Баш, така и ја се осеќам. Секогаш сум била тука и сум разбирала, нели не знаеш ама можеш да сочувстуваш. Не разбирам како можеш да отканташ човек кој ти дава шанса за ете”тоа пријатечство кое ќе биде она, да е тука за тебе, да си зборите да си досадувате и пак да си тераш по свое и да си безобразен.. Делуваш како човек кој поминал низ нешта и е претпазлив, мада не знам јас како делувам вањда нормално, изгорена многупати со извлечени лекции тон. Ама гледам да сум непропустлива гласна и што повеќе точка да ставам. Да не правам повеќе компромиси, и да не се држам за нешто што треба да се пушти. Те сфаќам… ве сфаќам сите од тука.
Мислам дека и колку и да сакаме не можеме да откажеме контакт со некои луѓе, пример јако ќе откажеш контакт со колешка, шеф ? Себични, токсични. Треба да најдеме начин како да се справиме со некои личности. Често, заприметувам ако некои луѓе не реагираш како ТИЕ ШТО САКААТ, се лутат. На крај, краишта, јас сум јас ова е моето однесување кое зависи од тоа како ти се однесуваш со мене.
Па така си е, затоа дололку не те исполнува работата нова барај си, мене 5 год ме уништо ама сега си најдов раб што ја сакам и ми одг.
Точно, не можеш да баталиш некои луѓе. Ама ги учиш какви се, и се учиш себе си дека тоа и тоа можеш да очекуваш и тоа е се, не и нешто повеќе..
Блазе си ти, јас имам проблем изгледа сама со себе во тој поглед, не знам која работа би ме исполнувала, цело време како да лутам, а тос дополнително ми ствара притисок и ми ја зголемува анксиозноста.
Мене година и три месеци ме уништија, цела година ми требаше да се вратам назад. Уште не сум кажала се за нив, само онака од околу. Сепак, има карма.
Мене 5 години, ама најголемиит тригер не ми е раб јас се сама си правам, во мојата психа и глава со замислувам ствари и глупости и нешто што не е убаво, само лошо и негативно, секој ден се борам со оваа глупава дијагноза, не ја посакувам на никого, гадна јеб*на работа!
Мислиш има некој да не се мачи со сопствените мисли? Сите, само што ние овде отворени сме и си кажуваме се.
Искрено не знам како размислуваат сите, јас сум прва во фамилија што има ваков проблем, а реално добро сите ме разбираат, не можам да се пожалам, а и на работа исто. А јас повторно размислувам за болести, за глупости... еве и сама сум сега цел ден со децава, гледам на нив да се посветам мах. чистам прередувам ствари само да не мислам на глупости.
Абе океј, имам сфатено дека се мачиш со хипохондрија. И сигурно не е лесно, а јас имав такви моменти, повеќе не за среќа. Ама има денови/моменти кога едноставно ми се поматува мозокот. Не се секогаш негативни мисли, туку некоја зашеметеност, не знам ни како да објаснам. Ама со сигурност тврдам, кај повеќето е вака.
Izvinete na fondot, nemam kirilica. Dali ima nekoj sto ima iskustvo so ostavanje na heleksot? Momentalno go pijam 4 pati na den od 0.5mg. Sekoja pomisla da go ostavam me pravi anksiozen. Preporacuvam na sekoj so general anxiety dissorder nikogas da ne probuva heleks.
Јас немав проблем со откажување на хелексот. Дури последно време и одбивен ми е. Го имам препијано... Не читај многу за зависности на интернет и ќе ти биде полесно. Секако немој сам да го откажуваш, туку постепено, по препорака на доктор. Верувам дека ќе успееш!
Јас сум иста како тебе.Додека бев во МК секоја недела се дијагностицирав сама со некоја тешка болест и трчав да правам лрвна слика и одма на доктор.Дали најде начин како да се справиш со health anxiety дали некој витамини или некоја активност ти има помогнато? Јас од кога се породив со малото имав тромбоза едвај спасив жива глава и после неколку месеци станав ваква,веќе скору 4 години се измачувам и незнам како да се справам,пробав и разговор со психолог не ми помогна баш многу
Луѓе, јас со години пијав Лорислан пола од 2,5 мг. Сега се дефицитарни нели. Док ми рече намалувај ги Лорислан преку еден ден по 1/4 се дур снемаш. И некогаш јас пиев по пола и сега снемав. Замена ДИЈАЗЕПАМ од 2мг. И кажвам не ми делува. Ај од 5мг ми вели. Гледам јас воопшто да не пијам, и ако не можам да спијам ќе се напијам од 5. Значи нареден ден, јас сум напната и дрогирано се осеќам. Имам кризи катастрофални. АД пијам 50мг обична таблета Занфекса. Нив почнав да ги шарам кога во 10 сабалје, кога во 12 одручек, зависно кога ќе станам оти втора смена идам и спијам сабалје до покасно. Дали е можно од АД да ми е толку лошо шо ги пијам секој ден различно.
Sedativi gledajte koj kolku moze da izbegnuva, ovde vo stranstvo nesakat ni da cujat za anks da gi prepisuvat, a vo Mk gledam kako bonbonki se prepisuvat. Posebno za spienje ne se naviknuvajte cesto na niv, stvarat teska zavisnost. Podobro nesto bilno nego teska hemija, a i panicni koga ke ve fatat ne odma sedativ da se napiete pocekajte nekoe vreme ke pomine, poveke b vitamini passiflora.
Zdravo eve me i denes so losa epizoda Glavata mi e nekako. Teska nekoj pritisok vo ocite vrtoglavica matno gledanje steganje gradite Ko da me bode nesto i plus gusenje kolku se trudam da ne mislam gabe e custvoto e pak prisutno
Prvo so razgovor i bilni preparati (normalno ako ne se prisutni suicidni misli) potoa ako nema nekoe podobruvanje se odreduva terapija pri koja sekoj mesec ti se javuva psihijatarot da vidi kako si i dali ti e pogodena terapijata, posle 6 meseci ako vidi deka si stabilna i deka si spremna da prodolzis ponatamu postepeno ukinuvanje, za vreme dodeka se pije terapijata se pijat b vitamini. Tuka se mnogo protiv sedativi, i dolgo koristenje na terapija zatoa so sekoja terapija si ima i nus pojavi. Jas vo februari bev katastrofa dve nedeli leb vo usta nemozev da stavam, so denovi nemozev da zaspijam. Terapijata mi bese escitalopram i mirtazapin za spienje, posle dva meseca koristenje na Mirtazapinot pocna da mi go namaluva postepeno, i op pocnav sama da si spijam iako stravot bese prisuten vo mene deka nema da mozam da spijam, daleko deka sonot mi e kako porano, se budam, cat pat nesonici,ponekogas imam osekaj deka nemam spieno deka samo kako vo poluson da sum bila, ali e znatno podobro od pocetokot. Posle sest meseci mi go namali i escitalopramot i ja zavrsivme terapijata, veke cel mesec nemam nisto zemeno. Ne vikam deka sekoj den ke mi e super ke imam i usponi i padovi kako so mi rece toj, ali do mene zavisi dali ke sakam da tonam ili isplivam na povrsinata, se e do nas veruvaj.
А зашто Занфекса ти ги дала? Се мислам дека тебе ти има утнато тераија. Истата таа во Охрид на мој близок како му утна терапија не можеше да функционира. Се фрли од неа, отиде на друго мислење и одма друга терапија друг пристап, сега е друг човек. И него му ги даде оние на А што и тебе ти ги даде ќе полудеше човеков.