Форумџика на годината

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. n.lauda

n.lauda Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2023
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    518
    Немој, не е таму вистинската помош...ќе има последици.

На GirlLove и KiT им се допаѓа ова.
  2. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.025
    denes bev

3. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Оти не можам да заспијам да ти одговорам. Имам некои моменти кога одлично дишам, а некои моменти кога ќе ме стегне во пределот на срцето, почнувам да губам здив и одма ми се приспива, губам енергија. А некогаш имам и јас проблеми со вдишување на воздух. Јас повеќе не губам време по испитување/доктори оти се е испитано, а нема ништо. Така да, ако ти е утеха и на други им се случува истото. :)

На Kaley и Darko90 им се допаѓа ова.
  4. Spicy Senorita

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Искрено, не знам кај го имаш прочитано ама не би ме изненадило. Сепак, секое лекарство има контра индикации.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    3.018
    Јас разбирам дека човек во мака се ќе проба, но зошто бајачка, што мислиш дека бајачката ќе направи?Кој ти ја даде идејата за бајачка, сега која стигне бајачка стана.

6. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    461
    Не мами се по такви работи

7. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    3.018
    А ја прочитав дека од многу читање на глупости по интернет, може да те фати паника, и да мислиш дека имаш деменција.

На Mumoftwo30, GirlLove и Spicy Senorita им се допаѓа ова.
  8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    Добро може паника и во 2ч по полноќ да фати? Вчера се разбудив и почнав да се препотувам, да ми се гади, нозе ми се пресекоа, легнав на кревет и се смири после 5 мин негде, пиев дијазепам, дека ми беше цел ден супер не се напив втора доза на дијазепам. Одма се исплашив како минатиот пат што ми се случи да паднам и изгубам свест, и сега ми е страв и сама да седам и се... пак на почеток се враќам.. во пон сум тек на сесија кај психијатарот.

9. Spicy Senorita

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Можи, зависи што си сонувала (ама не се сеќаваш). Јас вчера одвај заспав, што е чудно за мене.

10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.797
    Допаѓања:
    8.187
    Може, паничен напад си имала, ми се има случено многу пати.

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    Не памтам лош сон да имав, не знам. Почна како топло бранови, и да трперам цела некако, нозе да ми се сечат, и да ми се гади. Едвај се вратив мислам, лежам и си викам не ми е ништо, 5 мин траеше како 5 год.

12. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    Ти се смирувало за брзо? Полошо ми е да ме фати така навечер, посебно од спиење станата.. па што ако бев сама не знам како ќе се справев со двеве деца, поголема паника ќе ме фатеше.

13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    И јас ова го прочитав кај доктор, ама ние имаме реална потреба од лекот, мора да го земаме, не правиме злоупотреба на своја рака, деменција фаќаат и луѓе што не пиеле дијазепам, и нема правила според мене, јас тоа го сфаќам дека морам да го пијам и тоа е тоа, ако треба и цел живот ама само да сум добро.

На Tarantulla и GirlLove им се допаѓа ова.
  14. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Ме утеши иначе да, те прочитав пред да заспијам и пораат бев:)
    Паметно си одлучила, и јас така имав решено но вчера дека ми се случи така повторно почнав да размислувам на тоа пак да одам по болници да проверам тоа што немам испитано.. :sweat:
    ...нооо нема да испитувам, ништо немаа ќе биде добро:muscle::worried:

На GirlLove и Spicy Senorita им се допаѓа ова.
  15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.008
    Мене најчесто ме фаќаат напади за време на спиење. Се будам и почнува: се тресам, срцето екстремно брзо ми чука, дишењето самото ми е екстремно кратко и брзо не можам да го контролирам, па почнува да ме обзема силна омалаксаност, гадење, осеќам "мравки" низ цело тело, за брзо време не можам да ги движам екстремитетите, онака едвај, и не можам да зборувам, само кратки шепоти, веројатно зошто стигам до момент пред онесвестување. И после минута-две од сето ова, во дланките почнувам да ја осеќам најчудната сензација на јако ситно дрмање како струја.

Напочетокот кога не знаев што ми се дешава, мислев дека умирам во тие моменти. Сега кога ќе ми се деси, знам дека тоа е само напад, дека ќе помине. Секогаш најбитно е да го смириш дишењето, тоа е клучно за да не се влоши и побрзо да помине. И да си свесен дека ништо нема да ти биде, едноставно мора да издржиш. И ќе си зборуваш позитивно, "напад е, ќе помине, диши длабоко, издиши длабоко, ајде еве поминува, ќе си се вратам на спиење, ништо не ми е", итн.

На Mumoftwo30 и Kaley им се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.797
    Допаѓања:
    8.187
    Па секогаш различно, некогаш за 15 мин, некогаш ме држело и да не спијам цела вечер од што ме потресол нападот. Во глобала пола саат просек.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Zdravo,

Eve deneska vtor den prv pat vo zivotot pocnav so terapija posle kontrola na psihijatar asentra 50 mg samo pola sabaile edna nedela dur se naviknem posle samo edno apce celo eden mesec i navecer melatonin 5 mg za spienje. mnogu me boli glavata, mi se vrti mi se povrakja mislam deka uste povekje mi se poteski simptomite? kolku vreme vi trebase da se naviknete? i dali ima dobar efekt kaj depresija prva faza i anksioza?

18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    Лелеее, полошо имало и од моето, јас имам изгубено свест од таква ситуација еднаш и сега штом ме фати напад одма мислам ќе паднам, ама вчера легнав на грб и си викав дека ќе помине и не ми е ништо, ладна вода се изнапив и еден дијазепам, па тала се вратив за околи 10 мин скроз, и заспав до сабајлето до 7ч. Само ме фаќа паика така да не изгубам свест, среќа маж ми тука беше, иначе не знам што ќе правев.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.339
    Допаѓања:
    8.789
    Од самите антидепресиви ти е така, ќе ги снема симптомите треба време, некогаш 1 недела некогаш 1 месец па и два, зависи од организамот и колку брзо ќе го прифати лекот.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    3.018
    Треба време организмот да ги прими лековите, Асентрата не е јак депресив и треба малку време додека почне да делува, дај си еден месец веќе кога си почнала, издржи.Кога ќе почне да делува, ќе ја видиш разликата.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.