Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Nikolovska09

Nikolovska09 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    13
    Во последно си го осеќам пулсот во грлото незнам дали од што мислам цело време на тоа или од друго, страшно ме нервира дури и паника ме фаќа. Можно ли е од анксиозноста и од стресот да ми е така? Што мислите вие?

2. LuckyCharm

LuckyCharm Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    196
    Аклонилот е од 2мг, а Клозапинот од 100мг, не е истото мила, нема логика. Првиот е бензодијазепин со седативно дејство, а Клозапинот е антипсихотик за лекување состојби како шизофренија.
    Само што ни објаснија убаво во Зегин и им благодарам, си ја знаат работата. Замена за Клозапин е само и единствено Лепонекс 100мг, со истиот генерички состав Клозапин и отсега само него ќе го има во продажба .
    Инаку, фала ти за одговорот.

3. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Го знаете она чувство кога сакате се да заборавите и да не се сеќавате на ништо? Епа така се чувствувам во моментов. Што повеќе работи знам, тоа повеќе сум свесна за иднината и тоа повеќе товар ми ствара. Ми ида да ја тресам глата од ѕид додека не заборавам која сум..
    И знам дека има милион начин како да си помогнам, а јас не се ни обидувам да ми биде подобро. Едноствано не сакам, немам желба.

Иначе има уште некој дежурен вечерва?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Како што реков еве ме пак пред 15 минути имав паничен, сега се напив дијазепам.|(

На GirlLove и TMNT им се допаѓа ова.
  5. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Како си сега? Мене хелекс како бонбонче ми стана...

6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.007
    Допаѓања:
    16.111
    Отсутност и многу слаба концентрација....
    Чаре?
    Док уште ме остави на 37,5 мг Зепира, и кажав дека Лорисланот пола од 2,5 уназад цела година постојано го пијам... Ми рече нека стои дозава, се гледаме во Јуни.

Не знам дали да и пишам како се осеќам.
    . Се двоумеше дали да ми зголеми или смени.

@poi повели.

7. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.026
    Bolki vo grbb iam cel den isto taka i napred me stegaat gradite mnogu se plasamm deka ke ne mozam da disammm i ke me mavne udar

8. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Мене неуробион ми препорача докторката за концентрација, исто така се чувствуваш. Ги пиев еден месец и не осетив некоја голема разлика. Сигурно требеше редовно да ги пијам.
    Е сега во твојот случај најдобро е да ја контактираш докторката порано или да закажеш термин, бидејќи до јуни има уште бајги. Јас мислам да не чекаш до тогаш.

Инаку јас онака мислев, за разговор. :)

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  9. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    И мене се' ме стега неколку вечери по ред... пулсот ми е исто висок, осеќам тресење, се потам, едвај земам воздух и воопшто немам сила за ништо. За жал не знам чаре за ова. Како мала поддршка еве дека не си сама... :hug:

На Kalina J. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.026
    Mislam deka e od nekoja promajaa zatoa me boli grb

11. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Па да, болките во грб може и од тоа да бидат. Ако си била изложена на промаа сигурно е тоа. Или па пократка маичка или на кратко останала гола кичмата и одма фаќа. Напиј се нешто, пример магнезиум или нешто такво да ти ги релаксира мускулите. Можеби ќе помогне. Или земи истуширај се, мене ми олесна малку откако се освежив.

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.007
    Допаѓања:
    16.111
    Не мислете многу сето ни е од премногу мислење. Неактивност на мозокот.

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Инаку пред некој ден читав една статија, ми се чини на Црно-бело беше. Како луѓето со самоубиствени мисли всушност не сакаат да умрат туку сакаат да не чувствуваат болка повеќе. Колку само се пронајдов во тоа, колку беше убаво напишано. Не дека ми е толку лош животот, ама е тешко да се справуваш со психата и психичките проблеми со секојдневните обврски. Имам желба за многу работи, но не можам од кревет да мрднам. И како некој што се обидел да се самоубие можам да потврдам дека статијата беше точка. Не сме кукавици, не бегаме од проблемите, не значи дека не сме силни ако мислиме на самоубиство. Напротив, бараме начин како да не чувствуваме болка повеќе и тоа е многу просто.
    Деновиве баш размислувам на овие теми... се "распознавам себеси".
    Ќе побарам пинк од статијата и ќе ви пратам, сигурно многу ќе се пронајдат.

14. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.026
    Jas samo se plasam deka ke go izgubam mozokott i deka ke stanal ludaa deka ova samo mi e pocetna faza ili ne daj boze ke imam blaga sizofrenija i deka eden den ke poludam skroz i nema da znam deka sum poludela od toa najmnogu se plasamm

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    @GirlLove во право си. Знам колку време се мачиш со ова... и да, се е до тоа што го мислиме. Имам толку многу работи што сакам да ги остварам во животот. Ова црнило, депресијата, ми одзеде многу убави моменти од животот и уште го прави тоа. Ме јади од внатре. И цело време мислам на тоа. Што би било кога би било... Но што да правам мила кога немам воопшто сила да станам и да бидам полезна. Еве денес бев многу мотивирана, но на мрдно ме. Само се ислежавам и мислам на све и свашта, а тоа ме дообува.

Вечерва напнав во темавата. Знајте сите дека секогаш ве читам, но ретко враќам и ви се извинувам на тоа. Се трудам да помогнам колку можам, тука сме за тоа.

Да ви кажам уште нешто мотивирачки. Депресијата (па и анксиозноста) е болест што ги снаоѓа паметните. Многу мислиме, ги разгледуваме сите случаи и си ствараме уште многу проблеми. Значи избрани сме со причина. Се тоа ми е јасно, но немам желба да си помогнам, немам желба да го сфатам ова. Знам дека еден ден ќе успеам... Па треба некои денови и да се рипа по цела ноќ, да се колне, да се копнее по доброто што некако сме го испуштиле.

Секогаш сум имала замисла дека ни треба група за поддршка. И друга членка имаше предложено тука. Тука и сме група за поддршка, но да соединениме за подобро. Не сакаме празни совети, само сакаме да сме ислушани. Ви благодарам на сите што сте тука да ширите позитиваз бидејќи не сме сами во ова и ми значи поддршката од тука.

Иначе, еве ја статијата за која зборував погоре:
    https://www.crnobelo.com/zabava/eve...rat-samo-sakaat-bolkata-da-prestane?showall=1

Вечерва едвај дишам, ама од друга страна прегочема енергија имам и желба да одиме кон подобро..

На NoirSerpentine, GirlLove и Kalina J. им се допаѓа ова.
  16. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Оф мила... Колку пати сум мислела дека сум го изгубила мозокот и дека за на лудница сум. Но не, ние сме луди, ние сме само пропатени души. Често се понашам хистерички, викам, пцујам, кршам околу мене... Некогаш ми помага, некогаш не. Но не, нема да полудиме до толку. Ќе се бориме за наш, сите заедно. Знам дека колку што јас осеќам потреба во моментов за поддршка, толку секој од ја бара таа поддршка.
    Значи заклучок: Да не дозволиме да полудиме!

На Kaley, GirlLove и Kalina J. им се допаѓа ова.
  17. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.026
    :l::hug:

На poi и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    А и некогаш убаво е да боли, да се чувствуваш како да полудуваш... нека боли, нека не распрчи... затвори сама во соба и плачи, ликај саат-два-три колку ти е потребно..

Јас се наоѓам пред мост. И како да не мислам, како да не ги разгледам сите случаи? Што би било кога би било вала, што во дригоот случај... Дали да го поминам мостот од другата страма на реката или само да се свртам назад по кој пат и дојдов.
    Убаво си кажа @GirlLove , се ова ни е од што премногу размислуваме... ама некогаш најдобро е да стоиме со скрстени раце и да оставиме на времето?? Нашето ќе биде кога тогаш наше. Само треба прво да се исбоцкаме по трњата на патот што го поминуваме со голи нозе.

Па дечки нека тоа е тоа од мене вечерва. Изгледа ќе почнам почесто да ви се придружувам навечер. Барем некој да ни ги слушне маките, не барам решение, доволно е само да ги споделиш маките, товар помалку.

На Kalina J. и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Да ти кажам добра сум, почнав да не мислам на болести како пред тоа, само преѓеска ми залупа срцето и од тоа паничен ме стрефи, смс ми помина брзо.
    Мене вака ми се случуваше пред две три недели не знам точно кога, ужас беше цела недела ме држеше.
    И тоа како помага кога ќе се искажиш на некој со иста мака, знаеш дека не си сам, кога ми е нешто не кажувам на мајка, брат, вереник, директно на вас пишам ме смирувате многу.

На Kalina J., GirlLove и poi им се допаѓа ова.
  20. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.383
    Она кога од нигде никаде ќе ти се вратат старите спомени,доживувања и чувствуваш како грутка во градите- анксиозност на највисоко ниво:|

Како сте дечки?
    Јас сум подобра,панични напади ретко имам,ама премногу се потам и тресам.