Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    da, moze duri da ti predizvikat i variranje na pritisokot, kako i pospanost, nagon za povrakanje i sl. jas do pred dve nedeli odkako ja ostaviviv farmakoterapijata i koga doznav deka sum bremena malku slogirav i ne mozev od krevet da stanam, sto poveke fizicka aktivnost po moznost i sportuvanje toa mene mi pomaga da mi se razbistri glavata i da si gi polnam bateriite

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    12.208
    немој да се грижиш јас кога имав поголеми напади на паника после се осекав како со мечки и лавови да се имам борено , и стандардно почнував да се тресам како некој лист знам грозно чуство али обиди се да ги контролираш нападите на паника, пред се знаеш дека не си болна, нема зошто да се плашиш, пронајди некој вентил кој ке те смири немој на паниката уште толку да и паничиш,...еве на пример пред некој ден имав срцебиење и како на почетокот не паничам уште толку, едноставно си помислам дека ништо не ми е продолжам со некоја занимација, едноставно го игнорирам како ништо да не се случило, и со тек на време ми се намалува анаксот, обиди се да не се препуштиш на стравот и паниката овде има многу корисни совети кои би ти помогнале , нема ништо страшно , пред се не се работи за болест поздрав :)

На dunja и luvena им се допаѓа ова.
  3. tralala1

tralala1 Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo do site na forumot.
    Barajki nesto za anksioznosta dojdov slucanjo na ovaj forum.Bidejki nemav dovolno vreme procitav samo eden del od vasite komentari pa se nadevam vo idnina ke gi zavrsam site :). Znaci vaka pred 3 nedeli dobiv bronhitis iskreno bev mn uplasen bolki vo gradite , grbot itn .Pa od pred 4 dena se pojavi ova cudo nareceno Anksioznost. Iskreno sega nemam nekoj srav od bolki vo gradi, grcenje na muskulite itn vejke go nadminav toa.. megutoa sakam da dobijam sovet od tie koi imale iskustvo (neznam kako da go narecam ova ) no gledam kako lujgeto da se malku poodaleceni od mene , kako da gi gledam podaleku od mene , izguben vo prostorot .. (nov sum so ovaa boles poradi toa neznam bas najdobro dago objasnam ova ) no se nadevam tie sto imale iskutvo znaat za kakvo cuvstvo stanuva zbor. fala bogu nemam napadi na srav no dali ova cuvstvo e minlivo ??? Se nadevam deka a :)) DA NE BARAM JAZE :D

SOVETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    4 дена се малку за да се каже дека имаш анскиозност!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
    Најверојатно си само загрижен за својата здравствена состојба. За да не би се пофторувале истите работи, прочитај што имаат пишувано другите и примени го тоа! Има доволно да се чита. Ете јас пишав на оваа тема. Ако не е адресирано лично до тебе, не значи дека не треба да примениш. :)
    Сепак мислам дека е рано и невозможно за неколку дена да ја имаш таа состојба...

5. luvena

luvena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    136
    Читајќи ја темава сфатив дека пред неколку години сум имала анксиозност. Сега ги проверив симптомите пребарувајќи според клучни зборови на Интернет. Се гушев одеднаш и ми беше страв да одам било каде за да не ми се случи тоа. Ми даваа разни лекови за смирување, ама ништо. Случајно брат ми ми даде една мала книга со техники на отпуштање, дишење и релаксација од јога. Прочитав и применив. се случи чудо.престана аведнаш симптомите. По неколку дена на гости пак почнав да се гушам и да се плашам, но без никој да примети во себе ги повторив постапките. и веднаш се случи чудо. Потоа веќе можам да кажам дека сфатив дека треба отпуштање, правилно дишење и медитација.јАС БЕВ ИЗЛЕЧЕНА.УШТЕ НЕШТО: АКО СТЕ ВЕРНИК кога дишете со љубов помолете се на Исуса ХрИСТА да ве помилува, почувствувајте ја неговата добрина и енергија како доаѓа во вас и ве излекува. ТОЛКУ Е, ВЕРУВАЈТЕ !

На eci.sk, 485, SanjaBucka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Mene koga ke me fati panika ne mozam da se skoncentriram ni na disenje ni na nisto, cela sum ukocena, Luvena znaci kaj tebe e bila nekoja poblaga forma na anksioznost stom tolku lesno ja sovladuvas, kaj mene ekstrim

7. luvena

luvena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    136
    Ајде побарај помош од некој учител по јога, па да видиме дали ќе има чаре, секако најверојатно ако не ти помагаат лековите. Целата работа е до самоконтролата , а во смиреноста добиваш контрола на сопствениот вегетативен нервен систем се отпучташ и се олабавуваш. А ВЕРАТА ДЕКА ТОА Бог ти помага и тука е до тебе и нема да те остави вреди многу. Имај верба, надеж и љубов. АЈ, СО СРЕЌА!

8. mojakravica

mojakravica Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    citam, i se pronajdov vo vasite odgovori. mislam deka i jas ja pominuvam ovaa faza tokmu sega, imam pretrpen stes pred 4 godini, no pred nekolku nedeli mi se javija napadi na strav i panika , srceto mi cuka brzo se tresam i mislam deka ke umram, i seuste gi imam tie misli. znam deka ne mi e nisto i deka seto toa e samo vo mojata glava, ama nikako da go prebrodam toa. ve molam za pomosh kako da se oslobodam od tie misli, nesakam da ziveam vo strav ?

9. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Интересно , малку поинаков пост од досегашните , особено она околу молитвата ... И ме потикнува да прашам дали се молите? не ми текнува за никот нека ми прости , беше напишала дека при патување се моли , и така полесно го совладува тоа ... се уште не чита таа девојка ?
    исто и она со суеверието за 3те голтки вода ... хммммм , девојки мн доаѓаат а ретко кој се задржува овде се разбира со исклучоци , но тоа изобилие од нови и веднаш исчезнување е причина за заборавањето на имињата ...
    Постарите феминки сигурно се сеќаваат на лиле ... која што си го раскажа цел живот и потоа ја снема ... како е зеленко , или винерка ... тамн ќе се навикнеш ги снемува , но нивно право ... би било убаво да се вратат да пишуваат ... и знам дека звучи како клише но навистина останете и пишувајте и не само кога имате проблеми туку и кога ви е убав денот ...
    Новодојдените се од голема помош (моменталните) бар така ги чуствувам ...
    сериозна ми се допадна твојата приказна за во паркот , љубовта победила , љубовта кон синот ... како и што рече твојата мотивација верувам не само за анксиозноста ...
    Најверојатно и ние кои се уште не сме мајки , би ги имале истите мотиви кога еден ден ќе успеме да донесеме бебенце на овој свет ...
    Затоа што праша што нас не мотивира , мене ме мотивира слободата ... ја сакам слободата што ја имав пред да ја запознаам анксиозноста ... некако како да ми ги пресече крилата , но се трудам па ги залекувам , летнувам , се спуштам и така ...
    Поз до ретките кои ме исчитаа до крај и се разбира до сите милички овде што пишуваат

пс. буце убаво е да те чита човек

На ibanez, eci.sk, SanjaBucka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. kumanovcanka

kumanovcanka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Pozdrav do site na forumov, eve i jas da vi napisam nesto da ne pomislite deka se otkazav od pisuvanjeto. Da se pofalam deka deneska vo prosek imav ubav den, kompletno ispolnet, na momenti mi nadoagaa napadi no jas ne sakav da im dadam znacenje, zatoa sto nesakav da mi go upropatat ovoj ubav den. Denot bese ubav zatoa sto na sin mi mu bese rodenden. Bidejki e golem i veke ne gi slavime rodendenite po doma, otidovme do restoranot vo Ginovci, iako bese ladno jas pred da vlezam sakav da se prosetam, da uzivam vo prirodata,potoa vlegov vnatre. moite deca sednale na masa koja bese postavena do ubavo razgoreniot kamin. Po kratko sedenje pocnav da custvuvam gusenje lupanje na srceto, prvo si rekov od toplo mi e, no toa prodolzi, moze ke vi bide smesno no vo sebe se zaprasav ajde da vidam kolku mozes najbrzo da lupas, si rekov ajde ako treba neka se zagusam. ne sakav da se pozalam zatoa sto moite sinovi bea mnogu veseli i ne sakav veke po koj znae koj pat da im go upropastuvam denot so moeto kukanje. Gi poglednav lugeto koi sedea na drugite masi site veseli so casite vo race nazdravuvaa.Se prasav sto mi fali na mene zosto vaka se custvuvam, svativ deneska deka ako ne za drugo samo zaradi moite sinovi ke se boram da ja pobedam ovaa gadost.... Po nekoe vreme mo prestanaa napadite, se smiriv a bez da se pozalam na nekogo i zatoa bev mnogu gorda samata na sebe.... Dojdovme doma jas nekako se osetiv opusteno go nemav kamenot vo zeludnikot sto mi stoese vo tekot na denot.... Normalno sin mi si zamina da go proslavi rodendenot so drustvo.... Jas cela vecer ne sakav da mislam na toa sto mi se slucuva, eve i sega si velam ne moze nisto loso da mi se sluci... Site vasi soveti mnogu mi pomagaat.... Ve sakam i pozdravuvam site...

На eci.sk, SanjaBucka, dunja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. 485

485 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    38
    Luvena devojko, potpolno se soglasuvam so toa sto go kaza .. Pocnete go denot site so molitva , it really works! Koga veruvate vo Nego , pocnuvate poveke da si veruvate i na sami sebe.. Mene barem edna tivka molitva mi e ednakva na uteha :) Backiii :*

На luvena му/ѝ се допаѓа ова.
  12. seriozna

seriozna Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    109
    PetraPanka3 :*
    Јас пишував за молитвите :) Верувам дека ми помагаат и не гледам ништо лошо во тоа да се помолам секогаш кога имам потреба.Не сум можеби кој знае каков верник,да ги празнувам сите празници и да одам редовно во црква,но сепак верувам дека таму горе има некоја вижа сила која што ни дава сила да издржиме кога ни е најтешко.
    Мојот син е мојата најголема љубов!Ама криво ми е што ми требаше многу време да сватам дека со тоа што си го правам јас самата себе,му го уништувам неговиот живот.Не му дозволувам да расте и да се развива како што треба.Му скратив многу уживања,му упропастив многу одмори и дружења,ама нема повеке!Тој е мојот мотив,тој е мојата движечка сила :inlove: Затоа ви велам мора да имате мотив.И најважно од се мора,ама мора да престанете да се сожалувате!!!Кутрата јас,види мене што ми се случува,се плашам од ова се плашам од она и бла бла.Нема веке така.А и не сте единствена(единствен).Колку повеке се сожалувате и кукате и лелекате толку потешко ке излезете од магичниот круг на анксот.Треба да решите дека ставате крај на нападите и на симптомите и така и ке биде.
    Јас мислам дека сега за сега успечно се справувам со сите ситуации.Не попуштам,и на стравот му одам во очи.Не е тој посилен од мене.ЈАС ГО КОНТРОЛИРАМ СТРАВОТ А НЕ ТОЈ МЕНЕ!!!

На eci.sk, PetraPanka3, SanjaBucka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. luvena

luvena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    136
    Еве извадоци од епилогот на еден мудар монах - духовен советник од книгата ,,Писмата на валаамскиот старец,, издадена во согласност од Македонска православна црква:
    „ Господ му зборува на човекот:
    Дали ти некогаш сине, си размислувал дека се што се однесува на тебе, се однесува и на мене... на зеницата на Моето око? Ти си мил во моите очи, бесценет и јас те засакав, па затоа за мене е особено задоволство да те воспитувам.
    Кога искушенијата ќе те обиколат и непријателот ќе навали како река знај дека тоа од Мене доаѓа, дека твојата немоќ чувствува потреба за мојата сила и да сфатиш дека си сигурен само кога Јас се борам за тебе.
    Ако се наоѓаш во тешки околности, меѓу луѓе кои не те разбираат..., кои те отфрлаат, тоа од Мене доаѓа. Јас сум Бог кој управува со околностите .Ти не се најде случајно на своето место, тоа е токму она место кое јас ти го одредив. Ме молеше да те научам на смиреност па те ставив во онаа средина ...училиште каде се учи таа лекција.Твојата средина и луѓето кои живеат со тебе само ја исполнуваат мојата волја.
    Ако се наоѓаш во недостаток на пари, тешко врзуваш крај со крај-тоа од мене доаѓа, бидејќи Јас располагам со материјалните средства.Јас сакам мене да ми се обраќаш и да зависиш од мене...Да се увериш во мојата верност и во вистинитоста на моите ветувања.
    Ако си се разочарал во својот пријател, во некој кому си му го открил своето срце -тоа од Мене доаѓа.Јас дозволив да се разочараш за да ти покажам дека Господ е твојот најдобар пријател. Јас сакам ти се да ми принесуваш и да ми се доверуваш.
    Некој те наклеветил. Препушти ми ја таа работа Мене... за да се избавиш од лошиот јазик.Јас ќе ја изнесам твојата вистина... и ќе ја докажам твојата невиност.
    Ако твоите планови пропаднале...-тоа од мене доаѓа.Си правел планови И ГИ ИЗНЕСУВАШЕ ПРЕД МЕНЕ ЈАС ДА ГИ БЛАГОСЛОВАМ, но јас сакам да ми препуштиш Јас да располагам со настаните на твојот живот. Тогаш одговорноста за се ќе падне на мене, бидејќи таа за тебе е премногу тешка и ти самиот не можеш да излезеш на крај со неа.
    Ако те снашла тешка болест...-тоа од мене доаѓа. Сакам да не негодуваш што ти е пратено искушение и да не ги испитуваш моите непроникливи планови за спасение на човечките души, туку со доверба да ми се препуштиш мене и да дојдеш под моја закрила.
    Ако неочекувано си повикан да заземеш некое тешко и одговорно место, оди, прифати го и потпри се на мене. Јас ти ја доверувам таа задача, бидејќи за тоа те благословил Господ Бог во сите твои дела, во се што ќе правиш со своите раце.
    Денес ти го давам овој сад со свет елеј.Користи го слободно, дете мое.Секоја тешкотија што ќе искрсне,секој навредлив збор што ќе го примиш, секоја пречка во твојата работа што би можела да те ожалости и обесхрабри, секоја своја немоќ и неспособност -помажи ја со овој елеј.Сеќавај се дека секоја неволја е божја поука, можност да научиш нешто. СЕКОЈА ОСТРИЦА ЌЕ СЕ ИСТАПИ, ЗА ТИ ДА НЕ СЕ ПОВРЕДИШ.Оттаму, насади ги во своето срце зборовите што денес ти ги објавив: ТОА ОД МЕНЕ ДОАЃА. БИДЕЈЌИ ОВА ЗА ТЕБЕ НЕ Е САМО ЗБОР, ТУКУ ТОА Е ТВОЈОТ ЖИВОТ.“

Ова е мал подарок за вас -извадок од мојата омилена книга, КОЈА МЕНЕ ЛИЧНО МНОГУ ПАТИ МИ ПОМОГНАЛА,ја добив од една верничка, пријателка, ја купила во црква. ако ви се допадне тргнете по патот наверата, ако не - заборавете ја. Тоа е ваш личен избор

На GirlLove, eci.sk, bllakce и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Ќе полудам навистина доста ми е несакам вака да се чувствувам,сакам да сум слободна ;(
    вака се започна преку еден телефонски разговор ми се јави една личност и ми рече дека сака да бидеме пријатели секако одбив зашто ништо немам зедничко со таа личност, освен име друго не знам за него, мирно тој прифати, се извини за вознемирувањето и толку беше. по неколку дена разговарав со брат ми и онака му кжав дека ми се јави и брат ми ми вика слушај да не ти падне на памет да му бидиш пријателка дечкото пред 10 год силувал девојче и пошто не бил полнолетен го сместиле во дом... и јас пребледев
    за среќа од тогаш го немам видено ниту пак се јавил
    но ете сега несакам да бидам сама се мислам дека ќе излезе од некаде и ќе ми направи нешто после 8 од одма не излевам освен ако имам друштво кога сум сама дома се заклучувам и гледам нон стоп да имам кредит во телефонот
    Девојки преплашена сум не сакам да приредувам големо значење на ова, не сакам да подлегнам па да се заклучам дома како да го поминам стравот ;( ;(

15. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Devojki zdravo na site deneska se cuvstvuvam kako krs kako nekoj avtomobil posle soobrakajka, ne znam dali e od vremevo sto e rabotata, Vie kako ste pisuvajte javuvajte se da se bodrime hehehe Pozdrav do site

16. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Здр , колку што прочитав вчера на некој начин си победила анкс кога си можела вчера истото стори го и денес , промени некои навики , што правиш во текот на денот? имаш ли хоби , кон што ги насочуваш мислите ? исчитај го форумот од почеток во многу од нив ќе наидеш на совети од паталците ... кратко време си тука , мене многу ми помогна форумот , скоро две години читам и пишувам ... подршката е најбитна , некои го читаат Достоевски , Балзак ... ти за почеток читај ја Дуња , Буцка , Сериозна :) ангелите :) Ерик :) Поздрав

На ibanez, SanjaBucka, nenuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Ti blagodaram PetraPanka na podrskata znam deka sum kratko tuka, forumot go iscitav polovina i poveke od polovina. so Dunja pisuvam i na fb i golema podrska mi dava za koja iskreno i blagodaram, a i mnogu postovi ovdeka sto ke gi procitam mi se cini ponekogas deka vednas podobro se cuvstvuvam, se trudam da bidam so nesto zafatena za da ne razmisluvam za mojata sostojba, ako nemam so sto sednuvam pred kompjuterot i tuka sum na forumot, me ohrabruvaat i postovite na bucka, seriozna, erik i na mnogu drugi. No verojatno e taka so anksot ne se pojavil preku nok pa ne moze i da pomine preku nok, mozebi jas sum malku nestrpliva, bidejki godina ipol gi trpev site ovie raboti a nikoj nikogas mislam na lekarite ne mi ni spomna deka moze ova da mi e na psihicka baza, dodeka samata ne otidov na psiholog, psihijatar, i ne pobarav pomos. Za taa godina ipol mojot maticen samo me isprakase od edno na drugo ispituvanje duri i ct na glava pravev poradi vrtoglavicite koi gi imav, niz kakvo ne ispituvanje pominav i sekoj pat se bese vo red. Ne znam zosto toj uste togas ne mi predlozi poseta na psihijatar koga mu gi donesuvav rezultatite i sekogas bea vo red. No kako i da e ne sakam sega da se zamoruvam so toa jas ke se boram, citajki gi vasite postovi i se nadevam deka ke uspeam vo borbata. Pozdrav do site i do moite po nekoja si zicka kumanovska Bucka i Nenuska

На SanjaBucka, nenuska и PetraPanka3 им се допаѓа ова.
  18. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Kumanovcanka pokraj vrtoglavicite imas li glavobolki vo predelot na podtilniot del na glavata, macnini vo zeludnikot, podrignuvanje, golema nervoza ???? Jas ovie denovi gi imam tie simptomi, jas duri vo idnina velam da pravam i magnet na glavata i gastroskopija na zeludnikot i crevata, samo uste tie ispituvanja gi nemam napraveno dosega...

19. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Се ти е ова психосоматско. Од анксиозноста се појавуваат ред симптоми и тегоби. Болки во тело, посебно вратот ... вртоглавици, нервоза, болки и мачнини во стомак,тахикардии, тешко дишење ... трпнење низ тело итн. Значи се ти е од моменталната состојба. Мораш да се смириш сама.

На ibanez, eci.sk, luvena и 3 други им се допаѓа ова.
  20. PetraPanka3

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    432
    Јулие77 , секој збор ти е на место :)

Кумановчанка , дали може да те викам кожувчанка? ако ти смета нема

Кај сте другите ?

Ви текнува на филмот Ангелите на Чарли ? Ние сме Ангелите на Дуња 8) :P