Povrzano so vloshenite simptomi na anksioznost i depresija vo predmenstrualniot period, dali nekoj e dijagnosticiran so PMDD ( Premenstrual Dysphoric Disorder) ? I dokolku da, kaj koj doktor ili nachin? Fala vi ☺️
Еве јас пред добивање сум и ужас сум сите симптоми зголемени на себе не можам да дојдам немам таква дијагноза поставено од мојот гинеколог ама сите симптоми без исклучок ги имам
Незнам што ми се дешава постојано сум лута и плачам .Еве скоро два месеци како не одам на работа мислам психички прппаднав,куќата ќе ми преоди нит ми се чисти ниту ми се готви ништо.Јас спијам во дневна мажот ми во спална кога е дома немам желба за ништо.еве децата се на градинка дома е хаос гледам и не ми смета.верувајте дека кога одев на работа се светеше сега по цел ден седам или лежам. после 15 часот си играм со децата а вака самаа нее неможам,еднаш неделно чистам едвај едвај.сабајлето мажот ми ориде на пат јас цело време плачам.незнам дали е паметно да почнам да пдам на фитнес да пешачам…
знам ама неможам мали ми се децата нема кој да ги чува кога се болни а мажот ми е шофер мислам дека додека да потпорасне малиот ќе пошизам,предходно имав дадилка ама верувајте дека пред развод стигнавме
пешачење ми годи. ќе почнам да држам часови по математика за основноо ме бараат пријатњлки за децата.мислам дека моментално немам услови да одам на работа(никој не ме сака со мали деца) така барем нема да ме утепува монотомијата
Ти треба некаква занимација. Добра идеја ти е ова со држење часови. Почесто шетај, па и со децата. Ако ти излезе прилика, запиши се на нешто.
за шетање шетам ама кога треба да излезам со тешкии макии мислам смрт ми е дури и избегавав гости да ми идат .бевме до солун ,на шопинг ништо не си купив некако сум како незаинтересирана/ кога ги носам децата на роденден децата дотерани ќерка ми обавезно има фризура се шминкаа,а јас фармерки блуза патики и косата фатена ама се надевам ќе замине зимата и ќе ми бидее полесноо
Затварањето дома е најлошо. Мора да се натераш да излегуваш и да правиш нешто. А и кога си дома, окупирај си го мозокот со нешто. Гледај тв (или Јутуб видеа од поле што би те интересирало), пуштај музика, цртај, читај книги. Ако не можеш сама да се справиш, побарај стручна помош.
мислам дека ова ми се дешава дека децата се мали и сама ги гледам , еве денес е лафни никаде не ги однесов си уграм цело време со нив,сега вечера па на спиење кога се дома сум друга а кога сум сама е страшно.а од утре ќе одам во теретана
Секако дека да. За вакви состојби тоа е првата препорака. Почни со нешто такво и почни да држиш часови штом те викаат пријателки. Човекот не е создаден да не прави ништо, а сега во „модерните“ времиња класичното домаќинство е сведено само на чистење, додека порано имало градинарење, цвекиња, одгледување зеленчук, овошје, чаеви и зачини. Кој како има можност нека се обиде да вклучи нешто. Во стан е малку потешко ама и зградите имаат дворови, засејте дрвца, по дома за почеток земете си некои поотпорни цвеќиња или засадете си по некој зачин/чај во мали саксии. Наредете си ги околу прозорците, убаво ќе ви дојде и да си гледате во нив. мала инспирација
Pak jas da se sovetuvam dali nekoj moze da mi kaze sto e problemot cel den denes imam kako steganje gusenje vo sijata I bolka teroidna imam ispituvano vo septemvri bese se okey ama sega ev me boli I kako gusenje steganje da imam kako edvaj da golyam ne znam grozno custvo
Провери притисок, можно е да е и до времето. Но, провери дали последниот период си имала постресен или напорен период. Мене истото ми се случува моментално, но како што се изанализирав набилдан и акумулиран стрес е од испити, промена на рутината после празниците итн. Доколку не се смириш, види со матичниот, а он после си знае кај треба да те препрати. Јас си пијам и на природна база витамини (апчиња) и многу ми помагаат.