Па кога сум опкружена со луѓе и не мислам на тоа скоро воопшто ништо не ми е ,ама кога сум сама не можам да седам сама со себе одма мислам негативно и лошо..се уште не пиев дијазепам ќе земам утре
Da toa e tenziona glavobolka osven glavata sve me stega i telo i race i noze i toplini i crveneenje vikaat na psihicka baza, sekoj den so nekolku napadi se plasam mnogu poluduvam li?Psihicki sum bolna?
И мене во тек на ден ме фаќаат топли бранови, лицето чувствувам дека ми гори, а не е точно, свесна сум дека тоа си е од вознемиреноста, од стравот да не дојде нешто полошо, се мијам со вода и продолжувам да работам.Не си психички болна ова е состојба, која треба да се третира и за која треба време.На мозокот му треба одмор ....
Имаш напади. Технички си болна ама во пракса ништо не ти е. Во принцип не треба да ти е страв од тоа што ти е страв и ќе ти помине моментално.
Здраво Нена, не знам зошто мислиш дека си психички болна.Мислам дека ти кажав еднаш дека не полудуваш.Каква терапија пиеш?Мораш да откриеш од што ти произлегуваат нападите, што точно те плаши?Имаш ли обврски во денот, што те исполнуваат и ти ги тргаат мислите од состојбава?Имаш ли некоја физичка активност, имаш ли блиски со кои можеш да испиеш кафе, да поразговараш, да се посмееш?Мораш да сфатиш дека се е во главата,твојот мозок се навикнал на овие симптоми, како нешто што е нормално, а твоето тело ги применува.Мораш по малку, да почнеш да правиш нешто, што те исполнува.
Потполно се согласувам со твојот став, мораме да станеме и да се ,,бориме,,.Да правиме нешто што ќе ни ги тргне мислите, стравот.Знам дека е тешко, верувам дека понекогаш е невозможно да се надмине таа состојба, но мој совет се дополнителни активности, јога, медитација, пешачење, техниките на мајндфулнес.
Кај многу луѓе со анкс, медитацијата се покажала како многу успешна, контролирањето на дишењето за време на паничен напад помага многу.Физичката активност исто, е сега само треба секој индивидуално да си види кои работи го смируваат и да ги применува.
Од 1 до 4 и назад, варира, 5 само 3 пати сум искусил многу е лошо. Не би рекол ми се смирува анксиозноста, ми се менува само.