1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Дечки сега гледам видео од еден врвен Американски психијатар Dave Carbonell кој што зборува за анксиозноста и нашето однесување.Прво шо кажа е дека луѓето што патат од анксиозност, прво што прават е пробуваат да избегаат од неа а не да ја прифатат, а токму спротивното од тоа треба да се случе.Дава пример каде што вели ако донесите дома кутре, и тоа ви избега, тешко е дека ќе го вратите, тоа има 4 нозе вие имате 2.Немојте да бегате од симптомите.
    Друго исто така многу важно што го кажа а со тоа сите се соочуваме е дека кога имаме напади од анксиозноста ние не сме свесни дека тоа е непријатност а не опасност.И баш во тие ситуации наместо да се плашиме и да бегаме од „опасноста“ која уствари е непријатност, треба да застаниме и да се спротиставиме, да издишиме длабоко и да го оставиме нападот да помине.
    Немој да пливаш да се бориш со анксиозноста, плови со неа, опушти се.Тоа се праве со непријатностите, додека со опасностите треба да се бориш, тоа мора да го свати нашиот мозок.Значи тоа што е добро за опасноста е спротивно од тоа што е добро за непријатноста.И кога ги помешуваме тие две ситуации, тогаш уствари на нас ни станува полошо., затоа што пробуваме да се заштитиме од нешто што всушност не ни преставува опасност.
    Кога сме во момент на паничен напад и мислиме дека нешто лошо ќе ни се случи,иако уствари нема реална опасност за нас, прво што го прашува клиентот е на скала од 1-10 колку ти е силен паничниот напад?Клиентот вика околу 6, океј ајде да напрајме експеримент.Пробај да го качиш паничниот напад на скала од 7,клиентот вели ајде ќе пробам, ама не успева.Почнува да му се намалува паничниот напад, докторот му вели потруди се појако да го зголемиш,но не можам паќа на 4...и тоа е поентата, го убедуваш клиентот колку е парадоксално кога пробуваш да го зголемиш тој се намалува, доколку пробаш да го намалиш, тој се зголемува.Затоа треба да си играм со ова наместо да се заштитувам од него.
    Чисто извадив дел од видеото ако може да помогнам на некого.

На SekojDen_poseben, GirlLove, Anksa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    29
    Еве ме и мене после подолго време, бев ок со некои напади поретки. Некое време ме фаќаат трески букбално цело тело ми се тресе еве и сега во моментот дали е од анксиозноста…

3. Kipce

Kipce Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    • Пишувај кирилица
    Hey isto i mene taka mise sluci mislam napad na panika je

Pritisako ti krenuva isto

Последна измена од модератор: 19 април 2025
    На Alexdesosa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Makedonecot

Makedonecot Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да купам Асентра апчиња или некои други антидепресиви, но ме интересира дали истите можам да ги набавам на приватно, без рецепта од аптека?!

5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    16.434
    Не

6. AnaRos

AnaRos Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Бев на психолог, ми препишаа дулсевиа 30 мг. Една таблета и за два часа страшен паничен напад. Имам аритмии никој не ме прегледува ме прават луда аритмиите ми биле од анксиозност но обратно е

7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    16.434
    Си била на психијатар, да, од тоа ти се од анксиозноста.
    Ако ти е мисла, појди на интернист.

8. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    27
    • Пишувај кирилица
    Ne moze nikoj da ne te pregleduva kako prvo pojdi kaj maticnata objasni I ubavo potoa trazi upot za internist nema go nikoj toa pravo da ne saka da te pregleda bez razlika dali odes wdnas ili 100 pati nivna rabota e toa za toa zemaat plata

9. FierceFemme_

FierceFemme_ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    325
    Дали имаш приметено тие трески дали ти се јавуваат во дел од денот или во текот на целиот ден на пример? Дали имаш приметено да се предизвикани од нешто? Нередовен сон, страв? Или нешто слично?

10. AnaRos

AnaRos Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Да на психијатар и јас веќе не можам мислите да си соберам...
    Денес и на интернист бев, имав пред .

А денес 3 часа по капсулата буквално ќе полудев. Немав некој класичен паничен напад како порано зо губење здив, забрзано чукање на срцето, туку нешто друго беше, како да ми шета нешто по телото, како да ме скокотка, ми се потеа дланките ме пецкаа градите и грбот.. околу 45 минути траеше се и почна постепено да се намалува. Уште ова ми се немаше случено. А беше многу тешко...

И како го пиете хелексот од 0.25 во комбинација со Дулсевиа? Пред или после и колку време разлика? Јас треба да го пијам наутро и навечер ама само навечер го пијам и заспивам дека го пиев во 20:00 часот за помалку од саат и заспав сега се разбудив во никое време ни ми се спие ништо... Само пак ги чувствувам тие отскокнувања и како пак да сака телото да ме пецка. Ова веќе нема смисла, нема крај... Ми трепери и телото, не многу но осеќам треперење на нозете кога се движам по собата...

Да издржам. Требало да издржам за да се навикнам на лекот.

Вие како издржавте? Како беше кога се навикнувавте? Или немавте проблеми?

Последна измена од модератор: 19 април 2025
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    1.614
    Зошто тој страв од одење кај психијатар ? Срам ви е од докторот или не сакате дијагнозата да ви биде заведена? Антидепресивите не се наивни лекови. Крвна слика и ЕКГ се задолжителни пред секое лекување. Прво треба разговор со психијатар и да се одреди дали ќе се почне со лекови или психотерапија како монотерапија само или пак лекувањето на депресијата ви бара и двете комбинирано. Кој антидепресив и која доза ќе ти треба пак е знак прашалник. Треба да те води стручно лице низ процесот.

На GirlLove и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.656
    Допаѓања:
    273.425
    Може со приватна рецепта, од психијатар извештај и од матичен приватна рецепта.
    На своја рака - не можеш и во никој случај сам не се дозирај.

10+ години пијам антидепресиви, не само изборот на антидепресив, туку и дозата, се многу важни. Немој на своја рака, со психијатар исклучиво.
    Хелексот можеш да го пиеш со антидепресив како што ти го препишале, не знам кога воопшто почна со антидепресивот (Дулсевиа)? На антидепресивот му требаат околу 3 до 4 недели да почне да делува, Хелекс пиеш за периодот измеѓу, за навикнувањето. Од Хелексот се смируваш. Пиј го како што ти е препишано и не се плаши, ти дале многу мала доза, можеш покасно да го пиеш хелексот (не мора во исто време со антидепресивот) ако те успива.

Сепак е најдобро со психијатарот за ова да зборуваш, бидејќи смислата на хелексот во овој период (ако сега почнуваш) е да ти помогне да се опуштиш додека почне да делува антидепресивот.

Последна измена: 8 април 2025
    На AnaRos му/ѝ се допаѓа ова.
  13. GirlBeauty3

GirlBeauty3 Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    24
    Исто како мене, имам и реален проблем ама стравот и стресот се уште поголеми...
    Мој совет на прво место Бог и читање Библија, молитви и благодарност, верба во Господ и доброто, потоа книгите на Лујза Хеј полни се со позитивни афирмации. Можиш да си запишуваш и препишyваш од нив реченици, и се учи за љубовта кон себе многу...
    Прекрасни се.

На hermosa, Lisandra и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.126
    Треба на психолог да одиш.За да видиш од што добиваш напади.Апчето маѓично нема да те ‘излечи’ ако не раб на коренот на проблемот.Ако физички имаш исклучено болест на лекар, тогаш сесии на психолог, терапија плус раб на себе си.Психолог не може лекови да ти препишува.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    16.434
    Јас имам 2 книги од неа, имам и од Дејли Карнеги, ми забранија да читам таков жанр.

Имам библија мн ретко, скоро ич, не читам, каши попари ми е во мозокот.

16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    3.469
    Му треба време на лекот да почне да делува, телото да се навикне, до две недели, затоа најчесто се почнува со помала доза, 30 мг од старт според мене е многу.
    Ако и по две недели тебе ова ти се случува и ти ствара некои промени да видеш дали лекот ти одговара па може да ти дадат некој друг како замена.

На GirlLove и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  17. GirlBeauty3

GirlBeauty3 Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    24
    Пишува само убави и добри работи, она што е тешко е да се примени пишаното, да се исконтролираат мислите и веднаш насока кон добро.
    Страв значи да се тресиш од можностите за лошо, а вера да го очекуваш и да си сигурен во доброто, мора секој чарето да си го бара со но и надвор од медицината истовремено, со вера во Божјата добрина напред, доколку не се верува дека ова ќе ми помогни, овој час, овој мој труд, оваа книга, лекарствата нема да функционираат, умот е сила голема, неопислива.
    Ако не си подготвена не се форсирај да читаш туку само побарај го мирот и Господ, пешачи, оди до некое манастирче, фокусирај се на моментот и на се што гледаш наоколу и благодарност кон се.
    Се се можи и ќе ти помини ќе видиш, не оди преку ноќ си бара малку повеќе време ама се си има лек, ќе се среди.

На eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    16.434
    Поќе од 10 години се борам

19. Feraye

Feraye Нов член

Се зачлени на:
    7 март 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    • Пишувај кирилица
    Zdravo na sitee
    Imam edno prasanjè
    Pisav ednas deka mi strue liceto okolu nosot na desna strana
    Bev na rengen mi kazaa vospalen maksilaren dinus od desna strana mi prepisaa terapija
    Sumamed
    Operil kapki
    I flikonase sprej
    Serapetasse tableti
    Pa imam pitanje nemozam da se ubedam deka od toa mi strue i trne liceto i kako pod pritisok go osekam liceto ko ke navednam glava
    Isto ko se dopiram so rakata osekam kako peckanje ve zamoluvam za sovet

20. GirlBeauty3

GirlBeauty3 Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    24
    Годините и времето поминато не смеат да те дефинираат. Опрости си го тоа. Правиш обиди и свесна си да разговараш за проблемот, а тоа е голем чекор и кажи си браво. Има луѓе од деца што влечат секој своја приказна и мака, а не само 10 години, кај секој различнo, па се излечиле. Никогаш не сум била на психолог ама имам познавањa, само момент е, минува, само мисли се, не е реалност кажи си, ти си многу повеќе од некоја залутана мисла која не заслужува внимание и моќ ако е негативна.
    Ќе се среди ќе видиш.

На maja.mitrova, pianogirl, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.