@NoirSerpentine најпрвин фала за поддршката. Многу ми значи. Порано а и до денот пред да го дознаам ова , секогаш си купував разни работи и ме исполнуваа само за кратко време. Често имам немир и тага. Јас треба сеуште да земам АД ама морав присилно да ги прекинам поради оваа состојба, бидејќи и Елицеата се хормони и уште повеќе ми направиле штета. Само се молам на Бога се да помини во најдобар ред, да бидам здрава и жива оти ова не е веќе моја измислена болест , реалност е. Голема анкзиозност и вистински здравствен проблем, во период кога планирав големи работи. Ова ме сруши до земја. Се молам дека се добро ќе помини.
Од Елицеа сето ова може да се случи? И ова се хормонски апчиња? Навистина прв пат слушам дека дури и до миом може да дојде.... @joy1 те молам кажи мислење?
Прв пат слушам дека се хормонски.Го читав составот ама не најдов ништо налик на хормони(колку што се разбирам).Можеби некој поискусен(што студира медицина) ке каже дали е така.
Елицеата се антидепресиви кои предизвикуваат да се лачи хормонот на среќа во мозокот серотонин, допамин и норадреналин за расположение и психомоторна активност. Нема врска со други хормони колку што знам неможе да ти пореметат зашо не содржи друго освен да се лачат хормоните за среќа за намена за лечење на психички состојби...
Да не бидам погрешно разбрана. Докторот насочи дека и тоа може нешто да допринеси за мојот случај, не дека е од тоа направено. Јас додека ја земав Елицеата , тогаш почна да ми се пореметува менструацијата, до тогаш немав такви проблеми. Пишува во нус појави.
Штом ситници ти помагале тогаш продолжи да го правиш тоа колку што можеш да си дозволиш. Можеш да си купиш повеќе ситници и од тоа да направиш некое дело - цртеж (со боици, блокчиња), шалче (со материјали), роман (со тетратки и интересни моливчиња и пенкала).... Така ќе си го насочиш вниманието кон тоа наместо постојано да мислиш на лоши работи затоа што се' ќе помине во најдобар ред Ова е совет за сите што сакаат мислите да си го насочат кон нешто наместо постојано да мислат на лоши работи.
Луѓе, како постапувате со нов доктор? Страв ми е да не не ми погоди терапија.... Кај нов ќе одам. Дали треба одма да му кажам што Дијагноза имам или откако ќе ме прегледа треба да му кажам за историјата, оти мојата е долга 10 години.. Ми е страв да не пропуштам нешто, па да ми утне. Сега сум уште на старата, не ја прекинувам се дур не појдам кај новиот доктор. Хелип!
Zdravo, pred 7 meseci imav panichen napad i toa navecer mislekji dozivuvam srcev udar povikav i bolnicka bidekji bev sam, no potoa nekako se smiriv. Pomina nekoja nedela i pocnav da razmisluvam za toa sto mi se sluci i od togash pa eve do den denes mislam deka gi boleduvam site bolesti redosledno i toa onie najstrasnite edno vreme toa prekina koga se vrabotiv i iimam obavezi, no povtorno mi se vrwti stanav tezok hipohondricar 2-3 pati sum zavrsuval vo dezhurna kade sto mi kazhale deka ne mi e nisto samo sum imal panichen napad. Sega posledno osekjam vo grlo kako nekoja knedla shlajm, se ova pocna koga procitav na net sekogas i citam po interneti raznorazni simptomi i tamu izleguva ona najlosoto deka imam problemi so hranoprovodnik so zheludnik i sekako onaa najlosta bolest. Jadam normalno i imam apetit, no potsvesno razmisluvam deka kje go povratam toa deka nema dobro da se svari hranata deka kje imam kiselini i takanatamu. Na bolnica povtorno mi e strav da odam poradi strav od rezultati i taka natamu. Iskustva nekoj ili nesto slicno vaka
Јас сум за нигде. Ајде на кафе со другарките, ајде. Лошо.... Гужва беше внатре. Не сакам луѓе да видам. Не ни сакам да се дружам. Ко претчувствителна на звук и светлина. Ми завршува, нз и дали тоа влијае на мене..
I jas isto, na momenti super, odnednas krsh, ke pomine li ova veke nekogas!!! Kolku i obvrski da se ima mora nekoja misla da preleta i ajde od pocetok vo krug.
Исто ми е денес, Прочка со луѓе мене ми се превртува стомак... те ми се гади, те ми се врти, те глава ме боли, значи хаос денов и викендов општо. Сеа последно си мислам дека имам рак на дебело црево, тоа ми е во глава сеа.. аман веќе нека оди мислава што побрзо!!!!
Фолусирај се на нешто друго, најди си некое хоби. Кога ќе ти дојдат мисли дека имаш нешто "бркај ги мислите" и продолжи си со секојдневните акривности, игнорирај ја кнедлата во грлото иако е присутна, однесувај се како да не постои. За одреден период ќе ја снема .
Ti blagodaram na odgovorot se obiduvam na povekje nacini ama nekako ne saka ima period vo denot koga onaka se mi e okej ama celo vreme razmisluvam deka imam problem so hranoprovod, so zheludnik iako nemam nikakvi bolki, nekogas koga mnogu mislam pocnuva da mi se gadi i odam do stepen so sila se obiduvam da povratam ama ne, koga jadam, jadam so strav i normalno i zheludnikot togas ne raboti dobro mi se cini deka hranata mi zaglavuva vo grlo deka ne mi se vari i vo ovie mislenja duri me fakjaat i panicni napadi deka sekoe vreme kje padnam kje se onesvestam i taka natamu