Јас имам како некој вид социјална анксиозност. Ме фаќа паника во затворен простор со многу луѓе. Вака за парк ретко одам, но сум немала некој проблем на отворено. Има повеќе воздух, вдишувам длабоко. Пробај некои техники за дишење, имаше нешто 2 секунди вдишуваш, 3 држиш и 4 издишуваш. Има уште едно друго 4-4-4, т.е. по 4 секунди правиш се'. Јас обично при паника вдишувам низ нос и издишувам длабоко преку уста, ги затворам очите додека го правам тоа и во себе си викам "се' е во ред" повеќе пати. За минутка-две сум нијанса подобро.
Ne, jas sakam da sum so lugje da si pravam muabet, ne sakam sama da sedam doma, polesno mi e so razgovot. Ama sama ako treba da odam negde posebno na toplo vreme ne mozham, se mu e strav da ne padnam da ne mi se sloshi.
Јас сум целосно спротивна. Сакам да сум сама и се затворам дома, бегам од реалноста и не сакам да се соочам и да ги прифатам работите.
Drug tip na anksioznost imash, ili depresija, povekje na depresija so anksioznost mi lichi, barem mene.
Poloso e da se zatvaras doma, mora da se trudime da gi nadmineme stravovite zn deka e tesko, i mene mi e ama moram.
Мене дома ми беше така, некоја нервоза во мене трпнење на раце и нозе, лошење ме фати страв почнав да плачам мислев ке припаднам.. Сега од како залади одма ми е по добро.
I mene dodeka e zesko jas samo pod klima da sum, nit mi se jade nisto, edvaj funkcioniram na rabota, haos sum, stom zaladi odma sum druga, kako nova, kako strav od soncevo da imam i od toplovo. Inacr @Kalina J. Procitav deka sakas bremena da si, i jas sakav mn treto dete, ama otkako mi se pojavi ovaa dijagnoza ne sakam da pomislam, jas vakva nema da mozam ni bremenosta da ja isteram kako sto treba, a kamo li asalno da go gledam toa dete i da se grizham za nego, dodeka ne se oporovam i ne naucam da se nosam so anksioznosta nema shansi da ldam na takov chekor. Zatoa te molam razmisli i vnimavaj, ti treba vreme za se...
Da ama treba covek da e spremen, jas sega spremna primee ne se osekjam vo vakva sostojba i ne se nafakjam, ne e samo deteto da se rodi treba i da se cuva kako sto treba a jas za toa ne se osekjam spremna.
Luge loso mi e mnogu mislam gotova sum a sama sum doma so decata ima li nekoj so koj moze da spodelam helpp
Е со ова се согласувам и јас, навистина треба да си спремен за дете.. Јас кога ќе ме фатат вакви кризи на анксиозност за нигде не сум дури мака ми е за децата ќе бараат ќе сакаат нешто а јас буквално исклучена сум не сум способна тогаш за ништо, ама тоа е што е во последно се трудам да не се замарам со се и сешто имам подобрување да не се подречам. Само многу замор чувствувам незнам стварно од што крвна слика ми е во ред но и грбот ме боли како да ме притиска некој дали од цел ден што сум на нозе и со децата, со се..или и тоа е дел од оваа состојба незнам...
Me ubija misli deka nesto ne e vo red so mene i deka ke si napravam sebesi nesto ili na decata i eve me seta se tresam i placam me plasat mislite sovet ve molamm
Прво смири се, ништо нема да си направиш ни себе ни на децата! Потрудисе да не мислиш на тоа написе Б6 ако имаш, пушти си филм, направи си чај од камилица или маточина ќе те смири, некако пробај со нешто што ќе ти ги одврати мислите од тоа.. еве и јас сум сама со децата ако ти е утеха ...
Se trudam kolku sto mozam ama pojaki se od mene i se se tuka a ni jas ne sakam da go mislam toa ama ete neznam sto se desava i dali se realni ovie misli oli e i ova samo igra na mozokot
Не се реални, баш така игра на мозокот... пробај најди нешто што тебе повеќе те интересира за да можеш да се опуштиш и да не мислиш на тоа, а имаш ли посетувано психолог и имаш ли терапија?
Да чукнам во дрво денес ми е подобро , разговарав со психијатаров беше кај мене дома ми кажа многу позитивни мисли и ми рече ти за 2 недели си топ зашто си храбар али Елицеа ке пиеш секој ден после ручек , а не сабајле како што сите погрешно викаат затоа и не се излечуваат до крај и ке пиеш минимум 6 месеци е тек после тоа ке ги намалиме