Sekoj si ima svoi pricini i faktori i karakter koi im vlijaat na nivnata sostojba. Ako se sakas sebesi ke pobaras pomos od strucno lice..predloziv pogore Gestalt terapija.. Prijatelot na bratuced ti ne e tvojot zivot i tvojata prikazna. Tvojata prikazna mozes da ja promenis so silna verba vo sebe i baranje podrska koga najmnogu ti treba.
https://senseofself.mk/rabotilnici-...YCqYmG5CB04hfOqdPj86-0lGtrhBiwBzJOrhDcmZzw2Y8 Eve eden link za besplaten vebinar koj ke vi pomogne vo sostojbata
И во која смисла забегал? Јас познавам екстроверти кои станаа екстремно анксиозни и со многу чудни ставови за животот. Како карактерот да им се сменил 360 степени, и ако не си ги видел со години ќе се стаписаш. Ама тоа не е забегување, туку нова состојба која не знаат да ја стават под контрола.
Почнал да си измислува муабети дека пример бил на одмор негде а не бил, дома седел. Такви ствари. @Boy11 иста сум и со напади и се со ред, но излегов до продавница. Се осеќам како да ќе побудалам секоја секунда.
Дечки, вака скроз реално гледам на работите, не се потресувам за ситни работи, се и сешто имам преживеано во животот и стоечки сум го поднела. Ама, веќе некој период, па може да речам особено откако сум на ова работно место (година дена), имам зачестени болки во долниот дел на стомакот, и тука одма почнува да ми се оди по голема нужда, најчесто имам дијареа, па придружно понекогаш ми се јавуваат и тахикардии, па ќе почнам да се препотувам, особено па летен период. Да напоменам, ова исто често ми се случуваше кога одев во основно, во средно и на факс поприлично ми се смири, и последниов период пак почна често да ми се случува. И така, од нигде никаде, наеднаш стомак ќе ме стегне и имам дијареа, некогаш дури и повеќе пати на ден, дури и да не сум на работа. И еве, анализирам од што може да ми биде и како да си помогнам во врска со тоа. Работата не си ја сакам, точно ама може и наредната да не ја сакам, па не може секој ден тоа да ми се случува и да давам откази од секое работно место така. Знам дека има влијание и исхраната, но мислам дека ова ми е предизвикано од некој стрес фактор, и не знам како да го средам...
И јас сум денес со мала главоболка, вртоглавица и низок притосок, вода, кока кола, солено, џабе... сега ќе си одам од работа па малку ќе одморам дома, се надевам ќе ми е подобро, мн големи промени ма време се ова.
Здраво друштво, Дали некој од вас пробал да ја победи анксиозноста бев медикаменти. Дали имате денови кои ви се ок па да ве тресне вознемиреност? Како да ви осцилира. Како се справувате со несакните ефекти од лековите? Ви беше ли подобро п.с дали имате некој искуство да сподели со Проф. Боневски? Би ви била благодарна за споделување на искуства
Здраво, минатата недела имав голем стрес, и многу нервози и еве вчера и денес, се осеќам многу омалаксано , како да ми се гади,брги се заморувам како да немам сила да завршам некоја работа, некои топли бранови ме обливат и како да имам некој притисок во очите, не знам дали се ова симптоми на анкс. Или некоја болест е?
Ова не се симптоми на анксиозност. Можно е после подолг стрес телото да биде физички изнемоштено. Можеби е тоа. Но симптомите ти се слични и на вирус. Ако ти трае неколку дена, појди на лекар.
Јас сум без терапија и имам токму такви денови.Симптомите се тука секој ден, тие нема да исчезнат додека не го прифатиме и да се научиме да живееме со нив.Пројавата на симптом значи дека треба да се промени нешто во нашето функционирање.Јас во денот пишувам( дневник ) , правам вежби, практикувам дишење, медитација колку што успевам и пешачам по еден час.Понекогаш ми е толку тешко од оваа нестабилност во глава ама излегувам и пешачам.Деновове чувствувам промена во пулсот, не ми е брз туку така длабоко некое чукање, знае и од сон да ме разбуди краткотрајна тахикардија.Но,еве продолжувам, некогаш супер дури сама викам ооо па денес ми ја нема пријателкава анксиозност, а некои денови се чудам како ќе најдам сила да станам.... Кога станува збор за помош од стручно лице, јас советувам психотерапевт.Ова е мое мислење.
Како се справувате со голема желба за спиење? Вчера дека нагло залади, како да ме покоси ментално. Значи одвај станав изутрината, во текот на денот некоја таква слабост мислев во кома ќе паднам. Денес истото, како заробена во сон, одвај излегов. Фала богу, не беа кошмари. Нешто појако од кафе да те држи на нозе?
Не си пиела до сеа? Е ако прв пат пиеш или после подолго време, да, одма инстантно те успива да се чудиш дури ама кошмари да сум имала од него, не. А после тоа ако пак пиеш повремено го нема тој ефект на успивање, бар кај мене, онака само ќе те опушти малце, ќе те смири ако си напната или имаш тахикардија. Што се 2мг, ништо, не е јака дозата воопшто, ама не е решението да се пие редовно, по потреба ако е само, не е страшно. Другпат пробај со б6 витамин, ако не пиеш, малце од малце смирува.