте , животот е еден и тоа многу вреден со какви очи го гледаме таков ке ни биде 8) ве поздравувам сите и имајте убав најубав ден :* поздрав до сите

Мила едно биди сигурна дека нема да полудиш тоа е само едно грозно чуство кое не прави да се чуствуваме непријатно, ние сме живи и здрави само премногу чуствителни, понекогаш и јас си велам камо да бев една нечуствителна крава која за ништо не се замара :rofl: , ама што да правам таква сум плачам кога видам некој осамен, беспомошен, а за паниката не дрма како последица на некои лоши искуства само знај дека ништо не ни е веке си била и кај стручно лице веројатно повеке си запознаена со тоа , јас пак сама си се борам мразам лекови :puke: знам дека се ни е на психата еве и сабајле станав малку со анакс ама одма си завртев мислите на убаво, си мислам позитивно убав ден , ако е облачен 8) , се трудам да не ми дува во спихата па ако така гледаме ке треба животот да ни помине во страв, паника а зошто кога можеме да го смените тоа, си речам луге со какви маки болни се борат а јас се самосожалувам за ништо извини малку замарав ама во најубавите години сме зошто да ни мине така животот во грч поздравче и имај убав ден :*

Ова беше за Dаззлинг поздравче уште еднаш.

На danika и taci1 им се допаѓа ова.
  4. Dazzling

Dazzling Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Fala vi mili za ubaviot precek. Se nadevam ubavo ke se druzime i ke spodeluvame iskustva. Imajte ubav Bozik . Pozdrav :*

На taci1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    koga posledniot badnik dogoruva slusaj go srceto sto zboruva,neka sreka niz zivotot ve vodi-sreken vi bozik -HRISTOS VISTINA SE RODI.

На danika, taci1, nenuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. alekcoki

alekcoki Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31

Mila dazzling prvo da ti posakam dobrodojde na forumot i jas sum pokratko tuka , no dosta dolgo so anksioznosta :)), prv pat mi se javi na 16 god i traese celi tri godini i go nadminav sama so niucija pomosh bez da kazam na nekogo :( krajno nepodnoslivo.Do minatata god mislev deka nema nikogash da se povtori no ete dojde pak i skoro cela godina pak se boram , no ovoj pat mn mn postrasno od minatiot so istoto custvo kako 2 licnosti , deka ne postojam starasno , custvo deka poluduvam a znam deka sum pametna, malku po malku pocnav da se sreduvam so mnogu razgovor malku so terapija sega sum mn mn podobro i samo edna e vistinata za anksioznosta deka se e do psihata , stresot i emociite , samo sami mozeme da si pomogneme , i uste edna bitna rabota bitna e podrskata od licnost na koja celosno mozes da i veruvas , stom ednas si go pominla veke znaes kako e i kako mozeme da si pomogneme , i znaes koga i da se pocustvuvas deka treba da se ispraznish ne imas nas tuka , poz i sekoe dobro:)

Na site moi mili vi go cestitam Bozik, za mnogu godini :)

На Dazzling и ibanez им се допаѓа ова.
  7. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    здраво срекен божиќ на сите многу време немам пишано на форумот бев супер неможам да се пожалам ама оваа глупа анксиозност пред 5 дена се врати пак и пак и пак тие стравови паники симптоми како што се мала вртоглавица трпнене на телото срцебиење нозете како да не се мои кога одам мислам дека паѓам незнам веке аман ми е колку ги игнорирам пак се тука и тука вие мили мои како сте ми се надевам дека сте добри поз ве сакам

8. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136
    Среќни Божиќни празници ви посакувам на сите :inlove: да го славиме Божик уште многу години, здрави, живи,весели :) јас прекрасно си поминав вчера уште ми трае Божиќното расположение,што друго да посака човек кога е со луѓето што ги сака во пријатна атмосфера се изгледа толку убаво,позитивна енергија и љубов има на сите страни. Едноставно се забораваат сите минати лоши мигови и срцето е исполнето со мир и спокојство кога знаеш дека оние што те сакаат се секогаш тука за тебе.

Поздравче до сите драги мои луѓенца, од овој ден да бидеме среќни,весели и да го живееме интензивно секој миг од животот исполнети со радост. :hug: :hug: :hug:

На taci1 и nenuska им се допаѓа ова.
  9. taci1

taci1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    65
    среќни празници и од мене, да сме зиви и здрави сите,и многууууууууууу сречни денови без анкс .поздрав до сите вас ,до санја и дунја најмногу ,до ибанез до до сите сите цленови :* ве сакам многу , вие сте вистински пријатели.петра позз и до тебе не те заборавив , сега се цудам сто ордени да ви дадеме на тебе на санја и дунја заради најпозитивните лицности кои несебицно ни помагаат и не полнат со енергија :inlove:

На SanjaBucka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    здраво мили мои

несум отворила на форумов многу време но не дека сум ве заборавила ... вие сте моите искрени меки срценца кои безусловно ги сакам .
    овој период бев презафатена а и предепресивна па и не бев некое добро друштво .
    нова година не ја поминав нешто ептен екстра но и така многу несе замарам со тоа ..
    незнам дали и вас ви се случува понекогаш многу да мислите за иднината и понекогаш и да се плашите од тоа дали сте способни за да го носите товарот на животот и да се грижите за семејство. ете вашата адела не ја заборави пречуствителноста и депресијата .
    во новата година вас ви посакувам мили мои многу храброст слатки мисли оптимизам и се она што нема врска со анкс .
    срекни празници душички

На Dazzling и SanjaBucka им се допаѓа ова.
  11. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Поздарв драги мои :) ,Среќна ви Нова година и Божик :inlove:
    не Ве заборавам ....Петра од срце ме насмеја кога ме нарече ,,претседателка,, некои ме прогласи за најпозитивна личност , благодарам...ама јас сакам да чујам како вие полека го нокаутирате анксот....
    Сакам да ми кажете дали тренирате ,,ИГНОРРРР;,на негативните и застрашувачки мисли , дали се кревате од правот на анксиозноста , го тресете од себе и му велите,,Ај доста беше!!!!!!,,
    Анксиозноста е плашлива , таа мора да си оди ако кај Вас не и убаво....оживејте ја во мислите, карајте се со неа , повикајте ја на борба и победете ја..таа ништо е ви може...
    Помислете дека Дуња можела , ја надминала стегнетее ги забите и победе те ја....ако можела таа можете и ВИе
    киссче и се најубаво...ме викаат инаку уште ке ве потскарав...хехеххе
    не јас многу ве сакам :inlove:

На ibanez, Dazzling, taci1 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Таци, мојот орден е Вашето и моето здравје. Секогаш кога слушам дека некој е добар, дека ја пребродел оваа глупава анксиозност, или кога направил било каков чекор кон подобро утре, јас се закитувам со орден. Сепак ти благодарам што го значиш нашето залагање за да бидеме подобри...

Убав ден девојки, денес не сум нешо инспирирана за пишување :) ... Секое добро до следниот пост ..

На taci1 и erik им се допаѓа ова.
  13. Dazzling

Dazzling Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Здраво девојки! Се надевам имавте убав ден без глупи анксиозни мисли . ЈАс имав еден таков... ИСкрено да Ви казам,сосема се согласувам со една форумџика на чиј коментар налетав,дека всушнпст ја победила анксиозноста откако се заљубила...Денес се почуствував сакана...И се почуствував дека постојам. Многу е битно да имаш такви личности во животот ,кои ќе ги анулираат и ке ги направат безвредни твоите стравови. Денес и кажав НЕ на анксиозноста,и ДА на љубовта,ете барем ден...сум малце претерано поетична,ама таков ми е денот. Утре може ке е полошо затоа денес сум ваква.. Поздрав најмили мои форумџики :)

На danika и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  14. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Дали ке може да објасни некој што всушност е анксиозна состојба и како се дијагностицира. Гледам сите пишуваат дека ја имат но никој не кажува што е тоа всушност. :)

15. Dazzling

Dazzling Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Не се чувствувам доволно компететна да одговорам,што е анксиозност,но ќе се обидам да направам една кратка дефиниција,врз основа на она што досега сум го слушнала и за што сум разговарала со мојот психотерапевт. Анксиозноста всушност и не е болест,туку е состојба,која ја обзема личноста,најчесто во некои понапнати моменти од животот,но тоа не е секогаш правило. Оваа СОСТОЈБА се одликува со негативни мисли,збунетост,кои потоа водат до паника,а паниката е страшна работа,води до потење на рацете,грчеви во телото,а во некои полоши случаи може да доведе и до некои неартикулирани движења на телото. Ваквата состојба може да се влошува во зависност од карактерот на лишноста,и може таквите мисли да станат опсесија. Личноста која страда од анксиозност е сосема свесна личност за она што и се случува,значи таа личност не полудела едноставно некои мисли ја надвладуваат и таа почнува да се плаши од нечто что ни самата незнае што е и незнае како да го објасни. Еве јас ќе зборувам лично за мојот случај. Значи јас веќе не се борам со мислите кои ме мачеле,туку со стравот кој сум го чуствувала од тие мисли,јас едноставно имам страв од тој страв. Велат дека е добро да се пијат лекарства,за личноста малку да се опучти и разлабави бидејќи никој неможе да живее постојано во страв. НО најмногу можеме да си помогнеме сами,со рефокусација,со даванје задоволство на самите себе,значи ова се совети од мојот психотерапевт,која вели дека во такви моменти на паника,е убаво да се касне парче чоколадо,да се пучти омилената песна,да се изгледа добар филм,едноставно да најдеш нешто што во моментот е поважно од твојот неоправдан страв.

На ibanez, danika, dunja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Убаво кажано ... Љубовта победува се ...
    Опкружувањето од луѓе кои те прават среќни , се најголема помош при оваа состојба ...
    Мислам дека пишуваш за АнушкаНестле :)
    Драги мои се изначитав честитки за Нова Година и Божик ,убави желби од сите вас и се надевам дека ќе ни продолжи форумот во тој ритам, и желбите нема да останат само на хартија , туку дел од нив ќе почуствуваме ...
    Анкси Фамилијо имајте убава вечер !

На dunja и Dazzling им се допаѓа ова.
  17. Dazzling

Dazzling Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Ги разгледував вашите постови бидејќи веќе ви кажав дека сум нова,и навистина,од една страна е жалосно што оваа глупа анксиозност погодува многумина,од друга страна стварно ме радува оваа пријателски настроена атмосфера и однос кој владее меѓу вас,и се надевам дека за брзо време и мене ќе ме почуствувате блиска. Денес сум баш форумџиски настроена ве удавив со постови,но имам толку многу да кажам. Драги мои,до следното читање...ви посакувам убава вечер,со убави мисли :)

18. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870

Те слушаме мила Повели, овденикој на никому не е здодевен...сите помош и утеха даваме!!!!
    Претседателката, хаххаха;) се пошегував Дазлинг...повели ...испразни ја душата!!!! :inlove:

19. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Абе уште си била тука, до која титула дојде ? :)
    Јас пропаднав дупло од претходно.
    Туку, ајде ако има некој скроз извлечен да ни каже како успеал со оваа макотрпна борба ?
    Јас се повратив пак и веќе не бива, во најубавите години мислите отидоа

20. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    знаеш ли се што треба да направиш за да се излечиш од оваа состојба? прво да го намалиш стресот одвои некое време во текот на денот и вежбај јога имаш на ју тјуб јога вежби за намалување на стресот тоа мене ми помогна.биди активна секој ден не оставај го умот да ти шета насекаде,земи цитај некоја добра книга,гледај добар филм,шетај со другарки....Aнксиозноста според мене се појавува кога батериите ни се празни,кога нашата животна енергија е намалена,а знаеш ли како се намалува?кога мисли ме лоши работи,кога сме лути,нервозни,љубоморни,завидливи...сето тоа не исполнува со негативна енергија и ни ја празни позитивната т.е животната енергија која ни е потребна за да функционираме и физички и психички.почнав да се трудам да бидам по смирена да не се карам и викам кога сум лута,да не мислам на лоши работи...тоа ме исполнува со позитивна енергија и ме прави посрекна.поздрав

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.