Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.501
    Допаѓања:
    9.545
    Ехее, 2 години сум така, од почеток до сега доста се поблаги симптомите, тригер ми е здравјето и сум голем хипохондрик, а ме заболи нешто знам да напраам огромна паника, ама сега има моменти и кога сум доста смирена каква болка и да осетам.

Знам да снемам воздух, како да имам кнедла во грло и да се борам за воздух буквално, и уште милион други симпотми што пробувам да ги игнорирам, некад успева, некад не. Дишење ми помага мн, пренасочување на мислите или на тоа што го правам во моментот, ако седам и ме фати паничен, или лоши интрузивни мисли, прво пробувам да се смирам самата, следно правам нешто што ќе ми одвлече внимание, како готвење на пример, чистење, прередување фиоки/плакари... мене тоа ме смирува, најди издувен вентил и нешто што те смирува, јас вака доста си помагам.

На december му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    910
    Уф значи не сум само јас.Мене ме нервира тоа што имам чуство како грлото да ми се затвара а дишам нормално и одма почнува паника да ме фаќа одма мислам срцев удар ќе добијам. Пред 4 месеци и ЕКГ праве се си е нормално, е сеа можно е нешто и со тироидната да ми дава такво чуство имам Хашимото.Ама немам памет веќе шо да праам. Се чуствувам максимално неспособно над сопствениот организам....Дај ми совет нешто те молам како да се отргнам од тие мисли веќе, преморена сум.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    82
    Zdravo na site. Kako ste denes? Jas sum mnogu loso, ne mozam da jadam, kako zdrvena da mi e vilicata, glavata, zatnato usi, glavobolki, zdrveni noze, vrtoglavici, bolki po celo telo i sto uste ne. Ne mozam poveke da funkcioniram. Mi se cini deka e nekoj tumur vo mozokot i deka ke umram. Dali moze da e od vremevo? Moze nekoj da mi pisi vo poraka?

Последна измена: 24 март 2025
  4. Anksa

Anksa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    104
    Здраво дечки
    Некој искуство со аклонил 2 мг треба да пијам 2 по 1/4
    Фала ви

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    21
    I jas sum istata eve zdrvenkst vo nozite strav trauma eve sega me stega kaj gradive megu niv I grbot celiot I odma si mislam ke umram od srce duri imam I nekoj pritisok vo usite ne znam kaj tebe mozebi od vremeto no kaj mene e od tragedijata vo kocani bidejki izgubiv mnogu luge

6. Beautiful_life

Beautiful_life Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    82
    Bas mi e zal, da ne se povtori poveke. Ne znam od sto e ama pekol mi e. Ke si go baram pak psihologot, se nadevam ke pomine.

7. Лејди Гага

Лејди Гага Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    163
    Не се секирај тоа е паничен напад и тоа со срцев удар е на психичка база, диши длабоко. Ние сме тука да ти помогнеме

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    910
    Blagodaram:l:

9. Nikifor4

Nikifor4 Активен член

Се зачлени на:
    28 декември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Zdravo na site.
    Vekje podolgo se cuvstvuvam mnogu loso kako da ne znam da go ziveam zivotov, kako da site se znaat kako treba jas nisto ne znam i mnogu se zatvoriv i odbegnuvam sekakov kontakt so lugje. Dali mu bilo taka na nekoj? Ne znam povekje sto da napravam

10. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    188
    Побарај насоки од психолог да видиш точно која е причината зошто се чувствуваш како да не знаеш да го живееш животот. Многу помагаат за вакви работи особено зашто почнало да ти влијае и на здравје и да се затвараш дома.

Последна измена: 26 март 2025
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    14.058
    Никој не знае подобро од тебе самиот како да си го живееш животот. Посети, види, слушни мислење, но на крајот одлуките се твои. Повеќе ти е ова некој вид несигурност, отколку проблем.

На Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  12. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    43
    Odamna nemav paniki ,mi se slucuva cesto da mi se mati vo glavata bidejki imam spondiloza i si terav ,denes dobra bev se pocnav da se spremam za rabota vtora smena i pocna da mi se vrti i aj si vikam nisto ne e se oblekuvam pak isto i naednas pocna panika da me fakja prvo odma stomak me fakja i odma vo vc pocna duri i nogata da mi se trese onaka suva ustata strav,i aj rekov da meram pritisok 140 so 80 107 srceto cuka ,aj da se smiram rekov se napiv voda sok edno dr meram pak 120,i cel den taka me fakase malku kako panika znaci so ubavo terav bez strav i pak sega e vekje ne se mozi ,i se napiv pred legnuvanje heleks pa sega ke pijam nekoe vreme dur se sredam...

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bluegirll

Bluegirll Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    14
    Zdravo
    Redno vreme e da si ja spodelam makata. Osobeno sto poslednava nedela se slucuva sekoja vecer. Vaka nekolku godini po red imam problem. Imam strav koga ostanuvam vecerno vreme sama, t.e ne sum bash sama so dve mali decinja sum vekje, ama koga ostanuvame sami koga soprugot e na rabota me obzema takov strav celo vreme mislam deka nesto losho ke se sluci deka nekoj ima vo stanot i me gleda mislam na duhovi i t.n … isto mnogu mi e strav od zemjotresi sekoj zvuk me plasi bukvalno sum na strek so ogromen nemir me fakja panika pa od toa sto sum voznemirena pocnuva i srceto da me stega levata raka da mi se ukocuva ili mi trni pa pak panicam deka od sto mi e strav i se stegam nedaj boze ke dobijam srcev udar i uste tolku se voznemiruvam nemozam da zatvoram oci a za gasenje svetlo da ne zborime ako premnogu sum umorna i me sovlada son zaspivam ako ne go cekam da se vrati od rabota ili ako zaspijam i se razbudam nema sansi da prezqspijam. Svesna sum deka nema nikoj baska stan od site strani luge ama dzabe ako se obiduvam da se smiram vo momentot koga me fakja strav beter se voznemiruva. Baska poslednive denovi od strav i minse mrdzga pa odma pravam filmovi deka ima senki. Preku den apsolutno nemam nikakov problem ili koga imase nekoj do pred edna nedela e sega kako se desi ova so kocani.. od sto citav sto sledev pocna da mi se slucuva sekoja vecer i koga soprugot e doma stom pocne da paga mrak me fakja nekoe takvo losho raspolozenie praznina, bezvolnost strav deka nesto losho ke se desi ,ke mi se desi licno mene, custvuvam golem nemir, eve sega dremam premorena cel den so bebe od 4 meseci i todler nemozam da zaspijam bidejki pocnav da panicam za zemjotresi pocna da mi se cini ko da drma, mi
    Nadojdoa misli a sto ako ima nekoj golem i se srusi se nedaj boze skraja da e i nemozam nikako da se smiram celata treperam. Do sega nemam pobarano nikakva pomos za ovaa bidejki i koga zboram za ovaa me obzema strav.

14. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    3.176

Исто. Јас.

15. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    9.228
    Не си ставај такви мисли во главата.Неодамна јас осетив земјотрес и ништо лошо ,напротив ми годи кога затресува ама ептен малку .Држи ламба ноќна во собата и повеќе ќе се опуштиш,раката протресувај ја и ќе ти се олабави .Стегната си од страв и паника

16. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    910
    Мислам дека после случката во Кочани, анксиозноста на сите ни се зголеми у најмала рака за 50%....

На 21King, Angie1432 и december им се допаѓа ова.
  17. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    43
    Колку и да се обидуваме влијае многу психичи а особено на нас поосетливите ,па и времето ептен променливо...

18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    910
    Ух а времето дополнително не дотепува, се мачи да заврне ама не му успева,аман веќе.Нека ни дојде сонцето да се наполниме со енергија, доста ни беше вака тмурно.

19. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    21
    Decki dali vi se slucuva da imate postojana bolka megu gradite kaj srceto? I id vreme na vrrme tesko da zeimate vozdux kako tezina nrkoja

20. Ljubicica38

Ljubicica38 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    5
    Да, посебно ако имаш спондилоза и анксиозност.