Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    12.027
    Те разбирам, исти мисли сум имала зошто понекогаш ме вознемирува гужва.
    Пренасочи си ги мислите, испиј си терапија, нашминкај се, дотерај се, верувам дека убаво ќе си поминеш.
    Во ташна носи си вода и нешто благо.

На Mumoftwo30, NoirSerpentine, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.957
    Допаѓања:
    15.952
    Да, да пијам.
    Ама па откажав од психотерапевт оти ми рече сум била разгалена.
    И така, си тонам.

3. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Мислам дека не ти е погодена, или не ти делува, освен ако не ја земаш помалку од месец, два.
    Лекар мораш да промениш т.е да бараш додека не ти се погоди соодветен.

На NoirSerpentine и GirlLove им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.957
    Допаѓања:
    15.952
    Целооо време со години ја користам ама ми ја намали сега.
    Страв ми е и психијатар да применам и психотерапевт.

5. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Не би требало да имаш толку изразени симптоми, може не требало да се намалува, најдобро да појдеш на преглед пак.

На NoirSerpentine и GirlLove им се допаѓа ова.
  6. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    @GirlLove
    Не е дека сакам да ширам негатива, само да споделам лично искуство.
    Пред некоја година така ме напнаа да одам на забави во ноќни клубови. Роденденот го славев во ноќен клуб, џоа некое изненадување беше, а за мене пропаст. Не дека само се плашев, туку навистина не можев да бидам во затворен простор, меѓу многу луѓе. Се гушев и често излегував надвор, плачев... Вечерта помина ужасно, не сум имала полош роденден. И тоа се случи ради што бев форсирана.
    Значи поентата ми е, ако навистина сакаш да одиш, ќе ти дадеме совети и ќе ти помогнеме убаво да си поминеш на било каков начин можеме. Но, ако се двоумиш, ако немаш желба, тогаш најдобронамерно немој да одиш.

На Mumoftwo30, GirlLove, Spicy Senorita и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Се согласувам со тебе, но ја прочитав пред некое време членката исто се плашеше и на планина да оди. Си го намалува квалитетот на живот, а зема терапија, ако терапијата е соодветна ваквите симптоми треба да бидат минимални.

На Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.957
    Допаѓања:
    15.952
    Ај ве молам кој може ЛП. Не сакам да замарам никој тука.

На poi и fbaby им се допаѓа ова.
  9. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    12.027
    Пиши слободно.

10. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.391
    Пиши и тука. Не замараш. Затоа е темата :)

На poi и Darko90 им се допаѓа ова.
  11. Bobiiiii

Bobiiiii Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2022
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    9
    Здраво после едногодишна борба со анксиозноста без АД решив да одам на психијатар за прв пат иако сакав да пробам без АД да се справам очигледно не можам.Тахикардии,главоболки,несоница ужас ако може некој искуство да сподели да знам што да очекувам позз.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Olivija oli

Olivija oli Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    29
    Месец пола од 50,од понед. Цело апче

13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.297
    Допаѓања:
    8.649
    Тоа ќе одреди психијатарот според степенот на анкс. Ако е нешто почетно, обично даваат елицеа, која се пие постепено, а не одеднаш цело апче од 5 или 10 мг. а има и од повеќе мг. Сето тоа ќе одлучи самиот др. Обично со АД даваат седатив скоро секогаш, по потреба го пијам јас седативот.
    Иначе, додека да почне да дечува АД потребно е цел месец, во тој месец може да осеќаш и зголемени симптоми на анкс. Ама доколку добро ти делува АД, после некој месец пиење ќе ти биде мн подобро. Најважно е да работиш на себе, да не се затвараш дома, спорт обавезно, теретана, фудбал, било што. Отстрани негативни луѓе од животот, не се замарај кој што рекол, терај си го својпт пат, и доколку сметаш дека треба нешто да промениш (како работа, нова љубов или сл) тогаш тоа и направи го
    АД помага, ама не е магично стапче, се е до нас самите.
    Јас почнав мн да готвам, и да правам домашни украси, кои си ги зачувувам во домот им наоѓам соодветно место, нови рецепти скоро секој ден, чистење низ дома мн ме релаксира исто, секогаш гледам да сум со занимација, пијам мн чај (маточина, нане, камилица, релакс чај со Б6), ладна вода мн ми помага исто така, читам мн книги, со децата нон стоп си наоѓаме активности, итн.
    Има денови кога сум крш и ме фаќаат страшни паники, ама поминува, 7 месеци сум со АД елицеа 10мг и седатив дијазепам 2мг.

На NoirSerpentine, poi, Sonchulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Како се справувате со ,,вртоглавиците,, она чувство дека пропаѓаш, некое непријатно чувство, движење со несигурност ? Пред циклус сум и многу јак интензитет ми зема овој симптом ...

15. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Јас пред циклус немам некои посебни промени, ама затоа првите два дена сум за никаде. Од болки, до расположение и константно чувство на умор, ужас е. Кратко ми трае циклусот, ама затоа ме здрмува секој месец. Чаре досега не сум нашла...

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bobiiiii

Bobiiiii Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2022
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    9
    Благодарам на одговорот многу ми значи а дали накачи на килограми пошто читам се накачувале

17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.297
    Допаѓања:
    8.649
    Да, накачив околу 5кг, итоа последниве 2 месеци, бидејќи имам скоро секогаш релативно добра тежина според висината, тие 5 кг значително се познаваат на мене, ама со вежбање и здрава храна, и тоа се средува.

Не знам како си ти со симптоми, ама јас скоро сите ги поминав летоска, и тоа што немав апетит, ми се гадеше и повраќаше од храна, по еднаш во ден јадев, ослабев многу, итн... сега ова што си имам нормален апетит, и што си јадам се, ми е до некаде и супер, со оглед на тоа што го поминав со гадење од храна, и буквално 0 апетит, со сила сум јадела ако ми верушваш, само за да не опаднам повеќе. Кога мн почнав да слабеам си направив филм дека сум болна од рак, и посетив триста доктори, милион прегледи, итн....

И јас пробав без АД, ама не можев да издржам очигледно, и самиот психолог ме испрати на психијатар за да ми препише терапија, ужасен период ми беше.

Се надевам во скоро и кај тебе ќе се среди ситуацијата, ама не очекувај магично стапче, работи на себе!
    Секое добро!

Истото ми се случува некои денови, а пред цилус посебно зголемени симптоми, вртоглавица и главоболка, пијам седатив заедно со апче за болка (кафетин, аналгин, бруфен, кетонал...) пијам обавезно шоља чај, шумеча таблета со витамин, мн вода и енергетско смути што си го викам јас (лимон, ѓумбир, портокал, јаболко...) така терам по цел ден, и ми се подобрува.

Последна измена од модератор: 18 декември 2023
    На espana и Bobiiiii им се допаѓа ова.
  18. Bobiiiii

Bobiiiii Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2022
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    9
    И јас ги поминав баш истите симптоми за никаде бев и за некое чудо успеав да се подигнам без АД но срцето неможам да го смирам над 100 ми оди постојано мерам пулс валјда хипохондрија ке да имам три пати бев на кардиолог се е во ред на психичка база е ми вика при најмал напор се заморувам можам да кажам од сите симптоми што ги имав само тоа ми остана се друго е во ред работата ми е ок апетит ок функционирам ок излегувам пешачам али ова со срцево ме излудува еве вчера бевме на прослава од на работа две орца свртив и се уморив одма па се надевам дека ке успеам да го решам и тоа со АД.Поздрав голем и ти благодарам на објаснувањето стварно ми значи.

На Skorpija12 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.957
    Допаѓања:
    15.952
    Имам огромно чувство на вина. Ако не ми оди муабет со некој јас одма си набивам вина.

20. AnksPill

AnksPill Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    89
    На Ilce89 му/ѝ се допаѓа ова.