Мене не ми рекол, ама ако мн други блиски луѓе така ти кажале а сега и психолог, разгледај ја можноста дали е така навистина. Не ме сфаќај погрешно, ама навистина погледни околу себе види....
Ај јас денеска да си ги кажам маките, не ми треба совет туку вентиг, да се истурам некаде. Станав нормално, некаде кај 10 часот, и океј беше се дури не јадев и почна да ми се слошува. Кафе пак не помогна, електролити во форма на таблети пијам (по препорака од аптекар), ништо ни тоа. Не го мерев притисокот, ама изгледа очајно низок беше. Не можев да стојам на нозе, легнав малку. Бадиела, кога почна срцето да ми лупа, се подисплашив, башка и болка. Имав читано некаде, кога имаш очајно низок притисок, срцето пумпа повеќе крв, го зголемува пулсот, за да се одржиш некако. Можеби и затоа ми чукаше така. Дури сега вечерва се освестив малку, си ги подзавршив обврските и дремам сега како идиот пред лап топ. Бај д веј, вчера бев излезена, убаво беше, пиво, муабет итн. Пред тоа вежбав. Ме освежи ладниот воздух. Кај мене е секогаш вака, морам секој убав ден да го платам потоа со лош ден. Ми се оди некаде да се искажам, кај свештено лице, било каде, и онака матичнава многу сериозно ме нема сфатено, а знае за епизодиве. Ете така, кај ни е медалот што ја трпиме тортурава?
Нешто не е ко шо треба и ти го потискаш во себе. Седни и размисли што е она што те мачи. А, може и ти да си разгалена.
Ендокринолог ли ти кажа дека имаш хашимото? И како ти откри, зошто мене ме гледаше на ехо, немам јазли, имам промени, ама не ми кажа за хашимото.
Преку крв се проверува тоа, антителата ако ти се покачени (anti TPO, anti Tg), укажува на хашимото ама и на ехо би требало да има промени и да се види, хашимото е автоимуно заболување, антителата ја напаѓаат самата тироида и води до нејзино уништување но може да се држи под контрола со суплементи и исхрана.
Епа јас имав многу разлика за 3 недели, сега ми е добра, препорака имав од ендокринологот контрола за 3 месеци со испитани анти тпо, анти тг, инсулин, гликемија, фт3, утре на интернист имам термин, па упат, матичните не даваат освен за ТСХ. Можеби од стрес да ми било.
Ова психологот ти го кажа, а? Felt the irony. Инаку, патам од низок притисок последниве година дена, колку што знам не се лечи тоа. Ми се јави, после кошмари секоја вечер кои траеја повеќе од година. Пак ги имам, ама не секоја вечер. Некогаш со запалена сијалица спијам, оти после лош сон се плашам од темнина. Се имам разбудувано цела во пот и конфузија. Кажи и го ова на докторицава твоја, дали би преживеала вака.
А све при срце со ставате од сите, ако не ви одговара психолог или псохијатар, сменете ги! Јас сум 4 месеци со оваа дијагноза, и додека најдам соодветен др сменив 5. Кај тој што ми одговара таму ќе си одам, не за џабе плаќам, па уште и незадоволна да сум. Јас овие 4 месеци ги живеам како 4 години, успони и падови, сите можни симптоми ги поминував, а некои уште ми се присутни, барам лек, барам чаре да ми е подобро, не сакам да тапкам во место, од хипохондрија 100 лекари имам посетено, и приватни и државни, брдо пари изнадавав за да ми биде раат главата, дека сум будала де. Мене тоа ме смирува, а што ќе ми каже психијатарот ако не ми одговата нема да се вратам кај него секако.
Сосема се согласувам. Што симптоми имавте ? Како е успон и пад. Еден ден ок 2 назад? Кај мене е барем така. И ако може да споделите искуство со докторите кои ги поминавте. Секако ако не се ова премногу барања за одговор
Onaka rekov ce gi prasam da vidam so ce recat ,I jas ne se soglasuvam za ovie gluposti izgleda mu trebaat mnogu pari da zarabotat. Ama che treba da se potrudat povejkeee.
Не постои магичен психијатар ни психолог.. Треба да си работиш и сама на себе си. Не можеш одма леле тешко ми е оп отказ ќе дадам, леле тешко ми е на другарки ќе им се жалам.. Сфати 100 пати ти имам кажано, сама мораш да се избориш!! Не ти одговара терапијата? Кажи и на таа што те води. Денес еве јас знам како седам на работа. Ама седам. Се туркам. Нема предавање. Ти сакаш психијатар и психолог да ти се како беби ситери да те тешат да те тапшаат. Ти велеле за мажачка и за деца.. Бре гоелам работа не знаеме во која вукојебина живееме па тоа ќе ме тангира. Свикај еднаш пресечи удри кај најмного го боли тој што те труе и затни му иста. 30 години жена си. Не си дете. Малку ојачај.
Здраво и од мене.Многу непрофесионално од психолог да каже дека си разгален.И да е така, што? Работата на психологот е да помогне за она што сме се обратиле, во ниту еден случај не се согласувам дека е во ред така да каже. Патем да споделам и јас, еден ден супер како да не ми е ништо, следен дупло полошо. Ме интересира дали ви се случува оние кои имате нестабилности ви се има случено да повеќе ви се зголемува таа зашеметеност и чувство на нестабилност при движење на главата нагоре или во некој прваец.Мене анксиозноста ми се манифестира со тоа чувство на зашеметеност, несигурност во движење, и во видот, од блиску не можам да гледам, јака ми е некако светлината...Побарав од матичниот и од специјалист да снимам глава ми рекоа тоа не се симптоми за да одам на магнетна. Во однос на стручно лице моја препорака е ниту психолог ниту психијатар, психотерапевт, а оние кои се веќе со терапија од психијатар задолжително и психотерапија. Поздрав и убав ден.
Mene mi e mnogu podobro otkako pocnav so terapijata, eve veke sum na 2,5 mg uste nedela vreme i prekinuvam,vo megu vreme zimam b vitamini, caj od matocina i passiflora 20kapki navecer. Iskrena da bidam ,,Boli me uvo za sve " ne se stresiram za nisto veke gledam prvo na mene da si pogodam pa na ostanatite, ne velam deka nema da imam usponi i padovi, ama bar si ja znam sostojbata i teram ponatamu. Mi lupa srce kako nenormalno ok ke se smiri fala bogu go osekam raboti, nesonica imam nema veza ovaa nok nema oko da sklopam narednata nok ke spiam kako bebe, taka da na sekoj moj simptom ke gledam pozitivno nesto da izvlecam. Inace pocnav mnogu da se druzam samo megu narod da sum da nemam vreme za gluposti da mislam, koga ke osetam nemir odma gi teram deckite nadvor da setame. Mora samite da se hrabrime i kolku tolku situacijata da si ja olesnime inace djabe i terapii i doktori i psiholozi
За анкс. каде се оди на психијатар тоа психијатар препишува лекови дијагноза или мора прво кај матичен, ич не знам за овие работи, ако, сака некој да ми каже?
Ако сакаш на државно, ти закажува матичниот лекар. Да, психијатар препишува лекови, кај психолог само за разговор