Форумџика на годината

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.007
    Допаѓања:
    16.111
    Се нервирам кога ќе видам како се мачиме...
    Јас ќе пишам за мене.
    Одам кај:
    Психијатар Др Васка Кочоска, Охрид
    Психолог Фросина, од Мозаик, Скопје

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anksioznaa234

Anksioznaa234 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    41
    Ич не ми е добро деновиве. Немам енергија ни да станам од кревет. Вчера имав страшна главоболка, која не ми помина ни со апче. Денес ме стега срцето, ме боли лева рака, се осеќам ко да губам контакт со реалноста.

На Kaley, mira.mira и poi им се допаѓа ова.
  3. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.026
    Site sme ovaa nedela skoro so isti simptomi i veruvajte deka e se od vremevoo premnogu e promenlivo a i plus ako ste pred ciklus site simptomi se zgolemeni duplo

На poi, Kaley и GirlLove им се допаѓа ова.
  4. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    174
    Таква ни е состојбата кога од едно мислиме дека сме отарасале друга грижа одма на ред ни доаѓа. Јас стравот од болести како скроз да ми исчезна не гуглам при мала болка на телото, но седење на кафе во кафич или на ручек некаде јас неможам да доседам незнам како да го надминам ова ќе отидам до тоалет демек да се раздвижам но не помага... Некоја техника за да ми се намали анксиозноста во ваква ситуација?

На GirlLove и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  5. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    Колку и да ти изгледа тешко, во моментот фокусирај се на нешто друго.

На lolipoppp му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    174
    Тешко ми оди ни да се уклопам во разговор во тој момент како отсутна да сум, мислам на нешто ни јас незнам на што само сакам да станам и да си одам. Се е од мислата ако знаеме да ја контролираме ќе немаме проблем, но почесто посилна е од мене. Смачено ми е од ваквиот начин на живот. Не пијам терапија но мислам дека и да пијам исто ќе биде бидејќи ако сам неможеш да се побутнеш апчињата ќе немаат ефект може само бетер да ми биде, можеби грешам:?:

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mateica

Mateica Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.998
    За да се преброди анксиозноста,треба да си карактер.
    Си знам по мене
    Сите имаме почетна фаза.
    Ако и дозволиш да земе замав,изгое.

На lolipoppp му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Drustvena

Drustvena Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    69
    Грешиш

9. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    174
    Незнам по мое размислување мислам дека треба прво сам да можеш да совладаш одредени ситуации а со апчиња да ти по
    Мое мислење е тоа, по некоја логика бидејќи ако имаа поголема улога од нас самите да си помогнеме нема со години луѓе да користат терапија и пак да бидат во оваа состојба. По би се согласила со Mateica карактер е потребен ако го имаме и со помош на терапија би победиле, без карактер што и да пиеме нема да има голем ефект, моментален. Пак ќе кажам мислење мое споделувам убаво е и кога ќе прочитам поразлично од моето

На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.383
    Друштво како сте? Кај мене не е баш најдобро деновиве, се надевам на подобро :) имам едно прашање на тие што се поупатени со антидепресививе, кога ќе се навиши дозата колку време е потребно за да делува? Дали исто како на почетокот 3-4 недели или пократко?

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Drustvena

Drustvena Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    69
    Чудно ќе ти е со покачување, ама почекај

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Alfaa123

Alfaa123 Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Zdravo, dali znae nekoj kade moze da se najde lorsilan. Dali slucajno gi ima vo Kosovo ili Albanija? Blagodaram.

13. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    6.638
    Лорсилан е лоразепам, го има во сите аптеки на рецепт. Јас го имам пиено тој од 1мг.

На Alfaa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.781
    Ако се контролираа така мислите немаше никој да има ниту анксиозност ниту депресија, ниту биполарност итн и сите ќе беа среќни и весели. :D Не се обвинувај дека е до тебе, не е анксиозноста производ на имање или немање карактер. Ако ти треба терапија ти треба и не е страшно. Инаку ова што го опишуваш ми звучи како дисоцијација, пребарај го има многу на интернет, како и техники за справување.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Alfaa123

Alfaa123 Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Aha, ti blahodaram, zatoa sto jas prasav vo dve-tri apteki, samo helex mi davaa kako zamena, ama uzasni glavobolki od helexot imam sega. A na lorsilanot bev 1 god. pa sega mi dojde golem shok i panicni napadi koga go povlekoa, bev spremna do Kosovo da odam. Ke baram lorazepam, fala ti mnogu

16. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    6.638
    Јас баш памтам последно пиев лоразепам во јануари и тогаш го купив од Еурофарм во Бутел 1, ако нешто ти е од помош да отидеш таму. Или да пробаш во Betty аптека во Железара, таму често наоѓам тоа што немаат во другиве. И не може фармацевти на своја рака да ти даваат хелекс како замена, зошто не се исти, ги имам пиено и двете. Оди на психијатар пак и посоветувај се со него што треба и како треба да пиеш нешто друго како замена ако веќе не најдеш од лоразепамот.

На Alfaa123 и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  17. Alfaa123

Alfaa123 Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Psihijatarot mi rece ili lorazepam ili helex kako zamena, pa se zeznav so helexot, a lorsilanot moslam deka se povleceni pred okolu dve nedeli, ne znam dali ke gi vratat vo prodazba, do togas ke baram lorazepam tuka vo Tetovo. Ako ne najdam tuka, ke projdam vo sk sigurno. Sega vidov deka sum zavisna, ne mozev da disam, uzas

18. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    6.638
    Чудно што ги повлекле.. Инаку чим психијатарот ти рекол, веројатно ти поставил и доза, а и како за секој лек има и период на привикнување, плус и дека си се префрлила од друг. Може треба да пробаш околу 2 недели да видиш како ќе ти делува, може ќе се привикнеш. И не знам што ти има кажано психијатарот, ама бензоси не се користат долги периоди време. Максимумот е мислам месец дена и дозата почнува полека да се намалува додека не ги прекинеш скроз. И најчесто се пијат во комбинација со антидепресиви или други лекови како помошна терапија, ретко самостојно а посебно не година дена зошто пребрзо се развива толеранција на нив, после ти е ко бонбони да пиеш само буквално а стануваш зависен и ти бара повеќе апчиња за да го достигнеш ефектот што на почетокот ти го давало само пола или едно. Така што, според мене разговарај со психијатарот повторно за можноста полека да почнеш да ги намалуваш и да ги прекинеш.

19. Alfaa123

Alfaa123 Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Da, jas gi pijam zaedno so antidepresivi ama trebase samo odreden period, ama zaradi migrenata od vreme na vreme teski paniki imam i mnogu slabeam pa zatoa prodolziv na svoja raka. Pa planiram za mesec-dva da gi otkacam ama postepeno. Fala ti mnogu za sovetite ;)

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lolipoppp

lolipoppp Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    174
    Незнам ни јас веќе што е :wasntme: еве за дисоцијација прв пат слушам.. баш сега ќе отворам, фала ти

На Alfaa123 и Angie1432 им се допаѓа ова.