Ako imas se provereno i site rezultati se okej, dobredojde vo klubot na anksioznite site simptomi so gi imas napisano gi imav i jas, site mozni bolesti sto postojat si gi imam dadeno od srcev udar do mozocen, rak, tumori, poslednata diagnoza so si ja prepisav e sizofrenijata so da ti kazuvam citanje na internet simptomi pa si gi trazam kaj mene pa si iscekuvam glasovi da pocnam da slusam ma za smea sum. Poveke setanje vo priroda, fokus na ubavi raboti, vitamini ako od ova nisto ne pomogne i nemozes da si olesnis poseti si psihijatar, i ne e sramno i terapija da se zima nekoj odreden period, psihata se leci kako i sekoj drug organ.
На секоја втора страна има пишувано за ашвагандата, особено во последно време. Пребарај под тој збор и ќе ти даде резултати. Воглавно, треба да се консумира подолго време за да се забележат резултати.
Охооо од дете пиев по 2 заради бруксизам. Витамин е и не може да наштети. Тие од 20мг се слаби. Зимај од аптека на лента на синерџи таму е 50мг. Подобра опција ако си веќе под стрес ти е било кој седатив. Кај мене најслабиот хелекс се покажа супер.
Како сте денес? Јас сум во ПМС, се само ми иде да плачам од нигде никаде. Се смеам а душата ми плаче. Одам на др мислење, кај друг доктор, чекам термин. Со сила излегувам, се осеќам збунето, не знам како да се однесувам во ресторан, нит со друштво, некако пресериозна сум. Едноставно, само дома ми се седи и не сакам да излезам воопшто. Бев излезена денес со една другарка и ќерка, плус уште 2 наши другарки и и реков на малата :многу убава блуза имаш, ти ја немам видено. Со здравје да си ја носиш " Мајка и, "другарка ми", ми рече пред сите" Ти од којзнај кога ја немаш видено неа(ќерка и) , па и велиш со здравје да си ја носиш ", И ми се изнасмеа в лице, и додаде онака како да ме сожалува, демек збунета сум била, демек како приглупа.
Ти праќам гушки. Ако ти е за утеха, и јас имам поминувано низ такви периоди кај што не знам како да се однесувам и сакам само дома да седам, ама ќе помине.
Devojki kako ste dva Dena mie mnogu loso mi pulsira nesto Kaj srceto kako nesto na Ednas ke mi zamrda I vednas ke prikni po nekoe vreme pak I jas so misli Deka mie srceto pred malce se vrativ od brza pomos mi stavija inekcija dijazepam se cuvstvuvam kako da lebdam mi se vrti mi trnat racete Dali nekoj se soocil so vakvi simtomi
Една многу моќна комбинација за мене е практикување мајндфулнес и IFS (Internal Family systems) - психотерапевтска метода. Кога ќе дојдат емоции како стравови, анксиозност и грижи, Мајндфулнес ми помага сите емоции и мисли да ги прифатам и да ги набљудувам од страна. Во моментот кога ги прифаќам и се дистанцирам од мислите и емоциите, тие ја губат силата и повеќе од често се фаќам како си се смеам на своите мисли, затоа што 90% од мислите што ми се вртат во глава се глупости, не се вистина или се вистина само до некој степен. Добра книга за мајндфулнес: Full catastrophe living - John Kabat Zinn IFS препознава дека нашата психа е составена од различни делови, понекогаш наречени субличности. Секој дел има своја перспектива, чувства, спомени, цели и мотивации. Сите можеме да препознаеме делови како Внатрешниот самокритичар, угодникот на луѓето, лутиот дел, делот што мисли дека не сме доволно добри, итн. Секој од овие делови го прави најдоброто за нас. Од друга странa во нас постои "Чисто јас" кое може да ги види работите со јаснотија, сочуство, љубов, куриозитет, креативност, храброст. Идејата е да пристапиме до ова “Чисто ЈАС“ и да се поврземе со деловите и дознаеме повеќе за нив и за нивната мотивација да функционираат на одреден начин(најчесто деструктивен). Преку користење на IFS јас се изненадив колку овие делови навистина постојат во мене и дека имаат свои уверувања и условувањаа кои настанале во минатото и преку нив сакаат да ме заштитат. Преку овој метод можеме да пристапиме до тие делови и да ги “излечиме“ од товарот кој го носат. Пример јас имам дел “перфекционист“. Овој дел ме штити од тоа да не направам грешка и да се чуствувам лошо, безвредно и недоволно добар. Во суштина овој дел ме штити од болката што друг дел од мене ја носи со себе - делот што верува “Не сум доволно добар“. Во минатото често бев критикуван и обезвреднуван ако направам грешка, па така се развил делот “Не сум доволно добар“, а истовремено се развил и Перфекционистот за да ме заштити од грешки, критики и чуството на безвредност. Преку IFS пробувам да ги ослободам овие делови од нездравите верувања и да ги заменам со нови. Овие две книги се многу добри ако сакаш да дознаеш повеќе за IFS - No Bad Parts: Healing Trauma and Restoring Wholeness with the Internal Family Systems Model - Richard Schwartz Self-Therapy: A Step-By-Step Guide to Creating Wholeness and Healing Your Inner Child Using IFS, A New, Cutting-Edge Psychotherapy - Jay Earley Со мајндфулнес можам лесно да го препознаам перфекционистот кога ќе се појави, а со IFS можам да ги разберам мотивите и верувањата на овој дел и да се ослободам од нив.
Да да сам. Поинтензивно последниве 3-4 месеци се посветив на IFS. Барав терапевт во МКД, тешко, но може да се најде по интернационалниве групи.. Ти практикуваш IFS?
Не, но, ми е познат концептот. Се сеќавам дека намерата на авторите беше да биде пристапна до сите и да не мора да одиш , индиректно, преку институција. Со други зборови е наменета за самопрактикување. Но, колку можеш „објективно“ да применуваш, без некаков „протокол“ и да знеш дека одиш во вистинската насока, тоа ми беше проблематично. Знам дека се засноваше на Јунгова терапија,shadow work, соочување со внатрешните „членови“/гласови/претстави. И, имаш успех со неа?
Од моето искуство можам да кажам дека имам одреден успех со одредени делови кои сега се “порелаксирани“, особено Внатрешниот критичар, Перфекционистот, Хелперот, Постигнувачот.. Но приметувам дека имам одредени делови како “Не сум доволно добар“, малку потешко е со нив, претпоставувам за нив ќе ми треба многу време зошто се многу оптоварени со годините. Можеби и ми треба терапевт. Но знаеш кога практикувам IFS се фасцинирам какви се приказни слушам од овие делови и често нешто што ќе го добијам како одговор ми е доволно за да ги променам негативните обрасци на однесување. Не знам дали и колку IFS ефикасен кога го правиш сам, ама мене ми донесе многу свесност и запознавање на мојата психа без да одам на психолог. Има предизвици кога си правиш само терапија, веројатно најдобро е да комбинираш и со терапвет или партнер.. Сепак работата е во наши раце
Супер. Мило ми е што функционира за тебе. Не гледам зошто не би продолжил. Сепак станува збор за процес. Ти препорачувам да продолжиш со гешталт, а не премногу структуирана KБ терапија. Со среќа другар. Фала за споделувањето.
Не паничете со вакви работи. Преку ден е лето, навечер е зима (некогаш и во 5 мин ќе се смени ова), нормално е вака да се чувствувате (за жал). Обратете внимание на исхрана и по нешто додатоци во исхрана (витамини) и тоа е тоа што можете вие да го направите околу ова. За жал климата не можеме да ја промениме.