Готово ме уби анксиозноста, веќе неколку дена осеќам желудникот како ми е преосетлив, ми се гади дури и пред некој ден имав повраќање и пролив… цело време буквално цело време мислам дека нешто лошо ќе му се случи на некој од мојата фамилија, губам концетрација и дури се замислувам и се губам во просторот… па и утре сестра ми оди на патување, јас наместо да и посакам убав помин, јас се стресирам како ќе помини цел пат, дали се ќе биде во ред и помислувам на најлошото.. не знам како да си помогнам самата себеси, седам дома тажна и како животот да ми пропаднал Инаку не земам терапија, ова ми се случува еднаш-два пати во годината..
Јас не сум имала, ама прво вака како совет ми оди, да земалце Б6 и магнезиум ќе ви се опушти телото. Би ви препорачала ашваганда исто. Штом на лекар ви рекле не ништо, верувајте и. Може само под некој стрес сте биле, па сега вака се манифестира.
Добро што си го препознала како анксиозност. Само прифати го моментот дека ти се случува, освести ги мислите (јас некогаш и си запишувам). Значи мозокот што се е способен да смисли, страшно нешто..
Раце ми се тресат, тахикардија, висок ми е притисокот и си правам најлоши сценарија во глава како можи најлошо да не снајди како фамилија, помислувам дали се претчуства ама се надевам не се.. туку се е во мојата глава
Што е тоа што мислиш дека може да ти се случи во сон па да се оставиш без спиење? Секако дека е поизразена вознемиреноста кога на телото му треба одмор, а не го добива па троши резерви кои не се полнат.
Тоа ти е генеричкото име. Во продажба го има како каликста или мирзатен, многу јак антидепресив и анксиолитик, предизвикува поспаност па не смееш да управуваш со моторни возила и машини после негово конзумирање. Како несакан ефект може да се појави нагло здебелување, го иницира организмот на постојано јадење така да да не те чуди ако ти се зголеми апетит за време на негова употреба.
Дали пред да добиете имате кризи за плачење? Мислите дека никој не ве сака? Општи кризи? Буквално се расплакувам за некоја глуспот, како внук ми ми зборна милно, како го гушна татко му и леле како децата растат и мн мн ситници дур и за мало бубаче.
Ист период на пмс имаме, затоа приметив секој месец се околу пмс прашуваш... Секој месец различно само последен период на писиха ми мава депресивна сум, гледам повеќе да сум сама, ќутлива исто од нигде никаде солза ќе ми падне.. Кога си во тие денови нормално е, хормони си играат. Јас синоќа бев катастрофа ја отворив групава гледам тишина викам добри се луѓево да не пишам да ги навраќам назад
Нормално е дури да се навикниш некој ден, недела. Не ти дадоја нешто во комбинација со него, психостабилизатор или SSRI?
Здраво, да ве замолам за малку помош оние кои имаат за жал искуство и се разбираат повеќе. Поради стресна состојба( загуба, шок) ми беше даден деметрин. Прв пат искуство. Во деновите претходно испив два пати хелекс кој некако јак ми беше, ме успиваше ама и некако чудно чувство(може беше и од ситуацијата) и испив 2-3 пати диазепам кој и друг пат сум го пиела во некои стресни ситуации инцидентно. Меѓутоа после посета на психијатар ми беше препишан деметрин, демек како полесен дека кратко ќе ми треба( по мое убедување дека не сакам нешто јако и сл и според увид од др) Беше "ок" недела две, ама всушност јас се држев. Од деметрин ништо не почувствував, диазепам барем ме смирува, баш седативно, накај дремка. Е сега, дали предолго го пијам(два месеци), дури мислам дека од него ми е полошо... Имам страшна анксиозност и панични напади, мислев дека брзо ќе се средам, ама не било така. За жал. Секако дека треба да одам на доктор/психијатар за консултација или промена на терапија. Ама додека истражувам тука кој е најдобар(не сум задоволна кај што бев, постар доктор од ординација Психеа, нема ни име потпис негов на извештајот) додека најдам термин, сакам да прашам, можам ли да го прекинам деметрин? Денеска не се напив. Претходните денови во два наврати една доза заменив со диазепам кој веднаш ме смири. Денеска не се напив сабајле, немам намера ни вечерва. Дали ќе има негативни последици? Да се напијам диазепам како замена? Да продолжам и од утре така? Во меѓувреме бев на разговор кај психотерапевт и ќе одам пак. Дали може да го прекинам деметринот и да пијам по потреба диазепам додека отидам на психијатар? Немам поим што е точно деметрин, тука прочитав го комбинирате со АД, па зар тој не е? Значи ништо, џабе го пиев, не што не помогна мислам и полошо ми беше. Еве денеска не пиев и ок сум. Патем, предлог за добар психијатар од искуство? Благодарам
Не, но ми рекоа дека може и по третина ако ми е многу јак вака, ама нема како да се скрши на три дела,
Купи си кршач за таблети од аптека и така би требало да можиш да го скршиш на повеќе од два дела Деметрин(празепам), диазепам и хелекс(алпразолам), и тројцата се во иста фармаколошка група-бензодиазепини, така да имаат сличен механизам на дејство. За другово, не би ти препорачала да замениш така дури не отидеш на следен преглед.
Треба уште веднаш да ти делува, макар што не знам колку делуваат искрено и антипсихотициве малце треба да пробаш сам себе си да се средиш иако знам дека е многу тешко.
Може ли некој совет за хипохондријата? Симптом до симтом, се нешто ми е.. се нешто мо се случува па мислам дека ме следи некоја несреќа. Само се вртам во лоши мисли
Luge pomagajte tri dena bev okey denes eve od sabajle pak so istiot problem mi trne liceto me pecka i mnogu se plasam ko struja mi mine nekoe vreme mine i posle pak pocnuva dajte sovet ke poludam mislam deka e nesto losoo e ovoj del mi trne