Ми треба совет за мајка ми. Последните 3-4 години многу успешно се справува со анксиозноста дури сме многу изненадени, прави работи што пред 10 години беа незамисливи за неа. Е сега, има еден проблем секое лето. Кога ќе почнат вакви температури, топлотни бранови се затвара во спална и не искача цел ден. Дури навечер може да искочи во двор, си пушта црево вода во нозете и само седи. Не мислам дека е проблем што не искача надвор и работното време и е флексибилно туку ме загрижува што ни до дневна не сака да дојде, паничи и плаче зашто надвор било топло. Јас стварно не знам како да разговарам со неа или не постои начин ама што и да кажам почнува да плаче, мисли дека ја напаѓам, а стварно сум најмека што можам и само пробувам да ја развеселам. Не можам да сфатам зошто има панични напади поради топлото надвор, кога нема потреба да искача и може комотно дома да си седи? И ние не искачаме преку ден, си правиме нешто низ дома и тек вечерта ќе прошетаме. Како да и помогнам, што да направам да почне низ дома да функционира, да јаде, да пие течности, да стане од кревет едноставно? И базен имаме во дворот, не сака ни да се разлади, само што ќе се спомне ‘надвор’ одма ја прави таа гримасата за плачење? Ме полудува жената, трпение имаме сите со години, доста е подобра ама ваквите нејзини периоди ме излудуваат.
Прима терапија, порано доста повеќе лекарства што ја успиваа, сега и се намалени ама не знам да ти кажам што точно. Депресија па не баш, порано беше лошото, сега е супер или јас така си мислев. Не знам дали е ова некоја епизода или се враќа на старо. И на психијатар не оди редовно како порано.
На повеќето со оваа дијагноза им е тешко во вакви пеколни денови, период е ќе и помине, можеш да пробаш да и кажеш пример да дојде кафе си направила и да пиете или некое јадење си направила да дојде да го проба. Со сила не можете да ја натерата, бидете со нежен тон, не ја терајте со сила освен така со залажување не знам..тоа е мојот совет
Demek radi stomacniot virus ama ova gadenje mi e od anksioznosta znam i sama. I moram da se oporavam, ne mozam da se trpam ni sama, ne znam sto da pijam za apetit.
Вчера бев одлично,бидеќи одам четирисменско работам и во недела,во цела фабрика само нашиот оддел,и ми беше одлично,е денеска цела фабрика мене ме тепаат панични уште во автобус
Ужасс овас вечер ми беше спив 2 сати и де вртев 10 сати во кревет све мисли како да не можам да дишам и уште тоа мислам преку глава ми е не знам што да правам што викате ? ништо не помага за спиење
2 испив ништо не помогна значи исто од 02:00 легнувам и до 06:00 и после до 12:00 13:00 спијам 2 мим разбуден 30минути и проблем кога затворам очи као да ми се врти темни и све мислам како да немам воздух
А може да е до Елицеа зашто јас пред 6 дена почнав е денес треба да ја зголемам на 10мг мислиш да биде полошо? да ми пукне повеке анкциозност
@Boy11 можно е да ти прави елицеата Сератонинска бура и не можеш да спиеш дека навечер ја пиеш. Другарка ми така беше и на крај се констатира дека елицеата не и одговара! Консултирај се со докторот кој ти го дал да пиеш елицеа навечер.
на жената и смета топлото! И јас би седела така да не мора да сум на работа. Остави ја. Ете навечер си излегува во двор. Јас знам како функционирам на работа и како ме пука анкс и се по ред ама нема кој да ми носи пари дома па морам на 50 степени да одам на работа.
Првите 6 дена навечер , од денес ми рече 3 4 дена после ручел накај 16:00 и после сабајле такс требало ми рече да делува подобро за телото да го прифати апчето разговарам со психијатар кој е веке на пензија со 30 год искуство и јас ја прашувам таа вика Елицеа полека не се брзај и вие исто викате најдобро да умрам не се издржува