Е како нема да ја надминеш ?! Ти чашата ја гледаш полу празна или полу полна??? И јас немам разговарано со стручно лице , и споделувам само со вас... ако мислиш дека стручното лице ќе ти помогне , посети го разговарај , па сама ќе осетиш или нема да осетиш ефекти ... Спарки , ти си господарка на твоите мисли , на никој не му е лесно , но можеш да направиш да ти е подобро ... ански почни да ја контролираш ти , а не таа тебе ... Со силна волја кога и да се појави ќе се трудам да ја уништам ... иако мене ми се појавува можеби по 100 пати во еден ден , но за разлика од порано јас не паничам ... го пуштам нападот да пројде ... и повеќе се дружам со игор него со неа ... Буце што убаво ни го развеселуваш форумот , неисцрпна е твојата енергија и љубов . И уште нешто ... Луѓе , ние сме сите различни , делиме ист проблем (анкс) , и со тој ист проблем различно се бориме ... Но секој мора сам да си помогне , пронајдете го вистинското оружје и пукајте !
Sakam da ve prasam za sovet, odkoga stanav anksiozna se zdebeliv 20 kg najverojatno poradi apcinjata koi gi pijam. Neznam kako da oslabnam, pocnuva da mi smeta debelinata. Pozdrav
Самантаго, имаш различни методи на слабеење, од начини на здрава исхрана, до прегладнување и слично. Според мене комбинацијата на храна е најокеј диета, протеини, скроб, јаглехидрати, овошни и зеленчукови денови ... Ако не можеш сама, посети нутриционист, или пак посети ја страната на фемина кај што се дискутираат диети, многу луѓе таму имаат мал проблем со тежината, па верувам дека ќе најдеш соодветен совет. А тебе апчињата те тераат повеќе да јадеш или јадеш на нервна база само за да го канализираш анксиозното чувство? Јас имам проблем со тежината, но не знам дали сум доволно компетентна да ти одговорам , работава ми е , докторе се‘ мрсно јадам и никако да ослабам ... Ова на татко ми израз е .. хахахаха ... Како и да е, не треба многу, ќе бидеш пак во ред, само да почнеш Поздрав и убав ден ... Пепито, ако ме видиш во живо, ќе видиш планина. А во планината се кријат многу работи, меѓудругото и неизмерна љубов, а енергијата си ја црпам од едниот мој извор што го имам .. и се надевам дека нема да ми секне .. Како си ми инаку ти?
Друштво тука сум и јас секојдневно ве читам само неделава си се анализирам самата да видам како функционирам јас воопшто и постепено се научувам да живеам со чудово и едноставно само игнор и то е то , секако има моменти на лудило но кој ги нема бре живи луге сме од крв и месо, со чуства и емоции, а сите вие кои еднаш сте поминале низ ова и пак ви се навратил анаксот за кјотек сте па веке знаете дека ништо не ви е здрави , прави сте само размилете како сте еднаш поминале дека тоа бил период и пак ке помине, не дозволувајте така да ви шетаат мислите како неможам веке, помагајте, депресија ме фати ма све тоа нека иде во бестрага едноставно најдете вентил кој ке ви биде подршка, потпора да го поминете лошиот период и ајмо јово на ново знајте дека ЖИВОТОТ НЕМА РЕПРИЗА !!! поздрав и бацки за сите
Буце , јас сум стандарт променливо , кога повеќе , кога помалку добро , но ок Планино една Инаку Самантаго , навистина докажи се , дали апчињата ти отвараат апетит или како шо вели Буца , на нерва база ради анкси ... Другите каде сте? Нека е Среќна Новата Православна Година, здравје, среќа, љубов, успех... Да, Ангелл , апсолутно си во право , тоа е тоа што го пишуваме цело време ... Поздрав мечиња !
Neznam sto e vistinskata pricina sto jadam mnogu. Koga stanav anksiozna si bev slaba, no nekako pocnav da jadam i postojano custvuvam glad. Procitav na edno mesto deka apsinjata za smiruvanje i takvite slicni apcinja pokraj drugite skrieni efekti e i otvaranje apetit. Samo znam deka postojano mislam na jadenje, sto ke jadam denes, posle... I odkoga ke se najadam za eden saat pak mi se jade. Tesko mene
Здраво на сите.Слушнав за форумов и решив да се логирам бидејќи гледам дека не сум единствена која има сличен проблем со останатите на форумов..Прочитав некои од вашите коментари...Додека за мене зборот "Анксиозност" беше само поим, мислам дека сега е веќе дел од мојот секојдневен живот.Ова ми се случи многу скоро, пред 3, 4 дена, пробав да зборувам со мајка ми, се отворив на неколку другарки но никој неможеше да ме разбере, се додека не се најде една личност што го поминала сето ова да ми даде неколку совети и да ми каже за форумов.Се ми се случи мн спонтано, се вратив дома и легнав да спијам , одеднаш почуствував болка во главата, се исплашив, почуствував голем страв, рацете почнаа да ми се потат, срцево ке ми излезеше ми се чини.Веке неколку денови кога ке се погледнам во огледало, како да не се гледам себеси, кога зборувам , како да не зборувам јас туку некој друг од мене, моите ги гледам понекоаш како да не ги познавам и милион прашања ми поминуваат низ глава.Дури не ми се ни јаде , кога сум со луге мое друштво исто така ги гледам чудно како штотуку да сум ги запознала.Повеке како да не знам која сум и сето тоа многу ме плаши.Кога ке легнам да спијам се будам во текот на нокта и повторно срцето ми чука забрзано, ми се вжештува телото.Дури и сега додека го пишувам ова ми доагаат такви напади да ги наречам.Дури од што се исплашив сакав да посетам докрот мислев дека сум нешто болна дека имам некаков проблем ..Дури помислив дека полудувам..Навистина не знам што да правам, но мислам дека треба да посетам стручно лице.Поздрав до сите ,па ако можете чекам ваше мислење за сето ова.Пријатна вечер.
Zdravo megadence, nesto slicno i mene mi se sluci pred dve tri godini. I jas nemozev da se gledam vo ogledalo, koga se gledav kako da ne bev jas taa, kako nesto da mi se ima deseno, Imav nevoobicaena galvobolka, mene duri i mi bese oteznato odenjeto , se custvuvav kako paralizirana, imav vrtoglavici, i mi se gadese. Pa posetiv psihijatar. Mi prepisa heleh, a posle nekoe vreme i luxeta, gi pijav godina dve, pa posle mi dadoa relaksatori. Sega se custvuvam dobro, vo smisla fizicki mi e dobro, samo psiholoski malku imam da porabotam. Taka da mislam deka nema da zgresis ako posetis psihijatar i popies nekoe vreme apcinja. Zosto da mines niz pekol koga moze polesno da ti e. pozdrav
Самантаго, според ова што го пишуваш, тогаш веќе не се работи за апетит од анксот или слично. Односно имаш повеќе апетит од Б6 или Б комплекс, ако си пиела, но ти драга моја си нашла утеха во храната и сега си препуштена на неа . А храната е како дрога, колку повеќе ја конзумираш, толку е попотребна ама за твојот мозок, не за твојот желудник почнуваш веќе да јадеш само затоа што мислиш на неа, не затоа што чувствуваш глад , а кога веќе почнуваш само на неа да мислиш, на лош пат си . Покрај тоа ќе почнеш и да штрбнуваш што се вели, па грицни од ова, грицни од она и неприметно килограмите ќе се наталожат. Прибери се со време, многу е потешко подоцна. Дебелината е болест, и јас многу добро го знам тоа, но сепак сум слабак за да сторам нешто за себе.. Немој да го следиш мојот пример, под итно да се ставиш на режим, затоа што сега ако ти смета, понатаму ќе биде уште потешко. Немој само да го сфаќаш ова како некоја закана од килограмите или пак сега да се тресеш во смисла, лелеее како сега да се изборам и со ова, не, едноставно ќе се прифатиш прво себеси како таква, а потоа ќе наоѓаш решение. А бидејќи цел живот си била слаба, нема да имаш некој посериозен проблем во симнувањето, но почни, битно е да почнеш да припазуваш. Ако ти треба некој совет плус за ова, ме имаш во лп .. Се надевам дека набрзо ќе успееш да ја дотераш твојата always hot линија ... Мегаденс, прво, да ти посакам топло добредојде, за жал, но сега битно знаеш дека не си само ти со таков проблем .. Ако се навратиш низ постовите, ќе видиш дека никој не отишол кај што не треба од анксот , само е малку издрман од него и троа удрен . Но има и такви, сосема ‘‘излечени‘‘ , иако всушност нема што да се лечи овде ... Како и да е, читај, пишувај и дружи се со нас, сигурна сум дека ќе ти биде подобро, а и ќе стекнеш многу искрени пријатели овде, без задни намери ... Секое добро, поздрав до тебе .. Пепито, елај си ти пиле на моево планинче, да видиш колку е убаво кога гледаш одозгора, па да ти ја изрецитирам ‘‘Т‘га за југ‘‘ , да видиш Охрид, Струга да видиш, да видиш дали с‘лнцето тамо, мрачно изгревјат како и вамо, ахахахаххахахаха ... Елај си .. Секое добро и на Вас драги мои, уживајте во убавата студена вечер, за многу години да е празников Василица, вечно име на тој/таа некој/а ако има таков овде на форумот и убаво да си поминете ако одите на име или слава .. За арно да е само .. Ве гушкам и бакнувам .. поздравинела ...
Здраво анкси девојки гледам некако не ми сте во форма денес Вчера вечерта си се спремав за на гости за парето и ме фати страв и паника да не ми се случи нешто и уште многу други филмови абе Спилберг не ми е равен и знаете што направив? Ја зедов тепалката на Петра и ја избркав! Си реков во себе нема шанси да ми ја расипува вечерта. И отидов на гости преубаво си поминав сите друштво собрано, вино си пиевме, па скара и после покер заредивме и супер беше одма ми помина времете. И парето кај мене падна. А денес таман станав одма на заболекар бев да го истепам и тој стравот што го имам, многу ми се најде тепалката А за тоа со стручното лице ни јас немам досега посетено и некогаш си велам да одам и потоа се предомислувам. Мислам дека не е се до него, да има фактор и повеќе знае за овие работи од мене но сама ако не се борам нема кој друг да ја води битката наместо мене. А и многу сум против пиењето на лекарства, едно апче за глава не сакам да се напијам кога ќе ме боли и си трпам. Но таква сум јас. Незнам по кој пат го кажувам ова ама SanjaBucka и PetraPanka3 кога ќе имате напишано нов пост одвај чекам да го прочитам и тоа по два пати. Многу ми сте мили и позитивни, без вас незнам што ќе правев сега, Сања секогаш знеш да ме расположиш ама секогаш и се смеам на твојата позитиност и хумор и се разбира секогаш знаеш да да дадеш добар совет, а Петра ти ми си како "tough girl" и знам дека можиш да се избориш со се што ти го попречува патот. SparkyAngel едно време си беше супер зрачеше со позитива немој пак да се навраќаш кон истото и да знаеш дека самата ти треба да се избориш со анксот! samanthago за тоа што се здебели 20 кг може да ти е и од анксот, пред 2 години од глупата анксиозност јадев на секои 3-4 сати и тоа со сила без никаков апетит бидејќи мислев ако не јадам ќе се онесвестев, па дури си гледав на сат. Сватив дека многу голема глупост правам со ова кога бев излезена и приметив дека не сум јадена 5 сати и ме фати голема паника и целата притресена си мислев одвај стојам и чекав за сендвич. Тогаш се здебелив 5 кила мислам а за апчињата што ги пиеш незнам можеби и тие ти го отвораат апетитот. Megadance ако се навратиш на претходните коментари во сите тие ќе ги пронајдиш симптомите како твоите. Да знеш дека не полудуваш биди сигурна во тоа. Сега си уплашена од тоа што ти се случи и мислиш само на тоа, но да знаеш дека можеш самата ти да го спречиш тоа од повторна појава. Со разговор, можеш и да одиш кај стручно лице тој ќе те разбере и ослободи се прави тоа што ти е убаво на душа, слушај музика, гледај филм или серија. Едноставно избегнувај ги тие мисли. Поздравче до сите и од утре да читам само позитивни постови!
дада н фала за подрската но јас многу се пласамне мозам ми се цини даде борам сама со какви мисли се боресе дали лековите помагат поздрав писи ми
ГУЗИ!!!!НЕ СЕ ПЛАШИ,КЕ ТИ ПОМИНЕ!!!!Свати го ова како лош период во твојот живот!!Утре е нов ден!!!со нови сили во новиот ден Позајми ја малку тепалката и удри Друго чаре нема!!!!!Ке се исплаши и ке си оди!!Ке видиш!Биди малку похрабра и се ке биде во ред:::Се е во нашите глави и мисли кои работат 100 на саат...Ништо лошо нема да ти се случи....Само ке се измалтретираш...И јас бев таква 2-3 дена(зашеметена како што вели Ерик)....Мислев дека отпатував... ама еве ме тука и тебе ти давам гајрет За апчињата не мозам да ти кажам зошто не верувам мнбогу во нив...Сеуште мислам и сигурна сум дека лекот е во нас.....Јас кога пиев хелекс бев за никаде...Бетер-здравје!!!!Затоа кога ке ме фати зашеметеноста пробувам со тепалка,игнор....и кога ке ме кутне цекам да помине низ мене ......Затоа следниот ден сум како кокиче Пробај да се шеташ и да бидеш со насмеани луѓе....Кога ти е лошо пишувај на форумов-ке ти олесни.....Лошото и болката ке остане тука.....ПОЗДРАВ и очекувам ведри коментари следниот пат
Добра вечер девојки! Денеска малку бев ШЛБ,но пак преспав,нешто во последно време спиењето ми оди од рака,можеби и преморот си го прави своето. ГУЗИ не сакам да бидам негативна,само на кратко ке ти кажам таквите мисли толку ми беа лоши и црни ,мислев дека е готово со мене,не можев да се поднесувам,дури и пиштол ставав на чело(се извинувам на негативноста),се плашев да не повредам некого,ама мила моја сега не можам да си опростам на таквите мои глупости,се ке помине ,ништо од тоа нема да се случи,лековите мене ми помогнаа,пиј си ја терапијата,ако не се чувствуваш подобро нека ти ги смени лековите,оди на разговор,и еден мал совет секогаш кажи си ја мислата на некој близок(или доктор),бидејки јас колку пробував да ги потиснам и премолчам мислите тие беа толку посилни и пострашни а кога ке си ја кажев маката тие исчезнуваа!ВЕРУВАЈ ништо лошо нема да се случи! Уште еднаш се извинувам за нег.зборови!
мммммммммммммм акана , шо убаво ми изнапиша , како сум вообразена сегааа... леле , леле Без заебанција, стварно ти благодарам за убавите зборови побарав на нет , тепалка , не можев да најдам , а гледам станува популарна , и затоа ви нацртав една , има за сите вас
дада н јас имам мисли кон моето дете ми се цини дека ке го повредам тоа има само две години ми се цини дека ке го испустам од тараса зивејам на втори кат ,со оваа мисла се борам две цели години ми е страв да не се слуци навистина тоа поздрав до сите совет .
Ах Гузи,нема да се случи тоа,колку пати се случило да излезеш на балконот и не си го сторила тоа?Тоа се само стравови,кои ние си ги увеличуваме,од преголеми (беспотребни)грижи,тие ни ја искривуваат реалноста,не си единствена,верувај ми јас со години имав страв да фатам нож во рака(мислев да не си го повредам детето),не гледај лоши сцени на тв.,смени го каналот,мојот доктор ми имаше кажувано и за др.примери сл.како мој и твој,и секогаш ми велеше дека луѓето кои прават такви нешта никогаш не размислуваат за тоа! Кај тебе е само страв во прашање,нема да полудиш, ВЕРУВЈ,јас долго се борам со црните мисли,тие ке поминат,па по некое време ке се појави нова ,па и таа ке помине ,па ке дојде време ке си ги потрошиш ''идеите'',знам од искуство,ке те мачи совест дека не си добра мајка штом така размислуваш...итн....се во круг.. Разговарај,секогаш кашжи си ја мислата ке ти олесни,а ништо нема да се случи,најди си добар психијатар и тоа е од голема помош! Сум го поминала сето тоа,и потполно те разбирам,гушни си го детето ,на него му треба мајка која ке се грижи за него(што верувам и дека е така)!
фалати дада н за подрската малку ми олесна ,но се пласам зосто пијам лекови веке три месеци а никакво подобруванје туку мислите ми се по агресивни колку време треба да се пијат за да се осети подобруванје и колку години се борис со оваа краста поздрав
guzi, neznam dali si bila na kontrola kaj peihijatarot i si mu kazala deka nemas podobruvanje od lekovite, ako nemas od niv neka gi smeni,pa ima mnogu vrsti na lekovi....obicno nojot psihij. mi zakazuva kontrola na 2 nedeli ili 20 dena i prasuva kako e kako se osecas ,dali deluva...smeni go psihijatarot ,ako ne biva, jas smeniv 4 ca pa beci se pogodi posledniot pozzz
Гузи! Ја гледаш ли тепалката малку погоре,кога ке не докачат девојкиве од форумов тешко нас , само уште ова да ти пишам,како што мислите не дошле преку ноќ,неможат ни толку бргу да си одат,а јас долго пиев лекови на пр.2-3 год,па со пауза поради бременост и доење,па пак 3 год,па имав пауза бидејки бев добра,па сега од нова.год.пак почнав,пароксетин е во прашање,изгледа кога ми се намалуваат ''резервите''на серотонин ме фаќа анксот,но со тек на времето си го научив организмот и не се притресувам толку зошто знзм дека поминува! Поздрав и до другите девојки,уште еднаш ќе се повторам ИЗВИНЕТЕ на негативностите,ама ептен се препознав себе си,а кој доживеал(не дај боже) ке разбере!