Не можам да кажам дека сум имала некои од твоите симптпми(освен главоболката).Ама мислам дека штом тебе не ти помогнале лекарствата не ти треба психијатар,туку ти треба психотерапија.Сто посто сум убедена дека длабоко во себе имаш закопано некој проблем или некоја ситуација од која што произлегуваат сите твои симптоми.А и исто така ке ти помогне и темава и искуствата на сите нас само главата горе и мисли на убави работи,не им дозволувај на негативните мисли да те надвладеат. А зошто мислиш дека не се може без лекови?Јас сиве овие години освен Б6 друго ништо се немам напиено и еве ме жива и здрава тука со вас.Не ти е тебе спасот во апчето,туку во она што го претставува самото апче.Лек за моменталната ситуација.Така? Епа мила моја кумановцанке,не е така.Знам дека сите само повторуваме и повторуваме,ама мораме,лекот е во нас самите.Најубао е да се отвориш на некој твој близок и да ги споделиш твоите мисли и искуства.Некој кој ке ти помогне да се справуваш со ситуациите.Дали си сама кога ги доживуваш нападите?Ако не си,која особа е најчесто со тебе? Со таа особа разговарај.Се може да помине со разговор.Само ние се плашиме немој нашиот соговорник да помисли деке сме луди
А зошто ни се лековите??? Што ке лечиме , немојте тоа не е решение јас само имам пиено б комплекс сега и тоа го мавнав, здрави живи сме ништо не ни е, мораме да се соочиме со нашата психа, зошто да бидеме на некоја хемија кога мораме самите да се избориме со ова и нема неможам -МОЖЕМЕ ! Јас како прво си сфатив дека сум жива и здрава, и со мене мајками окапа зборејки дека морам да се соземам, матичната докторка со еден збор ме освести и јас за сламка се држев така си мислев , дури пробав еднаш и персен да пијам на природна база што е сега утепај ме не ставам тоа во уста, мораме да гледаме позитивно , да се јачиме , да бидеме похрабри верувајте ке помине и ова!
поздрав дечки! Aјде Chrear up! Со нереалниве стравови ништо не правиме! Колку побрзо тоа го сватиме-подобро ке биде! И времево деновиве поубаво неможе да биде. Само за прошетки. Дишете длабоко и не паничете. .. Направете промена излегувајте почесто надвор,дружете се, запишете се на некој курс, на аеробик, пријавете се да одите на пракса. Иако промените знаат да плашат, тие често се и многу добар показател дека животот ви се движи кон подобро. Проблемот е што ние сме пречувствителни. И се при срце си свакаме, и многу ги анализираме работите. поздравв& добра ноќ!
Seriozna јас сум многу напната ,баш ме замисли сега кога ми пиша дека не ми требаат лекарства,секкао ме замисли во позитивна смисла бидејки јас дури си помислив дека мозеби имам некоја болест во главата,зарем мислис дека и без лекови за смируванје ке го победам ова?дури понекогас осекам како да ми се одделени духот и телото..............почнав да размислувам каде да си барам решение
Анксиозноста не е болест,туку состојба на мозокот што најчесто е минлива. Кај мене се манифестира со панични напади,не можам убаво воздух да земам,срцето ми чука ептен брзо,имам замаглување на вид и вртоглавици и се осеќам како да ќе ме стрефи срцев удар. Најчесто такви напади имам во трговски центри,но се обидувам да ги потиснам,што ми е голема грешка. Анксиозноста треба да се прифати и да се отпушти како болест,а не да се чува во себе. Не се секирај и јас го имам тоа чувство како да ми се одделени душата и телото. Апчиња не ти требаат,доволно би ти било Б6,језда и тоа би требало да го баталиш со тек на време. Бори се со сите твои потиснати стравови,посебно со оние од кои најчесто ти го чепкаат анксот. Пиј повеќе вода,почни со вежбање,можеби џогирање,аеробик,фитнес,внесувај повеќе витамини,природен сок од домат одлично би ти делувал,макар една чашка дневно,смали го внесот на кофеин дневно,само не се предавај. Во моментите на паника убаво би било во себе да имаш нешто благо,шеќерот го смирува нервниот систем,диши длабоко,и ако си во затворено место излези на воздух. Со среќа!
Едно ќе ви кажам научете да го контолирате вие умот, а не тој вас.. Товели убави ви пиша.. за се треба трпение, труд, пред се желба..
Dali nekoj os vas imal i bolki vo grbot ne znam dali mi e od anksot ili e nesto drugo. gi imam bolkite nasabajle pri budenje a preku den gi snemuva. Ve molam za sovet
kumanovcanka jas gi imam sekoj den ama bas sekoj den bolkite vo grbot.i jas se prasuvam od sto mi se.taka da ne si samo ti so bolki.bidi pozdravena i site drugi.
јас ви се дивам што успевате така да се контролирате,мене цим ме стегнат нервите јас одма посегам по диазепам или деметрин за да ме смират ,а понекогаш не ме смируваат ниту тие,има денови кога по цел ден сум така како изгубена ,деконцентрирана изгубена во простор и време,рассеана,напната...незнам дали сте читале за децентрализација и дереализација баш така се чуствувам............а вие сте побарале ли лекарска помош или?јас се прашувам каде да одам да ја снимам главата бидејки ми е смачено веке
Здраво на сите Товвилие постот како јас да сум го пишувала , како и симптомите ... За новите членови добредојдовте ... некако како освежување сте ...и пишувајте секогаш кога ќе можете ... инаку се извинувам што отсуствував неколку дена но пак е оправдано ... Кај мене е стандарт но да не ве гњавам само сакав да ве поздравам сите од прва до последна , и се читаме пак ...
Zdravo na site...Citav povejke statii i ovde i na drugi forumi,vejke cetvrta godina se boram so ovaa bolest taka na recena ANKSIZNOST,sakam da go spodelam moeto mislenje so vas..Eve vejke podolgo vreme gledam da go kontroliram mojot um,mojata psiha so ovaj problem,no nekako tesko mi odi,eve nekolku primeri so koj moram jas da se boram...:mi se slucuva povejke pati raspolozenieto da mi se meni vo edna sekunda(se se okej nasmen,raspolozen i odma kako so noz da me presekva nekoj,vo mnogu slucaevi se custvuvam istosten zatvoren vo sebe,kako pomegu cetiri zida,nekoe vreme koristev lekarstva od vidot deprozel,sanval..i drugi..znam deka ne e resenie samiot da se zatvoram vo sebe i da si mislam deka taka ke go resam problemot,se obiduvam da gi ignoram site tie raboti kolku sto mozam povejke.Ve molam za sovet kako da reagiram kako da gi ignoriram site tie raboti.od vreme navreme se mi se cini kako da nema spas,sekoja tragicna sitnica lesno me pogoduva,svativ deka site tie lekarstva nemozam da mi pomognat zatoa prestanav i da gi koristam...Sto da storam vo monetot koga imam napadi bukvalna stojam vo mesto kako nozete da mi se zalepeni,kako da nemi funkcionira teloto..Se nadevam deka seto ova ke go nadminam eden den,se razbira so vasa pomos.Ve molam za sovet.. Pozdrav do site i sekoe dobro na site....
Добредојде ileBT во нашиот клуб. Мора прво да сватиш една работа.Анксиозноста не е болес,па да и бараме лек.Анксиозноста е една состојба која одвреме навреме ни се јавува и не мачи.Прво,ти сигурно имаш некој друг проблем кој што ја потикнува анксиозноста да ислезе на површина.Запрашај се,дали се во твојот живот е онака како што си сакал.И ако не е така што би сакал ти да промениш?И од утре фрлај се на работа за да се промениш на подобро и да мрднеш од мртва точка.Најлесно е да ја игнорираме анксиозната состојба со некое хоби кое не исполнува.Мораш да си го исполниш слободното време,да пазмислуваш позитивно и во секоја ситуација да гледаш светла точка.
Секогаш мораш да имаш духовен мудар искрен и искусен советник . ,Тоа може да биде различна личност: пријател, роднина, психолог, духовник (духовен отец ако си христијанин или соодветна личност ако си муслиман) кој позитивно делува врз тебе. дОБРО Е НЕКОЈ ДА ТЕ СОСЛУША БЕЗ ДА ТИ СУДИ, ДА ТЕ НАТЕРА ДА СФАТИШ која е моќта на верата во победата на доброто над злото, надежта ,љубовта и простувањето. Ако губиш нерви и те обзема гнев, губиш се. Обиди се една недела да мислиш само позитивно, со љубов и надеж за се, немај ниту една негативна или безнадежна мисла и ѓе се изненадиш колку всушност треба да се промениш, бидејќи што внесуваш во твојата потсвест, тоа ити се случува.Само потсвеста не знае за имиња, се прави тоа што го мислишза другите да ти се случи тебе. Релаксирај се, медитирај. ако си верник повторувањето на молитвата е еден вид медитација. СО НАЈИСКРЕНИ ЖЕЛБИ ТИ ПОСАКУВАМ МНОГУ СРЕЌА. лувена
А си пробала помалку да читаш и да си бараш симптоми еленче? Анксиозноста е состојба на мозокот како што реков,и ако го храниш со негативни информации негативно и ќе делува на организмот. Со снимање на главата ништо нема да решиш,само ќе ти речат дека се ти е во ред и џабе ќе фрлаш пари за лекарски преглед и можеби и плус апчиња што само ќе те навлечат,планираш со нив да се мкнеш цел живот? Само остани присебна,најди некој да те сослуша и да те поддржува,некој кој што не е хипохондрик и нема да се штрека зошто тоа може само да ти ја влоши ситуацијата. Биди храбра и запамти,не може да трае вечно,зависи од тебе колку ќе му дозволиш. Ти го контролираш твојот мозок,не тој тебе Поздрав!
јееее Петрааа ис бек! Петра кај се изгуби? Добредојде до новите членови. Некако се поретко пишуваат и Акана, еци, блакце, ненушка, мања јги немам прочитано од дамна.. Се надевам дека сите сте супер ! Дека имате свртено нова страница во животот без анкс! Браво за убавите постови на Сериозна и Лјубам. и Џули, Towelie и ангелл петраа еден специјален позз до тебе, од фраерот наш пред да го смени имиџот! хихи
Хелло дружино како сте? Еве сум јас да не речете ме нема И јас деновиве не сум баш нај ок до што е незнам вртоглавици,крајници гушења еден куп ама не се давам си бев на докторче ми дадоа инекции за грлото и така сега си се боцкам и ме боли газот ама не е страшно ке помине а ова чудово со вртоглавици ваљда ке да е од времево не ке да е пак анксиозност нели?си се тешам јас сама тоа е морам напред Вие што ке се фалите како сте ми? П.С кафето остина Буцооооо поздравче до сите
Devojki me nemase nekoe vreme ali vi gi pratam muabetite cat pat i gledam deka rabotite gore dole se isti, nisto ne se smenilo kaj site nas, a non-stop tupime deka anksioznosta e prolazna stvar.. Prelazot od edna u druga sostojba nekako predolgo trae .. Anyway, mora da priznaam deka imam i onakvi , spokojni , mirni denovi i toa vo sustina se denovite koga imam cel den predavanja i sum nadvor od doma (iako ne se desava premnogu cesto).. Nekako nauciv da si ziveam u fantazija , pa koga i da me fati tackata si lutam negde so mislite i patuvam AH, koga sme kaj patuvanjata vo maj treba da odam na apsolventska, ama toa e nekako prehrabar cekor i ne znam dali voopsto ke mozam da go podnesam toa 16 dnevno tempo , nedovolno son (a znaeme deka toa ja zgolemuva anks.) i tolku narod i dinamika okolu mene .. Nekoi znaat , nekoi ne , ama jas nemam veke klasicni panicni napadi tuku vo komunikacija so drugi luge me faka nekoja trema, nekoja panika , doza na plaslivost i nesigurnost pa duri i mislam ke poludam.. Strasno mnogu sakam da odam na ekskurzija ama koga ke pomislam na site ovie kocnici si podgoltnuvam i go mrazam faktot sto mojot zivot se pretvori vo takva "glupost", sto za najvozbudliviot del od zivotot jas sum vo situacija da se somnevam dali da go iskusam vo polna smisla na zborot. Bullshit ! Btw elena82 , devojko me nasmea kakva vrska ima snimanjeto na glavata so anksot ? psiha e u prasanje a ne tumor ne daj boze , skraja da e , pa da pravis bespotrebni pregledi.Uzivaj..se gleda deka si "pocetnik" So tekot na vremeto se naviknuvas na simptomite i zivees so niv,nema nekoja jaka filozofija..Smireno i koga ke gi setis deka idat dozvoli samo da pominat niz tebe , ne se koci ,ne se bori so niv..ne se tolku vredni za da reagiras tolku burno haha E sega sovetov so ti go dadov ke se obidam da go primenam Edna feminka pisuvala za crni , negativni misli sto ja opsednale .. sum pominala i niz toa.. ko za inat idat vo moment koga ne treba i ponekogas se plasam na glas da ne gi kazam zaebano e.. Kako i da e, dragi moi .. ljubim vas.
и јас да пишам конечно ... Ме снема деновиве ... Кај мене само несоницата се јави пак неможам да спијам фо 5 саат сабајле па после спијам до 2 саат. Неможам кога ида легнам мислам на тоа што се случи цело време мислам на тоа. Али тоа е ќе помине ... Животот продолжува
Zdravo devojki eve i jas da vi pisam.Se uste gi citam vasite postovi ne se iscitani site dokraj, no sekojdnevno go pravam toa. Ne mozete da si zamislite kolku samo mnogu mi pomagaat koga gi citam, kako da sum na psihorepaija. Moram da kazam deka namnogu me ohrabruvaat postovite na "dunja", "azzura"," ferhunde", "liksi" i mnogu drugi na koi sega ne se sekavam., neka mi prosti milata" zocce" no ponekogas se smejam na nejzinite postovi, znam deka i taa kutrata bila vo golema maka vo kakv sto sme site, se nadevam deka sega e dobro, no taa taka smesno gi opisuva svoite simptomi i non stop postavuva prasanja. Ne mozam i za sebe da kazam deka sum dobro, no mi se cini kako da pocnuvam da se krevam po malku sto se veli po nekoj milimetar. Pocnuvam da primenuvam mnogu raboti sto tuka od vas gi procitav i nauciv, sto navistina mi se od golema korist, se nadevam deka eden den i jas ke go pobedam ova cudo"anksioznost". Ke pocnam i prvata bukva od azbukata da ja mrazam. poradi spomnuvanjeto na cudoto, hehehe se salam. Se nadevam deka sega za praznikot na zenata site ke si pominete ubavo i ke se razveselite, mada ja vo princip ne odam nikade na toj den no sepak ke probam da mu se raduvam ako ne za drugo da si go krenam raspolozenieto. Pozdrav do site dragi moi drugari, prijateli ne znam kako da ve narecam mi se ide da ve narecam i "rodnini" iako ne ve poznavam no sepak ve custvuvam kako bliski i stanav sekojdevno zavisna od vas. POZDRAV SE CITAME...