Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. kumanovcanka

kumanovcanka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Draga moja princess i jas sega vo taa faza ne mozam da zaspijam dodeka ne se razdeni a posle normalno go prespivam denot sto neli ne e normalno, ne znam i jas kako toa da go smenam ne znam dali i toa e eden od simptomite na anksot, mene sega pocna da mi se slucuva vo posledniot mesec se si mislam da ne mi e od heleksot ama koj znae... se nadevam deka ke uspeeme i toa da go smenime BORBATA PRODOLZUVA..... NE SE PREDAVAME.... JAS RESIV SA SE BORAM .....I DA IZLEZAM KAKO POBEDNIK OD OVAA BORBA...

2. ileBT

ileBT Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    SERIOZNA I LUVENA vi blagodaram na odgovorite,se nadevam deka ke dadam se od sebe za da izlezam popednik
    vo ovaa bitka,ima golema podrska od mojata sopruga.Sakav da kazam deka preku denta go kontroliram mislite,gi praktikuvam vasite soveti,no koga se zatemnuva kako se da mi propajga vo voda,eve vcera vecerta tolkav nemir
    vo dusta me odzede sto edvaj i neznam kako sum zaspal.kako togas da reagiram kako togas da go sprecam toj
    nemir sto me napajga povtorno:(((...Pozdrav do site na forumot..

3. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Zdravo i dobredojde "ileBt" i jas sum vo istata borba kako tebe, jas na primer obavezno navecer pred spienje pocnav da praktikuvam da citam nekoja kniga, i so toa ja zalazuvam anksioznosta da ne mislam na nea. Mene toa mi pomaga i citajki mi se prispivai taka zaspivam, probaj taka nisto ne mozes da izgubis, ili pak ako ne si ljubitel na knigi fokusiraj se na nekoj film jas i toa go praktikuvam, duri ponekogas ne ni zabelezuvam deka sum zaspala. Jas gi resiv problemite vo vecernite casovi, no za mene pak utrata se uste mi se nokna mora. POZDRAV DO TEBE MORAME DA SE BORIME I DA ISTRAEME VO OVAA BORBA...

На nenuska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    462
    Дружино хеллло еве сум јас неможам да кажам дека сум нај ок но сепак сум добро и од денес решив секогаш кога ке ме прашаат да кажувам така,бидејки додека се возев во автобус случајно пред мене слушав муабет на две жени едната само и се жалеше на другата а оваа само ја тешеше па си викам колку глупо звучи,колку ли сум јас досадна ова ме боли она епа од денес бре стискам заби ништо не ме боли па нека пукам ама више не се жалам.И да и ова да ви кажам сите сакаме позитивни луѓе во наша близина а да пробаме ние да бидеме позитивни и насмеани па нас да не сакаат што викате ?? :lol:
    Ај да не ве замарам и онака ми е нешто хаос во главава па незнам што да ви пишам да ви кажам само дека сум тука колку да се пријавам да не ми пишете неоправдан :lol: поздравче до сите а најмногу до кумановчанката и јас имам жичка кумановска :lol:
    поздравче со мојата омилена песничка http://www.youtube.com/watch?v=N2_-y5Av9bc

На erik, seriozna и eci.sk им се допаѓа ова.
  5. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    462
    зени ај на чет бре да си поправиме муабет :call:

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eci.sk

eci.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    89
    ајдеее среќен 8-ми март на сите припаднички од понежниот пол ;) ви посакувам се најдобро... :inlove:
    ненушке ме погоди со песната и мене ми е омилена :rock: и браво за постот,стварно е така ние бараме позитивни луѓе околу нас, а ние од што сме негативни и позитивните ке станат негативни :lol: така да луѓе само позитивааа ;)
    спарки тука сум мила јас,цело време ве пратам сите ;)
    иначе им посакувам добредојде на новите членови...почна да не има во се поголем и поголем број за жал,ама кога ке размислиме подобро може не е толку трагично што не има многу, барем си се дружиме тука, и си помагаме несебично,што искрено надвор од форумов ни најдобрата другарка не може да не свати или па да ни помогне :!: ...така да јас пак ке кажам дека заедно сме мнооогу посилни :rock:
    стварно што бидна со кафенцето??
    љубам и џули77 :clap: за вас девојки, многу сте ни од помош,иако вие не сте анксиозни (колку што сватив ) а сепак сте тука со нас... благодарам за поддршката и советите кој ни ги давате на сите нас :inlov
    ве гушкам и бакнувам ситееее пријателчиња :inlove:

На nenuska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Мене еден краток период ме фати ваква состојба , ама не кажав на никој од време на време имам главоболки и малце срцето ме стега. Мислам дека кај мене проблемот е тоа што откако дипломирам немам работа три години . Гледам пвеке да се смеам и да излегувам да сетам. Пред некое време ме фати паника во рамстор затоа што лугето ги гледав матно ама само седнав се одморив и помина. Кај мене не е толку страшно вероватно затоа што сакам да шетам.

8. enigma26

enigma26 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите на форумот :)
    И јас си имам една мака, мислам дека е анксиозност со панични напади но немам потврдена диагноза од доктор бидејќи не сум била на психијатар, бидејќи има луѓе со искуство на форумот би ве замолила за мислење. Пред скоро една година одејќи по улица наеднаш почна срцето забрзано да ми чука и да чувствувам некоја те~ина во градите но бев со мајка ми е не сакав да ја плашам а мислев дека ми е од цигарите бидејќи сум пушач па не и реков ништо и ми помина за 5 мин, после тоа како ништо да не било се беше нормално. По три месеци после тоа значи во јуни оваа година бев во скопје (иначе сум од Прилеп) да земам оцена од испит, и се беше ок се додека наеднаш почна пак срцето да ми чука силно но овај пат проследено со имела со заматување на видот, тремор чувство како да во секој момент ќе паднам во несвест и ме фати паника дека сама во друг град и траеше неколку часа се додека не си дојдов дома макар со и после не ми беше се ок, навистина лошо искуство, но другиот ден како ништо да не се случило, бев на лекар и ми рече сум била дехидрирана преморена итн. И си продол~ив јас со нормален зивот, си бев на одмор, си излегував и се со ред. Потоа во август почнав да спремам испит нависстина обемен и тезок а и последен пред дипломирање, и во текот на учењето првата недела беше ок но после како што поминуваше времето како некоја те~ина огромна чувствував во главата како некој цело време на глава да ми седи и цело време како некоја имела не класична вртоглавица туку како цело време во кола да се возам :) ама не обрнував големо внимание на тоа а со концентрација и помнење немав никаков проблем. И си учам јас така и на крајот од месецот, едно утро станав се нормално се напив кафе и седнав одма да учам, и наеднаш вртоглавица, почна да ми се дуплира видот, срцето почна да ми чука силно и се исплшив и одма на брза помош, притисокот ми беше нормален и ми вика докторката од стрес ти е од испитот напи се диазапам и полези малку ќе ти помини. И така направив ама од тогаш се до ден денеска ми е како матно во главата, срцето на периоди забрзано ми чука, понекогаш и ми прескокнува, скоро цело време одењето ми е низ дупки некако не се чувствувам стабилна а најмногу од се во оваа состојба се нервирам што немозам да одам сама на улица и не само сама туку и со друштво ми се чини дека секој момент ќе паднам како нозете да не ме дрзат. И за крај крвта ми е во ред, тироидната ми е во ред воглавно здравствено гледано се е ок си имам долга врска и никакви проблеми со либидо значи во тој поглед ништо не е сменето. Што е ова чудо не ми е јасно, се ок а јас се чувствувам како да сум мн болна? :) Ви благодарам многу

9. Ani444ka

Ani444ka Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Фала многу на советот.Се надевам дека ќе помине затоа што ми го уништи животот.Проблемот започна со тоа што постојано кога зборував имав чувство дека додека изустувам нормални зборови уствари кажувам нешто навредливо.Свесна сум дека не е можно додека кажуваш еден збор да кажуваш друг навредлив (туку повеќе во глава си вртев и сеуште си вртам дека сум рекла тоа што ми било во глава).Знам дека е збунувачко и не разбирате но верувајте и на мене ми е чудно но тоа ми се случуваше.Сега малку престана тој страв при зборување ама затоа пак си замислувам дека некој ме слушнал дека сум кажала нешто навредливо (што знам дека нема врска ама си креирам глупости со кои се замарам) и сега ме мрази,не ме поднесува.Не дај боже некој да плукне на улица,одма мислам дека мене ме плука.Еднаш слушнав како некој се исплука додека одев напред и си направив филм дека мене ме плукнал,дека ме мрази.Без некоја причина.Па после тоа почнав да се препотувам и да ми чука срцето,како нешто страшно да ми се случило.Плачев,спиев цел ден а кога ќе размислам зошто? Сеуште се борам со тоа,не знам дали е болест,дали е анксиозност ама ме уништува.Се надевам дека еден ден ќе ми помине и ќе живеам нормално како сите.
    Имало порано периоди кога не сакав никако да легнам во непрана постела,ако случајно допрев нешто се миев раци по 50 пати.Потоа кога некој дома ќе влезеше со чевли,се нервирав до степен на лудило.Си замислував дека има бактерии насекаде во собите.Тоа ми помина ама сега ова :( .
    Можеби сум ви чудна,верувајте и сама на себе сум си чудна ама таква сум,што да правам.Ми преостанува да живеам така.

10. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    460
    Ај здраво живо на сите .. Како сте ми девојки и момчиња?! :)
    Читам неоправдани се делат, па да не закачам некој, еве да ве поздравам и јас .. :)
    Ненушче, кафето не да се олади, камен стана, но тоа е, нема иницијативност, освен вака, да Ви кажам во Среда, во 19часот, каде што сакате?! Ако одговара , ајде, па кој пише до тогаш и сака да дојде, супер, кој не, здравје ... :) .. Инаку и јас имам кумановска жичка, мајка ми е кумановчанка, така што се собравме, да га ебу :D

Поздрав до новите членови, жал ми е што сте овде со нас на ваков начин и по овој пат, но ништо страшно, ќе си другаруваме ... :) .. Порано многу повеќе бодрев, сега некако се повлеков, не за друго, туку баш како што кажа Ненушка за тие двете пријателки, дека лошо изгледа да зборува човек за нешто постојано, си здосадив на себе, велам сигурно и на нив им здосадив, па малку пауза да си направам, да не испаднам гњавеж .. :) ....

И не плашете се, оние што не се чувствувате убаво, времево си носи свои работи со себе, ептен е променливо и ние надразнетите реагираме, но терајте си го своето и своите обврски, игнорирајте ги неубавите чувства, шеткајте повеќе, дружете се со позитивни луѓе како што кажа Еци, и насмевнете му се на денот, никогаш не знаете што се може да ви донесе таа мила насмевка .. :)
    Ајде, главчињата горе и иако е многу тмурно надвор, Вие од понежниот пол, зграпчете го денов и поминете си го најубаво, затоа што токму овој ден е наш, еден во годината, и не дозволувајте барем денес тоа да се промени!
    Момчиња, и Вие го можете истото, направете ги очињата на Вашата сакана да блескаат од среќа, така ќе бидете исто среќни како неа .. :) ... Секако тоа не важи само за овој ден :P

Поздрав до сите драги луѓенца, ве гушкам и бакнувам .. Секое добро ..

На eci.sk и nenuska им се допаѓа ова.
  11. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Zdravo na site i pred se bi sakala da vi go cestitam PRAZNIKOT NA ZENATA *8* MART. Vi posakuvam na site se najubavo koj odi da go slavi ubavo da si pomine, koj pak ke si sedi doma pak ubavo da si pomine hehehe Deneska da nema vrtoglavici, gusenja, steganja, macnini da gi stavime kako sto vika Dunja na IGNORRR da zaboravime na niv na se ednostavno da se opustime. Zivotot e tolku ubav i nie treba da mu se raduvame,a ne da sedime doma i da tazime a i samite ne znaeme zosto sme tazni. Jas eve na pr koga ke mi stane loso pocnav da mislam na lugeto koi se hendikepirani koi nedaj boze imaa nekakov fizicki nedostatok pa sepak se veseli. Zarem na niv ne im preci nivnata sostojba
    se razbira im preci no tie se hrabri go sakaat zivotot i na sekoj nacin gledaat da si go napravat poubav. Zatoa dragi moi glavite gore jas resiv da se boram. Dunja koj e moja sograganka mnogu mi pomaga vo toa kontaktiram so nea i na fb a nekoj den sigurno i ke ispieme nekoe kafe vo naseto"Korzo" "Zafir". Ja pozdravuvam nenuska koja ima kumanovska zicka isto taka i sanja pa nie bre sve kumanovci sme se sobrale"anksiozni kumanovci" hehehe Pozdrav do site vs i vi posakuvam sekoe dobro na site sto ste ns forumov....

На dunja, nenuska, anggell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    sreken osmi mart.na site majki zeni i devojki na forumov.jas se soglasuvam za kafe.e sega nedaj boze ako nesto ne izleze.imajte ubav den.pozdrav.

На dunja, nenuska, anggell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. MoonLightLove

MoonLightLove Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Sreken 8-mi mart mili moi, bas za nas e praznikov, za BORCI zeni kako nas, bez ogled na vozrast, profesija... Daj Boze sto poskoro site da se oporavime od ovoj gadotilak i da si ja vratime srekata vo zivotite sto ja zasluzuvame.... Iako sum poprilicno nova na forumov mi pomognaa mnogu vasite diskusii...
    Ljubov do site

На nenuska, anggell и kumanovcanka им се допаѓа ова.
  14. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Mnogu ubavo napisano pozdrav i do tebe i Sreken praznik i sekoe dobro ti posakuvam....I jas se nadevam deka ke se spasime od ovoj "gadotilak"....

15. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    :f: :f: :f: :f:Понежен пол Среќен 8ми Март :f: :f: :f: :f: :f:

На eci.sk, dunja, nenuska и 2 други им се допаѓа ова.
  16. erik

erik Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    51
    Na site zeni vi posakuvam sreken 8 MART i da vi kazam ke snema kafe dodeka se dogovorite

На eci.sk, ibanez, SanjaBucka и 3 други им се допаѓа ова.
  17. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    на сите дами ,девојки ,макји ви посакувам срекен 8ми март,и не само овој ден туку секој нареден да ви биде срекен и исполнет....поздрав

На eci.sk, ibanez, SanjaBucka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.301
    Допаѓања:
    12.202
    Среќен 8 ми март на сите мамички, женички и девојки :f: :f: :f: :f: :f: , деновите да ви бидат исполнети само со лјубов, здравје , среќа и многу насмевки имајте убав ден :*

На nenuska и kumanovcanka им се допаѓа ова.
  19. erik

erik Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    51
    Процитав во некои писуванја дека треба да се остават лековите односно да не се пијат Јас мислам спротивно ако тие лекови ги препорацал психијатар тогас сигурно ги дал со некоја прицина односно оценил дека за таа состојба и е потребна помос и од таква работа инаку антидепресивите и бензодиазепините не се лекови на пример како антибиотиците ги пиес десет дена и си излецен овие лекови имаат сосема друга намена односно на некој нацин тие не ја лецат анксиозноста туку помагаат да се намалат нејзините симптоми слузат како помосно средство за справуванје со тегобите сто се осекаат посебно антидепресивите треба да се пијат редовно барем неколку месеци за да се види дали организмот реагира на нив дали има подобруванје ако нема тогас се заменува со друг лек се додека не се најде тој сто најдобро одговара на анксиозниот
    Психијатрите ги познаваат тие лекови и знаат на кој пациент сто треба да му се даде
    Не треба да барате мисленје од други како некој лек му делувал бидејки секој организам не одговара исто на пример асентра кај повекето дава многу добри резултати а кај мене не даде никакви
    Сите тие лекови имаат и несакани појави во првите 15 дена а после тоа се губат но мора да сватите дека организмот треба да се навикне на лекот затоа не се отказувајте одма туку издрзите барем некое време и дајте му санса на лекот да проработи
    Јас мислам дека во лекуванјето на анкс лековите уцествуваат само со 30 % све друго е во психотарапијата сто треба да ви ја даде психијатарот односно да ве науци како да се носите со ова пореметуванје и затоа кога ке ве фати паника лекот треба да биде последното ресение
    Еве една страна(оние кои не ја цитале ) за која многу лјуге сто се излециле потврдуват дека тука има многу тоцни и логицни објаснуванја http://www.anksioznost.net/ верувајте ако ги спроведете овие совети нема да ви требаат никакви лекови
    Јас знам дека е теско да се поверува во некои работи сто ги писува таму но откако ке го поправите ова пореметуванје ке видите дека цовекот е во право се сто написал

На eci.sk, SanjaBucka, PetraPanka3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Se slozuvam so tebe erik sum go procitala toa i drzi voda deka e taka, a sega procitav i Panic Away od Joe Barry koe mi go preporaca i prati Dunja koja isto taka dosta pisuvala na ovoj forum, i tamu se recisi slicnite raboti kako da se spravime so anksioznosta i panicnite napadi,jas ke se trudam da pocnam toa da go primenuvam i se nadevam deka ke uspeam da se izvlecam od ova i da ja nadminam ovaa sostojba...pozz do tebe

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.