Така е се, ама секој е тука да даде совет и да каже како се чувствува, што на него му помогнало во целата оваа агонија и сл. Јас прифаќам сечие мислење, лично сметам дека анкс кај секого различно се манифестира, и сите различно ја прифаќаме, треба да се соочиме со стравот за да помине според мене и моето искуство. Мене ми беше страв да сум сама дома, ми беше страв децата сама да си ги чувам, постојано некој имаше со мене, бабите, дедовците, маж ми, брат ми, секако најблиските највеќе ми помагаат, ете барем мене, без нив сите немаше сама да го поднесувам ова, ми беше страв и сама да спијам без маж ми, и што све не, ама еве сега решив дека ќе одам против и дрка ова не е посилно од мене, сама седам дома, сама шетам деца, дамс ги чувам, сфатив дека тоа ми е лекот ДЕЦАТА МОИ ми се лекот најголем. Имам денови кога не можам и барам помош, ама гледам да се справам и со нападот, зрмам ладна вода грч, седнивам под клима директно да ме дува, и мижам си викам фрка ќе помине и не ништо, за 10 мин сум добра, ете кај мене е така посебно навечер, ама пробувам да се справам на секој можен начин. Верувам дека овдр никој не мисли лошо на никого, само повеќето се погрешно сфатени.
Јас немам панични напади, можеби повеќе од година. Останатите симптоми се олеснети, до ниво на непрепознатливи, ама за жал има денови кога имам мака со низок притисок. Е сега конкретен совет јас како се справувам. Гледам секој ден да имам прошетка, барем 2 часа, да ме фати сонце убаво. Одење во планина и интеракција со животни/природа ми годи ептен. А најново што открив е дека пливање ептен ме опушта. И физички и психички, ова последново најмногу го препорачувам.
Здраво од мене, деновиве се подобри.Одам на работа заедно секако со мојата анксиозност.Од време на време симптомите на нестабилност во одење, но продолжувам поминуваат, ги прифатив и некако се навикнав. Нов симптом кој што досега не сум го почувствувала е силно чукање на срцето.Два вечера така во спиење се будам и наеднаш баш ми чука пребрзо, поминува но ме загрижува.Некој искуство и совет ?
Ме интересира некој да ми каже, дали од тоа што се плашиме такви симптоми би имале? Пример јас не се плашам дека можам срцев удар да добијам, не се плашам од смрт и немам некои симптоми како болка во срцето, гушење, тахикардија, туку се плашам од болести, од вируси, грипови, по цел ден мијам раце, се бањам два пати во денот, бришам мијам се во мојот дом зошто мислам дека од надвор ги носам вирусите и бактериите и мене симптомите ми се гадење, болки во стомакот, некогаш запек имам некогогаш како дијареа, гасови..штом осетам некој ваков симптом не знаете колку паничам, е тогаш ми чука брзо срцето, ми се тресат нозете рацете, жештина некоја ми доаѓа, ми се гади премногу и си мислам готово вирус фатив, сега во болница ќе завршам ќе ме бушат со инфузии таму. Имам гастритис од мала кој го добив од стрес, пијам лекови за желудник и многу здраво се хранам и пак и пак ми е вака. Докториве ми викаат не ти е од гастритисот, регулијар си го стресот, така па кога ќе ми кажат косата ми се крева. И тоа ми е прашањето, дали вие што имате срцебиење, гушење, бодежи во срцето, трнење на лева рака се плашите од удари, од болести на срцето и затоа такви симптоми имате или?
А, имам и окп и одев на психолог за тоа ама престанав, не знам дали веќе на психијатар да се обратам, се праам силна дека можам ама тие лековите баш овие симптоми ги даваат додека се навикнам и страв ми е од нус појавите.
Слично, скоро исто. И јас и за децата се пмашев, ако одат негде ќе се болни, не одиме, и само дома дремевме, хаос беше на почеток. Е сега јас се плашам дека имам болест и дека одма умирам готово, одма закажувам лекар ако треба и приватно. Ама со терапијава сум по смирена, не се споредува тоа што бев на почеток.
Значи добиваш симптом и реагираш паничиш, одма црни мисли катастрофирачки, исто и јас ама ете јас не мислам дека ќе умрам, туку дека ќе се разболам од грип или вирус и трчам крвна слика правам, дека нели на крвната слика се гледа дали имаш некоја инфдкција, па еден период ме удри нешто у глава дека имам камен у жолчка абе на три различни доктори бев за ехо, не им верував дека не е жолчката. Мене ете дигестивниот систем ми е погоден од ова..кај кој психијатар одиш може да ми кажеш?
И јас имам окп, тие се симптомите кои спаѓаат во анксиозност и предизвикуваат слични симптоми, срцебиење, препотување, болки во глава, вртоглавици, зуење во уши, панични напади, замор, исцрпеност и најглавното - опсесии поврзани со причината за страв, тоа се истите сензации кои се јавуваат како кога си во смртна опасност, а не си. сензациите се последица на стравот и не се реални. Но бидејќи така ги доживуваме не фаќаат во замка и се вртат во круг. Ако ти е страв од антидепресиви има и алтернативни начини на природна база за да се надомести недостигот на серотонин. А дали си задоволна од психолог, зошто прекина?
Прекинав зошто не напредував повеќе со психологот, како да не беше за мене не се поклопивме. Следно ќе посетам психијатар.
Od moe minato iskustvo so anksioznost, depresija i panicni napadi posle tezok period , smrt na tatko mi, tezok period na rabota..edinstveno mi pomogna Gestalt Terapija bez nikakvi lekovi i andidepepresivi , nitu bedoksin ne mi imase dadeno ...se e preku razgovor preku razni metodi i vezbi se doaga do osloboduvanje na minati blokirani emocii.Se preporodiv posle nekolku meseci
И јас по 3 различни еха правев на различни др. Апетит 0 имав, со сила јадев, никаков апетит! Исто мн желудникот ми е погоден, цревата, имам некогаш пролив некогаш запек, зависи. Сега можам да кажам дека сум подобра од терапијата, одам кај Александар Марцикиќ во Евромедика, може и преку матичен ама се чека, а вака е 2000 ден. сесија, ама чобекот е одличен, јас сум на зепира од 7мг и дијазепам од 2мг, 4 месеци.
Toa bese pred otprilika 5 godini. Devojkata se vika Ana..neznam dali seuste raboti na individualni terapii, no ima mnogu Gestalt terapevti . Izguglajte i mozete da si zakazete konsultacija i termin.Jas posle sesiite voopsto ne custvuvav nitu ednas panicni napadi, strav i anksioznost. Zivotot mi se podobri, tancuvav , odev na casovi po crtanje, zapoznav mnogu dobri luge, smeniv rabota vo prekrasna sredina so prekrasni luge i 5 godini nemozev pred toa da zabremenam..posle 3 meseci zabremeniv i imam prekrasna kerka .
Мораш и за нив да се консултираш со доктор, има 5htp и isinotol. Ги има по аптеките, не треба рецепт, но мора да се поразговара со д-р или фармацевт дали, кога и како се пијат и дали се мешаат со некоја друга терапија. Ова за окп, за друг вид анксиозност можеби не делуваат.
Вчера правев муабет со братучед ми, рече дека некој другар скроз забегал. Сега имам толку страв во мене што мислам и јас сум таква. Не можам да се смирам.